En buffert är en slags nödlösning i form av sparade. Den är till för oförutsedda utgifter som eventuellt kan dyka upp i framtiden. Detta kan vara allt från en bilreparation, tandläkarbesök eller hemreparationer.
Att ha en buffert ger dig en stor trygghet samt även en slags frihet. Du vet att du klarar dig ifall du förlorar jobbet eller att du kan hantera eventuella nödsituationer.
När det gäller hur stor buffert du bör ha så beror det framförallt på din månatliga inkomst och utgifter. En generell regel är att ha en buffert som motsvarar tre månaders utgifter, så att du kan klara dig om det skulle behövas.
Varför ska man ha en buffert?
Att ha en buffert är viktigt för att klara av oförutsedda utgifter och hjälpa dig sova bättre om natten! Alla borde ha en buffert, främst för att det ger dig följande fördelar.
1. Ekonomisk trygghet
En buffert ger dig en ekonomisk trygghet och kan få dig att känna dig säker då du vet att du kan klara av kriser och nödsituationer rent ekonomisk.
Otrygg ekonomi är en av de stora orosmomenten i mångas liv och en stark buffert kan lyfta bort mycket av pressen. Man mår helt enkelt mycket bättre när man vet att man kommer klara av eventuella ekonomiska bakslag i framtiden.
2. Tillgång till valmöjligheter
Något man kanske inte tänker på är att när man har en trygg buffert så öppnas livet upp mer. Enligt en undersökning av länsförsäkringar svarade 28% av de tillfrågade att de hade stannat kvar på ett jobb de inte trivs på just på grund av brist på pengar.
Eftersom du vet att du skulle klara av en liten smäll ekonomiskt så kan du göra mer av de sakerna du vill göra utan att känna någon press för att du inte har råd.
3. Hjälper dig att undvika dyra nödlösningar
Om du inte har en buffert och blir utsatt för en krissituation slutar det ofta med en nödlösning.
Detta kan till exempel innebära att du löser situationen med ett lån. Det slutar ofta med skuld eller hutlösa avbetalningsplaner med skyhöga räntor. Avsaknad av en buffert kan bli en dyr affär.
Hur stor buffert är bra att ha?
När det kommer till hur stor din buffert bör vara så beror det främst på din livssituation. Den generella siffran som de flesta är överens om är 3 månadslöner efter skatt, så att du kan klara dig i 3 månader om du exempelvis skulle bli av med jobbet.
Bor du ensam i hyresrätt med en relativt enkel ekonomi kan det räcka med endast 1 månadslön i buffert. Är ni istället två i hushållet med barn kan det behövas en buffert på 4 – 6 månadslöner för att täcka hela hushållet. För att verkligen sova gott om natten kan en buffert på 50 000 kronor vara bra.
Spara tillräckligt för att täcka oförutsedda utgifter under ett år
Lika viktigt som där är att ha tillräckligt med sparande i din buffert är det att inte ha för mycket. För mycket pengar i din buffert är när det realistiskt sätt är osannolikt att alla de pengar du har skulle behövas för oförutsedda utgifter ett enskilt år.
Se på det såhär, om du har tolv månadslöner i din buffert, 3 månaders uppsägningstid och sedan 12 månaders inkomstförsäkring – då är det näst intill orealistiskt att du skulle förbruka eller ens använda din buffert i en sådan situation.
Det största problemet med att ha en för stor buffert är att pengarnas värde minskar över tid genom inflation. Enligt Riksbanken går pengarna ner med cirka två procent i värde per år. Om du har för stor buffert som aldrig används förlorar du alltså pengar varje år.
Vad är en reparationsbuffert?
En reparationsbuffert eller bobuffert som det också kallas är för dig som äger ditt eget boende. Denna slags buffert är avsedd för reparationer och underhåll av din bostad.
Riktmärket för sparandet i din reparationsbuffert ligger på 5-10 kronor per kvadratmeter i månaden beroende på om du bor i en bostadsrätt eller hus.
En reparationsbuffert är bra att ha ifall att du skulle behöva reparera något i ditt hus eller vid akut mögel eller vätskeskada.
Var ska jag spara/placera min buffert?
Kort sagt är det bäst att placera sin buffert i ett sparkonto med insättningsgaranti. Dina pengar ska vara lättillgängliga men inte utsatta för någon risk. Syftet med en buffert är att klara av ekonomiska smällar, så att ha dina pengar tillgängliga direkt kan ge dig trygghet. Placera absolut inte din buffert på börsen, då risken blir alltför hög.
Du bör alltså placera din buffert till en låg risk och därmed undvika aktier och fonder då de ofta svänger. Viktigt är även att du inte låser dina pengar på ett konto med uttagsavgift trots att räntan blir högre.
Din buffert skall vara lättillgänglig och trygg. Bäst är att placera din buffert på ett helt vanligt sparkonto. Räntan lär inte vara den högsta men du har åtminstone dina pengar lättillgängliga och säkra.
Sammanfattning
En buffert är väldigt bra att ha oavsett livssituation, om till exempel du eller din familj skulle råka ut för något kan det kännas tryggt att veta att du kan hantera situationen rent ekonomiskt.
En buffert ger dig frihet att säga upp dig ifrån ett jobb du inte trivs på – något som kan förbättra din allmänna hälsa. Om du äger hus, kan det vara en bra idé med en reparationsbuffert också.
Rekommenderat är att du har runt tre månadslöner efter skatt i din buffert. Du kan självklart ha mer, men kom ihåg att sparade pengar utan ränta generellt sätt förlorar cirka 2 procent i värde per år.
Kom även ihåg att förvara pengarna på sparkonto snarare än i fonder och aktier. Har ni några tips för buffertsparande? Lycka till!