Bästa villaförsäkringen 2023 – Ett måste som husägare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När det gäller att teckna försäkringar på sitt hus så är det många som blir förvirrade över de olika begreppen och försäkringarna som finns. Många drar felaktigt slutsatsen att en villaförsäkring är samma sak som en hemförsäkring och det stämmer inte riktigt.  

Att inte ha full koll på vad man har för försäkring och vad som är skyddat av försäkringen kan lätt innebära att man står utan ersättning om olyckan skulle visa sig vara framme. Något som man så klart vill undvika så långt som möjligt. 

Se vår topplista

Här är vår topplista över de bästa villaförsäkringarna:

 1. Ica Försäkringar
 2. Folksam
 3. Moderna Försäkringar
 4. Trygg-Hansa
 5. IF
 6. Länsförsäkringar

Ica husförsäkring

5/5

På Icas hemsida

Vad vi gillar

Från ICAs försäkring får du också en reseförsäkring på upp till 60 dagar. Skulle olyckan vara framme och din kyl eller frys går sönder så får du ett presentkort på upp till 5000 kr att köpa ny mat för. Har du dessutom ICA-kort så får du bonus på din försäkring. 

Folksams villaförsäkring

5/5

På Folksams hemsida

Vad vi gillar

Folksam villaförsäkring ligger i topp på Konsumenternas jämförelse och vi kan förstå varför. Deras villaförsäkring går alldeles utmärkt att kombinera med deras hemförsäkring och ger ett ordentligt skydd. 

Moderna villaförsäkring

4.6/5

På Moderna försäkringars hemsida

Vad vi gillar

Även denna försäkring är topprankad hos Konsumenternas jämförelse. Moderna försäkringars villaförsäkring täcker det mesta och ger dig också en reseförsäkring på upp till 60 dagar i hela världen som även täcker barn som inte står skrivna hos dig. 

Genom att samla dina försäkringar hos dem så får du dessutom rabatt på både premie och självrisk. 

Trygg-Hansa Villaförsäkring

4.3/5

På Trygg-Hansas hemsida

Vad vi gillar

Med Trygg-Hansas villaförsäkring kan du snabbt få hjälp i en krissituation och du kan även få ersättning på upp till 50 000kr vid en akut skada. De erbjuder även en drulleförsäkring som tillägg. 

If villaförsäkring

3.9/5

På Ifs hemsida

Vad vi gillar

IF villaförsäkring erbjuder en skadejour dygnet runt. Och du får även en kostnadsfri besiktning om du tecknar villaförsäkring STOR.

Som en extra bonus får du också 10% rabatt om du tecknar försäkringen över internet. 

Länsförsäkringar villaförsäkring

3.4/5

På Länsförsäkringars hemsida

Vad vi gillar

Villaförsäkring hos Länsförsäkringar ger dig reseskydd på upp till 45 dagar och skyddar även mot ID-stöld. Du kan också försäkra upp till en miljon kronor. 

Villaförsäkring, hemförsäkring eller villahemförsäkring? 

Som sagt så är det många som gör misstaget att tro att en hemförsäkring och en villaförsäkring är samma sak, men faktum är att de täcker olika saker. 

Vad täcks av en hemförsäkring? 

Man kan enkelt säga att en hemförsäkring täcker alla som bor i en bostad, liksom alla föremål som finns där i, något man brukar kalla “lösöre”. En hemförsäkring täcker alltså inte själva byggnaden eller eventuellt tillhörande tomt. Bor du i en lägenhet som du hyr från en hyresvärd så räcker det i regel med en vanlig hemförsäkring, då din hyresvärd är den som ansvarar för eventuella skador som kan uppstå i din bostad.  

Vanligtvis har de då en egen speciell försäkring för detta. Detta innefattar skador som till exempel kan uppstå till följd av skadedjur eller om du skulle få vattenskador från en läckande tvättmaskin, osv. 

Vad täcker en villaförsäkring? 

