Frilansa som webbutvecklare – så kommer du igång

Kanske läser du denna artikel eftersom du funderar på vad du vill plugga till och arbeta med efter skolan. Eller så kanske du läser denna artikel eftersom du idag satt på jobbet och tänkte “Nej, inte en enda dag till!”, för den 108e gången.  

Vare sig du planerar din framtid eller är på jakt efter ett mer stimulerande yrke så garanterar vi att du kommer veta mer om webbutveckling och frilansande när du har kommit till slutet av denna sida. 

Vad är en webbutvecklare och vad gör de? 

Webbutveckling är en bred term som inkluderar allt som har att göra med processen av att bygga upp och underhålla en hemsida. Detta inkluderar till exempel programmering, webbdesign, systemutveckling, datasäkerhet och arbete med databaser.  

En webbutvecklare är en person som jobbar med antingen en eller flera av dessa delar. Till exempel kan en webbutvecklare jobba med webbdesign och systemutveckling, eller kanske ha ett fokus på support.  

Webbutvecklare kan bland annat behöva kunskap inom: 

  • HTML/CSS 
  • PHP 
  • MySQL 
  • JavaScript 
  • Photoshop 
  • WordPress 
  • SEO 

Varför bli frilanserande webbutvecklare? 

Att vara frilansare är otroligt flexibelt och kan ge mycket frihet beroende på hur man planerar sin tid och vad man har för mål. Det är dock mycket viktigt att man gör en tydlig plan och strategi, eftersom man som frilansare aldrig har garanterat jobb.  

Men gör du det rätt så kan frilans vara det bästa affärsbeslutet du någonsin gjort! 

5 anledningar till att frilansa som webbutvecklare

1. Flexibla arbetstider 

Om du jobbar som frilansare, särskilt om du gör det på distans, så behöver du ofta inte jobba 8-17 fem dagar i veckan som med ett vanligt jobb. Du får själv bestämma över din tid och lägga upp ditt arbete som det passar dig.  

Men glöm inte att du och kunden ska vara på samma sida! Om kunden har gett dig en deadline så måste du möta den. Så länge du sköter allt och tar allt ansvar du bör ta så kommer du få njuta av dina flexibla arbetstider. Varför inte ta en kort jobb-fredag och gå på bio?

2. Du är din egen chef 

Utan den åh så jobbiga chefen som suger motivationen ur dig kommer det kännas som att en tyngd har blivit lyft från dina axlar. Ingen att lyda, ingen att dubbelkolla med, ingen som ska godkänna något. Du gör ditt, och svarar endast till kunden.

3. Du styr över klienter och ersättning 

När man jobbar för ett företag är det mycket sällan man själv får välja vilka kunder man vill ta, vilka projekt man vill jobba på, vilka som ingår i teamet och kanske minst vad lönen blir.  

Som frilansare bestämmer du vilka klienter du vill ta, vilka projekt du vill arbeta med och om du vill jobba med någon annan. Du har dessutom större frihet i att kunna lägga fram och få den ersättning för dina tjänster som du vill ha.

4. Pengarna går till DIG 

Ja, dig, och bara dig. Du jobbar endast för dig själv och inte för någon VD som får en viss procent av dina intäkter.

5. Du får utforska din kreativa sida 

All den frihet som du får som frilansare – friheten av flexibla arbetstider och att själv bestämma vilka kunder du vill ta innebär att du också får friheten att utforska det du verkligen är intresserad av.  

Detta i sin tur låter dig utforska din kreativa sida och utveckla din kunskap inom ämnet. När du får välja vilka kunder och projekt som vill acceptera så kan du tacka ja till sådant som du verkligen vill göra, och nej till sånt som inte är stimulerande. 

3 saker att tänka på innan du väljer att frilansa 

Att vara frilansare kommer med stor frihet, men som med det mesta är det inte helt och hållet en dans på rosor. Det finns sådant som du bör hålla koll på och komma ihåg när det gäller att vara frilansare, egenföretagare. Läs detta innan du tar steget till att bli frilansare, och lägg till dessa i din beräkning innan du tar ett beslut.

1. Ingen jobbgaranti / oregelbundet med jobb 

Beroende på vilken typ av frilansare du vill bli så ser jobbmöjligheterna olika ut. Att inte kunna bli garanterad jobb hela tiden behöver dock inte vara något dåligt; vissa väljer att frilansa eftersom de bara vill ta sig an projekt här och där. Andra vill däremot frilansa på heltid och kunna försörja sig på det de tjänar.  

