Att vara försäkrad i Sverige är en säkerhet och en självklarhet för alla som bor och arbetar i landet. Som privatperson tecknar du även en hel del försäkringar som omfattar större områden av ditt liv.
Försäkringar genom jobb vid ett olycksfall, bilförsäkring och hemförsäkring vid exempelvis inbrott. Det finns däremot en hel del försäkringar som inte är lika självklara. En fråga som är viktig att ställa sig är: Vilka försäkringar har jag?
De flesta av oss vet vilka grundförsäkringar som gäller för oss. Försäkringsinformationen kan däremot många gånger vara bristfällig, vilket gör att vi kan missa en hel del försäkringar som vi egentligen har rätt till. Var ska man börja leta och hur kan man på bästa sätt ta reda på vad som täcker dem?
Vi hjälper dig hitta okända försäkringar som kan gälla för dig och din familj, utan att du vet om det!
Hur kan jag hitta mina försäkringar?
Börja med att titta igenom vilka försäkringar du själv varit med och tecknat. Ligger alla dina försäkringar hos samma bolag? Är du osäker på vilka försäkringar du tecknat som privatperson är det en god idé att se över din post och mejl om du kan hitta dina avtalsbekräftelser. En försäkring som gäller dig brukar i regel täcka ett år åt gången.
Är du inte en person som sparar dina räkningar i pappersform kan du istället ta en titt på dina kontoutdrag. Där bör du hitta vilka betalningar du gjort till de olika försäkringsbolagen det senaste året.
Den lättaste försäkringen att kolla upp är om du äger en bil. Detta finns nämligen registrerat hos Transportstyrelsen. Ring och hör med dem om vilket bilförsäkringsbolag du tillhör..
Har jag en försäkring via mitt arbete?
Olika arbeten har olika sorters arbetsförsäkringar och villkor. En bra idé är att undersöka hur och om du är försäkrad via ditt arbete. Detta gör du lättast genom att höra med din arbetsgivare eller din fackliga representant.
Undersök själv om din arbetsgivare ingår i ett kollektivavtal. En del jobb erbjuder en gruppförsäkring, och är du en del av den så sker betalningen oftast via löneavdrag. Detta kan du därför enkelt kolla upp på din lönespecifikation. Andra arbeten kan erbjuda sina anställda en arbetsförsäkring utan någon som helst kostnad.
Förutom en försäkring som gäller dig själv kan du också genom ditt arbete ha en försäkring som innefattar medlemmar i din familj om du valt detta tillägg.
Denna gråzon kan göra det extra svårt att veta vilka rättigheter både du och din familj har om du inte undersökt detta lite närmare. Omvänt kan även du vara försäkrad hos en familjemedlem genom deras arbete utan att veta om det.
Gratis försäkringar som kan hamna mellan stolarna
Har du barn i skolåldern är chansen stor att även de ingår i en så kallad skolförsäkring. Detta i praktiken betyder att de är helförsäkrade genom den kommun ni bor i. Du betalar ingenting för en skolförsäkring, vilket gör att det är lätt hänt att du missar att denna försäkring gäller för dig och ditt barn. Kontakta gärna din kommun för att få mer information.
Förutom försäkringar som kan gälla ditt barn finns det ett flertal andra försäkringar som kan gälla för dig utan att du vet om det. Tillhör du någon fackförbund eller organisation? Flera förbund och organisationer har försäkringar som automatiskt tilldelas deras medlemmar och ingår i och med medlemsavgiften.
Det kan handla om allt från pensionsföreningar till idrottsklubbar. Är du medlem i ett större fackförbund har du ofta hemförsäkring genom dem och kan också köpa till extra försäkringar.
Försäkringsersättning vid personskada
Vid olycksfall är det vanligt att tro att ens försäkring endast täcker större skador. De flesta anmäler också endast kostnaderna man haft i samband med olyckan, men missar sedan att ansöka om ersättning för de men som kvarstår efter olyckan.
Det är mindre känt är att ersättning ofta också betalas ut vid mindre besvär som till exempel ärrbildning.
Ersättning vid ärrbildning eller försämrad rörlighet
Har ärret bildats efter ett olycksfall så kan du få ut en ersättning från de flesta försäkringsbolag beroende på hur stor olyckan varit och vad som är skrivet i försäkringsvillkoren. Tänk här på att de flesta försäkringsbolag kräver att du uppsökt vård för att kunna få ut någon ersättning.
Hur mycket ersättning du kan få har också att göra med hur stor din ärrbildning är och var på kroppen det sitter. En yngre person kan i regel få ut mer i ersättning än en äldre. Detta på grund av att reglerna justeras efter ålder.
Andra fall där du också kan få ut ersättning i efterhand är om till exempel dina leder blivit stelare eller om du har fått försämrad rörlighet i en eller flera kroppsdelar efter din olycka. Båda dessa krämpor är helt godtagbara om du vill starta ett försäkringsärende.
De flesta skador kan anmälas i efterhand, förutsatt att det inte gått mer än 10 år sedan olycksfallet. Hör du av dig senare är det har ditt fall ofta hunnit preskriberas hos försäkringsbolaget.
Det går alldeles utmärkt att föra ett försäkringsärende på egen hand, men vill du spara tid och inte är speciellt påläst finns det tjänster som erbjuder att ta över den rollen.
Insurello är ett exempel på detta. Insurello arbetar med att hitta och trycka på ytterligare försäkringar kunden inte visste om att de hade. Detta i sin tur gör därför att kunden i många lägen kan få ut mer ersättning än om man drivit processen själv. Men det kostar. Insurello driver ärendet och har hand om allt pappersarbete gratis, men om du kan få ut en ersättning tar företaget 25% av beloppet.
Kartlägg dina försäkringar!
Det finns kostnadsfria tjänster på nätet som hjälper dig att samla all information kring vad du har för försäkringar så du kan se dem tillsammans direkt i mobilen. Dessa försäkringar gäller dock endast de som du själv tecknat som privatperson och som du betalar en avgift för årligen.
Ett exempel på detta är hemsidan insurely.se. De hjälper dig att kartlägga alla dina aktiva försäkringar genom ditt BankID. I appen kan du lätt se vad du betalar i avgift och hur mycket årskostnaden landar på.
På en gratistjänst som denna kan du också jämföra olika försäkringsbolag, dess innehåll och villkor snabbt och enkelt. Genom att jämföra försäkringsbolag kan du se till att få ut de bästa ersättningarna och villkoren för just dig.
Slutsats
Att veta vad för extra försäkringar du är en del av och vilka slags ersättningar du kan få är som att leta efter en nål i en höstack om du inte vet var du ska börja. Att starta hos de stora försäkringsbolagen är därför att föredra för att få mer kunskap om vilka rättigheter du har och vilka ersättningar som gäller för dig.
Detta kan vara lite tidskrävande och knepigt i början. När du har bra koll på de allmänna försäkringarna kan du också få fram vilka extra ersättningar du har rätt till. Ett bra tips är därför att gå igenom alla förbund och organisationer som du kanske inte tänkt på att du tillhör och se vilka villkor de har.
Genom att genomgå ett litet detektivarbete kan du med fördel få ersättningar i situationer du inte trodde du hade rättigheterna till. Det må ta sin tid, men är värt det när pengarna väl trillar in.