Äger du eget hus eller villa så behöver du alltså en försäkring utöver hemförsäkringen som också täcker ditt hus och din tomt. Enkelt sagt så brukar man säga att en villaförsäkring täcker huset, tomten och allt som finns på den.  

Däremot så täcker i regel en villaförsäkring inte de boende i huset eller lösöre. Bor du därför i ett hus eller villa så gör du smart i att skaffa både en hemförsäkring och en villaförsäkring för att se till att du är ordentligt skyddad.  

Vad är en villahemförsäkring? 

Många försäkringsbolag erbjuder en slags kombinerad villa- och hemförsäkring, som brukar kallas villahemförsäkring eller hemförsäkring för villa. Vanligtvis brukar dessa försäkringar vara billigare än att köpa din hem och villaförsäkring var för sig. Med det sagt så är det viktigt att kontrollera vad exakt din försäkring täcker så att du inte tecknar en försäkring som ger dig för lågt skydd eller inget skydd alls om något skulle hända. 

Det är också så klart möjligt att teckna dessa försäkringar var för sig, och i många fall är det nödvändigt för att få ett fullgott skydd. Antingen för att ditt försäkringsbolag inte erbjuder en villahemförsäkring eller för att du får ett bättre erbjudande någon annanstans. 

Vad kostar det då? 

När du tittar på en villa- respektive hemförsäkring hos olika bolag så märker du snabbt att priserna skiljer sig ganska ordentligt, och detta kanske framförallt om du väljer att köpa dina försäkringar separat istället för en kombinerad villahemförsäkring. 

Med det sagt så ska du absolut inte välja den billigaste försäkringen du kan hitta bara för att spara pengar. Istället är det viktigt att du verkligen läser på om de försäkringar du är intresserad av för att se till att du får en god försäkring och inte står och slänger pengar i sjön. 

När det gäller pris på din försäkring så finns det många olika faktorer som påverkar hur mycket din premie kommer att kosta. Bland annat kan storleken på ditt hus och tomten, liksom dess ålder påverka hur stor din premie kommer att bli. Ett äldre hus är i regel dyrare än ett nyare hus, och många gånger brukar man göra ett så kallat åldersavdrag.  

Även antal våtrum så som badrum, toaletter och tvättstuga kan dra upp premien, då detta ökar risken för vattenskador och mögel. 

Går det att påverka priset? 

Den goda nyheten är att det många gånger går att påverka priset. Genom att till exempel installera ordentliga larm och brandvarnare, och andra åtgärder som ökar säkerheten på din villa så kan du dra ner priset på premien

Även renovering av din villa kan påverka premien och göra att det blir billigare. 

Viktigt att komma ihåg är att gå igenom och uppdatera din försäkring med jämna mellanrum för att se till att ditt skydd fortfarande är fullgott. I många fall börjar man smått när man precis har köpt sitt första hus. Kanske man inte äger så mycket värdefulla föremål och istället lever ganska enkelt. Men allt efter tiden går så börjar man samla på sig saker av värde. Kanske du till och mer bygger ett nytt växthus i trädgården eller en friggebod?  
 
Det är därför viktigt att uppdatera din försäkring för att se till att även detta skyddas av din försäkring i framtiden. Det sista du vill är väl ändå att stå där utan ersättning om ett träd skulle blåsa omkull och falla igenom ditt växthus? 

Samla alla försäkringar på ett ställe 

Andra sätt att göra din försäkring billigare på är bland annat genom att samla dina försäkringar på ett ställe. Som tidigare nämnts så är en kombinerad hem- och villaförsäkring ett bra sätt att dra ner kostnaden. 

I många fall så kan du också dra ner priset på premien genom att öka din självrisk. Självrisken brukar i regel ligga på ungefär 3000 kr, men det är möjligt att öka den till 6000 eller 9000kr.  

Ha dock i åtanke att detta betyder att du får betala mer när olyckan väl är framme, så tänk över detta noga. Det samma gäller även åt det andra hållet; en lägre självrisk betyder en högre premie. 

Vad bör ingå i en bra villaförsäkring? 

