Vilka försäkringar behöver jag som egenföretagare?

Att skaffa sig försäkring när man börjar som egenföretagare är minst lika viktigt som att ha tillräckligt med startkapital och en intresserad marknad.  

Visst, det kanske inte är så kul att lägga pengar på företagsförsäkring. Det är dock viktigt för dig, ditt företag och eventuellt för dina anställda. Här är våra bästa tips på försäkringar som alla egenföretagare bör ha! 

Vilka försäkringar är nödvändiga som egenföretagare? 

Det finns många olika typer av försäkringar, och det kan vara väldigt förvirrande att navigera i havet av olika val. Dessutom är en del försäkringsbolag inte alltid helt klara med vilka försäkringar som faktiskt behövs, eftersom de bara försöker att sälja på dig allt.  

Vilka försäkringar som du behöver specifikt för dig och ditt bolag beror på din situation och i vilket stadie ditt bolag är i. Försäkringsbolag kan kolla på ditt bolagskapital för att hjälpa dig med vilka försäkringar som passar dig bäst. 

Dock finns det en handfull försäkringar som är bra för alla att ha. Dessa är försäkringar för förberedelse vid katastrofer.

1. Sjukvårdsförsäkring för sjukvård vid behov 

Sjukvårdsförsäkring ger dig snabb tillgång till privat sjukvård om det skulle behövas. Försäkringen kan täcka både dig och dina anställda. Med sjukförsäkring slipper man långa väntetider, vilket gör att längden på sjukskrivningar ofta minskar.

2. Sjukförsäkring för ekonomisk ersättning 

Detta skiljer sig från sjukvårdsförsäkring. Sjukförsäkringen ser till att du får ekonomisk ersättning om du blir sjuk. Försäkringen finns bara för privatpersoner, därför kan du inte teckna den som företagare, men eftersom du är egenföretagare drar du ändå stor nytta av den ifall att något händer.

3. Olycksfallsförsäkring vid oväntade olyckor 

Olycksfallsförsäkring är en försäkring som skyddar dig och dina anställda vid olyckor, genom att bland annat täcka kostnader som uppkommer i samband med olyckor. Försäkringen kan täcka kostnader för vård, resor, behandlingar och rehabilitering.

4. Livförsäkring för trygghet ifall något händer 

Om du avlider ser livförsäkringen till att ekonomin är ordnad. Du behöver inte oroa dig för att din familj kommer behöva oroa sig om ekonomi strax efter att du dör – trygghet är garanterat. 

Företagsförsäkringar 

Många försäkringsbolag erbjuder också något som kallas företagsförsäkring. Detta kan låta som att det bara är en försäkring, men i verkligheten är det mer av ett paket som innehåller flera olika försäkringar som kan passa företag.  

Paketet kan innehålla olika typer av försäkringar beroende på vilket bolag som erbjuder det och vilka typer av företag som köper det. Ofta ingår egendomsförsäkring, ansvarsförsäkring och rättsskyddsförsäkring.  

Ansvarsförsäkring och rättskyddsförsäkring 

Ansvarsförsäkring täcker det du kan bli skyldig i skadestånd om någon skadas av dina produkter eller tjänster. Rättsskyddsförsäkring täcker eventuella rättsliga kostnader exempelvis om du hyr en advokat. 

Det finns krav som företag måste uppnå för att kunna teckna företagsförsäkring. Kraven är för att se till att ditt bolag är värt försäkringen. Till exempel, om du visar att du hanterar ditt företag med vårdslöshet, så kan din självrisk vara mycket dyrare. Försäkringsbolaget kan också välja att inte alls försäkra företaget. 

Företagsförsäkringspaket är ofta bra val för den som vill ha de allra viktigaste försäkringarna. Det är samtidigt smidigt att kunna få dem alla i ett och samma paket. Företagsförsäkringar kan du hitta hos banken du använder för ditt företag, och försäkringsbolag som exempelvis IF och Trygg-Hansa

Finns det någon försäkring som krävs enligt lag? 

