Vad är ett lånelöfte?

Korta svaret  

Ett lånelöfte är ett intyg med ett förhandsbesked från banken där de ger dig ett “löfte” på hur mycket pengar du är beviljad att låna från dem för att kunna köpa en bostad.  

Ett lånelöfte är oftast ett krav från mäklaren för att du ska kunna buda på en bostad. Lånelöftet baseras på din inkomst och aktuella situation och kan på så sätt också ge dig en uppskattning om din ekonomi.  

Ska du äntligen sätta igång med dina planer för att köpa din egen bostad? Då är det antagligen dags att ansöka om ett lånelöfte!  

Vad är ett lånelöfte? Hur ansöker du om ett, och vad är kraven för att få ett lånelöfte? Fortsätt läsa så får du svar på dessa frågor och många fler! 

Vad innebär ett lånelöfte? 

När du vill köpa en bostad och ska buda på den du är intresserad av, då behöver du ett lånelöfte. Lånelöftet är ett förhandsbesked från en bank eller långivare som visar för mäklaren och säljaren att du har möjlighet, eller de ekonomiska förutsättningarna att köpa bostaden till ett visst pris.  

Lånelöftet ger alltså en trygghet för säljaren, mäklaren och dig! Den visar att banken redan gjort en bedömning av hur stort lån du har råd med, och att de är villiga att bevilja lånet.  

I lånelöftet kan du och mäklaren se vilken sorts månadsavgift eller driftskostnad som din ekonomi kan klara av, och därmed vet hur mycket du kan låna.  

Det är kostnadsfritt att begära ett lånelöfte, och det är oftast giltigt i ett halvår.  

Lånelöfte är inte samma sak som en låneansökan! 

Det är dock viktigt att komma ihåg att ett lånelöfte inte är samma sak som en låneansökan.  

Om du vinner budgivningen på din nya bostad behöver du ringa banken eller långivaren igen och därmed omvandla lånelöftet till en låneansökan.  

Hur ansöker man om ett lånelöfte? 

Det finns olika sätt för dig att ansöka om ett lånelöfte. Ett sätt är att du bokar en tid på din bank och ber om rådgivning när det gäller lånelöftet. Du kan också göra en ansökan via telefon eller mejl.  

Idag är dock en mer vanlig metod att du helt enkelt fyller i en ansökan om ett lånelöfte online. Majoriteten av banker idag låter dig ansöka om lånelöftet online, och oftast får du besked omgående.  

Att ansöka om och att få ett lånelöfte är kostnadsfritt oavsett om du ansöker online, på ett bankkontor eller via telefon. Se alltså upp om du bes om en avgift för lånelöftet! 

När du ansöker behöver du svara på olika frågor för att ge banken en inblick i din situation. Vanliga frågor som behöver besvaras gäller ämnen såsom

  • Namn och personuppgifter 
  • Uppgifter på eventuell medsökande 
  • Sysselsättning  
  • Årsinkomst 
  • Eventuella tillgångar 
  • Civilstånd 
  • Om sökande har barn 
  • Nuvarande boendeform 
  • Typ och plats av boendet du är intresserad av 
  • Andra lån 
  • Önskat belopp för lån 
  • Förväntad summa av köpet 
  • Kontantinsats 

Banken gör en bedömning utefter din inkomst, dina tillgångar och dina utgifter och ger dig sedan besked.  

När bör du ha ett lånelöfte? 

Om du vill lägga bud på en bostad eller står i akt att köpa en bostad och vill att mäklaren ska ta dig seriöst behöver du ha ett lånelöfte. De flesta mäklare kräver att du redan har ett lånelöfte för att du ens ska kunna lägga bud på en bostad.  

Även om du inte hittat en bostad du är intresserad av än, är det ändå en bra idé att ansöka om ett lånelöfte. När du har lånelöftet kan du nämligen veta svart på vitt hur högt av ett bud du kan lägga på en bostad, och därmed se tydligare vilka bostäder du har råd med.  

Krav för att få ett lånelöfte 

När du ansöker om ett lånelöfte görs alltid en kreditupplysning. Din kreditvärdighet är alltså en viktig faktor i frågan. Om du exempelvis har en betalningsanmärkning är dina chanser att få ett lån beviljat mindre.  

