Investeringar och smarta investeringar – hur vet man vilka som är vad? Det kan vara svårt att vara säker på om man gör bra investeringar eller inte, särskilt om man inte har mycket erfarenhet.
Även för proffs är det inte alltid lätt att veta om en planerad investering är smart. Men hur blir man en bättre investerare? Här är våra 6 bästa tips och riktlinjer för dig som vill investera bättre.
1. Våga investera – börja din resa
Det viktigaste med att bli en bättre investerare är att våga investera och börja din resa som investerare. En bra investerare låter inte fantastiska möjligheter passera, utan hoppar på dem.
Däremot är det viktigt att ha ett mål när man börjar investera. För att bli framgångsrik på riktigt krävs det att du ser investering, inte som något du gör en gång, utan något som är en del av ditt liv.
Se därför till att du sätter upp ett mål för dina investeringar, och planera sedan utifrån målet. Till exempel kan ett mål vara att du vill tjäna 1 000 000 kr på 5 år. Fundera över vad syftet är med att du vill börja investera.
2. Kom ihåg: Man blir inte miljonär över en natt
Ha tålamod! Det är många som tänker att investering är plätt-enkelt och att det är det snabbaste sättet man kan bli miljonär.
Detta är inte alltid sant, utan det är väldigt sällan som det händer. Tänk igen på ditt långsiktiga mål, din plan och följ denna. Utan målet och planen kommer du inte bli miljonär över natten men kanske över de kommande 20 åren.
Nyckelord: tålamod och planering!
3. Lär känna marknaden
Är du helt och hållet nybörjare när det kommer till aktieinvesteringar, fastighetsinvesteringar eller investeringsekonomi överhuvudtaget kan det vara smart att öppna en bok om ekonomi och läsa den. Det är ännu bättre om du kan ta en grundkurs i ekonomi, det finns tillgängligt i de allra flesta städer och kommuner.
Vårt tips är att lära känna begreppen, teorier och metoder som kända ekonomer använt, och marknaden såsom den ser ut nu.
Kan du begrepp som aktieindex, kapitalinsats, avkastning och aktieutdelning? Om ja, fantastiskt – du är på god väg! Om du känner dig lite osäker, lär dig mer om detta nu! Det är bara för din säkerhet som du bör göra det. Kan du begrepp och teorier får du bättre förståelse för ekonomi och marknaden, därmed gör du också smartare investeringar.
4. Lämna känslorna utanför
Åh, bara följ hjärtat ditt… Eller inte! Känslor styr tyvärr inte marknaden, utan siffror och pengar gör det. Därför är inte en investering bra bara för att du känner det, eller för att du får en “känsla”. Läs alltid det finstilta, analysera marknaden och gör din research!
Om du till exempel är intresserad av aktieinvestering, då kanske du dras mot en viss aktie, men ta din tid att analysera situationen, aktien och marknaden innan du beslutar dig för att investera.
Är du intresserad av fastighetsinvestering? En bra investering är inte bara en vacker fastighet som får dig att känna dig bekväm. Glöm inte säkerhetskontrollen – kolla vattnet, elen, marken och så vidare – och alla andra detaljer.
En annan fälla är att tro att en investering är bra bara för att det är många andra som gör samma eller liknande investeringar. Gå inte med strömmen – gör alltid din research. Vårt tips är lite som mammas och pappas tips när man var tonåring och alla andra gjorde dumma saker – “tänker du hoppa från klippan bara för att alla andra gör det?”
Det är vanligt för nybörjare att fastna i stunden. Det kan vara “trendiga” investeringar, eller stundliga mirakel i aktiekursen. Detta är inte smart; positiva resultat kommer sällan från impulsiva handlingar. Håll dig istället till din strategi.
5. Ta reda på vilken investerarpersonlighet du har
Du kan din ekonomiska situation bättre än någon annan. Allt på den fronten är därför redan klart – du är den mest kvalificerade personen för att veta vilken typ av investeringar ditt bankkonto kan hantera och när du kan investera.
Så, vad är det som saknas? Jo, hitta din investerarpersonlighet. Detta bygger lite vidare på det som diskuterades under förra punkten.
Det finns en fantastisk modell som kan hjälpa dig att hitta din investerarpersonlighet. Den utvecklades av ekonomerna Tom Bailard, Larry Biehl och Ron Kaiser. I modellen finns fyra karaktärsdrag som de flesta investerare faller under; äventyraren, kändisen, beskyddaren eller individualisten.
