21 Tips som kommer hjälpa dig spara pengar

Hur skönt skulle det inte kännas att äntligen ha råd med den där bilen? Eller att inte oroa sig för att ha noll på kontot när något akut händer?

Lösningen är naturligtvis att bli bättre på att spara pengar! Här kommer 21 tips för att spara pengar. Många bäckar små bildar ett fullt sparkonto! 

Vart börjar man?  

För de som inte riktigt sparat förut kan det kännas överväldigande och svårt att veta vart man ska börja. Oroa dig inte! Oavsett vad din inkomst är, behöver det inte vara så svårt att spara pengar.  

Det första steget är att skapa en budget. Sedan kan du kika igenom sparknepen vi listat nedan och se vilka som passar dig! 

Skapa en hållbar budget  

En budget är en uppskattning av dina inkomster och utgifter under en specifik period. Poängen med en budget är att den ger dig en överblick över din privatekonomi. Det kan hjälpa dig göra bra val när det gäller hur du sparar och spenderar.  

Missa inte vår artikel om hur du skapar en budget. Den ger dig riktlinjer för hur du kan tänka och ger dig också tips på hjälpmedel för att hålla din budget.  

En rosa spargris.

Dagliga spartips  

1. Automatisera

Du har precis fått lön. Du vet att du borde överföra pengar till ditt sparkonto, men ändå känner du dig frestad att vänta lite…  

När pengarna ligger på ditt lönekonto är det mycket lättare att spendera mer än du tänkt. Om du är en av de som glömmer eller skjuter upp att lägga över pengar till sparkontot kan du därför göra dig själv en tjänst och automatisera! 

Via din internetbank kan du oftast rätt enkelt hitta en funktion under “månadssparande” där du kan se till att pengar läggs in på ditt sparkonto varje månad automatiskt. På så sätt behöver du inte tänka på det, och kommer inte frestas att lägga pengarna på nåt annat håll.  

2. Sluta äta på restaurang

Det är inte många som tvivlar på att det kostar betydligt mer att äta på restaurang än att äta hemma. Ändå är det en vana vissa har svårt att bryta. 

Om det är den sociala aspekten du letar efter; bjud hem dina vänner! Laga något lite extra speciellt och be vännerna ta med drinkarna eller något sött.  

Om det är matlagningstiden du försöker undvika, glöm inte att du nuförtiden kan hitta oändligt många goda recept online som specifikt kan tillagas på kort tid. Fundera till exempel på meal prep, där du förbereder mat en dag i veckan – något som förenklar matlagningen resten av veckan. 

3. Förbered en shoppinglista innan du handlar

När du går och handlar utan en shoppinglista kan det vara lätt att tänka mer på vad du vill ha än vad du behöver.  

Det är dessutom lättare att köpa ingredienser som ser goda ut, men som du sedan inte gör något med. Det är lätt hänt att de ruttnar bort i kylskåpet för att det inte passar ihop med andra inköpta ingredienser.  

Knepet är naturligtvis att ha en shoppinglista när du handlar. Tänk på vad det är du vill laga, och vilka ingredienser som behövs för just det.  

4. Handla aldrig hungrig

På samma not kan det vara farligt att handla när du är hungrig och din mage vill ha allt den ser. Då kan det vara lätt att köpa saker som inte är, och kanske inte borde vara, på shoppinglistan.  

När du är hungrig är det lättare att köpa onyttiga snacks som du vanligtvis skulle säga nej till. Välj alltså att gå och handla när det är mindre troligt att du frestas av allt du ser! 

5. Handla hållbara kläder som du inte måste byta ut så ofta

När dina kläder går sönder kan det kännas som en bra anledning att gå ut och shoppa. Det kan kännas som ett ekonomiskt smart val att handla billiga kläder, men kom ihåg att billiga kläder ofta har sämre kvalitet och går sönder snabbare.  

