Så blir du skuldfri – din guide för att ta dig ur skuldträsket

Det korta svaret 

Det är naturligt att vara stressad över skulder, och det kan vara svårt att veta var man ska börja för att komma ut träsket. De goda nyheterna är att det inte behöver vara svårt!  

Med en ekonomisk överblick, budget, mål och genom att kapa utgifter kan man bli av med sina skulder. Om du gör stegen rätt och följer dem så kan du också bli skuldfri! 

Ta dig ur skuldträsket! 

Det kan kännas ensamt att vara skuldsatt; det kan verka som att ingen annan är det, och att alla bara lever det goda livet. Det kan också kännas väldigt svårt att bli av med skulder – var ska man börja?  

Därför är det naturligt att skulder känns som ett berg man aldrig kommer att kunna bestiga. Men det är inte sant!  

Alla kan bli skuldfria om man följer några steg. Jo, visst kan det vara svårt – men hur svårt det är beror egentligen på dig och din attityd. Ta hjälp av guiden nedan för att få reda på hur även du kan bli skuldfri. 

Steg 1: Få en ekonomisk överblick – skriv ner utgifter och intäkter 

Ta reda på vilka inkomster du har, och utgå från dina fasta inkomster. Om du har vissa fluktuerande inkomster, förlita dig inte på dessa så mycket, eftersom dessa alltid kan ändras. Dina fasta inkomster ger dig bäst idé som hur och hur lång tid det kommer att ta att betala av skulderna. 

Titta också på andra tillgångar som du har i form av kapital, till exempel. Kanske äger du ett eller flera fastigheter och/eller boenden? Äger du aktier? Har du andra ägodelar som har högt värde? Skriv ner dessa också, och storleken av dem, som dina tillgångar – inte dina inkomster. Dina tillgångar kan du använda dig av om inte inkomsten räcker. 

Sist bör du också se över dina ekonomiska vanor. Vad är dina köpvanor? Brukar du till exempel alltid köpa en kaffe på morgonen på väg till jobbet? Är det något du spenderar mycket på varje månad, exempelvis kläder, inredning, resor eller hobby? Se också över dina hushållsköpsvanor så som mat, hygienartiklar, hyra och andra avgifter. Skriv ner dessa. 

Försök att få med så mycket information som du kan, det är bara hjälpsamt för dig. 

Steg 2: Skriv ner dina skulder 

För att kunna betala av dina skulder måste du först ta reda på hur mycket skulder du har, och få en överblick över dina inkomster och utgifter. 

Exempel på sådant som du bör ha med i din ekonomiska överblick är skulder hos banken, kreditkortsföretag, sms-lån, inkassobolag, privatpersoner och obetalda räkningar. Gör ett dokument där du skriver ner alla dina skulder och lån, och inkludera varje skulds ränta och storlek. 

Steg 3: Klipp dina kreditkort 

När du har skulder är det aldrig en bra idé att fortsätta ta lån och bygga din skuld. Klipp därför alla dina kreditkort för att förhindra att du blir mer skuldsatt. 

Steg 4: Gör en budget och skapa en plan 

Den ekonomiska överblicken gör att du får så mycket information som möjligt för att kunna skapa den bästa budgeten möjligt för dig. Budgeten är nog det viktigaste du måste göra för att kunna tackla dina skulder. Den hjälper dig att inte ta på dig nya skulder, betala av de skulder du har och gör dig uppmärksam mot dyra vanor. 

Med din information om dina inkomster och utgifter kan du göra en budget. Börja med att ställa upp alla dina utgifter, och se om dina inkomster täcker detta. Om du har skulder har du antagligen högre utgifter än inkomster – därför är det viktigt att du genom din budget hittar sätt att kapa dina utgifter. Vi ska titta mer på det alldeles straxt!  

Tanken är att din budget ska ge dig mer kontroll över din ekonomi och ditt spenderande. Budgeten är viktig även om man inte har skuld, så kasta inte bort den bara för att du blir skuldfri eller för att skulderna minskar. 

Osäker på var du ska börja? 

Har svårt med att göra en budget finns det många hjälpmedel tillgängliga för dig. Du kan be om rådgivning hos din bank, eller söka tips på internet. Konsumentverket har dessutom ett fantastiskt verktyg som heter Budgetkalkylen, som gör din budget åt dig. Med den kan du dessutom se hur olika ekonomiska vanor påverkar dig i längden. 

Steg 5: Prioritera dina skulder! 

Om du har många olika skulder så kan det kännas hopplöst att reda ut det absolut viktigaste i en hög med mycket viktiga skulder. Men, det finns framförallt 2 olika typer av skulder som du ska prioritera först! 

Skulder hos Kronofogden 

Om du är rejält skuldsatt och har skulder hos kronofogden och/eller inkassoföretag kan du be om skuldsanering.  

Om din ansökan godkänns får du en femårig betalningsplan som du måste följa, sedan är du skuldfri. Under tiden skulden betalas av lever du på existensminimum. 

