Vad måste du ha koll på innan du investerar i en fastighet?

Det korta svaret: 

Att investera i en fastighet handlar inte bara om att köpa ett hus och samla intäkter. Det finns många fler utgifter än så som du bör ha koll på för att se till att du inte gör en dålig affär och förlorar pengar. 

Fastigheter är ett större åtagande än de flesta tror 

När folk väljer att investera i en fastighet så brukar man i regel anta att det bara är så enkelt som att köpa en fastighet och sedan luta sig tillbaka och samla in pengarna.  

Men, faktum är att för att se en bra avkastning, och framförallt fortsätta att se avkastning så krävs det mer av dig som hyresvärd än så. 

Du är ensam ansvarig för att allt fungerar 

Som tidigare nämnts så tror många som investerar i fastigheter felaktigt att det är så enkelt som att köpa en fastighet och sedan få pengar på kontot varje månad. De missar helt att ha i åtanke att det är de som har fullt ansvar för att saker fungerar.  

Detta innebär att det är dig som dina hyresgäster kommer att ringa när kylskåpet har gått sönder eller om det är stopp i avloppet. Och det kommer de också att göra oavsett om det är helg, morgon eller kväll. 

Anställ någon att underhålla fastigheten 

Ett sätt att undkomma detta ansvar är att anställa någon som sköter fastigheten åt dig och har ansvar för både underhåll och att samla in hyror och så vidare. Dock krävs det bra kontakter för att hitta rätt person för detta jobb. Det är trots allt ett stort ansvar! 

Fastighetsinkomster och utgifter 

Till skillnad från när du köper ett hus för dig själv och din familj att bo i, så är det viktigt att du är väldigt kritisk när du väljer en fastighet att investera i. När du köper en bostad åt dig själv så är det lättare att gå på känsla och vad som känns bra för dig och familjen du ska bo tillsammans med. Tanken är ju att ni ska trivas och må bra i ert hus. 

När du istället investerar i en fastighet så är det andra saker du bör ha i åtanke när du väljer ut rätt ställe att investera i. Utöver att kontrollera att huset är i gott skick så behöver du också räkna på vad för kostnader som kommer att komma i framtiden från din investering, huvudsakligen underhåll. 

Underhåll och reparationer 

Som hyresvärd så är det du som är ansvarig för att se till att bland annat sophantering, snöskottning och städning i till exempel trapphuset fungerar. Det är även ditt ansvar att ersätta eller ordna med reparation om till exempel en tvättmaskin i tvättstugan har gått sönder. 

Till detta så tillkommer el, vatten och så vidare. Med andra ord så kan det bli en dyr historia om du väljer helt fel. 

Oförutsedda utgifter 

Självklart så finns det vissa utgifter som du inte kan veta på förväg. Till exempel så kan du inte förutspå att värmepannan plötsligt ska explodera en dag, men det är ändå viktigt att försöka ha olika scenarion i åtanke och räkna på vad det skulle kosta. 

Om du gör en uträkning utefter värsta tänkbara scenario och fortfarande kommer ut på plus-minus så är det en investering som är värd att ta. Är det däremot så att du hamnar minus med stora marginaler så är det bättre att vända sig åt ett annat håll. 

Många gånger går det att få en kalkyl med alla utgifter och inkomster från säljaren eller bolaget om du ber om det. Ha dock i åtanke att denna kalkyl i många fall går utefter bästa scenario, vilket betyder att det är viktigt att du gör en noga koll och uträkning själv också. 

Ett vardagsrum med olika möbler och dekoration.

Den ursprungliga kostnaden är ofta väldigt hög 

I många fall är det möjligt att låna upp till 75% av beloppet för att investera i en fastighet. Ofta är detta även något som banker är väldigt villiga att låna till då det trots allt är en väldigt säker investering med närapå garanterad avkastning om man hanterar det rätt. 

Med det sagt så kan de där 25% som du behöver lägga in själv vara en väldigt dyr investering om du inte redan har pengar på kontot att ta ifrån.  

Självklart är det också viktigt att väga riskerna över belöningarna. Trots att fastighetsinvestering räknas som en av de “lättaste” investeringarna, så krävs det ändå att du vet vad du sysslar med så att du inte tar dig vatten överhuvudet och förlorar allt.  

5 sätt att investera i fastigheter 

Den goda nyheten är att det idag finns vägar runt både den höga initiala kostnaden och även ansvaret som en vanlig hyresvärd får stå ut med.  

Vill du investera i hus men kanske har ett mindre startkapital eller inte kan eller vill agera hyresvärd så finns det fortfarande alternativ för fastighetsinvestering.

1. Investera i fastigheter med Crowdfunding 

Crowdfunding har blivit ett väldigt vanligt begrepp idag. Vad det innebär är att man investerar i en idé eller ett företag och sedan får en belöning, exempelvis i form av en vara eller avkastning. 

När det gäller fastigheter så fungerar det på liknande sätt. Du kan välja mellan en lånebaserad eller aktiebaserad investering och de båda har olika för- och nackdelar. 

Aktiebaserad investerare 

Som aktiebaserad investerare så tar du till exempel en större risk ifall det skulle vara så att företaget går i konkurs. I dessa fall så prioriteras återbetalande av lån, vilket innebär att du riskerar att bli stående utan pengar. 

Lånebaserad Crowdfunding 

Om du istället satsar på lånebaserad Crowdfunding så har du en större säkerhet ifall något skulle hända och du är i princip garanterad pengarna tillbaka.

