Hyra eller köpa bostad – Vad är bäst?

Letar du efter ny bostad? Har du svårt att ta ställning till huruvida du bör hyra eller köpa?  

Frågan om man ska köpa eller hyra bostad är ett konstant problem, men vad är egentligen bäst? Det finns inget enskilt svar på frågan, det beror helt och hållet på vilken boendeform som är mest lämplig för din ekonomiska situation är. Vi tittar på för-och nackdelarna med både köp och hyra

Att köpa bostad 

Att köpa bostad kan kännas som ett stort steg mot självständighet men kan även kännas som en stor ekonomisk investering – på gott och ont. Vissa känner att investera i en bostad kan vara onödigt och dyrt men det finns faktiskt en hel del fördelar med att köpa din egen bostad som du kan göra exakt vad du vill med. Det är dessutom är en investering på lång sikt. 

3 Fördelar med att köpa bostad 

 1. En investering 

Att köpa en bostad är en investering. Se det som att du betalar 2 miljoner för en bostad som du kan utnyttja hela ditt liv samt även använda för att tjäna pengar. Du kan hyra ut din bostad i andra hand och på bara några år tjäna tillbaka bostadens ursprungliga kostnad. Dessutom får många bostadsägare tillbaka åtminstone samma pris som de köpte bostaden för, om inte mer, när de säljer sin bostad.  

 1. Friheten 

Det medföljer en enorm frihet med att äga sitt eget hem. Du kan i stort sett göra vilka ändringar och renoveringar du vill då du äger bostaden. Risken att bli av med din bostad på grund av ljud är även mindre om du bor i en köpt bostad jämfört med en hyrd bostad. 

 1. Lägre månadskostnader 

Ju högre kontantinsats du lägger ner vi köp av hus desto lägre månadskostnader får du på ditt lån. När huset väl är avbetalat betalar du endast för elektricitet samt slamsugning och sophämtning. Det innebär betydligt lägre månadskostnader jämfört med en hyresrätt.  

2 Nackdelar med att köpa bostad 

 1. Oförutsedda kostnader 

När du köpt din egen bostad är du också din egen hyresvärd, du står själv för alla renoveringar samt underhåll av bostaden. Om du har otur så kan det i vissa fall bli en dyr affär. Du måste även vara förberedd på oförutsedda kostnader, om något plötsligt går sönder eller en olycka inträfffar. Det kan vara bra att ha ett separat konto för oförutsedda kostnader då de flesta inte har ett överflöd av pengar.  

 1. Risk för lågt säljpris 

För det mesta säljs hus med en vinst men om du har skadat eller ändrat bostaden på något sätt finns alltid risken för ett lägre säljpris än inköpspriset. Ingen vill ha förlust på sin bostadsaffär, så ha detta i åtanke när du renoverar.  

Att hyra bostad 

Har du det svårare ekonomiskt eller inte vill binda dig under en längre tid? Om du till exempel reser mycket, kan det vara en bra ide att hyra din bostad.  Att hyra bostad är enkelt och bekvämt, du får dessutom friheten att snabbt säga upp bostaden om du bestämmer dig för att flytta. Att hyra bostad kan även bli billigare vid underhåll. Hyresrätter rekommenderas framförallt för yngre personer.  

3 Fördelar med att hyra bostad 

 1. Du slipper underhåll 

När du bor i en hyresrätt är det oftast hyresvärden som ansvarar för mer omfattande renoveringar. Du ansvarar inte för att lägenheten underhålls och får på så sätt mer tid att fokusera på annat.  

 1. Enkel uppsägning 

Bestämmer du dig spontant att flytta utomlands, inga problem! De flesta hyresrätter har en väldigt kort uppsägningstid vilket gör att du kan vara flexibel vid flytt eller längre resor. 

 1. Billigt på kortare tid 

Som vi konstaterat är ett bostadsrätt en investering som oftast kräver en större summa pengar i förskott. En hyresrätt är på kort sikt mycket billigare då det inte krävs någon handpenning eller stor investering.   

