Hur blir man rik? – 4 sätt som vem som helst kan bli rik på (om man ger det tid)

Att “bli rik över natten” är en fras man hör då och då när någon lyckost har lyckats bli rik snabbt, nästan som att det hänt över en natt. För många är det en dröm att kunna bli rik så snabbt. Men realistiskt sett så förblir det för de flesta en dröm.  

Att bli rik är inte något som i verkligheten händer över natt, det är något man måste jobba för och som innebär att man måste göra livsstilsval.  

Bara för att rikedom är något man måste jobba för betyder inte att det är omöjligt eller väldigt svårt. Att bli rik är ett val man gör. På vilka sätt kan man då realistiskt sett bli rik? 

Det korta svaret: 

Vem som helst kan bli rik, och det finns många sätt man kan bli det. Det behöver inte vara komplicerat! Nyckeln till att bli rik är att kunna hushålla med sin ekonomi och göra smarta investeringar. Investeringarna är både investeringar i dig själv, och investeringar på sådant som över tid blir rikedomar.  

Ett exempel på ett sätt som man kan investera i sig själv är genom högre utbildning. Högre utbildning leder till högt betalade jobb – jobb som genererar pengar som man sedan kan använda för andra investeringar. Andra smarta investeringar inkluderar aktier och fastigheter. Men kom ihåg – att bli rik kräver tålamod! 

4 sätt som vem som helst kan bli rik på 

Det finns steg du kan ta redan tidigt för att öka dina chanser att bli rik. Att bli rik är något man måste planera – det är en resa att bli framgångsrik och kräver att man tar bra beslut. Här kommer en lista på livsstilsval som alla människor kan göra som man garanterat blir rik på! 

1. Skaffa dig en hög utbildning 

Generellt sett så får högutbildade personer jobb som betalar mer. I början på resan till rikedom utgörs ditt välstånd främst av pengarna du tjänar på jobbet. Din lön lägger grunden för din fortsatta resa till att bli rik. Pengarna du sparar från ett välbetalande jobb ger dig den förutsättning du behöver för att ta vidare steg som gör din plånbok tjockare. 

Utbildning är en bra start till att bli rik, inte bara för att du redan tjänar bra pengar på jobb du får som resultat av utbildningen, men också för att det kan ge dig en expertis i branschen som du kan bli rik på.  

Det är smart att till exempel investera i aktier eller fastigheter – denna typ av investering kan göra att du tjänar stora pengar. Om du till exempel skulle vara intresserad av aktier eller investering av fastigheter, och du skulle kunna tänka dig att jobba inom ekonomi, så kan det vara smart att utbilda dig inom just dessa ämnen. 

Se själva utbildningen som en investering för din framtid, en investering för att du ska ge dig själv förutsättningarna du behöver för att bygga välstånd för dig och din familj. 

För att hjälpa dig bestämma vilken typ av utbildning du bör välja kan du kolla på olika yrken och lönen som man tjänar mest på inom diverse branscher.

Här är en lista på 5 jobb med högst medianlön 2019. 

Bankir  

Som chef på bank hanterar du personal, transaktioner och annan utveckling för banken och den ekonomiska branschen. Bankchefer har oftast en examen i juridik och/eller ekonomi. 

Företagsmäklare 

Företagsmäklare är personer som förmedlar mellan företag. Deras huvudjobb är att hjälpa företag och privatpersoner att sälja företag. De leder företag genom hela försäljningsprocessen. Det finns ingen specifik utbildning för de som vill bli företagsmäklare. De flesta företagsmäklare är utbildade civilekonomer, civilingenjörer eller har kandidatexamen i ekonomi.  

Börsombud/Börsmäklare 

En person som jobbar som börsombud eller börsmäklare jobbar för en börsmedlem som efter godkännande av börsstyrelsen får handla med värdepapper på börsmarknaden.  

