Vad är en aktie och hur köper man aktier?

Har du funderat på att köpa aktier men avstått för att du inte känner dig helt säker på vad aktier är eller hur du ska köpa dem? Du är inte ensam! 

Många undrar över frågor som; vad är en aktie egentligen? Hur fungerar aktier? Och hur köper jag aktier? Ingen fara, här ska vi svara på dessa tillsammans med andra frågor, och se till att denna metod att tjäna pengar på är en möjlighet för dig!   

Korta svaret  

En aktie är en del av ett företag. När du köper en aktie i ett företag äger du nu alltså en del av företaget, alltså en ägarandel. På så sätt blir du en delägare i företaget när du köper en aktie.  

Du kan tjäna pengar genom att äga aktier genom att få utdelning när företaget går i vinst, eller genom att sälja aktierna med vinst.  

Som privatperson behöver du köpa aktier på börsen genom en mäklare, exempelvis Avanza, Nordnet, eller andra nätmäklare.  

Vad är en aktie? 

En aktie kan förklaras som att vara en del av ett företag. Om du köpt en aktie i ett företag innebär detta alltså att du nu äger en del av företaget.  

Många känner att aktier är någonting som bara är på papper, men sanningen är att om du köper aktier så äger du också en del av en riktig verksamhet! 

Oftast äger du endast en ganska liten del av företaget, men du kan ändå beskrivas som delägare i företaget, då aktien du köpt är en ägarandel i företaget.  

Kan man köpa aktier i vilket företag som helst? 

Det enkla svaret är nej, det kan man inte. Det är endast företag som är aktiebolag som du kan köpa aktier i. Oftast är det för att finansiera bolaget som ett företag väljer att bli ett aktiebolag och ge ut aktier. Företag kan göra detta antingen när de först bildas, eller när nytt kapital behövs för företaget.  

Du kan alltså köpa aktier i ett bolag först när ett företag har blivit ett aktiebolag och har sina aktier noterade på en handelsplattform eller börs.  

Hur fungerar aktier? 

Aktien fungerar som ett bevis på att du äger en andel i bolaget. Förr i tiden fick man faktiskt ett fysiskt bevis på att man nu äger en aktie, alltså ett aktiebrev. Idag sker dock all aktiehandel elektroniskt, och dina aktier sitter i databaser istället.  

Istället för ett ägarbevis finns idag något som kallas avräkningsnota. Avräkningsnotan är helt enkelt ett kvitto som har informationen om vilka aktier du köpt och annan viktig info, exempelvis affärs- och likviddatum, eller till vilken kurs aktien blev köpt. Du kan få tillgång till din avräkningsnota via institutet där du har aktierna, till exempel din bank.  

När du har köpt en aktie skrivs du in som delägare i något som kallas aktieboken. Aktieboken är som ett register över alla ägarna av aktier i företaget.  

Olika aktiekurvor.

Varför köpa aktier?  

Motivet till att köpa och äga aktier är naturligtvis att tjäna pengar. Det finns två sätt att tjäna pengar på aktier; att sälja sina aktier med vinst, eller att ta del av utdelningar.  

Om aktierna du har köpt stiger i värde kan du sälja dina aktier till ett högre pris än du först köpte dem för. Detta är alltså det första sättet du kan tjäna pengar på aktier.  

Det andra sättet att tjäna pengar på aktier är om företaget går med vinst. Då kan man få en utdelning, alltså en del av företagets vinst.  

Vilka typer av aktier finns?  

Det finns mer än en typ av aktier, exempelvis A-aktier, B-aktier, C-aktier och preferensaktier. De tre första typerna, alltså A-, B- och C-aktier, kallas ibland också för stamaktier, och är vad man oftast menar när man talar om aktier.  

Dessa tre bokstäver (A, B, C) anger olika skillnader mellan aktietyper. Till exempel kan de olika bokstäverna visa hur mycket rösträtt du har i företaget.  

Vare år har företag en bolagsstämma för att bestämma sig om olika val gällande företaget. Om du har mer rösträtt på bolagsstämman har du alltså mer rätt att vara delaktig i utvecklingen av företaget.  

Preferensaktier ger dig företrädesrätt, vilket betyder att du har rätt till utdelning före de andra stamaktieägarna. Oftast får de med preferensaktier en i förhand bestämd fast utdelning.  

Vad är riskerna med att äga aktier? 

Det varnas alltid om en relativt hög risk när man talar om aktiehandel. Detta beror på att du tekniskt sett kan förlora pengar du investerar. Därför rekommenderas det alltid att sprida sina investeringar, och därmed också sina risker! 

Den höga avkastningen som man kan få när man köper aktier agerar alltså som en sorts “belöning” för risken man tar. Ju högre risk, desto större möjlighet för högre avkastning. 

Hur köper man aktier? 

Om du vill köpa aktier kommer börsen in i bilden. Börsen är en marknadsplats som digitalt parar ihop säljare av aktier med köpare. Tänk dig att den fungerar som Blocket, fast att det du köper är aktier istället för en gammal soffa.  

Du kan dock inte handla på börsen direkt som privatperson, vilket är varför du troligtvis behöver en mäklare! Tidigare använde många banker som mäklare, men idag är det en hel del vanligare att använda nätmäklare, som ofta har lägre avgifter.  

De två ledande nätmäklarna är helt klart Avanza och Nordnet. Dessa två aktörer ligger hack i häl och erbjuder båda gratis konton, med möjligheten att handla aktier gratis utan courtage.  

Sammanfattning  

Du kan alltså bli delägare i ett företag om du väljer att köpa aktier, vilket egentligen är en ägarandel i företaget. Om du säljer aktierna med vinst eller får utdelning blir detta ett sätt som du kan tjäna pengar på.   

Som privatperson behöver du köpa aktier på börsen genom en mäklare. De två ledande nätmäklarna i Sverige är Avanza och Nordnet

Vad vill du veta härnäst? Har du fler frågor om aktier? Lämna en kommentar här nedan! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.