Flippa bostäder – Köpa, renovera och sälja

Köp, renovera och sälj din bostad med vinst. Genom att flippa bostäder kan du göra stora klipp. Men hur ska du tänka för att få ut det mesta av din investering? Vilka fällor finns och hur gör du för att på bästa sätt undvika att hamna i dem? 

Att köpa en bostad, renovera och sälja med ökat värde är drömmen för de som går in och gör bostadsaffärer. Att göra en investering som ger flera tusentals kronor i vinst är vad som lockar många. Det finns dock ingen garanti på att ditt köp slutar i vinst. Det finns otaliga skräckhistorier med dåliga köp, renovering som kostar mer än förväntat och bostäder som blivit sålda med för liten marginal för att gå i vinst. 

Därför är det extremt viktigt att ha nog med information innan du väljer att köpa och renovera en bostad. Räkna också ut på förhand hur mycket du är beredd att lägga på renovering för att öka dina chanser att gå ur affären med vinst.  

Vi ger dig en steg för steg-guide nedan för att du på bästa sätt ska vara medveten om vad du bör tänka på innan och under ett bostadsköp för att gå ut med vinst! 

Flippa bostäder – en bra idé? 

Att flippa bostäder kan vara en extremt bra extra inkomstkälla för den med kunskap och den som har bra koll på det aktuella läget på bostadsmarknaden. De som har flippat bostäder de senaste åren har med hjälp av den aktuella bostadsmarknaden haft en rejäl skjuts att hamna med vinst på sina köp. Mycket låga räntor är anledningen till att bostadspriser gått upp de senaste åren och fortsätter att göra det.  

Till detta ska också tilläggas att dagens skenande marknad gett många en vinst även fast de kanske inte gjort de smartaste valen under sina köp. Tur är dock inget att förlita sig på, men är du ordentligt påläst ökar chanserna att göra klipska val. 

Är du intresserad av att flippa bostäder och även har bra kontakter i renoveringsbranschen eller kan utföra en del av arbetet själv har du mycket att vinna. Att få ned priset på renoveringskostnader kan vara en avgörande när du köper, renoverar och säljer bostäder. 

Vilka fällor och risker finns?  

Att köpa och sälja bostäder kommer i regel alltid med en viss risk. Det gäller att hitta och buda på objekt som håller renoveringskostnaderna på en nivå med störst chans till framtida vinst. Det är också viktigt att ha en bra bakgrundsinformation kring hur mycket renoveringsmaterial och utförandet kommer att kosta. Det krävs ofta också ett tränat öga för att se vilka bostäder som är bra renoveringsprojekt i jämförelse med andra. 

Till detta kommer också betalning av vinstskatt att spela in. Är du ingen fena inom ekonomi, ta gärna hjälp av en mäklare eller ekonomiansvarig som kan beta av alla kostnader på förhand. Detta ger dig en klarare bild och ett sätt att undvika oväntade utgifter när du väl dykt in i en bostadsaffär. 

Att marknaden för bostadsaffärer sett bra ut de senaste åren är heller ingen garanti för att det kommer att vara gynnsamt att köpa och sälja bostäder i framtiden.  

För- och nackdelar med att flippa bostäder 

Innan du bestämmer dig för att köpa, renovera och sälja vidare en bostad så gäller det att du är medveten om inte bara fördelarna, utan även potentiella nackdelar. Endast då kan du göra ett informativt beslut.  

Fördelar + 

  • Du kan genom smarta val gå ut med vinst på ditt bostadsköp 
  • En lyckad affär ger dig extra kapital att flippa fler bostäder på 
  • Med bra kontakter håller du dina egna kostnader nere  
  • Du får erfarenhet och kunskap över den aktuella bostadsmarknaden  

Nackdelar – 

  • Bostadsmarknaden är osäker och i ständig förändring 
  • Går du back på affären med belånade pengar står du istället i skuld  
  • Det krävs mycket arbete och är tidskrävande 
  • Vinstskatten ligger på hela 27% om du eller en närstående aldrig bott i bostaden när den säljs 

Köp- och säljguide till att flippa bostäder 

I detta avsnitt får du läsa mer om de olika stegen du går igenom när du väljer att köpa, renovera och sälja vidare en bostad.

1. Köp bostad 

Att köpa bostad för att renovera och sälja vidare börjar med samma steg som om du vore ute efter en bostad för dig själv att bo i. Du behöver därför börja med välja rätt bolån för dig och din plånbok.  

Jämför gärna olika bolån och vad dess räntor ligger på i dagsläget med en jämförelsetjänst. Exempelvis på en jämförelsetjänst är MittBolån, som kostnadsfritt jämför och presenterar det bästa bolånet för dig.  

Att tänka på innan du skriver på kontraktet! 

När du valt vilken långivare du ska teckna avtal med och fått ett lånelöfte är det dags att börja gå på visningar och fynda ett renoveringsprojekt. Något som är bra att ha koll på innan du går på bostadsvisningar är att ta reda på vad marknadsvärdet ligger på. Detta är ett effektivt sätt att ta reda på hur mycket du bör buda för lägenheten.  

Lägg alltid ett bud under det bedömda marknadsvärdet för att det överhuvudtaget ska vara värt att lägga ned tid och arbete på renovering. Du vill också att det ska vara värt den risk du tar genom att ligga ute med pengar innan du vet om ditt bostadsköp går i vinst eller inte. 

Penslar och roller och tejp.

Nyrenoverade badrum och kök kan höja priset rejält!

