Att starta eget, att bli en entreprenör, är något som är väldigt inne just nu. Många vill ha möjligheten att driva ett eget företag och vara sin egen chef vilket bara är några av fördelarna med att driva eget. Nedan har vi listat tre olika företagsformer för dig att fördjupa dig i om du funderar på att starta eget. Vilken företagsform är bäst för din typ att bolag?
Till att börja med, vad är en företagsform? Företagsform innebär olika sätt för ett företag att existera. De fem vanligaste företagsformerna är:
- enskild firma (E)
- aktiebolag (AB)
- handelsbolag (HB)
- kommanditbolag (KB)
- ekonomisk förening (Kooperativt)
Vi ska titta närmare på tre av dessa fem och svara på: Vilken företagstyp är bäst när det kommer till att starta eget?
Många börjar med enskild firma och byter sedan företagsform till aktiebolag när verksamheten blir större. Tumregeln lyder att du bör ha aktiebolag när du tar stora risker i företaget, har anställda, planerar att ta in flera delägare eller tjänar mycket pengar på ditt företagande.
Enskild firma (E)
I en enskild firma är det du som fysisk person som är företagare, vilket innebär att företagets skulder är dina skulder. Man kan säga att du är företaget och företaget är du.
Du kan förstås begränsa konsekvenserna av vissa av dina företagsrisker med en företagsförsäkring oavsett företagsform. Du kan använda förenklade regler för redovisning och i mindre enskild firma, även göra ett förenklat årsbokslut. Enskild firma har alltid kalenderår som räkenskapsår.
Detta är den första företagsformen som privatpersoner brukar använda när man startar ett företag, framförallt om det enbart är en person som startar företaget. Privatpersonens, det vill säga ägarens privata ekonomi, är väldigt tätt sammankopplad med företagets ekonomi vilket medför en del risker med att starta en enskild firma.
Om företaget gör förlust eller går i konkurs är det du som ägare som måste betala alla fordringsägare och leverantörer som företaget är skyldig pengar. Samtidigt, om företaget går bra är det du som ägare som får 100 procent av vinsterna. Oftast gäller denna företagsform för små företag utan anställda och är vanligt framförallt för frilansare. När du börjar rekrytera brukar företagen ofta välja att byta form till privata aktiebolag.
Snabba fördelar med enskild firma
- Enkelt om smidigt att starta
- Inga extra kostnader för dig som privatperson vi uppstart
- Väldigt bra för dom som vill komma igång och lite smått med sin verksamhet till att börja med
Revisor
Enskild firma ska bara ha kvalificerad revisor för granskning om det är ett större företag annars behövs det inte.
Aktiebolag (AB)
Aktiebolag är en juridisk person, vilket skiljer företagets ekonomi och din privata ekonomi. Detta innebär att om du följer alla regler får du inget personligt betalningsansvar för företagets skulder, förutom om du går i borgen för dina företagsskulder.
Aktiebolag ska göra en årsredovisning som fastställs på bolagsstämman och som sedan skickas in till bolagsverket. Aktiebolagets årsredovisning blir då offentlig. Aktiebolag kan ha så kallat brutet räkenskapsår, det vill säga en annan tolvmånadersperiod. De kan även ha ett kortare eller längre räkenskapsår i starten.
Det finns privata och publika aktiebolag. Den främsta anledningen till att omvandla en enskild firma till ett aktiebolag är för att man ska få mer tillgång till oskattat kapital. En aktie är en liten del av ditt företag, när du säljer en aktie i ditt företag måste köparen ge dig pengar för den, så om du säljer 10 procent av företaget måste köparen ge dig tio procent av vad företaget är värt. Du får alltså in mer kapital men förlorar en liten del av äganderätten. Så länge du äger 51 procent av aktierna i ditt företag har du ändå kvar kontrollen.
Snabba fördelar med aktiebolag
- Kan inte förlora mer pengar än du investerar
- Begränsar riskerna
- Inte samma personliga ansvar för företagets bedrifter
När du startar ett aktiebolag omvandlas företagets organisationsnummer, som tidigare var samma som ägarens personnummer, till en ny siffra vilket innebär att företaget blir en juridisk person.
Revisor
Aktiebolag ska som huvudregel ha revisor. Mindre aktiebolag kan välja att inte ha revisor, det ska då framgå av bolagsordningen.
