Kan man ha kreditkort som student?

Många studenter kämpar med att få ekonomin att gå ihop medan de studerar. Har du som student varit nyfiken på att skaffa kreditkort, men inte varit säker på hur det går till eller om det ens är möjligt?  

Och det är en bra fråga! Många kreditkortsföretag har höga krav, så kan man ha ett kreditkort som student? Här nedan svarar vi på dina frågor om kreditkort för studenter, och hjälper dig med hur du ska tänka innan du skaffar ett! 

Kan du ha ett kreditkort som student? 

Den första frågan är om det ens går att ha kreditkort som student. Och svaret är ja! Det är sant att vissa kreditkortsföretag kräver att den ansökande inte får vara student när de tecknar kreditkortet. Men tur nog finns det många undantag! 

Kreditgivare beviljar automatiskt kreditkort när ens deklarerade inkomst är på ca 100 000 – 200 000 kr. Så det är inte konstigt att många studenter antar att de inte har en chans. Men idag finns det många möjligheter för studenter att få ett kreditkort beviljat.  

Detta beror på att fler och fler banker väljer att ta fram erbjudanden som just är speciellt utformade för studenter. Så är det svårare att få ett kreditkort som student? Ja. Utbudet är mindre och du måste välja försiktigt. Men det är långt från omöjligt! 

Kreditkort utan fast inkomst 

Anledningen till att vissa kreditkortsföretag inte beviljar kreditkortsansökningar från studenter är att inkomsten är för låg eller att en fast inkomst inte är rapporterad.  

Frågan är då: Går det ens att ha ett kreditkort om du inte har en fast inkomst? Svaret är återigen ja! Oftast vill dock bankerna se att du någon form av inkomst genom att jobba lite på sidan av studierna.  

Några banker och kreditkortsgivare ser på CSN:s bidrag som en inkomst, och till och med CSN:s studielån ses på som en slags inkomst istället för ett lån. Dessa pengar kan alltså också hjälpa din ansökan.  

Krediten på sådana här kort är oftast lägre än på de flesta kreditkort, och har ett lägre kredittak. Kredittaket på sådana här kort ligger oftast på ca 15 000 – 20 000 kr.  

4 Fördelar med ett kreditkort 

Om du vet med dig att du kan hantera ansvaret av ett kreditkort och inte plötsligt bli en shopaholic, så finns det många fördelar med att ha ett kreditkort.  

1. Betala i efterhand 

Den första fördelen är naturligtvis att du kan betala köp på faktura och betala i efterhand. Som student finns det oftast månader där man finner sig själv med mindre pengar än man tänkt. Pengar behöver gå till kurslitteratur som ofta är dyr, gärna en del mat och nöje, och ibland till och med hyra.  

Juni är till exempel ofta en svår månad för studenter då det kan finnas ett litet glapp mellan att bli betald från CSN och att få pengar från sitt sommarjobb.  

Med ett kreditkort kan du alltså göra dina inköp som vanligt även om du för tillfället har det knapert, och sedan betala köpen på slutet av månaden då studielån eller en lön förhoppningsvis kommit fram.  

För många studenter kan detta betyda en hel del under svåra månader och vara skillnaden mellan att leva vanligt eller leva på bröd och vatten i ett par veckor.  

Att man har 30-60 dagars kredittid betyder också att om du köper saker online (vilket många studenter gör), hinner du prova det du köpt och reklamera eller byta produkter innan du ens betalar.

2. Bonuspoäng 

Det finns en del kreditkort som kommer med ett slags bonuspoängssystem. Dessa kort kan också kallas bonuskort. Dessa bonuskort innebär att du kan få poäng när du gör vissa inköp med ditt kort. 

Med poängen du får för inköpen kan du sedan betala utvalda tjänster eller produkter. Oftast riktar sig sådana här bonuspoäng in på produkter och tjänster som har med resor att göra, men det finns även poäng som kan användas för annat än reserelaterade saker.  

Coop Mera har till exempel ett kreditkort vars poängsystem ger dig access till bland annat biobiljetter och böcker som du kan köpa med dina insamlade poäng. 