Den enda försäkringen som är krav på att man ska ha enligt lag är trafikförsäkring, vilket endast gäller om man äger ett fordon. Om du har en bil eller om företaget har en bil, måste du därför teckna en trafikförsäkring. 

Som företagare kan du också behöva teckna avtalsförsäkringar som ingår i ett kollektivavtal. Detta behöver du bara göra om du har anställda på företaget, och om dessa är anslutna till kollektivavtal. 

Utöver det finns det inget måste på att du ska ha någon annan försäkring, men det gynnar dig att försäkra dig med de mest nödvändiga, som vi nämnde tidigare.  

Försäkringar för olika företagstyper 

Självklart finns det försäkringar som kan vara särskilt relevanta för vissa företagstyper. Fordonsförsäkring, till exempel, är antagligen mer relevant för en egenföretagare med företagsbil än för en egenföretagare som jobbar hemifrån. 

Vilka exempel finns på försäkringar man kan skaffa för specifika behov? 

Egendomsförsäkring 

Alla företag har någon form av egendom som används för att driva företaget framåt. Om du köper något till företaget behöver detta täckas av egendomsförsäkring. Detta kan exempelvis vara en ny dator. 

Fordonsförsäkring 

Har ditt företag bilar eller andra fordon som tillhör företaget är det väldigt viktigt att dessa fordon är försäkrade.  

Transportförsäkring 

Om ditt företag har hand om mycket transport, import eller export, är det viktigt att ha transportförsäkring ifall att något händer varorna under transporten.  

När ska man teckna försäkringar? 

Det generella tipset är att teckna försäkringar så snart som det går. Det är bättre att teckna sjukförsäkringar medan man är frisk, och fordonsförsäkringar innan fordonet är med om en olycka.  

Poängen med försäkringar är att ha dem redo ifall att något oväntat, men möjligt, skulle hända. Om olyckan är framme, och du inte redan har försäkring, kan det bli väldigt dyrt. Även om du tecknar försäkringen efter olyckan har du inget skydd, eftersom du var oförsäkrad under själva olyckan. 

Med sjukförsäkring och sjukvårdsförsäkring gäller i regel samma sak. Teckna den helst när du är 100% frisk. Teckna alltså inte en sjukförsäkring när du är i mitten av en lunginflammation, ditt skydd blir bättre om du kan visa att du i vanliga fall är en frisk person. 

Vilka försäkringar till vilken del av företaget? 

Företag består i grunden av tre delar: själva verksamheten, ägaren och medarbetare. Det finns försäkringar som skyddar alla tre delar av företaget. Är du medveten om att det saknas försäkring i en viss del av ditt företag? Då kan du titta på försäkringar som passar just dessa delar. 

För själva verksamheten erbjuds ofta företagsförsäkringspaket. För ägaren – dig, finns försäkringar som skyddar ifall något händer med företaget. Exempel på försäkringar för ägare är pensionsförsäkring för företagare, bilförsäkring, trygghetspaketsförsäkring och livförsäkring. 

Sedan har vi försäkringar som skyddar dina medarbetare – dina anställda. Där finns till exempel personförsäkringar och olycksfallsförsäkringar. 

Folksam har en informativ sida där alla försäkringar är uppdelade i vilken del av företaget de tillhör. Den hittar du här

Sammanfattning 

Det finns många försäkringar för företagare. Försäkringar som skyddar dig som ägare, din verksamhet och dina anställa. De allra viktigaste försäkringarna är: 

  • Sjukvårdsförsäkring 
  • Sjukförsäkring 
  • Olycksfallsförsäkring 
  • Livförsäkring 

Teckna dessa försäkringar i förväg! De är trots att försäkringar och ska skydda sådant som händer i framtiden, de kan inte skydda dig och ditt företag om olyckan redan är framme! 

De allra flesta banker och försäkringsbolag erbjuder företagsförsäkring, vilket är en bra bas som inkluderar de vanligaste och bästa försäkringar för olika företag. Se till att också kolla med din bank eller ditt försäkringsbolag om just ditt företag behöver någon extra försäkring beroende på den verksamheten som du bedriver. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.