Kreditkort 101 – Din snabbguide till kreditkort!

Många väljer att använda kreditkort tack vare dess förmåner och enkelhet. Ett kreditkort är väsentligen ett kort som låter dig handla på faktura istället för att pengarna dras direkt. Alla inköp man gör under en månad samlas alltså på en faktura som man kan betala månaden efter, man har också möjligheten att betala av sin skuld genom delbetalning.

Så, hur fungerar egentligen ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett betalkort som har en specifik kreditgräns, det vill säga, en summa pengar som är tillgänglig för användaren att spendera. Varje gång ett köp görs på kortet så lånar man pengar från kreditutgivaren, pengar som senare måste betalas tillbaka.

För att få ett kreditkort måste man göra en ansökan hos en kreditkortsutfärdare, detta kan till exempel vara en bank. I samband med ansökan så väljer man också sin önskade kreditgräns. Detta är den summan pengar som ska finnas tillgänglig för användning på kortet under en månad. Själva användningen fungerar sen som ett vanligt debetkort och kan användas på de allra flesta platser.

En illustration av en person med headset samt ett kreditkort vid sidan av honom.

Vilka är fördelarna med att ha ett kreditkort?

Förutom att kreditkort ger oss möjligheten att skjuta på betalningar så kommer ofta andra fördelar med att äga och använda kreditkort. Först och främst är kreditkort ett sätt för oss att ständigt ha tillgång till pengar. Ibland kommer det oförutsedda utgifter som vi inte klarar av att betala på debet, och vi måste låna pengar. Kreditkort är ett enkelt sätt att ta hand om sådana situationer.

Försäkringar – Många kreditkort erbjuder också olika typer av försäkring, såsom reseförsäkring, för de som använder kortet. Alltså, om man har ett kreditkort med reseförsäkring så aktiveras försäkringen i samband med att en resa köps. Då kan man bli försäkrad på allt från sjukvård till försenat flyg och försvunnet bagage. Ofta kommer också denna typ av försäkring med gratis avbeställningsskydd när man köper resan, något som kan vara väldigt händigt ifall något oväntat händer.

Bonusar – Det är också vanligt med olika bonusprogram. Genom att handla med kortet samlar man alltså bonuspoäng som kan användas för att betala för resa, hos nätbutiker, besinmackar eller vad kortet nu erbjuder. Oftast så erbjuds en bonus som kan användas inom företaget. Hos Norwegian till exempel, kan man använda deras kreditkort för att samla bonuspoäng som kan användas för att köpa flygbiljetter från deras hemsida. Det finns också kreditkort som erbjuder allmän bonus som kan användas på flera ställen; dessa kreditkort kräver ofta att användaren har god kredit.

Rabatter – Nära besläktat med bonusar så finns de även kreditkort som erbjuder rabatter på olika butiker eller hos deras eget företag. Detta är en typ av bonus men skillnaden är att den inte samlas in i form av bonuspoäng utan istället rabatteras på din månadsfaktura från kreditgivaren.

Kortutgivare brukar dessutom i fakturan framställa en översikt över din ekonomi och vad som du har spenderat pengar på. Detta kan hjälpa den som vill få mer koll på sin ekonomi.

Finns det några nackdelar?

Som med de flesta saker finns det självklart både för- och nackdelar. Många väljer att inte ha kreditkort eftersom de är rädda att tillgången till pengar, kredit, innebär att de kan lockas till att spendera mer än de har råd med.

Detta är en fallgrop som de som inte håller koll på sin ekonomi ofta faller i. För att kunna hantera en “friare” tillgång till pengar, och mindre ansvar i tillfället man spenderar, så är det viktigt att man själv vet om hur sin ekonomi ser ut först och om man har en tendens till att överspendera. Personer som lätt överspenderar rekommenderas att inte skaffa kreditkort.

Två stycken kort ovanpå varandra.

Eftersom det finns möjlighet till delbetalning så är det vissa som kan lockas till att ständigt bara betala “minimum”. Detta gör att kostnaden varje månad byggs upp och det blir dyrare än nödvändigt, eftersom man då dessutom måste betala räntan som läggs på grundkostnaden. Det är därför bättre att alltid sträva för att kunna betala den totala kostnaden redan från början.

Vad kostar det att ha ett kreditkort?

Det finns tre grundkostnader som de flesta kreditkort har: årsavgift, uttagsavgifter och eventuell ränta. Många kreditkort har en årlig avgift som måste betalas, denna kan vara mellan några hundra till några tusen beroende på vilket kort man har och hur exklusivt det är.

En liten princip att gå efter är att kortets pris reflekterar förmånernas värde och kortets status, dock är detta inte alltid sant. Det finns många kort som inte kostar mycket, det finns till och med kreditkort som är gratis, men som ändå har bra förmåner. 