Om du är intresserad av bonuspoäng är det alltså smart att kika på vad de olika kreditkorten erbjuder för produkter och tjänster att konvertera poängen till.  

Många studentkreditkorten har faktiskt mer bonus än vanliga kreditkort för att hjälpa studenter. ICA erbjuder exempelvis dubbelt så många bonuspoäng på köp hos ICA med deras studentkort.   

3. Cashback 

Cashback är en annan möjlig fördel som en del kreditkort kan komma med. Cashback betyder att du får lite pengar tillbaka varje gång som du betalar något med ditt kreditkort.  

Självklart är det inte mycket pengar vi talar om, då de flesta kort idag har en cashback på ungefär 0,5 – 1%. Men när det gäller studenters ekonomi gäller definitivt uttrycket “många bäckar små”, och även en liten summa pengar tillbaka uppskattas.  

4. Låg eller ingen årsavgift 

En fördel med kreditkorten som är specifikt inriktade för just studenter är att de ofta inte har någon årsavgift alls! På så sätt är det alltså betydligt billigare för dig som student att skaffa kreditkort än för andra. 

Hos vissa kreditkortsföretag är årsavgiften inte gratis, men kommer till ett väldigt lågt pris. Dessutom erbjuder de i så fall oftast det första året gratis.  

Vad måste du tänka på när du väljer kreditkort? 

Det viktigaste att tänka igenom innan du ansöker om ett kreditkort är att fundera på om du verkligen är redo för ansvaret eller inte.  

Om ditt kreditkort har en årsavgift och du egentligen vet att du inte kommer kunna ha råd med kreditkortets årskostnad eller ränta; ansök inte. Poängen med kreditkortet är att rädda dig ur en ekonomiskt svår situation, inte att sätta dig i en ännu svårare ekonomisk situation! 

Dessutom måste du självklart också vara väldigt försiktig med att inte dra på dig stora skulder genom att köpa för mer än du har råd med och inte kommer kunna betala tillbaka.  

För att inte behöva oroa dig om ränta, se till att du varje månad betalar dina kreditfakturor i tid. Då slipper du räntan och eventuella påminnelseavgifter. 

Se också till att du har koll på kortets alla villkor. Detta är något du borde göra innan du ansöker. Då får du inga obehagliga överraskningar i form av oväntade avgifter. Då kan du dessutom veta hur du kan spara så mycket pengar som möjligt genom att utnyttja kortets fördelar.  

Vilket kreditkort passar dig? 

Kreditkorten som är specifikt utformade för studenter, också kallade studentkort, gör det alltså lättare för dig som student att ha ett kreditkort. Du kan till exempel slippa betala årsavgift och få fler bonusar än andra grupper. Därför är det en bra idé att kika på just olika studentkort.  

Helst ska alltså ett bra studentkreditkort vara gratis när det gäller årskostnad, och dessutom ge dig bra bonuspoäng och försäkringar. Därför är det viktigt att jämföra de olika företagen. 

Du bör alltså fundera över vilka förmåner du själv tycker om eller prioriterar och välja ett kreditkort utefter det.  

Årsavgiften, maxkrediten, räntan, och hur många räntefria dagar du har är alla faktorer som kan skilja sig åt mellan de olika kreditkortsföretagen. Jämför därför dessa faktorer innan du bestämmer dig.  

En del studentkreditkort och kreditkort utan krav på inkomst är Re:member FlexICA studentSwedbank Nyckelkund student, och Easycard Collector Bank.  

Sammanfattning 

För ansvariga studenter som behöver hjälp igenom ekonomiskt knapra tider kan ett kreditkort vara räddaren i nöden! Oftast är det lättare att bli godkänd om man har en sidoinkomst utanför studierna.  

Det finns många fördelar med att ha ett kreditkort, och ännu fler fördelar med att ha ett kreditkort som är utformat för just studenter. Men se till att du inte drar på dig stora skulder och att du förstår kortets villkor innan du ansöker! 

Jämför villkoren och förmånerna hos de olika kreditkorten och hitta något som passar just dig! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.