Vilka försäkringar bör man ha? – Tips för hur du ska tänka med dina försäkringar

Vilka försäkringar bör man ha? Vilka är egentligen viktigast? Och finns det några du egentligen kan skippa? Detta funderar många på, då världen av försäkringar kan vara lite av en djungel!  

Här hjälper vi dig därför att lista ut vilka prioriteringar du kan sätta när det gäller försäkringar, inklusive vilka försäkringar du kan prioritera bort!  

Vi börjar med att förstå vilka försäkringar som krävs enligt lag, vilka som är nödvändiga och vilka som kan vara bra att ha.  

Trafikförsäkringen – Den enda försäkringen som är lagpliktig 

Det finns en försäkring som är så viktig att du faktiskt inte har något val. Denna försäkring är trafikförsäkringen, och är en försäkring du måste ha enligt lag om du har bil. 

Trafikförsäkringen är den billigaste och den mest grundläggande omfattningen på en bilförsäkring. Den täcker skador på andra fordon och personskador om du exempelvis är i en olycka. Samma dag som du köper eller får, eller på annat sätt blir ägare av en bil behöver du ha en trafikförsäkring eller en annan mer omfattande form av en bilförsäkring.  

Det finns endast två sätt att inte behöva skaffa en trafikförsäkring. Det första sättet är naturligtvis att inte ha en bil! Men har du en bil är den enda situationen där du inte behöver ha en trafikförsäkring om din bil är avställd.  

Blir du påkommen utan trafikförsäkring så måste du betalat en trafikförsäkringsavgift till Trafikförsäkringsföreningen, som kostar mycket mer än en vanlig trafikförsäkring. Därför riskerar du att betala mycket mer pengar än nödvändigt om du försöker undvika att betala trafikförsäkringen.

3 Försäkringar du BÖR ha! 

Naturligtvis handlar det inte endast om vad som är olagligt att inte ha, utan det handlar om vad du faktiskt behöver. Vissa försäkringar ser till att det du bryr dig om mest är skyddat – och sådana försäkringar bör du ha! 

Hemförsäkring – Skydda ditt hem och dina ägodelar 

Den första och mest uppenbara försäkringen är hemförsäkringen! Hemförsäkringen har det mest omfattande skyddet jämfört med andra försäkringar, och talas oftast om som basen av alla dina försäkringar. Att inte ha en hemförsäkring är helt enkelt inte en bra idé.

Många bostadsrättsföreningar och banker kräver att du ska ha en hemförsäkringar för att få köpa hos/via dom. Så även om du själv kanske inte skulle känna att du behöver det så är det troligt att du blir tvungen ändå. Men skulle det vara så att du tror att du klarar dig utan en hemförsäkring så skulle vi verkligen be dig tänka om, det är förmodligen den viktigaste försäkringen av alla och helt klart något som måste finnas i alla hushåll.

Vad täcker hemförsäkringen?

Hemförsäkring täcker många typer av skador och skyddar ditt hem, sakerna du äger, och dig själv! Oftast innefattas alla som är folkbokförda på din adress och i vissa situationer till och med barn som bor på en annan plats. Var noga med att kolla vilka som innefattas i hemförsäkringen så att alla som bor i bostaden täcks av försäkringen.

Hyr du andrahand så behöver du förmodligen en egen hemförsäkring.

Hemförsäkringen inkluderar alltid fyra delar:

  • Personskydd
  • Egendomsskydd
  • Reseskydd
  • Rättsskydd

Du kan även lägga till tilläggsförsäkringar, såsom allriskförsäkringen.

En hemförsäkring är en av de mest prisvärda försäkringarna du kan ha, där du får mycket skydd för lite pengar.

Barnförsäkring

Barn täcks av en barnförsäkring från kommunen, men denna täcker tyvärr inte mycket som du antagligen vill att ditt barn ska ha skydd för. Om du har barn rekommenderas det därför att du kompletterar med en privat barnförsäkring.

Kommunens försäkring gäller exempelvis vid olycksfall, men inte vid sjukdom. Därför är det bra om barnförsäkringen du tecknar täcker medicinsk eller ekonomisk invaliditet om ditt barn blir svårt sjuk eller om barnets framtida arbetsförmåga är nedsatt på grund av skada eller sjukdom.

En barnförsäkring kan dessutom ge dig ekonomiskt stöd om du inte kan jobba medan ditt barn behandlas, och ger dig akut- och vårdersättning för behandlingen.

Extra reseförsäkring

Denna punkt funkar på ett sätt som en fortsättning av delen om hemförsäkringen. Som sagt ingår en reseförsäkring i din hemförsäkring, men något du bör ha koll på är att de flesta hemförsäkringar endast täcker dig på resor under 45 dagar!

Om du äntligen är på den där långsemestern och kommer vara utomlands under mer än 45 dagar är det därför viktigt att du vet om att du efter 45 dagar är oförsäkrad.

Om något händer under den senare delen av resan kan det i så fall bli riktigt dyrt med t.ex. vårdkostnader. Därför är det bra att skaffa extra reseförsäkring när du vet att du ska resa bort under en längre tid.

3 Försäkringar som kan vara bra att ha

Det finns en hel del andra försäkringar som är viktiga men till viss del beror på dina egna prioriteringar och din situation.

Sjuk- och olycksfallsförsäkring 

Ingen vill tänka på att det kan hända, men om olyckan inträffar och du blir skadad eller sjuk, är det viktigt att du har rätt skydd.

Om du får nedsatt arbetsförmåga på grund av skadan du får i en olycka, kan du få ersättning om du har en olycksfallsförsäkring. Olycksfallsförsäkringen kan också ge dig ersättning om du efter en olycka behöver uppsöka rehabilitering, vård eller kristerapi.

