Många tycker att världen av försäkringar kan kännas som en djungel, och vet inte var de ska börja när det gäller vilka försäkringar man ska ha och vilket försäkringsbolag man ska välja.
Vi alla vet dock att det är viktigt att vara försäkrad, så vi kan känna oss säkra på att de vi bryr oss om och sakerna som är viktiga för oss har passande skydd. Vi hjälper dig därför här med en av de viktigaste frågorna: Hur kan du välja rätt försäkringsbolag?
Korta svaret
När du väljer försäkringsbolag är det viktigt att jämföra en del faktorer hos bolagen. Först bör du titta efter vilka bolag som erbjuder de produkter du är intresserad av när det gäller omfattning och tillägg.
Sedan kan du titta på bolagets kundnöjdhet för att veta hur kunderna känner för sitt bolag. Dessutom är premien, eller priset, något som kan skilja sig mycket åt och därför bör jämföras noga mellan olika bolag.
Om du är extra försiktig kan du också kontrollera vem försäkringsgivaren är och dubbelkolla att de har tillstånd att bedriva verksamheten.
4 saker du bör jämföra
Den första uppenbara regeln när det gäller att välja en försäkring är att inte bara nöja sig med det första valet du hittar.
När du väl har läst på om vad för slags skydd och vilken omfattning du är intresserad av, rekommenderas det ändå alltid att först jämföra olika försäkringsbolag innan du bestämmer dig.
Om du jämför finns det möjligheten att du kan få ett mycket bättre pris, ett bättre och mer passande försäkringsskydd för dig, eller till och med för båda! Vad är det då som du behöver jämföra?
1. Produkterna – Vad erbjuder försäkringsbolagen?
Det första du behöver analysera är vilket skydd du egentligen behöver. Det är möjligt att din situation har förändrats sedan du senast tecknade försäkring. Din familjesituation kanske har förändrats, eller kanske planerar du att köpa en ny bil eller ett nytt husdjur.
Frågan är alltså vilka försäkringsskydd som är relevanta för din situation just nu?
Om du redan läst på och bestämt dig för vilken omfattning du vill ha och vilka tilläggsförsäkringar du vill lägga till, jämför utbuden hos de olika bolagen och se vilket bolag som erbjuder just det du är intresserad av.
Vad spelar det för roll att du hittar ett bolag med bra premie och bra rykte, om de inte erbjuder just den där tilläggsförsäkringen som du prioriterar?
Det första steget är alltså att välja ut några av bolagen som verkar erbjuda det du är intresserad av när det gäller produkter.
2. Nöjda kunder – Vad tycker tidigare kunder?
Nästa steg är att jämföra bolagens rykten. Vad spelar det för roll att försäkringen har ett bra pris och utbud om de inte är där och ställer upp för dig när det verkligen krisar och du behöver dem?
Därför är det alltid en bra idé att se på kundnöjdheten för ett försäkringsbolag.
Ett system som används för att mäta, analysera och redovisa kundnöjdheten för varor och tjänster i Sverige är Svenskt Kvalitetsindex (SKI). Där kan du också se hur faktiska kunder bedömer försäkringsbolag. Bolagen bedöms med en siffra mellan 1 och 100.
Du kan också läsa recensioner för att se vad kunderna själva säger om hur bolaget presterade när olyckan var framme.
3. Premien – Hur mycket kommer det kosta dig?
Faktorn som många värderar högt när det gäller att välja försäkringsbolag är självklart priset. Vem skulle inte föredra att betala ett lägre pris för samma produkt?
Sanningen är dock att det kan skilja sig en hel del när det gäller premien, alltså priset på försäkringarna hos olika bolag. Ett par år sedan i en jämförelse av bilförsäkringar kunde försäkringen av en Volkswagen Passat kosta 5 485 kr/år eller 10 450 kr/år. Det är därför alltid rekommenderat att ta din tid att jämföra prisen!
Om dina krav när det gäller specifika skydd eller tillägg är låga kan framförallt du välja försäkring efter premien och välja ett billigare alternativ. Har du specifika krav får du balansera vad du vill ha med hur mycket du är villig att betala.
Om du samlar försäkringar i ett och samma bolag kan du ofta få en mängdrabatt från bolaget. Detta är värt att titta på, speciellt om du inser att samma bolag har ett bra utbud för flera olika försäkringar som du behöver.
