Investera i det viktigaste av allt – Dig själv

När vi talar om investeringar är vi intresserade av något långsiktigt, som verkligen känns värt det i längden. Oftast handlar slutmålet om pengar, men vad är pengar om inte ett verktyg för att få oss själva att må bra? Att ha det vi behöver och sedan ha möjlighet till självförverkligande aktiviteter?  

Idag ska vi därför prata om hur du investerar i det viktigaste av allt – dig själv. Om du lägger ner tid, energi och pengar på ditt eget välmående bidrar detta till din prestation och du kommer kunna satsa allt på att nå dina mål.

Investera i din kropp

En av de viktigaste sakerna att investera i är din kropp. Hur din kropp mår kommer att starkt påverka hur mycket energi du har att lägga ner på det som är viktigt för dig.

Vad kan du göra om du känner att du har försummat din kropp på sistone? Här är ett par områden att tänka på för att ta hand om din kropp.

Sömn

Vi vet alla hur viktig sömnen är. Om du får för lite sömn kan det ha en negativ effekt på bland annat ditt hjärta, din vikt och ditt sexliv, för att inte tala om energinivån du har under dagen. Men ändå försummar många att få tillräckligt med sömn.

Oftast handlar problemet om att gå och lägga sig tidigt. De fyra timmar som vi kan få bäst och djupast sömn under är 22 till 2. Försök att sätta ett schema för din ideala sömn, och göra allt du kan för att hålla dig till den.

Ett annat problem är din sömnkvalitet. Du kanske får en bra mängd sömn, men fortfarande inte känner dig utvilad? Du kan förbättra din sömnkvalitet genom att försöka göra ditt sovrum så mörkt som möjligt under natten. Du får också bättre sömn om ditt sovrum är lite svalt. Det är också en bra idé att undvika skärmar en timme innan du går och lägger dig.

Om du har en bra sömnkvalitet och sover tillräckligt mycket kommer du ha mer energi för att gå upp tidigare och få mer gjort! En god natts sömn är alltså en riktig investering.

Hälsokontroll

Hur kan du ta hand om din ekonomi om du inte vet hur mycket pengar du har och använder varje månad? På samma not så behöver du förstå hur din kropp mår och var den behöver lite hjälp för att verkligen ta hand om den. Därför rekommenderas det att regelbundet göra en kroppsundersökning.

Många känner att det är onödigt att gå till doktorn om de inte känner att det är något allvarligt fel med kroppen. Men många blir förvånade efter en hälsokontroll. De har fått förklarat varför de är trötta hela tiden, eller lätt får muskelkramper under träningen. Det kan vara att du har en brist på vissa vitaminer eller mineraler.

Så varför inte? Förhoppningsvis är du relativt frisk, och kan få en lugnande klapp på axeln från doktorn. Men kanske får du också ett tips om till exempel kosttillskott som kan bidra till att din kropp kan prestera ännu bättre!

Nya vanor!

Du vet antagligen vad jag pratar om. Den där vanan du om och om igen har sagt att du ska ta tag i. Det behöver inte vara något stort, men den kan göra en stor skillnad.

Kanske är det att dricka mer vatten? Många dricker inte tillräckligt med vatten varje dag, och att vara uttorkad kan leda till huvudvärk, trötthet och hungerkänsla.

Ett råd är att bara börja med en ny vana åt gången! Det kan vara lätt att i andan av nyårslöften sätta ner många och stora nya mål för sig själv på en gång. Chansen är dock stor att inga av de målen nås. Bestäm dig för en vana och börja inte på en ny förrän den första verkligen har blivit en vana. Studier pekar på att det behövs 3 månader för att skapa en ny vana!

Var aktiv!

Har du inte tid att träna, så kommer du behöva ta tid till att vara sjuk. Din kropp behöver röra på sig, det är så den är designad. Hitta en fysisk aktivitet som passar dig! Pluspoäng om den låter dig komma ut i den friska luften. Detta är speciellt viktigt att tänka på om du har ett jobb där du tvingas sitta mycket.

Att sitta ner för länge är bland annat väldigt dåligt för din hållning och dina leder. Vad kan du göra? Ta en kort promenad när du har några minuter. Försök byta ställning då och då när du sitter. Och var så aktiv du kan under andra tider. Välj trappan istället för rulltrappan, och ha en regelbunden träningsrutin för varje vecka! Ta en springtur med en god vän eller dansa till dina favoritlåtar i vardagsrummet.

