Skriv dina artiklar från ett hett Mexiko eller varför inte bland fjordar i Norge? Att vara platsoberoende är idag många skribenters stora dröm. Men hur kommer du igång och vad bör du tänka på innan du tar klivet ut i frilanslivet?
I en alltmer stressad tillvaro, där vi spenderar större delen av våra liv på vår arbetsplats finns också en längtan efter frihet att arbeta efter ens egna schema. Att ta med jobbet dit du är helt enkelt.
Dagens teknologi tillåter många med datordrivna yrken att själva kunna bestämma över sina arbetsförhållanden. Att på ett lättare sätt balansera ditt arbetsliv med ditt privatliv.
Men hur landar du egentligen jobb när du eller dina framtida arbetsgivare kanske sitter på andra sidan jordklotet? Vilka praktiska steg behöver du ta innan du kan börja arbeta som frilansskribent och hur lägger du upp din tid på bästa sätt när du väl börjar skriva? Vi ger en utförlig guide till hur du på bästa sätt hittar och ökar dina chanser på frilansmarknaden.
1. Hitta klienter
För att kunna sälja dina skrivtjänster behöver du hitta någon som vill köpa dem. Var börjar man leta? Det finns idag många hemsidor som fungerar som marknadsplatser för frilansare. Är du en fena på något annat språk än svenska, sök även på internationella sidor för frilansskribenter.
Använd dig av ditt kontaktnät. Många nybörjarskribenter får sina första jobb just genom att beta av sina kontakter. Kanske känner du någon som känner någon på en tidning eller som har en hemsida? Att sprida ordet verbalt om dina tjänster är en viktig och effektiv del som många dessvärre missar.
Får du in ditt första jobb för en ny kund, se till att du förstår precis vad kunden vill att du ska skriva och hur. Undantag är om du själv har en artikelidé och sedan säljer in artikeln i sin helhet. Fråga gärna uppdragsgivaren en gång för mycket för att undvika fel under skrivprocessen.
Konkurrensen om frilansjobb är stenhård. Tänk därför på att alltid sikta på att göra ett så bra jobb som möjligt. Är kunderna nöjda med dina texter är chansen stor att de vill köpa tjänster av dig igen. Att bygga upp en klientkrets tar tid, men får du väl in foten öppnar det upp för fler uppdrag!
2. Ha artikelidéer
Om du vill skriva för en tidning, hör aldrig av dig för att fråga om det behöver en hjälpande hand med att skriva. De har redan anställda som är skickliga skribenter. Vad de däremot har mindre av är idéer.
Spruta därför ut unika artikelidéer till tidningar och hemsidor. Där sitter den verkliga makten. Tidningar saknar nämligen de expertkunskaper som frilansjournalister har. De har heller inte alltid budget för att skicka ut sina anställda på fältet.
Det är i regel smartare att höra av sig till tidningar med idéer, än med färdiga artiklar. Har du skrivit en artikel inom ett ämne som redan har blivit täckt hos de magasin du hör av dig till, finns risken att du lagt ned tid och arbete i onödan om du inte kan få den såld.
3. Bygg ditt varumärke
Som frilansande skribent är du din egna chef men du bör också se dig själv som om du vore ditt företag. Hur skulle du marknadsföra dig själv?
Det är aldrig fel att bygga på sitt CV, men som frilansskribent är tidigare publicerade artiklar A och O. Det fungerar helt enkelt som arbetsprover. Det är därför viktigt för en skribent att jobba på sin portfolio för att kunna visa kunden sin bredd och erfarenhet.
Idag har frilansskribenter fördelen att jobba med branding på sina sociala medier. Se till att ha flera sociala kanaler. Gå med i grupper och följ sidor där du kan hitta jobb, men också för att marknadsföra dina tjänster. På dina privata kanaler kan du dessutom dela din hemsida, blogg eller göra annan reklam för att nå ut med ditt namn.
Har du byggt upp en bra hemsida eller blogg är det inte ovanligt att kunden hittar och kontaktar dig direkt. Se till att dina sidor är sökmotoroptimerade och tänk på att ge ut ett sådant professionellt intryck som möjligt. Det lönar sig därför många gånger att lägga ned lite extra tid på dina kanaler, speciellt i början.
4. Vad ska du ta betalt?
En frilansskribent tar oftast betalt per timme eller med fast pris för sina tjänster. Är du osäker på hur din prissättning ska se ut, sök gärna efter vad andra frilansare på marknaden tar betalt för sina jobb.
Det kan kännas svårt att prata arvode, speciellt när du precis börjat ditt frilansande. Det är någonting du snabbt vänjer dig vid, när du väl kommit igång. Det viktigaste är dock att vara överens om pris med kunden innan du skriver artikeln för att undvika missförstånd under och efter arbetets gång.
