Vad är skillnaden på debetkort och kreditkort?

Har du någonsin frusit till av nervositet när en bekant frågar dig om du har kreditkort eller debitkort och du plötsligt måste erkänna att du inte är helt säker? Är du fortfarande osäker på vad skillnaden egentligen är? Man kan ju använda båda korten för att betala på internet och i butik, så är det inte ungefär samma sak!?

Okej, riktigt så allvarligt är det kanske inte men det är bra att ha koll på alla dom skillnaderna som finns mellan debetkort och kreditkort, vissa av dem är rätt stora. Här kan du läsa om vad ett debetkort och ett kreditkort egentligen är, vad skillnaden mellan dem är och vilket som kanske passar dina behov bäst.

Läs mer

Kort och enkelt

Den tydligaste skillnaden på ett debetkort och ett kreditkort är var korten drar pengarna ifrån. Ett debetkort drar pengarna direkt från ditt bankkonto, medan ett kreditkort fungerar som ett lån, du betalar på kredit och betalningarna samlas på en faktura som du betalar i efterskott.

Vad är ett debetkort?

Ett debetkort är det kort som i princip alla får direkt när de blir kund hos en bank, vilket är varför det ofta också kallas för ett bankkort. Summan för ett köp dras direkt från kortinnehavarens bankkonto. Detta innebär att det alltid måste finnas pengar tillgängligt på bankkontot som debetkortet är kopplat till, då beloppet dras från tillgångarna på kontot samma dag som inköpet.

Om kontot som ditt debetkort är kopplat till inte har pengar när inköpet sker kommer det står ”Medges ej”, vilket många säkert stött på! Vissa debetkort kan även övertrasseras lite och då får man en övertrasseringsavgift. Det är helt enkelt en avgift du måste betala till banken när kontot debiterats med en större summa än som finns på kontot med ett resulterande negativt flöde.

Ett annat uttryck för att pengar dras från ett konto är att det debiteras. Ordet debetkort kommer alltså från ordet debitera.

Även om bankkort, alltså debetkort, fortfarande är det vanligaste kontokortet så har kreditkort blivit vanligare och vanligare, och många personer har åtminstone ett kreditkort, om inte flera.

Vad är ett kreditkort?

Kreditkortet är ett kort där du betalar på kredit. När du betalar med kreditkort lånar du alltså beloppet av ditt köp från en bank eller en annan kreditgivare, exempelvis ett låneinstitut. Detta betyder att du inte behöver ha pengarna på ditt konto när du handlar eftersom pengarna inte dras från kontot utan betalas med faktura i efterhand. Ett illustrerat kreditkort i rött.

Man kan välja att dela upp betalningen eller att betala hela summan direkt när man använder kreditkort.

Om du betalar räkningen för ditt kreditkort varje månad kan du ofta använda kortet utan att betala ränta på köpen, men om du har obetalda räkningar från köp du gjort en tidigare månad behöver du betala ränta på det. Vissa kreditkort har en väldigt hög ränta, vilket är viktigt att förstå i förhand så man undviker stora kreditkortsskulder.

Kredit fungerar alltså som ett lån, och det finns en gräns för hur stor summa du kan låna åt gången. Man kan ansöka om hur mycket man får använda, till exempel en summa på 15 000 kronor, och sedan blir man antingen beviljad eller nekad den summan. Det finns också en chans att man bli beviljad en lägre summa än den man ansökt om. Om du använder upp till summan du blivit beviljad, kan du inte använda kortet mer tills du betalat en del tillbaka.

Vilka andra skillnader finns mellan korten?

De två olika slags korten är utseendemässigt lika, med kortnummer och kortinnehavarens namn på kortets framsida. De används även för betalning på samma sätt, genom att dra kortet i kortläsaren, sätta in chippet eller nuförtiden blippa kortet, och ibland slå in en pinkod. Så den stora skillnaden ligger som vi sagt i själva betalningen. Köp med ett debetkort debiterar beloppet direkt, och köp med ett kreditkort innebär istället en räkning i slutet på månaden.

En annan skillnad mellan debetkort och kreditkort är att kreditkortet har villkor som måste behandlas enligt konsumentkreditlagen. Detta innebär exempelvis att kreditgivaren har en skyldighet mot kunden om något problem inträffar.

Sen finns det ofta vissa förmåner med kreditkort, till exempel försäkringar, bonusar och avbeställningsskydd som kan ingå i vissa köp. Dessa brukar vara den stora anledningen till att faktiskt ha ett kreditkort.

Vad passar dig?

Med skillnader mellan debetkort och kreditkort kommer också fördelar och nackdelar. Detta betyder dock inte nödvändigtvis att bara ett av dessa två kort passar dig. Många väljer att ha både debetkort och kreditkort, men använder dem för olika syften vid olika tillfällen.

Till exempel väljer vissa att använda sitt debetkort för dagliga inköp, och sedan sitt kreditkort för större inköp, som flygbiljetter. 

Fördelar med debetkort

  • Det innebär inga lån och ingen skuld, och därför inga räntor.
  • Större kontroll över din ekonomi – om du har problem med att hålla budgeten kan debetkort passa bättre.
  • Med debetkort behöver du inte oroa dig över växlingskurser, vilket kan vara skönt om du reser mycket eller har barn som studerar utomlands.
  • Det finns inga uttagsavgifter inom Sverige.

Fördelar med kreditkort

  • Om du har stora oförutsedda utgifter som du måste betala så kan kreditkortet vara en räddare i nöden.
  • Vissa hotell eller biluthyrningsfirmor föredrar att du använder kreditkort då de lättare kan skicka dig räkningar i efterhand för skador på deras egendom.
  • Kreditkort kan innebära bättre försäkringar och avbeställningsskydd, till exempel kan det komplettera din hemförsäkring och ditt reseskydd.
  • En del kreditkort ger dig en möjlighet för vissa bonusar och rabatter.
  • Du kan själv välja storleken på ditt uttag, så med lite självkontroll och självkunskap kan du fortfarande ha kontroll på din ekonomi.

Sammanfattning

Det finns alltså många likheter men också många skillnader mellan debetkort och kreditkort. Den största skillnaden är när och hur man betalar. Betalningen med debetkortet sker direkt med beloppet debiterat från bankkontot samma dag. Betalningen med kreditkortet funkar som ett lån som man betalar i efterhand, oftast nästa månad. 

Om du är rädd för skulder och räntor är debetkortet ett säkrare val. Om du känner att du har kontroll över vad du spenderar och behöver tillgång till pengar du tillfälligt inte har, ja då kan kreditkortet vara din räddning!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.