Investera i ditt sinne

Det finns många trender när det gäller att ta hand om våra kroppar, så möjligtvis är du rätt bra på att vara tillräckligt aktiv, äta hälsosamt och få tillräckligt mycket sömn. Men många av oss är sämre på att ta hand om våra sinnen.

Definitionen av hälsa är inte begränsad till det fysiska, utan också det psykiska, och att vårt sinne mår bra är minst lika viktigt för en känsla av riktigt välmående. Här är ett par tips för att du ska kunna optimera din psykiska hälsa.

Skapa ordning

Vissa tycker att de arbetar bättre i en röra, och det finns en vanlig tanke att alla genier har stökiga skrivbord. Men enligt studier går inte stökighet ihop med koncentration och ett optimalt bearbetande av information.

Ett tips är att ta fem minuter på slutet av dagen för att enkelt sätta saker på plats i huset. Du kan också försöka ta vara på tiderna då du väntar på något – istället för att titta på mobilen medan du väntar på att mikron ska bli klar, diska en mugg!

Vi lever i en rätt rörig värld där vi konstant bombarderas av information som våra hjärnor behöver göra ordning och reda av. Därför kan det vara skönt att göra ditt hem så fritt från stök som möjligt. Låt ditt hem vara en (relativt) prydlig fristad där du kan känna lugn och ro.

En kvinnas siluett som tittar ut mot solen.

Läs!

Vi lever i en värld där vi spenderar mycket tid med att bli inmatade information från skärmar. Men det finns något underbart med att gå tillbaka till att läsa en god bok – i pappersformat! När vi läser så är vi mer fokuserade än när vi exempelvis tittar på tv.

Hitta en lugn och tyst tid på dagen att sätt dig ner och låt dagens bekymmer försvinna. Det är en tid att koppla bort från det din hjärna oftast är fyllt med, och se världen från någon annans perspektiv. Är inte det dessutom träning i sympati och medlidande? Du får pluspoäng om du läser något där du kan ta med dig något vackert och inspirerande, eller intressant kunskap som du kan ha nytta av.

Du har större kontroll över vad du matar ditt sinne med när du läser. Istället för att titta på nyheter (som i all ärlighet kan vara rätt deprimerande) precis innan du går och lägger dig, plocka upp en bok som får dig på gott humör.

Var snäll mot dig själv

Ibland kan sättet vi talar med en vän på vara många gånger snällare och uppbyggande än när vi talar med oss själva. Tänk dig att du är ute med en vän som precis tappat bort sin plånbok. Du kanske tröstar hen med att det kan hända vem som helst, och att hen inte ska oroa sig, ni kanske kan hitta den. Men om det är du själv som precis tappat bort något, kanske du blir arg på dig själv och känner dig dum och klantig.

Var en bra vän till dig själv! Nej, du är inte perfekt, du har säkert saker att arbeta på, men hur bemöter du det? När du känner att negativa känslor är på väg, tänk på hur du skulle prata med en vän. Skulle du komma med ett pep-talk eller med en lång lista av vad de gör fel?

Skriv ner det!

Ibland kan d känna sig orolig och stressad i ditt sinne – fullt av tankar som inte går bort. Vad kan du göra? Ett sätt kan vara att försöka skriva ner tankarna. Vissa har gått tillbaka till att skriva en sorts dagbok för att få ner förvirrande eller tröttsamma tankar.

Om du ligger i sängen om nätterna och har huvudet fullt av allt du behöver göra imorgon, så kanske det är ditt huvud som försöka organisera allt. Hjälp till genom att sätta dig upp och skriva en att-göra-lista för morgondagen.

När du skriver ner tankarna som stör, så ger du dem en tid att bli hanskade med. Du kan skriva ner anledningar du inte behöver vara orolig över något som irrationellt gnager i dig. Du kan skriva ner saker att tänka på för att undvika framtida problem. När du är klar, så har du gett tankarna dess tid, och du kan fokusera på det du gör sedan, oavsett om det är att arbeta, sova eller slappna av.

Investera i förhållanden

Pengar köper inte vänner! Inte riktiga, i alla fall. Ett viktigt sätt att investera i dig själv och din egen lycka är att prioritera förhållanden med familj och vänner. Det kan betyda att bortprioritera och omprioritera vissa förhållanden i ditt liv. Här kommer ett par påminnelser för hälsosamma förhållanden.

Välj bort de dåliga!