3 Nackdelar med att hyra bostad  

 1. Begränsad frihet i hemmet 

När du hyr bostad är din inredning samt modifikationer av bostaden begränsade. Du får till exempel inte slå in väggar eller dekorera i de färger du vill. Även om det är ovanligt, så kan du bli vräkt när som helst, din hyresvärd har alltså kontroll över din bostad.  

 1. Du investerar inte  

När du köper en bostad investerar du och då har du även möjligheten att sälja din bostad för ett högre pris än ditt inköpspris och på så sätt tjäna pengar på din bostad.  Med en hyresrätt betalar du hyra för stunden och har inte möjligheten att få tillbaka pengar på sikt.  

 1. Bostadsköer kan vara långa 

Beroende på var du söker hyresrätt så kan du få vänta länge. I storstäder som Stockholm kan du få vänta många år innan du har chans att få en lägenhet med förstahandskontrakt.  

Det finns alltid möjlighet att hyra i andra hand, men det innebär att du ofta får ett kortare kontrakt med mindre säkerhet. Det kan också innebära att bostaden redan är möblerad, eller så kan ägaren bestämma sig för att inte förnya kontraktet, vilket kan lämna dig i en tuff situation. 

Att hyra vs att köpa bostad? 

Vilket alternativ som är bäst just för dig beror som sagt helt på din livssituation och ekonomi.  

Därför bör du välja en hyresrätt! 

När det kommer till kostnader medföljer lägre kostnader på kort tid med hyresrätt då det inte krävs att du lägger ut några större summor i förhand. En hyresrätt kan också innebära lägre kostnader då du inte står för renoveringar och underhåll, detta är din hyresvärds ansvar. 

Att betala för skador på bostaden vid flytt är ett annat fenomen som tillkommer i en hyresrätt jämfört med en bostadsrätt. Är det din bostad blir den enda konsekvensen på din bekostnad då du troligtvis lär sälja bostaden för ett lägre pris. 

Sammanfattningsvis bör du överväga en hyresrätt om du är ung, har en begränsad ekonomi eller tror dig flytta eller resa runt en hel del inom de kommande åren. De som oftast ses hyra bostäder är yngre individer då de oftast inte har de besparingar som krävs för att lägga en kontantinsats på en bostadsrätt. 

Därför bör du välja en bostadsrätt! 

På längre sikt kan du med en bostadsrätt tjäna pengar genom att antingen hyra ut i andra hand eller sälja bostaden till ett högre pris än köppriset. 

Risken att oväntat bli av med din bostad är också mindre i en bostadsrätt då du äger bostaden. Väsnas du för mycket i en hyresrätt kan hyresvärden välja att häva dig från ditt kontrakt omgående. 

Risken med en bostadsrätt är dock att det kan tillkomma höga reparationskostnader om något händer med bostaden. I en bostadsrätt står du själv för renoveringar och underhåll vilket kan bli en dyr historia om du har otur. 

Hur du funnit en trygg plats, stabiliserat dig både ekonomiskt och socialt, har ett bra sparande eller är ute efter att investera bör du undersöka att köpa en bostad. En bostadsrätt ger dig friheten att göra i stort sett vad du vill med bostaden. 

Sammanfattning 

Lägger du dock samman kostnaderna för en hyresrätt du hyrt under längre tid och jämför det med en bostadsrätt som du ägt under samma tidsperiod är det oftast billigare att äga en bostadsrätt än en hyresrätt, trots lånet och förpenningen.

Generellt sett är fördelarna och nackdelarna lika många för de båda alternativen, vilket som passar för dig beror på din situation. Gillar du att resa, flytta och är ung kan det definitivt vara ett bättre alternativ att hyra bostad då friheten är större och din budget troligtvis är lägre.

Har du den ekonomiska kapaciteten att köpa bostad kan det vara ett bra alternativ även om du gillar att resa då du kan hyra ut i andra hand och betala av lånet med de pengar du får in från hyresgästerna. Att äga en bostad ger en annan slags frihet än en hyresrätt samt en större trygghet.  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.