5. Fakturera som frilansare
För att en frilansande skribent ska kunna ta betalt för sina tjänster behöver du först ansöka om en F-skattsedel. Detta gör det möjligt att fakturera via F-skatt, då du nu arbetar för dig själv. För att få betalt för dina tjänster skickar du en faktura till din uppdragsgivare med det belopp ni kommit överens om. Du kan välja att öppna eget bolag eller fakturera som privatperson.
Som frilansskribent är det du som blir skyldig att själv hålla koll på och betala in inkomstskatt och egenavgifter. Denna process kan kännas ganska knepig om man inte är insatt. Väljer du att fakturera som privatperson finns det en hel del hemsidor som tar över ansvaret och sköter betalningen åt dig.
Ett exempel är Frilansfinans, ett egenanställningsföretag som helt enkelt räknar ut och betalar din skatt och dina avgifter direkt från beloppet du fakturerar. Mot detta tar de ut 6% av beloppet i avdrag.
Var därför medveten om att tillsammans med skatter, avgifter och 6% avdrag förlorar du ca 50% av det pris du fakturerat för om du tar hjälp av ett egenanställningsföretag. Du sparar å andra sidan både tid och ro genom att slippa bli insatt i skattekarusellen.
Hur lägger jag upp mitt frilansande på bästa sätt?
Här passar uttrycket ordning och reda. Strukturera upp dina arbetsdagar och håll fast vid dina rutiner. Det är lätt hänt att du tappar dina vardagliga rutiner när du arbetar hemifrån. Se därför till att sätta upp ett schema för dig själv, så du kan få ut så mycket av din dag som möjligt.
På ditt schema bör det stå klart och tydligt när alla dina deadlines för veckan är. Förutom deadlines behöver du också ha bra koll på dina egna inarbetade timmar och din prissättning för varje utfört arbete. Många frilansare håller koll på detta genom att exempelvis skapa Excel dokument vecko- och månadsvis. Det gör att det blir lättare ha koll på vad de har skrivit och hur mycket de kan fakturera.
Lär dig att prioritera och börja i tid. Om du har ett flertal artiklar att skriva under en vecka, börja med den du tror är mest tidskrävande och som har kortast deadline. Som frilansare arbetar du ofta efter hur många ord en artikel ska vara. Läs in dig på ämnet ordentligt innan du börjar skriva för att underlätta att köra fast när du sitter ned och skriver.
Välj arbetsplats med omsorg
Se till att ha en tyst och lugn arbetsplats. Ibland kommer du kanske behöva skriva på ett tåg eller på en flygplats för att få resten av livspusslet att gå ihop, men vill du arbeta som frilansare på heltid är det bra att i regel ha en kontorsliknande plats att gå till.
Ur en ergonomisk synvinkel arbetar du med fördel vid ett riktigt skrivbord och med en skön kontorsstol. Att ligga under ett parasoll med en laptop i knät i flera timmar är alltså ingenting att föredra då nacken och ryggen kommer ta stryk.
Sitt inte med samma artikel för länge
Denna punkt känner nog många frilansande skribenter igen sig vid. Träna på att lämna ifrån och skicka in din artikel när den är klar. Sitt inte och skriv om, beta igenom stycke för stycke i en oändlighet när du istället kan börja på nästa artikel.
I början kan detta vara något svårt, man blir ordblind och kommer inte vidare lätt i arbetet. Man känner helt enkelt att en text alltid kan bli bättre. Du lär dig dock med tiden att det är okej att det inte blir helt perfekt. Det engelska uttrycket time is money stämmer bra in här.
Vem passar frilansarbete för?
En frilansskribent måste ha god självdisciplin eftersom arbetet sker på eget ansvar. Du har ingen chef som står över axeln för att titta att du verkligen jobbar. Du behöver ha lätt för att ta nya situationer och dyka in i ämnen som du kanske inte har någon större erfarenhet inom.
Du måste kunna strukturera och vara bra på att prioritera. Viktigt att tänka på är därför att arbeta som frilansande skribent inte passar för alla även om man älskar att arbeta med text.
För- och nackdelar med frilansarbete
Fördelar +
- Du är din egen chef
- Fler möjligheter inom ditt yrke i och med digitalisering
- Du bestämmer över din egen tid och arbetsplats
- Du sparar mycket tid på att slippa pendla till och från jobb
Nackdelar –
- Ingen fast månadslön
- Stor konkurrens
- Tar tid att bygga upp sin klientkrets
- Du måste betala skatt och sociala avgifter själv
Sammanfattning
Var realistisk. Ett jobb är alltid ett jobb, även om du inte har ett kontor att gå till. Som frilansare är slutresultatet det som bedöms och det måste nå upp till kundens standard. Missa därför inga deadlines och var noga med att skriva efter de beskrivningar som kunden ber dig om. Du säljer en tjänst utifrån kundens önskemål.