Betala av skulder med högst ränta först 

Betala av skulder med hög ränta först, eftersom dessa bara blir dyrare och dyrare ju längre du behåller dem. Detta är det bästa sättet att börja bli av med skulder, eftersom du får bort de dyraste kostnaderna först. 

Om skulderna är för dyra för att betalas på en gång, prioritera då skulderna med allra högst ränta och betala så mycket av dem som du kan. Betala sedan minimum på resten av skulderna och jobba dig neråt till skulderna med lägst ränta. Fortsätt så tills skulderna är borta. 

Steg 6: Fundera över orsakerna bakom dina skulder – sök hjälp 

Ibland ligger orsaken bakom skulderna i dyra vanor som vi har. Fundera över varför just du är skuldsatt och se till att få hjälp med detta. Det finns framförallt tre vanliga anledningar till att många hamnar i skuldträsket. 

Spelberoende 

Många blir skuldsatta på grund av spelberoende. Det är lätt att hamna i denna fällan, med tanke på all reklam som görs för spel numera. Om du upptäcker att du har ett spelberoende, kontakta då stödlinjen för spelberoende på 020-819 100

Psykisk ohälsa 

Psykisk ohälsa kan vara ett utfall av dålig ekonomi och skulder. Men det kan även vara en orsak till att man har skulder. Om man mår dåligt så är det viktigt att man söker hjälp för att försöka reda ut sina problem. På 1177.se kan hitta flertalet nummer till olika stödlinjer som kan hjälpa till.

Håller det på länge kan du kontakta din lokala vårdcentral för hjälp hos en kurator eller psykolog. Du kan också ta hjälp av online vårdcentraler som KRY

Dyra vanor 

Många har dyra vanor som man måste sluta med. Här följer några exempel på sådant som du kan göra: 

  • Sluta med onödiga köp.  

Detta kan vara att du köper en kaffe varje morgon på väg till eller från jobbet. Det kan också vara att du äter ute oftare än du har råd eller att du shoppar för ofta. 

  • Byt ut dyrare val mot billigare.  

Vissa köp är nödvändigheter, som mat och hygienartiklar. Men dessa måste inte alltid vara dyra och komma från fina märken. Försök att hitta billigare alternativ till sådant. 

  • Sluta med dyra vanor.  

De flesta människor har någon form av dyr vana. För vissa är det utekvällar, för andra är det resor, och för någon kanske det är kostsamma upplevelser. Sluta upp med dessa under tiden, och möjligtvis efter det att du betalar av dina skulder. 

Ibland krävs det även kraftigare sätt att kapa utgifter, såsom att flytta till en mindre och billigare bostad eller att skaffa en rumskompis, eller sälja sin bil. 

Steg 7: Behöver du ett extra jobb? 

Om du märker att inkomsterna och utgifterna inte går ihop hur du än gör kan det vara en bra idé att ta ett extra jobb. Om du är ledig kväller eller helger finns det många arbetsplatser som söker personal.  

Till exempel kan du jobba i butik, café, lager, hemtjänst eller nattklubbar. Detta kan vara tillräckligt för att få en ekonomisk balans under tiden det är som värst. 

Om du inte har tid för att plocka upp ett extra jobb finns andra sätt att öka dina inkomster. Pröva att sälja saker du inte längre använder. Det kan kännas tråkigt att behöva sälja sina saker, men om du inte har något annat val blir allt värt det i slutändan när du betalat av dina skulder. 

Steg 8: Använd pengar som blir över till en buffert 

Alla pengar som blir över ska gå direkt i sparande. Håll dig till budgeten, och köp inte nya grejer bara för att du har fått pengar över. När man är skuldsatt har man tyvärr inte möjligheten att skämma bort sig. Utan se till att du sparar alla pengar som blir över, ifall att dem plötsligt behövs. 

Steg 9: Ge inte upp! 

Det är möjligt att bli skuldfri – ge inte upp! Håll motivationen uppe med hjälp av dina mål, och tänk på hur skönt det kommer bli att vara skuldfri. 

Hitta en passion! Detta är inte kostsamt och kan vara något du kan fokusera på istället för dina tidigare dyra köpvanor. Bryt dina tidigare mönster! 

Sammanfattning 

Vi hoppas att du har gillar guiden och kanske har du hittat något du personligen kan ta hjälp av? Vi vill påminna om att det inte ska behöva vara svårt att ta sig ur skuld, om man bara får mer koll på sin energi och göra smarta betallösningar. Som sagt, ge inte upp! 

Använd dig av tjänster som Budgetkalkylen för att få hjälp med att göra en budget, och ta hjälp från stödlinjer eller vårdcentralen för att få hjälp med personliga svårigheter och dåliga vanor. 

Om du gillade artikeln, ge den då en tumme upp genom att gilla inlägget! Vi uppskattar all feedback vi får. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.