Det är därför smart att fundera på att investera i kläder som faktiskt kommer hålla. Självklart innebär det att de troligtvis kostar mer, men det betyder också att du inte behöver köpa nya kläder lika ofta. 

6. Gör onlineköp svårare för dig

Det är läskigt hur lätt det är att shoppa online med ett par klick på mobilen. Det är extra lätt när din betalningsinformation är automatiskt sparad på hemsidan eller appen.  

Ett sätt att göra onlineköp svårare för dig är att ställa in det så du måste skriva in din betalningsinfo varje gång du köper något. Då har du ett extra steg att gå igenom så du har mer tid att ställa dig själv frågan “behöver jag verkligen det här?”  

7. Planera dina köp till reor  

Fönstershoppa när du vill, men om du väntar med att faktiskt köpa saker till när det finns stora reor så kan du spara ganska stora summor pengar.  

Exempelvis är det oftast frestande att köpa sommarprodukter på sommaren och vinterprodukter på vintern, men om du köper saker under fel säsong kan du oftast få ett billigare pris. Dessutom leder väntandet på rean till att du har mer tid att känna efter om du verkligen vill ha produkten.  

8. Sälj saker du inte behöver

Det finns nästan helt säkert kläder, skor eller saker som du inte egentligen behöver och knappt använder längre. Få in pengar för viktigare eller mer användbara saker genom att sälja det onödiga på hemsidor som blocket eller tradera.  

9. Använd prisjakt

Är du en sån som ser något de vill ha och omedelbart bestämmer dig för att det här ska du ha nu? Ta ett ögonblick innan du trycker på “köp”! 

Att jämföra priser är ett bra sparknep som inte behöver ta mycket tid. Med hemsidor som prisjakt kan du snabbt och smidigt se vad det bästa priset är för produkten du är intresserad av.  

10. Kör mindre bil

Det är lätt att bli lat och ta bilen överallt. Det märks att det kostar när du ställer dig och tankar men sen har man glömt det lika snabbt när man åker därifrån och fortsätter köra varje dag.

Ett sätt att spara in lite pengar är genom att gå eller ta cykeln lite oftare så att du spar in på bensinpengar!

11. Sluta röka/snusa/annat ”onödigt”

Det finns en hel del dåliga vanor därute som inte bara sänker din livslängd, utan också är riktigt dyra. Att röka eller snusa är båda väldigt dyra vanor som kan bränna hål på din plånbok.  

Använd sparmål som ytterligare motivation att sluta med en dålig vana du har! Titta på ditt eget liv och fundera vad som är dina dyra och “onödiga” vana. Det kan till exempel vara de där extra drinkarna du unnar dig själv som du egentligen skulle må fint utan.

Månatliga spartips

12. Avsluta tjänster som du inte behöver  

En viktig punkt är att fundera på är om det finns tjänster som du betalar för men inte ens använder eller har nytta av längre.  

Det kan vara en e-boksprenumeration du har sedan den där gången du bestämde dig för att läsa mer, men gav upp på efter en halv bok. Eller till och med ett gymkort du köpte efter ett nyårslöfte, men använder alldeles för sällan för att det ska vara värt det.  

Gör dig av med dem och sluta slösa pengar på sånt du inte behöver!

Mina tjänster är ett väldigt bra verktyg du kan använda för att upptäcka prenumerationskostnader som du inte visste om. Ett annat sätt är att egna en timme åt att kolla dina banktransaktioner för de senaste månaderna.

13. Jämför Elavtal

När det gäller andra månatliga tjänster du faktiskt behöver, kan det vara värt att fråga dig själv om du kan få ett bättre pris på dem.  

På hemsidan elskling kan du jämföra priser på elavtal från Sveriges 149 elhandelsbolag. Se vilket elavtal som är bäst för just din bostad och byt direkt på hemsidan! 

14. Jämför mobilabonnemang

Marknaden för mobilabonnemang ändras konstant och med nya aktörer på marknaden som pressar priserna kan det ofta hittas bättre och bättre erbjudanden. 