Privata aktiebolag
Privata aktiebolag är den vanligaste typen av aktiebolag. I ett privat aktiebolag får man inte sälja sina aktier på en öppen marknad, exempelvis Stockholmsbörsen, där publika aktiebolag säljer sina aktier. Vill man ha investerare så får man istället söka upp personlig kontakt med maximum 200 personer som får köpa delar i företaget.
Publika aktiebolag
Du kan senare välja att göra om ditt privata aktiebolag till ett publikt, detta för att få in ännu mer kapital i ditt bolag. Då 200 personer är en väldigt begränsad marknad väljer många företag att omvandla till ett publikt aktiebolag för att kunna få kontakt med fler investerare. För att få göra denna transaktion bör företaget vara värt minst 500 000 SEK.
Handelsbolag (HB)
Ett handelsbolag är en företagsform man använder sig av när man vill sprida riskerna. Viktigt är att det måste vara fler än en ägare, dessa ägare kallas bolagsmän. Detta kan bestå av fysiska eller juridiska personer, fysiska innebär att det är verkliga människor medan juridiska personer är exempelvis ett aktiebolag. Både privatpersoner likaväl som företag kan gå in som delägare i ett handelsbolag.
Precis som i en enskild firma står bolagsmännens privata ekonomi tätt sammankopplad med företaget. Om företaget får skulder så är det du som delägare som får täcka skulderna. Till skillnad från aktiebolagen så krävs det inget startkapital.
Vilken företagsform borde jag köra på?
Alla är enkla att registrera på www.verksamt.se som är en gemensam webbsida för flera myndigheter. En enskild firma är lättast då du endast behöver göra en skatte- och avgiftsanmälan och bli registrerad för moms.
Köper du ett nybildat aktiebolag krävs vissa omregistreringar. Om du själv bildar ett nytt aktiebolag är det en del administration och registreringar som ska göras.
När det sen kommer till tydliga fördelar så beror det mycket på vilket stadie du är i den verksamhet och vad du tror kan behövas i framtiden.
Är du snickare och åker runt och kan sköta alla dina jobb själv? Utan någon medarbetare. Då är skulle enskild firma fungera kanon!
För den som har ambitioner att styra ett större bolag så kanske du lika gärna kan gå direkt med AB och jobba upp ditt kapital i det företaget för att kunna anställa och växa. En annan grupp som kan dra nytta av AB är studenter. Du måste inte ta ut lön med AB, så du kan jobba hur mycket som helst och fortfarande få ditt studiebidrag.
Som du märker kommer din situation vara avgörande och det finns ingen mall för alla. Försök att ta in all information du kan så att du gör det bästa möjliga beslutet!
Finns det skatteskäl att välja den ena eller andra bolagsformen?
Tanken är att det inte ska vara stora skillnader beroende på företagsform, men det kan finnas vissa skillnader, därför kan det till exempel vara fördelaktigt ur skattesynpunkt att ha AB om vinsten är högre än en halv till en miljon kronor.
Osäker på om du ska ta steget? Här är några klara fördelar med att driva eget!
Ingen chef – Du blir din egen chef, har friheten att planera dina egna dagar och lägga upp arbetet så som det passar dig. Självklart får du mer ansvar men just att du endast har dig själv att anpassa dig efter kan vara en enorm frihet.
Omväxlande arbete – Inget mer 9-5, inga dagar är någonsin densamma. Du kan arbeta var du vill och spendera dina dagar med olika moment. Ditt vardagsrum kan bli ditt kontor, eller en strand i Karibien för den delen. Du bygger upp olika talanger och kunskaper i många olika områden. Detta ökar både självförtroende och glädje. Vem vill inte vara glad över att gå till jobbet?
Pengar! – Du har möjligheten att tjäna mycket pengar som egenföretagare. Självklart medföljer lite mer risker men möjligheterna blir också större. Gör du ett bra jobb och lägger ner mycket tid så får du valuta för det. Går riktigt bra så kan du förhoppningsvis trappa ner senare i livet samtidigt som du kan leva riktigt gott!
Hej ! I denna mening, visst menas det egentligen att det ska stå att många omvandlar till ”publikt” AB för att sedan kontakta investerare, alltså inte ”privat” AB som står i texten?
”Då 200 personer är en väldigt begränsad marknad väljer många företag att snabbt omvandla till ett privat aktiebolag för att sedan kontakta investerare världen över. För att få göra denna transaktion bör företaget vara värt minst 500 000 SEK.”
Hej Johanna,
Du har helt rätt! Tack för att du är uppmärksam 🙂
Vi har ändrat så att det står rätt nu.
Ha en trevlig dag!
//Carl