Hur fungerar en kreditupplysning?

Går du i tankarna på att ta ett lån eller skaffa kreditkort? Då kan det vara bra att veta hur en kreditupplysning fungerar och varför en sådan skulle behöva beställas. Vi berättar mer om allt du behöver veta!

Vad är en kreditupplysning?

Kort sagt är en kreditupplysning en bedömning av din kreditvärdighet.

Kreditupplysningar är till för att hjälpa banker och andra slags kreditgivare och företag att minska potentiella risker när de beviljar lån. I regel görs alltid en kreditupplysning när du ansöker om ett lån eller andra krediter. Detta för att bedöma din förmåga att betala tillbaka de lånade pengarna baserat på en analys som innehåller både ekonomiska fakta samt personliga uppgifter, med mest fokus på dina ekonomiska förhållanden.

En kreditupplysning innehåller bland annat information rörande din inkomst, aktiva krediter samt betalningsanmärkningar. Skulder du har hos kronofogden finns också med i din kreditupplysning.

Exempel på kreditupplysningsinformation:

  • Inkomstuppgifter
  • Skulder
  • Betalningsanmärkningar
Ett papper med en credit score på.

Lagens definition

I lagen definieras en kreditupplysning som uppgifter om de råd som har lämnats till bedömning för någons kreditvärdighet i övrigt ekonomisk anseende. Förenklat sagt, en bedömning av en individs privatekonomi som kan avgöra om individen blir beviljat ett lån eller övrig kredit vid ansökan.

Man menar uppgifter av ekonomisk natur som ska ge ekonomisk vägledning till den som ställer frågan, det vill säga hur det står till med en person rent ekonomiskt. Viktigt är att man också ser ändamålet, varför man gör en upplysning; är ändamålet att kontrollera någons ekonomiska vederhäftighet eller är det något annat ändamål.

Är det ett annat ändamål så är det ingen kreditupplysning per definition. Normalt sett så är ändamålet när man tar kreditupplysningar att göra en kreditprövning eller få en vederhäftighet i övrigt över personen.

Olika typer av kreditupplysning

Det finns olika typer av kreditupplysningar när det gäller privatpersoner, till exempel Mikro Personupplysning och Personupplysning. Den förstnämnda är en enklare version som enbart innehåller namn, adress, eventuella betalningsanmärkningar samt ditt skuldsaldo hos kronofogden, om du har ett. Personupplysning är mer omfattande och innehåller dessutom inkomstuppgifter, information om äktenskapsförord, fastighetsinnehav samt information om tidigare anmärkningar eller förfrågningar.

När långivaren beställer en kreditupplysning på dig kan de välja vilken typ de vill beställa. Vid lån med större riskbedömning eller större summor används ofta Personupplysning, medan Mikro oftast användas vid lån med en lägre riskbedömning.

Anledning till att beställa en kreditupplysning

Det finns många anledningar till varför en långivare väljer att beställa en kreditupplysning på dig när du ansöker om ett lån eller kredit, de vill självklart försäkra sig om att du som låntagare har möjlighet att betala tillbaka lånet inklusive ränta samt eventuella amorteringar.

Om kreditupplysningen visar att låntagaren har många obetalda skulder eller betalningsanmärkningar beviljas inte lånet eller så beviljas en lägre lånesumma.

Hur många kreditupplysningar får jag göra?

Du kan ta hur många kreditupplysningar du vill per år men risken finns att din kreditvärdighet minskar tillsammans med din chans att få lån beviljat. En kreditupplysning finns tillgänglig i 12 månader efter ansökan, en låntagare som ansöker om fler än en kreditupplysning per år kan tyda på en instabil privatekonomi.

En kreditupplysning per år är gratis, om du begär fler än detta brukar en liten avgift oftast tillkomma.

Fördelaktigt för låntagaren

Långivare eller banker är skyldiga att utfärda en kreditupplysning på en privatperson innan de beviljar ett lån, detta regleras av både konsumentkreditlagen samt lagen gällande bank och finansieringsrörelse.

En kreditupplysning fyller även ett syfte för låntagaren, den ger dig en trygghet om att du kommer kunna betala tillbaka ditt lån utan att försätta dig i en större skuld genom att den bedömer din kapacitet samt privatekonomi utifrån ett yttre perspektiv.

Om du vill utföra en kreditupplysning på dig själv kan du enkelt beställa det på en webbsida som www.minuc.se. Oftast är detta kostnadsfritt och kan testas varje år. Eventuella skuldsaldon hos kronofogden eller betalningsanmärkningar finns registrerade i din kreditupplysning upp till 36 månader från datumet då de är avbetalade.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.