Alla förhållanden är inte bra. Vissa vänner visar sig ha ett dåligt inflytande på oss, eller visar sig bara vara där när de behöver oss, men inte när vi behöver dem.

Andra vänner kanske inte har en direkt negativ påverkan på oss, men de ger oss heller ingenting tillbaka. De kanske är vänner vi känt länge, och vi spenderar tid på vårt förhållande med dem utan att egentligen känna att vi skulle sakna dem.

Vi har alla makten att bestämma vad och vem vi spenderar vår tid och energi på. Vår tid, speciellt vår tid för oss själva och för våra vänner, är viktig och begränsad. Se till att du prioriterar rätt och inte slösar tid på människor, annars bortkastas tid du skulle kunna spenderat med de som verkligen betyder något.

Håll kontakten!

Om du flyttat någon gång i ditt liv, eller har haft vänner som flyttar bort, har du antagligen erfarit den svåra utmaningen av att hålla kontakten med människor. Det är många idag som bor i en annan stad eller till och med ett annat land än sina föräldrar och annan familj.

Det kan kännas ovant eller till och med obekvämt att ringa eller ha videosamtal med familj och vänner. Det är ett nytt sätt att vara en vän eller en familjemedlem på, och kan kännas som ett nytt förhållande. Men om en person är tillräckligt viktig för dig så är det värt det. Försök att sätta regelbundna tider att hålla kontakt med någon, som en veckolig dejt-tid.

Det kan också finnas bra vänner som av någon anledning försvunnit ur ditt liv, till exempel för att de flyttat bort och ingen av er var bra på att hålla kontakten. Om du insett senare hur viktig den personen är för dig, så är det inte för sent att återkoppla! Försök att kontakta personen och se om du kan få tillbaka en gammal vän igen.

Investera pengar

Ja, att investera i dig själv behöver inte vara helt pengafritt. Här kommer ett par tips för att spara pengar och hjälpa din karriär.

Sätt lite åt sidan

Ja, det mest direkta sättet att spara pengar på är naturligtvis att spara pengar. Öppna ett sparkonto som du verkligen inte rör, och ha ett specifikt mål med det. Det kan vara att du sparar till den där drömsemestern du alltid velat åka på, eller en dyr överraskningspresent till din partner.

Det är lätt att spendera pengarna som borde gå in i ditt sparkonto läggs på saker som egentligen inte är viktiga för dig. Så prioritera vad du vill att dina pengar ska gå till och håll fast vid det!

Gör det själv!

Det finns mycket du kan lära dig själv som långsiktigt hjälper dig spara pengar. Idag finns det dessutom en oändlig ström av information som vi kan använda oss av, att lära sig något nytt behöver inte kosta något utan kan åstadkommas genom YouTube eller olika appar. 

Lär dig laga mat! Om du kan laga vansinnigt goda, hälsosamma och billiga rätter själv, så är du inte lika lockad till att äta ute. Du kanske till och med kan undvika det där mellanmålet du köper med dig från Pressbyrån genom att fixa till något själv på morgonen att ta med dig.

Du kan också lära dig hur man lagar vissa trasiga saker själv. Har du problem med cykeln? Det finns en hel del du kan lära dig göra själv istället för att ta in den till cykelaffären varje gång den strular.

En man som står och tittar ut över havet.

Älska ditt jobb

Vi har precis tittat på hur mycket vi kan lära oss gratis nuförtiden. Du kan lära dig mer om ekonomi, författande, eller till och med ett nytt språk! Vissa förmågor som du kan lära dig via internet kanske blir ditt nya jobb! Fler och fler väljer att frilansa med diverse jobb hemifrån för en extra slant, eller till och med. en helt ny karriär.

Eller du kanske väljer att gå en utbildning i ett ämne du verkligen brinner för och vill arbeta med. Har du redan ett jobb? Det är inte för sent. Många med ett lyckligt arbetsliv har haft stora karriärbyten någon gång under sitt liv. Arbeta med något du älskar – det är att investera i dig själv!

Du är viktig!

Hur mycket pengar du än har eller hur hårt du än kämpar så spelar det ingen roll om du inte mår bra. Självklart kan en viss känsla av framgång och av att ha åstadkommit något vara viktigt för att vara glad och känna sig självsäker, men den känslan kommer inte alltid från arbetslivet eller pengar.

Det som kommer bidra mest till din prestation är ditt välmående, så se till att både kropp och sinne mår bra. Då har du tagit hand om den viktigaste investeringen du kan göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.