Aktiehandlare 

Aktiehandlare håller koll på marknaden och hanterar investeringar i olika aktier och fonder. Aktiehandlare och börsmäklare jobbar ofta tillsammans. Att bli aktiehandlare ger dig också en fantastisk grund i att bygga kunskap om vilka investeringar (även privata) som är gynnsamma.  

Läkare 

Vi är alla mycket familjära med vad läkare gör. Längden på utbildningen varierar beroende på vilken typ av läkare man vill bli. Den grundläggande utbildningen är omkring 6 år, och kan bli upp till 13 år lång om man vill bli specialistläkare. 

2. Investera, investera, investera! 

Efter utbildning är investering nog det absolut smartaste du kan göra för att bli rik. Har du någonsin hört orden, “money makes money”, eller “pengar gör pengar”?  Det är det som händer när man investerar. Pengar du har investerat blir om du har tur, mer pengar. Kul nog finns det en rad olika grejer man kan investera i.  

Förvånande nog behöver man inte särskilt mycket pengar för att investera. Ens personliga likviditet representerar inte hur rik man är eller hur mycket man är värd.  

En egenföretagare som tjänar 40 000 kr i månaden och investerar kan vara rikare än en ekonom som tjänar 130 000 kr i månaden och inte investerar alls. Om egenföretagaren investerar rätt får han med tiden ett högre nettovärde. Nyckelregeln till investering är att börja investera så tidigt som det går. Men vad kan man investera i? 

Investera i aktier 

Detta är nog den enklaste och även det mest säkra sättet att börja investera. Att investera i börsmarknaden kan till och med vara så enkelt att det till och med kan sättas på autopilot! Däremot får du säkerligen mer resultat som en aktiv aktieinvesterare.  

För att lyckas som aktieinvesterare är det viktigt att du skaffar dig kunskap om aktier och lägger ner tid på att förstå aktiemarknaden.  

Man handlar aktier på en aktiebörs, det vill säga en marknadsplats där man kan köpa och sälja aktier. Bankirer och mäklarfirmor utför de flesta av transaktionerna på aktiemarknaden. Privatpersoner som vill investera i aktier måste öppna ett konto, ibland kallat depå eller förvar. När man sedan handlar på börsen betalar man en avgift som kallas courtage.  

Aktieinvestering kommer oftast inte göra dig rik över en natt eller över ett par dagar, men det är ett utmärkt sätt att spara pengar på och bli rik över tid. Och självklart är det möjligt att man lyckas ha riktigt tur och slå igenom med en stor vinst på aktiemarknaden! 

För mer information och hjälp om hur just du kan börja investera i aktier kan du vända dig till guider som finns på internet. Banker hjälper dig också gärna med allt från vägledning till att öppna ditt konto. Flera banker har dessutom artiklar på sina hemsidor som kan hjälpa dig med aktiehandel. Några exempel är SwedbankAvanzaSEBNordea och Handelsbanken

Investera i fastigheter 

Att investera i fastigheter får mer än ofta väldigt bra resultat och är i många fall en säker typ av investering. Det största nackdelen med att investera i fastigheter är att grundinsatsen är hög. Är du precis i början på din investeringsresa så är du antagligen inte redo för att investera i fastigheter, spara det istället till senare. Du kan lägga det som ett framtidsmål! 

Att investera i fastigheter tar tid, pengar och tålamod. Något att komma ihåg tills du har tillräckligt med kapital, när du inte har skulder och har börjat pensionsspara.  

Ett fantastiskt sätt att börja investera i fastigheter är att köpa en fastighet som du kan hyra ut eller en fastighet som du både kan bo i och hyra ut. Man kan också investera i hus som man renoverar för att sedan sälja vidare.  

Möjligheterna för att investera i fastigheter är många, så om det intresserar dig, ta gärna tid för att läsa mer om vilka sätt man kan investera på. Det finns en massa tips och guider på internet som hjälper de som är intresserade. SBP Nordic, till exempel, har en jättebra och detaljerad guide om olika sätt man kan investera i fastigheter. 