På vilket sätt du än väljer att frilansa är det viktigt att du beräknar och gör en uppskattning för hur mycket jobb du vill och kommer att få, samt hur mycket du behöver för att klara vardagliga utgifter.

2. Vad är jobbtid och vad är ledig tid?  

Linjen mellan jobbtid och ledig tid kan vara lite suddig när man är frilansare. Man har inte ett kontor som man kommer in på, man stämplar inte in och ut på samma sätt som man kan göra på en fysisk arbetsplats.  

Om man inte gör en plan för sina arbetsdagar är det lätt att den ena tiden överlappar den andra. Det kan lätt bli så att man jobbar över, eller att man är ledig för länge och hamnar efter med jobbet.

3. Mycket eget ansvar 

I de flesta fall innebär frilans att man har ett eget företag. Med det mycket som behöver tas hand om när man har ett eget företag – skatter, bokföring, budget, lön, avgifter och annat lagligt som man kanske inte är så familjär med. 

En person som sitter och jobbar på en dator.

Hur gör jag för att bli frilanswebbutvecklare? 

Om du läser detta för att du har valt att bli frilanswebbutvecklare så är du i starten av ett mycket roligt äventyr. Det är absolut möjligt att bli webbutvecklare även om du inte har någon tidigare utbildning eller erfarenhet inom ämnet och branschen.  

Det finns ett par steg du behöver ta, och några saker du bör checka av. Nedan tar vi dig på din väg till frilanserande webbutvecklare, steg för steg. 

Utbildning 

Yrket webbutvecklare erbjuder stor variation. Det finns olika utbildningar du kan välja mellan, beroende på vilken typ och vilken nivå av webbutveckling du vill jobba med. Det finns kortare utbildningar och längre utbildningar. Det finns dessutom utbildningar där du specialisera dig i en viss del av webbutveckling, och sedan finns det mer allmänna utbildningar. 

Till exempel kan du läsa specifikt om programmering, eller så kan du läsa en allmän kurs som “Webbutveckling 1” på Komvux. Bestäm dig först för vilken typ av webbutvecklare du vill bli, och hitta sedan utbildningar som passar dina kriterier. 

Om du inte har någon idé så kan det vara smart att först läsa om webbutveckling och hitta kurser eller utbildningar inom det ämnet som intresserar dig mer. 

Exempel på institut där du kan studera till webbutvecklare:  

På dessa skolor kan du hitta både allmänna kurser och ämnesspecifika kurser som programmering, SEO-skrivande eller JavaScript. Vilken skola som passar dig och vilken utbildning du kommer in på beror på din tidigare utbildning och erfarenhet av yrket.  

Har du tidigare erfarenhet av IT kan du läsa vidare på universitetsnivå, men har du inte behörighet finns det absolut inget fel på att läsa webbutvecklingens grunder på gymnasienivå. Allt tar sin tid! 

Här är några exempel på bra kurser på Komvux/högskoleförberedande nivå: 

  • Programmering på distans hos Komvux. Du läser programmering 1 som ger dig grundläggande kunskaper i programmering, och programmering 2 som fördjupar dina kunskaper. Kursen går att läsa på deltid eller heltid. 
     
  • Webbutveckling 1 hos Hermods. I Webbutveckling 1 får du läsa om hur hemsidor är uppbyggda och tekniken som används. Du kommer också att få lära dig hur du bygger upp en hemsida själv. 
  • SEO träning hos Udemy. Detta är en nybörjar till avancerad kurs i SEO skrivande. Du får lära dig hur SEO kan gynna ett företag, vilka strategier man använder, hur man dominerar på sökmotorer och få djupare förståelse i hur sökmotorer fungerar. Bäst av allt? Kursen har inga antagningskrav! 

Eget företag eller egenanställningsföretag? 

Om du redan har utbildning eller precis har färdigutbildat dig och bestämt dig för att bli frilanswebbutvecklare så är det dags att lägga struktur på saken. För att få jobba på egen hand är det viktigt att du gör det lagligt och korrekt. Då har du två val: starta ett eget företag eller skriv kontrakt med ett egenanställningsföretag. 

Det kan vara svårt att driva ett eget företaget om man är nyföretagare eller om man inte gillar den juridiska sidan av det. Som egenföretagare måste man själv ha koll på att allting görs korrekt, om man inte väljer att hyra en advokat och revisor. 

Skatteverket har förstått att det inte är det enklaste saken att bli egenföretagare. Därför har de tagit steg för att göra det mycket enklare för oss. I ett samarbete med Bolagsverket och Tillväxtverket har de tagit fram hemsidan Verksamt.se som är ett fantastiskt verktyg för alla egenföretagare.   

