Vilka är för- och nackdelarna med att ha ett kreditkort?

Kreditkort – antingen älskar man dem eller så förknippar man dem med skuld, bedrägeri eller finansiellt fördärv. Oavsett om du är på den positiva eller negativa sidan så har du en poäng.

Kreditkort ger oss en slags makt, men med makt kommer ansvar och om du inte har nog med ansvar följer perioder av ekonomisk stress, skuld och konsekvenser som kan vara livslånga. Vi ska gå igenom de största för- och nackdelarna med kreditkort i denna artikel så att du kan känna dig säker när du fattar beslutet om att skaffa ett kreditkort.

7 Fördelar med kreditkort

Om ett kreditkort används på rätt sätt så finns det en mängd fördelar som du kan utnyttja. Vi delar med oss av några av dessa här!

1. Möjligheten att betala i etapper

Det är alltid bäst att betala av din kreditbalans fullt ut varje månad, men du har ändå möjligheten att dela upp detta i flera mindre betalningar för att betala över en längre tidsperiod. Det är bra om du till exempel har oväntade utgifter eller en lägre inkomst som du inte varit beredd på.

2. Belöningar och ersättningar

I efterhand kan det faktiskt till och med bli så att du tjänar pengar på att använda ditt kreditkort. Detta sker på olika sätt, dels genom olika ersättningar eller belöningar som kan användas för att ta ut kontakter, presentkort, flygmil och bonuspoäng av olika slag.

Dessa byggs upp ju mer du använder ditt kreditkort och kan användas när du fått ihop tillräckligt, eller sparas till en större belöning.

3. Betala oväntade utgifter

Ett kreditkort kan hjälpa dig täcka akuta utgifter som du inte kan betala med dina besparingar. Detta är inte det bästa sättet att täcka en oväntad kostnad, men det kan kännas tryggt att veta att om det behövs så har du fortfarande den möjligheten. Men det bör verkligen vara en sista utväg.

4. Kreditpoäng

Om du använder ditt kreditkort på rätt sätt, det vill säga att du betalar tillbaka din kreditbalans i tid varje månad samt håller balansen låg – då har du möjligheten att bygga upp bra kreditpoäng eller “credit score”. Kreditpoängen kan du senare använda för att till exempel kvalificera för ett lån av till exempelvis en fastighet.

5. Fria köp

De flesta kreditkort har 0% ränta på köp och balansöverföringar den första perioden i åtminstone 6 månader. Detta ger dig möjligheten att betala av din balans över tid utan extra tillkommande kostnader. Viktigt är dock att du har koll på hur länge detta gäller för så att du inte fastnar med oväntade räntor.

6. Rätten att inte betala vid vissa köp

Om du har fallit offer för felfakturering, vilket innebär att ett företag till exempel har försökt dra pengar från ditt konto dubbelt eller hävdar att du bör betala en beställning du har stoppat, då kan kreditkort vara superbra!

Så länge du argumenterar skriftligt under tiden, och kan visa detta via till exempel en mailkonversation så kan du ha möjlighet att behålla pengarna vid en sådan felfakturering. Om det är ett fel på din balans, en kostnad som har fakturerats dubbelt eller ett köp du ångrat, så behöver du inte betala utgiften såvida kreditkortsbolaget inte beslutar emot dig efter att den skriftliga argumentationen är avslutad.

7. Reseförsäkring

De flesta kreditkort har en kompletterande reseförsäkring som aktiveras när du köper en resa med kortet. Försäkringen innebär bland annat att du får ersättning om ditt flyg eller bagage blir försenat, du får även ett gratis avbeställningsskydd, detta brukar annars kosta extra när du tecknar det via resebolaget. En smart bonus för de som reser mycket.

5 nackdelar med kreditkort

Det gäller att vara försiktig med hur du använder ditt kreditkort, annars kan du lätt få oväntade skulder. Se upp så att du inte faller offer för dessa nackdelar med kreditkort!

1. Frestelsen att spendera över din budget

Kreditkort ger dig lätt en illusion att du har mer pengar att spendera än vad du faktiskt har, detta kan leda till att man spenderar mer vid en kreditkortsbetalning jämfört med ett vanligt debetkort.

Studier har visat att personer är mer villiga att spendera pengar med ett kreditkort jämfört med andra typer av betalningar.

2. En reducerad framtida inkomst

Varje gång du använder ditt kreditkort så lånar du pengar som du inte har tjänat in, en del av din inkomst kommer att gå till att återbetala den utgift du har spenderat på ditt kreditkort. Indirekt tjänar du alltså mindre vid varje månadsslut.

Detta kombinerat med att man tenderar att spendera mer med ett kreditkort kan lätt leda till ett magert lönebesked vid månadens slut eller att man hamnar minus på kontot.

3. Potentiell skuld

Du skapar skuld varje gång du använder ditt kreditkort som vi konstaterat tidigare. Genom att betala av skulden varje månad kan du hindra den från att växa till en riktig skuld. Men, om du istället väljer att betala det minimum som är satt för varje månad och samtidigt fortsätter handla på ditt kreditkort så kommer skulden att växa och bli allt svårare att betala av.

4. Avgifter och ränta kan vara dyra

Beroende på vilken typ av kreditkort du har samt hur du använder det kan kostnaderna gå upp till hundratusentals kronor per år. Därför är det viktigt att förstå avtalet så du vet hur du undviker olika avgifter för kortet.

Avtalen kan dock innehålla långa och invecklade meningar, termer och begrepp som är svåra att förstå och den som inte är van vid att läsa avtalstexter kan bli riktigt förvirrad. Det är dock otroligt viktigt att förstå vad avtalen innebär så du kan använda ditt kort på rätt sätt för att undvika skuld och olika kostnader.

5. Bedrägeri

Bara genom att vara ägare av ett kreditkort är du utsatt för bedrägeririsk. Tjuvar behöver inte vara innehavare av ditt fysiska kreditkort för att stjäla din information, de kan hacka olika butiker du handlat i eller webbsidor du använt ditt kort på och därigenom stjäla dina kortuppgifter för att göra falska köp.

Det positiva är dock att du oftast är säker från att bli betalningsskyldig så länge du rapporterar det falska köpet ögonaböj.

Sammanfattning

Om du använder ditt kreditkort på ett ansvarsfullt sätt kan du få tillgång till många belöningar samt fördelar, till exempel kan du bygga upp en kreditpoäng som ger dig möjligheten att finansiera ett lån för husköp. Så länge du har en trygg månatlig inkomst och möjlighet att lägga upp en budget, ett moget tänk för att inte spendera pengar utöver vad din budget tillåter samt betalar av avgiften regelbundet varje månad så kan ett kreditkort vara riktigt bra.

Akta dig dock för lockelsen att spendera mer än vad du kan betala tillbaka samt på onödiga saker. Kom ihåg att alla dina kreditköp kan spåras och innebära konsekvenser för framtida lån och köp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.