När du tittar på bostäder, buda gärna på ett objekt i behov av renovering till en hög grad. Det råder delade meningar om man bör sikta in sig på en bostad där badrum och kök behöver renoveras eller ej. Badrum och kök är de renoveringar som i regel är de mest kostsamma och tidskrävande, men de kan höja värdet på bostaden när den väl är ute för försäljning. 

Innan du skriver på några papper, räkna ut på ett ungefär hur mycket du skulle behöva lägga ned på renovering av objektet. Se till att ha bra marginaler, och lägg gärna på extra på totalbeloppet.  

Ha koll på planerade utgifter för att gå med vinst 

Anledningen är att du, genom att räkna ut alla totala kostnader ska se till att du inte endast går plus-minus på din bostadsaffär. Bestäm dig tidigt för vad den minsta vinstsumman du går med på för att flippa bostaden ska vara värt besväret.  

Slutligen behöver du också räkna in den vinstskatt du kommer att behöva betala. En vinstskatt innebär att när du säljer en bostad då också blir skyldig att betala ett belopp av vinsten du gör på affären. Denna skatt ligger vanligtvis på 22% för ett vanligt köp där du eller en närstående har bott i fastigheten.   

Skattereglerna ändras dock för den som köpt och renoverat en bostad i syfte att sälja vidare till 27%. Skulle du systematiskt köpa och sälja bostäder anser Skatteverket att du bedriver näringsverksamhet. Detta i praktiken skulle innebära att din vinst då ska skattas som inkomst av aktiv näringsverksamhet.  

Blir du betalskyldig till en sådan skatt blir totalsumman tillsammans med avgifter plötsligt istället mellan 44-68%. Håll därför en extra koll på aktuella skatteregler för att undvika att behöva betala oväntade utgifter av sådana slag.

2. Renovera objektet  

Denna punkt är den där du med fördel kan spara mest pengar. Är du händig och själv står för renoveringen eller har kontakter med låga priser kan du tjäna en god hacka. Att slippa betala en renoveringsfirma kan också ha en betydande roll för hur mycket mer du kan tjäna av affären. Å andra sidan krävs det mycket kunskap, arbete och framförallt tid till att stå för en renovering själv.  

För att du överhuvudtaget ska kunna börja renoveringen behöver du rätt kapital för detta. Ta gärna ett renoveringslån som du enkelt kan koppla med ditt nuvarande bolån.  

Spendera inte för mycket pengar på material 

Om det är din första gång du ska flippa bostad så köp inte dyrt material till renoveringen. Här fungerar material från stora byggvaruhus alldeles utmärkt. Renovera alltid genom att använda ljusa material. Fina, ljust målade väggar och parkettgolv går alltid hem.  

I badrum och kök är det viktigt att tänka på att renovera i enkelt kakel och inte alltför dyra material. Just badrum och kök är de rum som köpare ofta vill renovera i vilket fall som helst, för att ge en egen touch till sin nya bostad.  

Under en renovering där avsikten är att sälja vidare ska du alltid tänka på att använda material och färger som lockar flest spekulanter och är mest attraktiv för flest målgrupper.

3. Sälj med vinst  

När din bostad är färdigrenoverad och redo att gå ut till försäljning finns det ett flertal saker att tänka på. En av de viktigaste punkterna är att hitta rätt mäklare. För att spara tid och pengar, välj gärna att söka mäklare med hjälp av en jämförelsetjänst. Två exempel på sidor med denna tjänst är Hittamäklare.se och allamäklare.se 

Här kan du jämföra pris på offerter från fastighetsmäklare från olika mäklarfirmor. Dessa siter är kostandfria och du binder heller inte upp dig när ansökan skickas. Offerterna du får hjälper dig att välja rätt mäklare för dig, men ger dig också rum för förhandling av arvodet.  

Hur ska du styla bostaden inför visning?

När du kommit överens med en mäklare är det dags att tänka på stylingen av bostaden. Lönar det sig egentligen med styling av en bostad innan det är dags att sälja eller är det bortkastade pengar? Det är en fråga som är svår att svara på, eller ha ordentliga belägg för.  

Många erfarna mäklare menar på att stylingen spelar stor roll hur mycket slutpriset hamnar på. Många som är intresserade av att gå på visning har fått en känsla för bostaden, genom att titta på de bilder mäklarfirman lagt ut av objektet.  

För en tom bostad behöver stylisten göra en så kallad full styling. Man fyller då alla rum med möbler och fixar också iordning uteplatser. Objekt som är ljusa, och ger en hemtrevlig känsla kan ofta öka budgivningen och därför också höja din vinst.  

Har du med hjälp av mäklare och stylist lyckats få igenom din önskade pris och dessutom hamnat högre än vad mitt minimumkrav låg på, så grattis! Du har nu med dig erfarenhet och kunskap till nästa affär som förhoppningsvis genom likvärdiga smarta val blir lika lyckad.  

Sammanfattning 

Att flippa bostäder kan ge stora vinster för den som har kapital och kunskap. Att vara väl medveten om riskerna ett bostadsklipp kan föra med sig ger dig fördelen att undvika fel köp och på ett effektivt sätt kan ha på känn på förhand hur mycket du kan tjäna på att sälja vidare. 

Ha också en helhetsbild tidigt över hur mycket hela renoveringen kommer att kosta dig. Detta minskar risken för oväntade utgifter när köpet väl är gjort. Skatteregler är också viktiga att ha i åtanke för att undvika en skattesmäll. 

Dock är det viktigt att ha i åtanke att även den erfarne kan råka ut för en affär som i slutändan inte blir gynnsam. Att gå plus – minus på en affär är ändå att föredra än att gå back på grund av felköp. 

Vad tycker ni om vår köp- och säljguide? Lämna gärna tips och kommentarer hur ni själva gått med vinst genom att flippa bostäder. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.