Vart kan jag vända mig för att få hjälp med mina skulder?

Det korta svaret 

Det kan vara svårt att veta vad man ska ta sig till när man har skulder. Lyckligtvis finns det en massa hjälp att få!  

Om du inte känner dig bekväm med att vända dig till din familj kan du få hjälp av myndigheter som Kronofogden. För att få hjälp med skulder kan du också ta kontakt med skuldrådgivare, som kan hjälpa dig ta dig ur just dina skulder.  

Vilken hjälp kan jag få för mina skulder? 

Det är inte det enklaste att berätta för någon om sina skulder; det kan vara obekvämt och är antagligen något som man helst vill behålla för sig själv. Men, att få hjälp med sina skulder är det bästa sättet att bli av med dem.  

Den goda nyheten är att den finns proffs på skuldrådgivning, som kan hjälpa dig med dina skulder. Det finns även åtgärder som du själv kan ta som kan hjälpa dig att ta steg mot att bli skuldfri. 

Om du har inkassoskulder och är i behov av skuldsanering kan skuldrådgivaren hjälpa dig med även detta. I varje kommun finns en budget- och skuldrådgivare. Ta kontakt med din kommun för att ta reda på hur du tar kontakt med budget- och skuldrådgivaren för din kommun. 

Var kan man vända sig? 

Det finns flera olika åtgärder du kan ta för att få hjälp med dina skulder. Här följer våra bästa tips. 

Kommunens skuldrådgivare 

Konsumentverket har gjort en rapport som visar att drygt 400 000 personer i Sverige har skulder hos Kronofogden. Folk kämpar också med skulder utan att hamna hos Kronofogden. Tillsammans uppgår alla skulder till 30 – 50 miljarder kronor varje år. 

Man såg därför ett behov att hjälpa skuldsatta att komma ur sin skuld och fortsätta ha koll på sin ekonomi. Därför har varje kommun en budget- och skuldrådgivare vars skyldighet är att hjälpa personer med just det.  

Den kommunala budget- och skuldrådgivaren ger också enkla tips om hur man själv håller koll på vardagsekonomin, praktiska råd om hur man kan hantera, prioritera och undvika skulder. 

Om du har behov av skuldsanering kan kommunen budget- och skuldrådgivare hjälpa dig med en ansökan, samt omprövning och överklagan av beslut om det skulle behövas. Dessutom hjälper dem dig genom hela processen skuldsaneringsförfarandet.  

Här är en video som närmare beskriver hur en budget- och skuldrådgivare arbetar. 

Samla alla lån tillsammans 

Du kanske har en massa olika lån, både stora och små med höga räntor. Eller kanske har du en blandning av lån med höga och låga räntor. Hur som helst kan det bli väldigt dyrt med alla olika räntor, som bara blir dyrare och dyrare ju längre du behåller lånen.  

Istället för att skulden minskar när du betalar av lånen, blir de bara större eftersom räntorna på dina andra lån växer. 

Det du kan göra är att ansöka om att få alla dina lån samlade till ett stort lån. Då kan du få en bättre ränta, färre avgifter och en bättre chans att kunna betala av lånen. 

Sådant som du sparar på med att ansöka som att samla dina lån är: 

Färre eller inga lån och kreditkortsavgifter 

Du slipper alla månadsfakturor, kreditkortsavgifter, avbetalningsavgifter, uppläggningsavgifter, förseningsavgifter… ja, listan på avgifter går vidare. 

Ett lån = ett förfallodatum 

Med flera lån har du många förfallodatum, och om du väljer att alltid betala minimum betalar du bara dyrare och dyrare ränta. Dessutom tar det längre tid att betala av lånen. Ha ett lån med en avbetalningsplan istället. 

Genom att samla alla dina lån kan du lättare hålla koll på din ekonomi, spara pengar i längden och bli skuldfri enklare och snabbare.  

Alla personer med skulder kan ansöka om att samla lån. Detta gäller även de som har skulder hos Kronofogden. De vanligaste kraven är: 

  • Minst 20 år gammal 
  • Ha en minimiinkomst på 10 000 kr i månaden 
  • Ha en anställning 

Be din familj om hjälp och stöd 

Har du familj som kan hjälpa dig med dina skulder så kan det vara bra att gå till dem för hjälp. Din familj känner dig förmodligen bäst, och kan ha lättare att förstå din situation. Det kan dessutom vara lättare för dig att berätta om dina skulder för din familj än för en främling. Om din familj känner dig bra så kan de också säkert ge dig väldigt bra tips på hur just du ska hantera din ekonomi bättre. 

En annan fördel med att gå till familjen med skulder är att du förmodligen, om mamma eller pappa är snäll, slipper avgifter som du skulle få med finansieringsföretag. Du slipper räntor, förfallodagar och andra dolda avgifter. 

Om du tror att din familj skulle kunna hjälpa dig med skulder, kanske detta kan vara ditt första steg till att bli skuldfri.  

Om din familj inte kan hjälpa dig finansiellt med dina skulder kanske de säkerligen ge dig råd om hur du ska gå till väga för att betala av dina skulder, och ge dig stöd under hela processen. Om något så känns i alla fall vägen till skuldfrihet mindre ensam! 

Vänd dig till Kronofogden 

Hos Kronofogden kan du ansöka om skuldsanering. Skuldsanering innebär att du betalar av en andel av dina skulder under 5 år, genom en betalningsplan som Kronofogden kommer att göra åt dig. Resten av skulden slipper du betala. När skuldsaneringen är klar är du skuldfri.  

Vad är skuldsanering? 

Du kan ansöka om skuldsanering via Kronofogdens digitala tjänst, eller genom deras blankett. Därefter kommer Kronofogden att utreda om du uppfyller kraven för skuldsanering. Om du uppfyller kraven kommer Kronofogden att börja forma din betalningsplan, sedan kommer de att informera dig om deras beslut.  

Dina borgenärer, de som du är skyldig pengar, får därefter reda på Kronofogdens beslut. Under tiden som du betalar av dina skulder lever du på existensminimum. Om du redan lever på existensminimum slipper du helt att betala dina skulder. När avbetalningen är klar är du skuldfri – då gäller det också att förbli skuldfri

Hur kan man hjälpa sig själv att bli skuldfri? 

Granska din ekonomi 

Få en överblick av din ekonomi. Inkludera dina skulder, inkomster, utgifter och ekonomiska vanor. Ta hjälp av vår artikel “Hur får jag koll på alla mina skulder?” om du känner att du fastnat. 

Skaffa en budgetkoll app 

Tack och lov för teknologi! Det finns massor av superbra appar som hjälper dig hålla koll på din ekonomi. Våra favoriter är DreamsTink och Sparlabbet

Dra ner på onödiga kostnader!  

Skippa morgonkaffet på Espresso House varje morgon, shoppa mindre och res sällan. Ekonomisk hälsa är i många fall detsamma som psykisk hälsa. 

Sammanfattning 

Vi hoppas att du har hittat hjälpsamma tips och att du nu känner dig säker på att du vet var du ska vända dig med dina skulder. Att bli av med skulder ska inte vara svårare än man själv gör det. Våga fråga om hjälp – hjälpen finns och den är bara för din nytta! 

Känner du dig bekväm med att ta hjälp från din familj för ekonomiskt eller emotionellt stöd under perioden – gör då det. För praktiska tips kan du ta kontakt med din kommunala budget- och skuldrådgivare, Kronofogden och du kan också be om att få alla dina lån samlade i ett. 

Glöm inte att kommentera era egna tips om hur just ni hanterar skulder. Vi vill gärna veta! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.