Modellen ger en visuell överblick av de fyra karaktärsdrag som investerare har:
- Självsäkerhet
- Impulsivitet
- Osäkerhet
- Försiktighet
Baserat på dessa karaktärsdrag delas investerare upp i följande grupper:
Äventyraren
Denna typ av investerare är ostabil och har stark viljestyrka, vilket gör hen till en stark entreprenör, men inte särskilt pålitlig.
Kändisen
Denna entreprenör följer strömmen och gör det som är trendigt.
Beskyddaren
Beskyddaren är inte benägen till att ta risker, sparar mycket.
Individualisten
Individualisten är försiktig men självsäker och gör ofta saker på egen hand.
Den ärliga
Slutligen har vi också Den Ärliga – mitten på modellen – vilket är en entreprenör som har karaktärsdrag från alla dessa personligheter och som blir en personlighet i sig.
Titta på modellen och ta hjälp av den för att hitta din investerarpersonlighet. När du har koll på detta vet du bättre vilket typ av tankesätt eller handlingssätt du är benägen för. Det hjälper dig att strategisera bättre och undvika fällor. Det hjälper dig också att identifiera de personlighetsdrag du har eller inte har som kanske hindrar dig från framgång, och visar dessutom dina starkaste personlighetsdrag.
Var ärlig med dig själv! Tanken med modellen är inte att säga att en personlighet är bättre än en annan, utan att man bättre ska kunna strategisera när man vet vilken personlighet man har. Om du är en Beskyddare men har en strategi som en Äventyrare, då kommer du ju ingenstans!
Lär känna dig själv och skräddarsy din strategi efter det!
6. Våga prova olika typer av investeringar
Om du är till investerarvärlden är chanserna stora att du inte vet vilken typ av investering som passar dig bäst riktigt än. Du kan ha tur och älska den typen av investering som du först provar, men långt ifrån alla känner så.
Vilken väg du väljer att ta – vilken typ av investering du väljer – beror på hur djupa dina fickor är till en början, och hur villig du är att ta risker. Dessutom har mycket av dina val med hur mycket du kan om branschen du investerar i att göra.
Har du en lite tightare plånbok kanske det är bäst att börja med en investering med låg risk, såsom en räntefond eller ett fasträntekonto. Har du lite mer att riskera kanske du vågar börja med aktier.
Valet är ditt, men huvudsaken är – fastna inte vid en investeringstyp. Ett alternativ är att prova olika sorters investeringar med så låg risk som möjligt, alla olika typer som kan intressera dig och vara möjliga för dig och din ekonomi.
Vad mer kan vara värt att tänka på?
Det är mycket troligare att du gör smarta investeringar om du faktiskt är intresserad av det du investerar i eftersom du mycket mer gärna kommer att läsa på om branschen, investeringarna och allt annat som hör till.
Ju mer kunskap – ju smartare val – ju bättre resultat.
Köp inte råd av andra, tänk själv
Det går egentligen inte allt helt och hållet lita på en finansiell rådgivare. Det bästa de kan ge dig är tips, tankar och egna erfarenheter, men besluten är och måste få vara upp till dig.
Var villig att lära dig
Att bli en bra investerare tar tid och ork och är något som man aldrig bemästrar, utan något man jobbar på varje dag. Var villig att göra varje dag till en lektion.
Lär dig av dina misstag
Detta är likt den förra punkten. Förutom att alltid lära dig nya saker, är det också viktigt att inse, acceptera och ta med sig en lärdom från sina misstag. Kan man inte gå vidare från ett misstag, står man still, och då kommer man aldrig komma till sitt mål.
Lyssna på poddar, prata med andra och läs mer!
Det finns en massa material att hämta från. Ekonomipoddar och böcker han hjälpa dig och ge dig mer kunskap av marknaden, kanske främst för att uppdatera dig med sådant som just nu händer, men de kan också ge dig bra insyn i hur andra reagerar till situationen och tolkar den.
Slutsats
Vad tyckte du om listan? Hittade du några bra tips som du kan använda för dina investeringar eller planer för investeringar?
Vi tycker det viktigaste att komma ihåg är att våga ge sig ut, ha en plan, ha tålamod och lära känna sig själv. Investering är ett spel som få är mästare på, men med tillräckligt med kunskap och viljestyrka har alla en chans att få vara med i matchen.
Vi vill gärna höra vad ni tycker om listan! Skriv era kommentarer i kommentarsfältet och dela gärna artikeln med era nära och kära, grannar, kollegor och alla andra som ni tror skulle gilla den!