Uttagsavgifter är vanliga för både kreditkort och andra betalkort. Skillnaden kan vara att kreditkort nästan alltid tar en uttagsavgift, vare sig man vill ta ut pengar i Sverige eller i andra länder, medan debetkort brukar ta uttagsavgift när man tar ut pengar utanför Sverige eller EU.

Räntan tillkommer endast om du väljer att delbetala fakturan från kreditgivaren. När du väljer att inte betala hela summan direkt så tillkommer en ränta på de belopp som du är skyldig. Så för att hålla ner kostnaderna är det alltid rekommenderat att betala så mycket som möjligt på varje månadsfaktura.

Vilka typer av kort finns?

Bonusar & rabatter

Kort som har bonusar och/eller rabatter är kort som ger dig en liten morot till att använda korten så mycket som möjligt. De gör att du på sikt får ut mer av det du spenderar dina pengar på och dom kommer i lite olika former. Dessa är dom vanligaste:

  • Bensinkort är kort som oftast kommer från företag som har bensinmackar. Den primära bonusen för dessa kort brukar innefatta rabatter på bemannade bensinmackar och rabatt när man tankar på företagets stationer.
  • Resekort är kort som ger en bonuspoäng som kan användas hos resebolag. Oftast så samlar du på dig bonuspoäng på alla köp du gör som sen kan användas hos flygbolag eller resebolag. Mängden bonuspoäng brukar variera lite beroende på vad och vart man handlar.
  • Matkort – kreditkort som primärt används för att köpa mat. Dom två kändaste är inte helt oväntat Coops och ICAs kort. De ger dig bonuspoäng när du handlar mat eller annat i deras butiker som sen används för att köpa mer mat eller annat i deras butiker. Ju mer du handlar i samma matbutik ju billigare kan du handla där helt enkelt.
  • Shoppingkort är i princip alla andra typer av kreditkort som ger bonusar och rabatter hos olika nätbutiker. Detta kan komma i form av branschrabatter, rabatter på specifika butiker eller bonuspoäng när du handlar som sen kan användas hos kreditgivaren.
Alla ovan typer av kort brukar sällan endast ge rabatt eller bonus på dess primära område. Oftast så ger även dessa kort andra förmåner som försäkringar och betalskydd. Det gäller att fundera noga över vilket typ av kort som skulle passa dig bäst och sen se vilka som finns inom kategorin och vad de erbjuder.

Kort utan årsavgift

Dessa kort är helt gratis att ha, tills du använder dom för uttag, köp utomlands eller blir tvungen att betala ränta på skuld till kortutgivaren. 

Ett kort helt utan årsavgift kan du alltså bekvämt ha i plånboken utan att de kostar dig någonting och bara avvakta med att använda tills när de behövs. 

Dessa kort kommer i alla former som vi nämner ovanför, så t.ex. ett bensinkort kan komma helt utan årsavgift. Men de är bra att ha dom i en lite egen kategori i åtanke just för att det inte kostar dig något att ha kortet. Kort med avgift har ibland dock lite bättre förmåner för när du använder det, så det ska du också ha i åtanke.

Vilket kreditkort passar dig?

Som tidigare nämnt så har olika kreditkort olika förmåner, och är man intresserad av att ta del av förmåner i ett visst område så är det värt att välja ett kreditkort som ger bra chanser till förmåner där. Det kan till exempel vara att välja ett kort som Norwegians kreditkort om man är intresserad av att ta del av reseförmåner.

Tankar du mycket? Då kan ett bensinkort vara de du ska kolla på. OKQ8 är ett exempel på ett företag som erbjuder ett sådant kort. Är du lojal till ett visst företag där du alltid tankar så kan det vara bra att välja ett kort som ger dig förmåner hos just det företaget. Är kortet dock slutet till Mastercard eller VISA så kan du handla med det överallt.

Det handlar alltså inte helt oväntat om att leta upp ett kort som du kan använda och utnyttja dess förmåner mest med. Matkort brukar t.ex. vara bra för familjer som omsätter mycket på mataffärer, allt handlar om att kolla vart du spenderar dina pengar.

Är det lite mer spritt så kanske du ska ta ett shoppingkort som ger dig förmåner oavsett vart du handlar. Så att du sen kan utnyttja bonusen till något kul!

Sammanfattning

Så, kreditkort är väl ändå inte så struliga? Det trodde du säkert inte från början heller.

Om du nu bestämt dig för att skaffa ett kreditkort så kom ihåg allt vi sagt här ovan och ta gärna en titt på alla våra andra inlägg om kreditkort. Det är en bra sak att vara lite påläst om innan med signar upp sig.

Vi skulle rekommendera att du fokuserar på bonusar, ränta och årsavgift när du väljer vilket kort du ska ha. Det optimala är om du kan ha ett kort som inte kostar dig massa extrapengar varken i ränta eller årsavgifter, som sen också ger dig massa bonusar som du kan utnyttja!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.