På Verksamt.se gör du enkelt en ansökan för att registrera ditt företag, hemsidan tar dig steg för steg i processen och guidar dig i varje beslut. Sedan finns massa hjälp för själva drivandet av företaget, utvecklingen och avveckling, om det så skulle behövas. Hemsidans integrering med Skatteverket och Bolagsverket gör det också lätt att göra andra ärenden, såsom att registrera bolagsnamn och betala skatt.   

Verksamt.se och Skatteverket är båda utmärkta sidor för egenföretagare att få hjälp och tips. 

Lyckligtvis finns det val för de som inte orkar stressen av att driva ett eget företag. I Sverige finns något som kallas egenanställningsföretag. De mest kända i Sverige är nog Frilans Finans och Cool Company

Egenanställningsföretag tar hand om allt det tekniska, och låter dig fokusera på ditt jobb, självklart, dock, mot en kostnad. Det kan vara en bra idé att läsa mer om vad egenanställningsföretag gör och om det skulle vara något för dig, eller om det kanske gynnar dig mer att starta ett eget företag. 

Etablera dig på marknaden 

För att få företaget igång och för det att fortsätta flyta så måste du ju hitta kunder. Därför är det lika viktigt som med vilket annat företag som helst att ha en tydlig affärsplan, tydliga mål och en nisch. Sedan följer kalkylerat risktagande och god kommunikation. 

5 steg till att bli frilansare 

1. Hitta din nisch.  

Vad gör dig unik? Varför ska kunden välja just dig? Det är frågor som dessa som kommer att hjälpa dig hitta din nisch.  

Meningen är att du ska hitta det som gör att du står ut från dina konkurrenter. Titta också på vad som säljer och inte, vad det finns stort utbud av och inte. Har du en speciell färdighet? Kan du Swift, JavaScript eller Node.js?

2. Börja!  

Det är ingen mening med att vara frilansare om man inte vågar börja! Ta steget och börja bygga på din hemsida, lägg ut din portfolio, din affärsplan och låt din nisch stå ut. Hemsidan ska reflektera dig och vad du kan. Detta är hemsidan som ska locka dina potentiella kunder.

3. Marknadsför dig själv 

Som frilansare är det extra viktigt att du vet hur man kommunicerar och charmar. Det är genom att nätverka och prata med andra, både online och offline som du landar dina jobb.  

Förbered dig med att kunna ditt företag och din nisch ordentligt, och kanske är det bra med visitkort också. Se till att du finns på alla plattformar som är relevanta för din bransch, till exempel Twitter, Instagram, Quora och Reddit. Lätt ska det vara att kontakta dig!

4. Organisera!  

När företaget väl flyter vill du inte att olika kunder och projekt ska blandas ihop. Hitta plattformar som hjälper dig att organisera ditt arbete. Det gör det lättare för dig och sparar mycket av din tid. 

Börja med organisering tidigt så du slipper göra det när du redan har en massa att hålla reda på. Sortera bland annat dina projekt, kunder, utgifter och fakturor. Några exempel på plattformar du kan använda är AsanaGoogleBillingsPro och Wave.

5. Ta risker… men kalkylerade sådana 

Att vara frilansare innebär att du kommer behöva stå på dig och vara självsäker. Våga ta dig an projekt, men var ärlig med var dina gränser går. Det är inte bra för din verksamhet om du ständigt tar dig över huvudet, det reflekterar inte väl på dig. Men känner du realistiskt att ett projekt är utmanade på ett positivt sätt – backa inte undan! 

Sammanfattning 

Ta hjälp av hemsidor som Verksamt.se och Skatteverket för hjälp med att starta och driva eget företag. Dessutom finns program såsom Asana, Google Business och Wave som kan hjälpa dig hålla reda på allt som har med ditt företag att göra. Om du känner dig mer dragen till att använda dig av egenanställningsföretag, se då Frilans Finans och Cool Company.  

Vill du bli frilansare men saknar utbildning? Då har du hundratals av olika val att välja mellan – både på gymnasie- och högskolenivå! Populära skolor som erbjuder utbildningar på gymnasienivå är Komvux och Hermods. På högskolenivå finns b.la Stockholms Universitet, Mittuniversitetet och IT-Högskolan. 

Steget till att bli frilansare kan vara läskigt, det finns mycket att tänka på och många nya ansvar som man kanske inte tidigare är van vid att ha. Men det kan bli det bästa affärsbeslutet du någonsin har tagit om du gör det rätt! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.