Eftersom priserna på bolag kan skilja sig så mycket åt, är det dock bra att komma ihåg att det inte nödvändigtvis är det bästa erbjudandet bara för att du får en bra rabatt!
4. Försäkringsgivare – Vem är ansvarig?
Om du är riktigt noggrann och vill analysera saken vidare kan du också söka efter vem som är försäkringsgivaren för försäkringsbolaget och dubbelkolla att de har tillstånd att bedriva en försäkringsverksamhet.
Detta gäller speciellt när det är mindre bolag som inte är lika kända. Då kan du kanske känna behovet att kolla upp mer information om dem och se till att allt ser rätt ut.
Försäkringsbolaget är de som säljer försäkringarna, men den som är formellt ansvarig för försäkringen kallas för försäkringsgivare. Ofta är försäkringsgivaren samma bolag som försäkringsbolaget, men det kan också vara två separata parter. Det bör framgå vem som är försäkringsgivaren i dina försäkringsvillkor.
Försäkringsgivare behöver ha tillstånd av Finansinspektionen för att få bedriva verksamhet i Sverige. Du kan kontrollera om ett bolag har tillstånd eller inte på Finansinspektionens hemsida.
Om du ser att ett bolag inte har tillstånd bör du naturligtvis inte köpa försäkring hos dem! Det är också lite oroväckande om du ser att försäkringsbolaget inte har ett organisationsnummer.
Info om försäkringsförmedlare
Du kan antingen teckna en försäkring direkt hos bolaget eller genom en försäkringsförmedlare. Försäkringsförmedlare är en mellanhand som förmedlar försäkringarna.
Även om en mellanhand är involverad är dock försäkringsavtalet mellan försäkringsbolaget och dig, inte förmedlaren.
Oftast får en förmedlare provision, eller ersättning, men distributören är skyldig att prioritera dina intressen först. En distributör får generellt sett inte ta emot ersättning från någon annan än dig om de säger att rådgivningen är opartisk.
Du har rätt att ta reda på vilken sorts och hur stor av en provision förmedlaren får och var ersättningen kommer från.
En sak att tänka på om du funderar att använda en försäkringsförmedlare är att många av internetförmedlarna inte samarbetar med de större försäkringsbolagen.
Att tänka på när du byter försäkringsbolag
Troligtvis har du redan försäkring och funderar på om du bör byta, och i så fall, till vilket bolag. Här är ett par saker att komma ihåg när det gäller att byta försäkringsbolag.
Naturligtvis måste du se till om du har rätt att byta försäkring eller inte. Detta beror till stor del om det är en personförsäkring eller en sakförsäkring.
En personförsäkring, till exempel en barnförsäkring eller en livförsäkring, kan sägas upp när som helst. Detta betyder naturligtvis också att du kan byta bolag när som helst. Glöm dock inte att vänta med att avsluta den gamla försäkringen tills den nya blivit godkänd.
En sakförsäkring å andra sidan, kan du bara byta på huvudförfallodagen. Sakförsäkringar kan exempelvis vara en bilförsäkring eller en villaförsäkring, och huvudförfallodagen för sakförsäkringarna bör stå i ditt avtal.
Du måste vänta till huvudförfallodagen oavsett om du betalar en gång i månaden eller en gång per halvår. Undantaget till huvudförfallodagen är om ditt försäkringsbehov försvinner, till exempel om du säljer din bil och därför inte längre behöver en bilförsäkring.
Din försäkring förlängs automatiskt i ett år till om du inte säger upp den på huvudförfallodagen.
4 steg för att byta försäkringsbolag
- Hitta huvudförfallodagen för din gamla försäkring så du vet när du kan byta.
- Jämför försäkringsbolagens villkor och hitta bolaget som passar dig.
- Vänta tills den nya försäkringen är beviljad innan du säger upp din gamla försäkring.
- Be om en skriftlig bekräftelse att den gamla försäkringen redan är avslutad.
Sammanfattning
Den viktigaste delen av att välja rätt försäkringsbolag är att jämföra villkoren! Huvudsakligen bör du jämföra bolagens produkter, deras kundnöjdhet och deras priser.
Om du ska byta bolag måste du dessutom ha koll på om du har rätt att byta försäkring eller om du måste vänta till en huvudförfallodag.
Har du fler tips att dela med dig när det gäller att välja försäkringsbolag? Lämna en kommentar här nedan!