3. Hushåll med din ekonomi 

Att hushålla med din ekonomi, både din privata och eventuellt din företagsekonomi är bland det viktigaste du kan göra och kan hjälpa dig en lång bit på vägen till att bli rik.  

Om du håller koll på din ekonomi ordentligt så kan du spara en hel massa pengar, pengar som kan gå till sparade och som kan användas för investeringar. Dessutom lär du dig många viktiga lärdomar i livet, allt från hur man är sparsam till vad som egentligen är viktigt i livet.  

Det finns flera sätt som man kan bli smartare med pengar, i denna artikel nämner vi grunden till hur man bäst kontrollerar sin ekonomi, nämligen genom att göra en budget. 

4. Gör en budget 

Vare sig du tjänar mycket eller lite är det viktigt att du skapar och håller dig till en budget. Budgeten måste reflektera och fungera med pengarna du tjänar in. Det betyder att man inte kan leva som att man tjänar 100 000 kr i månaden när man i verkligheten tjänar 35 000 kr.  

Se över det som du verkligen behöver och sådant som du inte behöver och kan unna dig just nu. Det kan till exempel vara den nyaste BMWn eller den dyraste iPhone-modellen, eller kanske lyxiga semestrar i Seychelles.  

Behöver du dra ner på dina kostnader, skäms inte över det! Det är något som gynnar dig över tid – ju mer pengar du sparar desto mer har du att spendera på sådant som verkligen är viktigt, som fastighetsinvesteringar. Att se ut som att man är miljonär betyder inte att man är miljonär. 

Vad ska man tänka på när man skapar en personlig budget? Intäkter vs. utgifter. 

  • Vad kostar din livsstil? 

Tänk hyra, kostnad av bil eller månadskort för kommunaltrafik. Hur mycket spenderar du på matvaror och andra nödvändigheter varje månad? Om dina nödvändigheter överstiger 50% av det du tjänar så är det värt att försöka hitta sätt som du kan minska dina kostnader. 

  • Hur mycket spenderar du på nöje?  

Netflixkonto? Mat och dryck ute? Hur många utekvällar varje månad och hur mycket spenderar du då? Hur mycket spenderar du på resor och hur ofta? Är det nödvändigt att spendera så mycket? 

  • Hur mycket vill jag lägga i sparande?  

En del av det du tjänar varje månad bör gå till sparande. Hur mycket av din lön det är beror på dig och vad dina sparmål är, men en generell regel är att det inte bör vara mindre än 10% av dina intäkter. 

Genom att göra en budget lär du känna dig själv och dina vanor. Detta kommer att ge dig en överblick av din ekonomi som kommer att hjälpa dig i alla delar av livet.  

Budgeten kommer också att ge dig en idé för ungefär när du kommer att vara redo för olika investeringar, till exempel när du kan klara mindre investeringar som aktier, och när du kommer att klara större investeringar, som fastigheter.  

Budgeten är nyckeln till att vara smart med pengar, och bör inte förkastas även när man har tillräckligt med pengar för att leva bekvämt. 

Sammanfattning 

För att bli rik måste du börja från början. Om möjligt, börja med att utbilda dig, så att du kan landa ett jobb som betalar bra. Det ger dig en bra ekonomisk bas att börja på för att göra större investeringar med. 

Aktier är en bra investering att börja med om man är en ny investerare. Det behöver inte vara komplicerat och du behöver inte förlora mer än du är bekväm med eftersom du inte behöver gå in med en stor grundinsats. 

Du kan också investera i fastigheter när du har tillräckligt med kapital för att vara bekväm. Grundinsatsen är hög, men vinsten är oftast värd insatsen. Att investera i fastigheter är oftast ett säkert sätt att med tiden bli rik. 

Sist men inte minst, hushåll din ekonomi. Om du inte kan hushålla med din ekonomi så kommer du troligen aldrig att bli rik. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.