Om du har låg kreditvärdighet är det fortfarande möjligt att få ett lån godkänt, men ofta till högre ränta. Läs mer om din kreditvärdighet och hur du kan förbättra den här.  

Många långivare har som krav att du har en tillsvidareanställning för att ta ut ett bolån. Om du har en medsökande kan det dock räcka att en av er uppfyller kravet.  

Om du inte har en tillsvidareanställning behöver du dock inte helt ge upp än! Det finns vissa banker som är mer flexibla och inte är lika strikta när det gäller anställning.  

Om du har ett jobb där du till exempel är projektanställd är det alltså fortfarande möjligt att få ett lån beviljat. Det viktiga är du har en inkomst och att du har jobbat i flera år.  

Oavsett vilken anställningsform du har, eller om du är egenföretagare, så hjälper det om du har jobbat i tre år eller mer.  

Är ett lånelöfte bindande? 

Det korta svaret är nej, ett lånelöfte är inte bindande. Du kan alltså begära flera lånelöften från flera banker samtidigt utan att följa upp med någon av lånen. Det rekommenderas till och med, då lånevillkor kan skilja sig åt mellan olika banker.  

När du fått olika beviljade lånelöften kan du välja mellan dem innan du bestämmer dig för vad som passar dig bäst. När du sedan hittat rätt bostad är det dags att komplettera med information om bostaden och därmed omvandla ditt lånelöfte till en låneansökan hos en av bankerna.  

Ett lånelöfte är inte bindande, dock har den en giltighetstid. Oftast är lånelöftet giltigt i sex månader, men hos vissa banker är det endast giltigt i tre månader, ha därför koll på det när du ansöker! 

4 Fördelar med ett lånelöfte 

Det finns alltså en hel del fördelar med ett lånelöfte, och få nackdelar. Här är ett par av fördelarna med ett lånelöfte

  • Du behöver inte betala en avgift för att få ett lånelöfte 
  • Lånelöftet är inte bindande 
  • Du får koll på vilka bostäder du har råd med 
  • När du hittar rätt bostad går affären snabbare med ett lånelöfte 

Vad du bör tänka på när du ansöker om lånelöfte 

Det är viktigt att du alltid uppger rätt information om din ekonomi till banken. Lånelöftet baseras på din situation och uppgifterna du angett, och om dessa inte stämmer kan det leda till att du inte har förmågan att betala av dina skulder i framtiden. Att vara ärlig i din ansökan är alltså för ditt eget bästa. 

Därför det också mycket viktigt att du meddelar banken ifall din ekonomi eller andra väsentliga uppgifter ändras efter att du fått lånelöftet, till exempel om din arbets- eller inkomstsituation ändras.  

Om du meddelar banken om dina nya uppgifter är det fortfarande troligt att du får behålla ditt lånelöfte. Dock kommer beloppet på lånelöftet troligtvis att ändras. 

Det är också smart att ha bra kontakt med din bank när det gäller lånelöftet, budgivningen och det slutgiltiga lånet. De kan ge viktiga råd om saker du kanske inte tänkt på själv.  

Till slut, glöm inte att leta efter bostäder som ligger under ditt lånelöftestak, och på så vis “lämna utrymme” för budgivning.  

Om det blir budgivning – vilket det ofta blir – kommer nämligen priset att stiga. Därför är det bättre att veta i förväg att du har utrymme för att priset stiger istället för att behöva kontakta banken och be om råd varje gång detta händer.  

Sammanfattning  

Med ett lånelöfte kan du alltså ge trygghet till din mäklare och själv ha koll på vilka bostäder du har råd med. 

Du kan ansöka om ett lånelöfte online, direkt på ditt bankkontor, alternativt genom telefon eller mejl. Efter att du fyllt i dina uppgifter och skickat in ansökan gör banken en bedömning och ger dig besked. Glöm inte vikten av att svara alla frågor så ärligt som möjligt! 

Vad är dina åsikter och erfarenheter med ett lånelöfte? Lämna en kommentar här nedan med dina tankar eller frågor du har! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.