Är du intresserad av att ta ett lån? Om ditt lån blir beviljat eller inte beror mycket på din kreditvärdighet! När vi talar om kreditvärdighet kommer ordet UC-score upp ofta. Vad är egentligen UC-score? Hur fungerar det? Och hur kan du hålla koll på din egen UC-score?
Vad är UC-score?
UC-score är ett kreditbetyg på din kreditvärdighet, baserat på en mätskala som UC har skapat. UC, skaparen av UC-score, är ett av de ledande kreditupplysningsföretagen i Sverige. UC står för Upplysningcentralen, vilket var det tidigare namnet för UC. De utvecklade UC-score som en egen mätskala på kreditvärdighet som går från 1-999.
Om ditt UC-score är högt betyder det att du har en bra kreditvärdighet och har en större chans för att bli beviljad lån eller krediter.
När du ansöker om lån eller krediter behöver banken, långivaren eller kreditgivaren göra en kreditupplysning på dig för att försäkra sig om att du kommer kunna betala tillbaka lånet eller krediterna.
Hur fungerar det?
UC-scores mätskala går från 1 som lägst kreditvärdighet till 999 som högst kreditvärdighet. Ditt kreditbetyg, alltså din UC-score räknas ut genom en komplex algoritm baserad på AI-metodik (Artificiell Intelligens).
Hur ditt UC-score påverkas av förändringar i din ekonomi är därför så komplicerat att det är något som vanliga medarbetare på UC inte kan veta, utan kan endast tas fram genom att använda den komplexa algoritmen.
Beräkningen av din UC-score tar hänsyn till flera faktorer. Dessa faktorer samlas in genom den individuella informationen från din kreditupplysning och statistik om Sveriges alla invånare som är 18 år eller äldre. Här är ett par av faktorerna som påverkar din UC-score:
- Din inkomst
- Hur många och hur stora dina befintliga lån är
- Dina betalningsanmärkningar
- Kreditupplysningar från det senaste året
Uppgifterna som din UC-score sammanfattar visar därför om du bör ses som en högriskkund eller en lågriskkund för långivaren. Om din UC-score är högre, betyder det alltså att du har ett högre kreditbetyg eller en högre kreditvärdighet.
Vad en hög UC-score egentligen betyder praktiskt sett är att det är lättare för dig att låna ett högre belopp från exempelvis banken, och dessutom att du troligtvis får bättre villkor och förhandlingsutrymme när du faktiskt lånar pengarna. Du kan till exempel få en bättre ränta eller avbetalningsmöjligheter när du tar lån.
Kan ge dig ekonomisk vägledning
Att ta reda på din UC-score är viktigt för de du vill låna pengar ifrån, men kan det vara förmånligt för dig att veta din egen UC-score? Svaret är ja!
Din UC-score är ett riktmärke för hur din ekonomi mår. Om du är medveten om detta får du en bättre överblick av din privatekonomi. Din UC-score kan alltså ge dig ekonomisk vägledning för din ekonomi, och detta är naturligtvis extra viktigt om du faktiskt har ett stort intresse av att göra lån i framtiden.
För att få reda på din UC-score och få ekonomisk vägledning behöver du använda dig av Kreditkollen.
Kreditkollen
Kreditkollen är en tjänst från UC som ger dig tillgång till din UC-score och därmed möjligheten att följa hur din kreditvärdighet utvecklas över tiden och sätta upp mål för din privatekonomi. Det ger dig helt enkelt obegränsad tillgång till din egen kreditupplysning. Du kan bland annat se din taxerade inkomst och betalningsanmärkningar.
I Kreditkollen kan du ge dig själv utmaningar och långsiktiga mål för att med tiden kunna nå en stabilare privatekonomi. Långsiktiga mål kan exempelvis vara att inte behöva ta nya krediter, eller att betala av en kredit. Kreditkollen ger dig dessutom råd och tips om de olika sätten du kan få bättre koll på din privatekonomi, och sedan hur du kan förbättra din ekonomiska situation.
Det här är det du kan göra med Kreditkollen:
- Följa utvecklingen av din kreditvärdighet och se din UC-score.
- Få obegränsad tillgång till din egen kreditupplysning.
- Sätta mål och anta utmaningar för att förbättra din privatekonomi.
- Ha koll på dina uppgifter om inkomst, lån, krediter och eventuella anmärkningar.
Din UC-score kan bli uppdaterat varje dag, så Kreditkollen ger dig tillgång till ditt dagsaktuella kreditbetyg.
Steg för en bättre kreditvärdighet
En fråga som säkert dykt upp är hur kan du förbättra din kreditvärdighet? Här kommer ett par tips för att hjälpa dig på vägen mot en bättre ekonomi och därmed ett högre kreditbetyg!
- Minska dina krediter – Se om du kan avsluta några krediter eller om du kan få ett samlingslån, där dina smålån samlas ihop till ett större lån.
- Betala tillbaka kreditkortsskulder – Om du har fullt utnyttjad kredit på ett eller flera kreditkort, försök återbetala krediten så fort du kan.
- Akta dig för betalningsanmärkningar – De är en av de största anledningarna till en låg UC-score. Undvik nya anmärkningar och var medveten om att en betalningsanmärkning syns i din kreditupplysning i minst 3 år efter att den uppkom.
- Jämför bolån – För många är bolånet det största lånet de har. Var därför säker att bolånet du har är bra. Jämför olika bolån hos olika banker ofta och våga byt om du inser att det finns något bättre därute.
- Ha en stadig inkomst – Bankerna tycker om att se att du har en stabil livssituation, och föredrar därför att du har en fast anställning med stadig inkomst. Det föredras också att du bor på samma adress under en längre period.
- Minska låneansökningar – Många låneansökningar eller UC-förfrågningar kan se dåligt ut från perspektivet av kreditupplysningsföretagen. Var medveten om att en UC-förfrågning kan synas i din kreditupplysning i 1 år.
Sammanfattning
Att ha koll på sin kreditvärdighet och UC-score kan som du ser ha många fördelar. Vet du med dig att du sköter din ekonomi så kan du känna dig lugnt och behöver förmodligen inte investera i t.ex. Kreditkollen eller andra verktyg.
Vet du däremot med dig att du ligger på en sämre kreditvärdighet men har bestämt dig för att det ska bli en ändring så att du kan få finansiering för t.ex. en lägenhet. Då är ett sånt verktyg guld värt!
Följ våra råd så kommer du med tiden hamna där du vill vara. Det kommer även få dig i spår på en bättre livsstil, vetskapen av att man har koll på sina pengar är värd mycket för psyket!