2. Köp aktier i ett börsnoterat fastighetsbolag 

Liksom med fastighetsbaserad Crowdfunding så blir du här delägare i företaget genom att du köper aktier. Detta betyder att du får en del av avkastningen från företaget. 

Dock är det väldigt viktigt att du gör ordentlig research om företaget från början. Dels eftersom riskerna här är desamma som i aktiebaserad Crowdfunding, men också eftersom du självklart inte vill investera i ett företag som kanske inte delar din världsåskådning.  

Du har som sagt ingenting att säga till om gällande hur företaget drivs eller deras mål, därför är det viktigt att du kontrollerar att detta verkligen är ett företag som du vill investera i.

3. Investera i fastighetsfonder 

Till skillnad från att investera i aktier direkt så är en fond en bra idé om du är orolig över riskerna med att investera. Skulle det till exempel vara så att ett företag går i konkurs så blir din förlust inte lika stor som om du investerar i företaget direkt, då din investering istället är spridd över en större yta. 

Nackdelen med fonder är dock att du inte har lika stor kontroll över vilka företag du investerar i, då detta bestäms av fonden. Detta betyder att du riskerar att investera i företag som du kanske inte skulle investera i privat.

4. Investera i en egen bostad 

Detta är vanligtvis den första investeringen som man gör i sitt liv och i många fall kan det vara den största. I motsatt till att investera i till exempel ett hyreshus, så är detta i många fall en mer personlig känslomässig investering. Med det sagt så är det ändå något som kan ge avkastning i framtiden. 

Till skillnad från många andra länder så är det faktiskt väldigt vanligt för oss svenskar att köpa och äga egna bostäder. Det är en av sakerna som gör vår ekonomi så stark. 

Investering i bostäder, även fast det inte är helt riskfritt, är ändå en av de säkraste och tåligaste investeringarna man kan göra på sikt. I många fall betalar det även sig själv i längden. Det är många som har tjänat sin första miljon på detta vis.

5. House-flipping 

Ytterligare ett alternativ som kanske inte är lika vanligt i Sverige idag som det är i bland annat Amerika är så kallad “house-flipping”.  

Vad detta innebär är att man köper ett hus för en billigare slant. Vanligtvis är huset i dåligt skick och behöver omfattande reparationer. Efter att sedan ha renoverat huset och gjort det i gott skick igen så säljer man sedan huset och tjänar förhoppningsvis en avkastning på detta. 

House-flipping är dock inte en lätt investering och riskerna är väldigt stora. Samtidigt krävs också en god budget för renovering om du inte är händig nog att ta hand om det hela själv. 

Investera i fastigheter utomlands 

Ett i vissa fall billigare alternativ än att investera i fastigheter i Sverige är att investera i fastigheter utomlands. Detta har så klart också sina för- och nackdelar

Nu för tiden är det inte helt omöjligt för svenskar att spendera allt mer tid utomlands. Även pensionärer köper bostäder utomlands för att undkomma den stränga vinterkylan här uppe i norr. Många köper sina egna bostäder i Frankrike, Spanien eller Kroatien. Och beroende på var du tittar efter bostäder så är det möjligt att hitta billigare investeringar utomlands. 

Ha dock i åtanke att detta så klart kommer med sina egna problem. Förvisso är det i många fall lätt för svenskar att köpa bostäder utomlands då vi som land har ett väldigt gott rykte som trovärdiga och risken för korruption är låg. 

Lagar och regler kan skilja sig åt mellan olika länder 

Med detta sagt så är det viktigt att du kommer ihåg att svenska lagar och regler inte gäller när du köper fastighet utomlands och precis som med mycket annat så är det viktigt att göra ordentligt research.  

Det är av denna anledning det ibland kan kännas krångligt och komplicerat att försöka förstå hur man ska gå tillväga för att köpa en bostad utomlands. Av den anledningen så kan det vara en bra idé att gå igenom en bostadsförmedling.  

På detta vis så kan du vara säker på att du gör en bra investering och att du gör det på rätt sätt, utan att bryta mot några lagar. Du slipper också bli lurad till följd av en dålig investering eller en säljare med skrupler. 

Utöver detta så är det också viktigt att du har koll på var fastigheten du investerar i är ligger, oavsett om du investerar i Sverige eller utomlands. Att investera i fel fastighet kan sluta med en enorm förlust av intäkter när du senare inte kan få några hyresgäster på grund av området eller brist på kommunikationer. 

Hantering av fastigheter utomlands 

Nackdelen med att äga och hyra ut en fastighet utomlands är kanske att du då istället har en mindre insikt i vad som faktiskt händer i din fastighet. Om du fortfarande bor i Sverige men har ett hus i Spanien så är det inte lika enkelt att underhålla och sköta om din fastighet på egen hand. 

I det här fallet kan det vara bra att anställa någon som kan sköta din fastighet när du inte är där. Men även här så krävs det att du har goda kontakter och väljer någon som du kan lita på, något som i vissa fall kan vara lättare sagt än gjort. 

Sammanfattning 

Att investera i fastigheter anses vara en av de enklaste investeringarna man kan göra idag. Med det sagt så är det ändå viktigt att göra sin research då det annars är väldigt lätt att välja fel och förlora pengar istället. 

Kontrollera alltid att fastigheten du investerar i har ett bra läge och att avkastningen är högre än utgifterna så har du genast en bra start när du ska investera.  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.