Hur mycket får jag låna?

Korta svaret:  

Enkelt sagt får du låna upp till 6.5 gånger din årliga bruttolön, vanligast är dock 5 gånger din bruttolön, detta kallas skuldkvotskrav. Minst 15% behöver du själv betala som kontantinsats. När du lånar spelar olika faktorer in i hur mycket du kan låna. Total inkomst spelar självklart en viktig roll i den totala lånesumman men det finns även en del andra faktorer som spelar in i den totala lånesumman.   

Intro 

Många som går i tankarna att köpa hus ställer ofta frågan: Hur mycket får jag låna till bostad?  

När du ansöker om bolån varierar lånesumman från person till person beroende på dina förutsättningar. Vill du räkna ut ungefär hur mycket du får låna kan du enkelt göra en uträkning på någon av de många olika bolånskalkylerna som kan ses på bankernas hemsidor.  

Hur vet man hur mycket man får låna?   

Generellt sätt får du låna upp till 85 procent av bostadens värde med resterande som kontant insats. Låt oss säga att ditt bostadspris ligger på 3 miljoner, då krävs minst 450 000 kronor i kontant insats. Även andra faktorer spelar in för hur mycket du får långa och även hur räntan och amorteringen påverkas av de olika beloppen. Det tittar vi närmre på! 

Ju högre kontantinsats du lägger desto bättre lånevillkor. Därför kan det vara en bra idé att spara under en tid innan du bestämmer dig för att köpa bostad samt jämföra lånen från olika företag innan du väljer bolag.   

Hur mycket du får låna beror även på vilken typ av lån du tar 

Andra typer av lån inkluderar bland annat privatlån, vilket är en av de vanligaste låneformerna. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet och det är avsett för konsumtion, till exempel om du ska köpa något till hemmet.  

Ett privatlån är ett lån som medför hög risk samt en förhållandevis hög ränta. Hur mycket du får låna beror till största del på hur hög din inkomst är samt om du är ensam sökande eller har en medsökande. De flesta banker erbjuder belopp på upp till 350 000 idag.  

En annan låneform som blir allt mer vanlig är sms-lån eller snabblån som det också kallas. SMS-lån ligger oftast på mindre belopp med fördel att de betalas ut snabbt och bör återbetalas inom 1-3 månader.  

Lånesumman ligger oftast på mellan 500-10 000 kronor och utbetalas inom ett par timmar. Men, många vet inte om att sms-lån är fruktansvärt dyra lån med hög ränta och det är i regel billigare att ta ett privatlån.  

Loan skrivet med bokstavsbrickor.

Vad påverkar hur mycket man får låna?   

När det kommer till bolånekrav är det några faktorer som spelar in i din bolånekalkyl. Bankernas egna krav har dessutom blivit hårdare gällande bolån.  

Skuldkvot 

Sista faktorn är skuldkvotskrav vilket begränsar summan på ditt lån i förhållande till din inkomst. Vanligast ligger taket på fem gånger din årliga bruttoinkomst men kan ibland gå upp till 6.5 gånger din årslön. 

Anställning, fast inkomst och lön 

Att kunna visa på fast anställning och ordnad ekonomi kan öka chanserna för ett lån och en högre lånesumma. Genom att du visar på goda inkomster och dokumentation på kommande inkomster ser banken att du med hög sannolikhet kommer kunna betala av lånet och kan klara av kommande räntehöjningar.  

Om du söker lån tillsammans med en medsökande ökar även chanserna till en större summa eller att bli beviljad lånet. 

Total kreditvärdighet 

När du ansöker om lån görs en kreditupplysning på dig där din ekonomi och trovärdighet granskas av långivaren. Betalningsanmärkningar, skulder och andra lån kan minska din chans att få ett lån då du visar att du inte kan ta ansvar över din ekonomi.  

Övriga lånekostnader 

Förutom de faktorer som spelar in direkt på din möjlighet att ta ett lån så finns det även faktorer som påverkar hur dyrt det blir att betala tillbaka lånet.  
 

Amortering 

Amorteringskrav när du lånar högre än 50 procent av bostadens värde ligger då på 1 procent om året. Om du lånar mer än 70 procent ligger denna siffra på 2 procent om året, utöver gällande krav.   

Kalkylränta 

Kalkylränta är den ränta du måste klara av att betala för din bostad när banken gör en beräkning baserad på hushållets ekonomi. Den används för att beräkna framtida avkastningar. Det är alltså bankernas beräkning för bolån samt för investeringskalkyler. Kalkylränta kan också beskrivas som diskonteringsränta samt avkastningskrav. 

Rörlig boränta 

Idag ligger de flesta rörliga boräntorna på 1,5 procent men bankerna räknar med att denna siffra kommer att stiga. Bankerna räknar med att du måste klara av att betala en ränta på mellan 6-8 procent i framtiden! 

Sammanfattning   

Den summa du får låna beror alltså till största del på din bruttoinkomst. Du räknar enklast ut lånesumman på någon av bankernas kalkyler. Men, som tumregel får du låna upp till 85 procent av bostadens pris med 15 procent minimum i kontantinsats. Känner du att du har fått pli om det här med bolån ännu?  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.