Att vara med om en olycka är illa nog utan att behöva oroa sig för de ekonomiska kostnaderna av rehab eller inkomstbortfall.

En annan situation som kan orsaka inkomstbortfall är om du blir sjuk. Därför kan du kombinera olycksförsäkringen med en sjukförsäkring. På så sätt behöver du inte oroa dig över inkomstbortfall på grund av sjukskrivning, då du får ersättning för det.

Livförsäkring 

Kanske ämnet vi minst vill tala om är vad som händer om vi själv skulle avlida. Vi vill inte tänka på det, om vi skulle avlida i förtid vill vi naturligtvis att våra nära och kära är omhändertagna. Livförsäkringen är då det vanligaste alternativet för att ge dina efterlevande ekonomisk trygghet.  

Livförsäkringen innebär att en förbestämd summa går till vissa personer, till exempel din sambo eller dina barn när du avlider. En livförsäkringspremie baseras främst på hur gammal du är, och försäkringen upphör oftast vid en viss ålder, ofta någonstans mellan 65 och 70 år.  

Djurförsäkring för husdjur 

För de som ser på sin katt, hund, eller ett annat husdjur som en del av familjen är en djurförsäkring ofta en självklarhet.

Då veterinärkostnader kan bränna ett ordentligt hål på plånboken så väljer de flesta husdjursägarna att teckna en djurförsäkring, då detta ger dig ersättning för veterinärvård.  

På så sätt får ditt kära husdjur ett skydd för en hel del, och vården av husdjuret behöver inte bero på din nuvarande ekonomiska situation.

En hund med ledsna ögon som ligger på en matta.

4 Försäkringar du kan skippa!

Andra försäkringar kan du faktiskt strunta i. Varför då? 

Jo en anledning är att en hel del försäkringar redan är omfattade i andra försäkringar du redan har, och varken du eller din plånbok drar nytta av att du dubbelförsäkrar dig. Andra försäkringar behövs inte eftersom du redan får skyddet från andra håll, till exempel dina rättigheter som konsument.

Produktförsäkring – Många gånger en onödig kostnad!

När du köper vissa varor, till exempel en tv, har du möjligheten att teckna en produktförsäkring. Men ofta har du redan tillräckligt mycket skydd från olika håll från varugarantin, konsumentköplagen och din hemförsäkring.  

Det är generellt sett mycket mer värt att lägga till en drulleförsäkring till din hemförsäkring än att teckna en produktförsäkring, som ofta kostar mycket och bara gäller en vara till skillnad från drulleförsäkringen som gäller alla dina saker.

ID-skyddsförsäkring – Ingår i nästan alla hemförsäkringar

Målet med en ID-skyddsförsäkring är att du får rådgivning och rättsskydd vid en id-kapning, och detta kan vara värt att ha. Men idag ingår id-skydd i vissa hemförsäkringar, vilket innebär att du blir dubbelförsäkrad om du tecknar en separat id-skyddsförsäkring.

Kolla om din hemförsäkring har ett ID-skydd, har den det så behöver du inte fundera mer på denna typ av försäkring. Det enda som kan vara till lite nytta är ID-skyddet hos UC som håller koll på om någon t.ex. försöker ta ett lån med din identitet.

Cykelförsäkring – Täcks ofta av hemförsäkringen 

Vissa vill ha en cykelförsäkring, speciellt de som har en rätt dyr cykel. Dock bör cykeln täckas av hemförsäkringen då den ingår i dina egendomar.  

Om du vill extra skydd för cykeln är det billigare för dig att teckna utökat skydd för cykeln genom hemförsäkringen än att ha en separat försäkring för cykeln. 

Avbeställningsförsäkring – Ingår ofta om du betalar med kreditkort 

En avbeställningsförsäkring kan ge dig trygghet om du behöver avbeställa en resa. Men om du betalade resan med ett kort har du antagligen redan ett skydd för avbeställda resor som ingår i kortbetalningen.  

Om du inte får ett sådant skydd från ditt kortföretag är ett annat alternativ till att teckna en avbeställningsförsäkring att lägga till ett resetillägg till din hemförsäkring som ger det skyddet.

Hur väljer man försäkring?  

Till slut är det du själv som måste välja vilka försäkringar som är viktiga för dig och din specifika situation. Det du måste fundera över är vilka risker du utsätts för i ditt liv och vilka behov du har.  

Om du är orolig över hur din familj kommer tas hand om ekonomiskt ifall något skulle hända dig, kan du fundera på en livförsäkring.  

För de som vet med sig att de är lite extra klumpiga, kan det vara smart att lägga till en drulleförsäkring på hemförsäkringen.  

När du sedan bestämt dig vilka försäkringar du definitivt behöver, och vilka tilläggsförsäkringar som är viktiga för dig, kan du jämföra vilka försäkringsbolag som verkar erbjuda det du är intresserad av för lägst pris.  

Glöm inte att du kan spara pengar om du samlar alla dina försäkringar hos ett bolag. Försök därför att se om du kan hitta ett bolag där du är nöjd med alla de olika försäkringarna som du vill ha. Då kan du samla dina försäkringar på en och samma plats och spara en ordentlig peng!

Sammanfattning 

Det finns helt klart försäkringar som är mer och mindre viktiga. Trafikförsäkringen är till exempel ett krav enligt lag, och många anser att hemförsäkringen borde vara det!  

Dessutom är extra reseförsäkring och en barnförsäkring väldigt viktiga. En livförsäkring, sjuk- och olycksfallsförsäkring och en djurförsäkring är också bra att ha och högt prioriterade av vissa.  

Fundera över dina egna prioriteringar och bestäm vilka försäkringar som är ett måste för dig! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.