Du har sett eller hört talas om ID-kapning på film men är det verkligen så vanligt att det sker? Skulle någon faktiskt stjäla din identitet och är det så enkelt att göra? Vad händer när du har fått din identitet stulen, kan du fortsätta leva som vanligt samt hur förebygger du att detta sker?
Vi berättar allt du behöver veta om ID-kapning och hur du håller din information säker!
Kort om tjänsten: UC ID-skydd är en tjänst där du direkt får reda på om din kreditupplysning ändras, antingen via sms eller e-post. På så sätt kan du agera snabbt innan stora skador kan ske. Du kan även få hjälp dygnet runt av företagets assistans. Skyddet som ingår i UC ID-skydd kommer också med en försäkring mot eventuella skulder som en ID-kapning skulle innebära.
Vad innebär ID-kapning och hur fungerar det?
ID-kapning är ett bedrägeribrott som enligt polisen har ökat avsevärt under de senaste åren. Enkelt sagt är ID-kapning när någon stjäl din identitet. Hela processen sker ofta under en väldigt kort tid och men kan innebära svåra konsekvenser.
Bedragare som fått tag på dina uppgifter eller din identitet kan använda den på flera olika sätt, det vanligaste är CNP eller Card Not Present, vilket är kortbedrägeri. Då använder sig bedragare av läckta kortuppgifter för att beställa olika produkter via nätet. Att dina uppgifter kommit ut kan ha skett genom att du har handlat på en osäker webbsida.
Vem som helst kan starta ett företag eller en shop via nätet nu för tiden och du har ingen aning om vem som ser dina kortuppgifter, dessutom har internetköp ökat rejält de senaste åren. Du vet helt enkelt inte vem som får tillgång till dina kortuppgifter när du handlar online. Därför är det viktigt att du väljer pålitliga hemsidor.
Vad kan jag göra för att motverka CNP-bedrägeri?
- Se till att ditt kort är spärrat för internet- och utlandsköp när du inte använder det.
- När du handlar via nätet se då till att handla via säkra hemsidor (Se till att det står ”https” i hemsidans adress).
- Använd PayPal där det går.
Bedrägeri via personnummer
Många banker idag kräver att du använder en säker inloggning som involverar ditt personnummer vid köp, detta är för att försvåra det för potentiella bedragare. Bank-ID är ett bra exempel på denna säkerhetsåtgärd.
Genom att behöva skriva in både ditt personnummer men även din personliga kod vid köp via Bank-ID gör det bedrägeriförsök via ditt personnummer betydligt svårare. Enligt personuppgiftslagen är ditt personnummer offentligt vilket gör det relativt lätt att få tag på. Utan denna säkerhetsårgärd så kan bedragare använda sig av för att teckna abonnemang eller beställa varor i ditt namn.
Vad kan jag göra för att motverka personnummerbedrägeri?
- Se till att alltid använda Bank-ID.
- Var försiktig med dina ID-handlingar, de är viktiga värdepapper som inte bör hamna i fel händer.
- Om du får en kopia på kreditupplysing, undersök informationen noggrant! Stämmer det? har du köpt dessa varor eller tecknat dessa abonnemang? Om detta inte är fallet, kontakta då omedelbart det företag som har begärt kreditupplysningen.
- Innan du betalar en faktura, se till att all information är korrekt! Bluffakturor är mycket vanliga, ge inte ut din ID-information om du inte har beställt varor som är fakturerade.
Hur vet du om du är utsatt?
Det kan vara svårt att märka att du har fått din identitet stulen, själva upptäckandet kan ta tid. Nedan är några konkreta tecken du kan hålla ögonen öppna efter om du misstänker att just din identitet är kapad.
- Du blir fakturerad för produkter du inte har köpt.
- Olika abonnemang, så som mobil abonnemang tecknas i ditt namn.
- Du får kreditupplysningskopia i ditt namn trots att du inte har ansökt.
- Du får ingen eller väldigt lite post.
Hur vanligt är ID-kapning idag?
Man vet ID-kapning är relativt vanligt och antalet anmälningar ökar stadigt. Siffran på hur många ID-kapningar som sker varje år redovisas dock inte som en egen punkt så ibland kan det vara svårt att veta exakt antal. Enligt mySafetys egna SIFO-undersökningar så var det över 200 000 som drabbats år 2018, vilket kan jämföras med antalet cykelstölder samma år som låg på 65 706!