Därför är det viktigt att du regelbundet ser till att du inte kan få ett bättre pris för samma täckning och surfmängd hos en annan leverantör. Det är nästan alltid möjligt att flytta över till det nya abonnemanget med samma nummer som förut.  

15. Jämför internetleverantörer

Bredbandet är ofta en rätt stor kostnad i hushållet. Oftast lägger man stor vikt vid hastigheten, då ett vanligt modernt klagomål handlar om just långsamt internet. Men behöver du verkligen den kapaciteten du köpt för ditt abonnemang? 

Fundera över vilka behov du egentligen har. Hur ofta är det egentligen viktigt för dig att ha en snabb hastighet till exempel?

Jämför sedan priset hos olika leverantörer baserat på hur mycket surfmängd och täckning du vill ha och hur lång av en bindningstid du är intresserad av. 

16. Jämför försäkringar

Försäkringar är en annan avgift du bör jämföra priser på. Det kan gälla försäkringen för ditt hem, din bil eller ditt husdjur. Kan du hitta en billigare försäkring med samma eller till och med bättre villkor än den du använder nu?  

Om du är intresserad av att jämföra försäkringar kan du göra det kostnadsfritt på compricer, där du dessutom eventuellt kan byta försäkring direkt. Ytterligare ett tips som kan spara pengar är att samla alla försäkringar hos ett företag! 

17. Förhandla ränta på lån

När du ansöker om lån som exempelvis bolån räknas din ränta ut baserat på bankens snittränta. Dock är detta bara startpunkten. Som låntagare har du möjligheten att förhandla räntan eller “pruta ner” den. 

Det är möjligt för dig att lyfta fram varför du är viktig som en kund hos dem. Du kan också ta reda på om du skulle kunna få en bättre ränta hos en annan långivare och använda det när du förhandlar.  

18. Samla dina lån om du har flera stycken

Om du har mer än ett lån eller krediter kan du få ner din månadskostnad en hel del om du samlar dessa under ett och samma lån.  

Om du samlar dessa lån och krediter under samma långivare kommer det dessutom bli enklare för dig att ha en bättre överblick av din räntekostnad och månadskostnad.  

Långsiktiga spartips

19. Spara pengarna på rätt ställen  

Förhoppningsvis har du åtminstone någon sorts sparkonto, och har inte pengarna liggande på lönekontot där de inte gör mycket nytta. Var dina pengar sparas spelar roll! 

Basera var du sparar dina pengar på om det är ett kortsiktigt eller ett långsiktigt sparmål!  

20. Håll koll på var alla pengar går och anpassa din ekonomi

Det finns idag ett oändligt antal budget- och sparverktyg. Använd dessa hemsidor och appar för att ha kontroll över din privatekonomi och hålla din budget. Med hjälp av dessa hjälpmedel kan du dessutom se hur du kan anpassa din ekonomi bättre efter dina behov.  

Få fler tips om de bästa budget- och sparverktygen här

21. Sätt sparmål som motiverar dig

Glöm inte bort vad det är du sparar till! När du har specifika sparmål där du påminns vad det är du vill ha, vare sig det är en ordentlig ekonomisk buffert eller pengar till drömbröllopet, så kommer du känna dig mer motiverad att använda fler av spartipsen.  

Glöm inte att sätta realistiska mål som du faktiskt kan nå, detta kommer inspirera dig och ge dig motivationen att fortsätta sätta sparmål. 

Sammanfattning   

Kom ihåg att en budget är viktig för att du ska förstå hur du bör spara. Skapa först en budget, och titta sedan igenom vilka dagliga, månatliga och långsiktiga spartips som passar just din situation.  

Tänk vad skönt när du äntligen kan ha råd med den där bilen! Eller när du äntligen kan känna dig oro-fri över framtida akutkostnader.  

Vad tycker du om våra spartips? Lämna en kommentar och dela med dig av dina egna spartips! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.