Vilket straff får en ID-kapare?
Idag blir personer som begår ID-kapningsbrott straffade antingen med böter eller fängelse i högst två år.
Hur förhindrar du ID-kapning?
Skaffa ett kort enbart för internethandel
Let’s be real! Alla handlar på nätet idag och det finns inget som tyder på att det kommer sjunka i popularitet utan snarare öka! Det är både smidig och enkelt samt sparar mycket tid i din hektiska vardag.
Det enklaste sättet att undvika att förlora för mycket pengar vid ett bedrägeri är att införskaffa ett kort för enbart internetshopping som du laddar på en mindre summa pengar. På så sätt förlorar du inte alla dina besparingar om du blir bedragen online.
Spärra korten för köp på nätet eller utlandsköp
Du kan tillfälligt spärra eller låsa ditt kort för utlands- och internetköp, detta kan du göra manuellt via din internetbank och sedan lyfta spärren omedelbart när du ska handla. På så sätt är ditt kontot säkert när du inte använder kortet för onlineköp.
Spärr på adressändring
När bedragare har genomfört en ID-kapning ändrar de ofta också adressen för offret.Skatteverket har en tjänst som gör att du kan sätta en spärr på adressändring så att du enbart kan ändra adress när du identifierat dig med e-legitimation. På så sätt märker du även om du blivit bedragen då det flaggas för ogiltigt adressändringsförsök.
Skaffa en digital brevlåda
Genom att få digital post minskar risken för bedrägeri då du måste logga in med Bank-ID för att läsa posten. Dessutom finns ingen risk för bedrägeri efter att du slängt brevet i soporna.
Här är några digitala postlådor du kan välja mellan:
Ge inte ut koder för Bank-ID
Trots att Bank-ID är en väldigt säker metod som skyddar mot de flesta bedrägerier så kan man även bli ID-kapad via Bank-ID. Detta sker genom att bedragare ringer och utger sig för att vara från banken och uppmanar dig att slå in din Bank-ID kod och identifiera dig via telefonen och sedan använder de dessa koder till att kapa ditt Bank-ID. Du bör ALDRIG ge ut dina koder, under några som helst omständigheter!
Phishing
Eller nätfiske som det också kallas innebär att en bedragare försöker lura dig till att uppge dina person- och kontouppgifter genom lockande erbjudanden så som ett abonnemang, presentkort, gratis produkter eller liknande. De ber dig då att uppge personuppgifter, kontouppgifter samt ditt CCV-nummer. Var därför försiktig med pop-ups och mail från okända mottagare.
Smishing
Ännu ett konstigt ord! Smishing är faktiskt en blandning av sms och phising, sms-nätfiske i stort sett. Du mottar ett sms där bedragaren antingen försöker lura av dig dina uppgifter eller där det innehåller en bifogad fil med skadlig programvara eller en länk. Klicka aldrig på okända länkar och ladda aldrig ner filer från mottagare som du inte känner.
Försäkringar mot ID–kapning
Tipsen ovan kan skydda dig mot ID-kapning men du kan ta ännu ett steg mot en säkrare identitet, du kan teckna ID-skydd hos till exempel www.minuc.se! Att teckna UC ID-skydd innebär att du snabbt kan agera om någon försöker till exempel ta ett lån i ditt namn eller handla med dina identitetshandlingar på annat sätt.
Tjänsten fungerar genom att du får sms eller mail när någon uppgift i din kreditupplysning ändras, den varnar även om någon försöker ändra din folkbokföringsadress vilket flaggar rött för ID-kapning. Om du trots detta blir drabbad får du även hjälp med att lösa problemet effektivt, du blir dessutom försäkrad för ekonomisk förlust i samband med ID-stölden.
Andra försäkringar som gäller vid ID kapning
- IF har en hem- och villaförsäkring som även gäller vid ID-stöld.
- Länsförsäkringar har ett ID-stöldskydd tillgängligt.
- MySafety försäkringar erbjuder ett skydd mot ID-kapning.
Nu hoppas vi att du har fått lite mer kunskap kring de olika typerna av identitetsbedrägeri som sker idag och att du med hjälp av våra tips kan öka din säkerhet.