 • Skador på trämaterial som orsakats av insekter så som hästmyra eller husbock. 
 • Ersättning för om du behöver ett annat boende under omfattande reparationer. 
 • Skador som orsakats av storm eller naturkatastrofer, liksom skador som inträffat till följd av brand eller blixtnedslag. 
 • Rätts- och ansvarsskydd för villaägaren. 
 • Rese- och överfallsförsäkring. 
 • Skadedjurssanering. 
 • Vattenläckor. 
 • Stöld och skadegörelse. 

Vad som ska ingå i en försäkring kan vara det svåraste att få pli på, men här kommer ett par saker som du absolut bör kika efter och som bör ingå i din villaförsäkring. 

Se till att läsa igenom villkoren noga. Bara för att en försäkring sägs vara heltäckande så betyder det inte nödvändigtvis att den är det alla gånger. I vissa fall kan du också köpa tillägg till din försäkring för annat som du tycker att du behöver skydd för. Detta är dock personligt och något som du bör tänka över.  

Till exempel kan det låta som en bra idé för vissa att köpa ett tillägg som ersätter dig om du till exempel skulle få din iPad stulen. Detta innebär dock en höjd premie och frågan du bör ställa dig själv är om du kan rättfärdiga dig att betala den extra kostnaden för en iPad eller om det är en bättre idé att lägga de pengarna på något annat istället. 

Behöver jag en villaförsäkring även om jag själv inte bor i min villa? 

Absolut! Din villaförsäkring skyddar som sagt ditt hus och allt som hör därtill. Även om du själv inte bor i din villa utan du hyr ut den till någon annan eller liknande, så är det en bra idé att skaffa en villaförsäkring. Annars är det du som får stå för kostnaden alldeles själv om något skulle inträffa. 

Bor du inte själv i din villa så kan du i många fall strunta i hemförsäkringen, men att skippa villaförsäkringen är i regel en väldigt dålig idé. 

Även om du som ägare inte bor där själv så är du fortfarande ansvarig för villan och tomten. En villaförsäkring kan därför täcka eventuella uteblivna hyreskostnader som du kan drabbas av om en olycka skulle inträffa. 

Vad täcks inte av en villaförsäkring? 

Detta varierar från bolag till bolag. Och i många fall går det som sagt att komplettera med ytterligare skydd om det skulle behövas.  

Bland annat kan det vara en bra idé att teckna ett reseskyddstillägg om du till exempel reser mycket, då detta i regel inte täcks av de olika försäkringarna. 

Annat som i regel inte täcks av en villaförsäkring är följande: 

 • Stöld i ditt hem om du har lånat ut nyckeln och man inte kan hitta några spår efter inbrott. 
 • Ytskikt i våtrum vid vattenskador, till exempel klinker i badrum. 
 • Vatten som tränger in genom tak som ett resultat av dålig dränering. 
 • Plötsliga eller oförutsedda skador på dina ägodelar, samt om du har glömt dem utanför hemmet. 
 • Höga summor pengar som du förvarar i hemmet. 
 • Skador på växthus. 
 • Skador som har orsakats av dina husdjur. 

Sammanfattning 

När du väljer en villaförsäkring så tjänar du på att läsa igenom villkoren ordentligt och se till att du verkligen får en försäkring som passar dina behov. Fastna inte vid pris då det i vissa fall kan resultera i att du inte får ett fullgott skydd när det verkligen krävs. Lita heller inte på att en “heltäckande försäkring” verkligen är det, utan gå igenom och kontrollera vad som verkligen ingår och vad som inte gör det.  

Om möjligt så är det alltid smart att samla dina försäkringar på ett och samma ställe då det ofta innebär att du får ett bättre pris och kanske även rabatter på både premien och självrisken. 

När du väljer en försäkring så tänk inte bara på vad du vill och behöver skydda, utan fundera också över vilka delar som har störst risk för olycka. Det är också en bra idé att rusta upp ditt hus och förhöja säkerheten, dels för att det minskar risken för att en olycka ska inträffa eller att skadan ska bli för stor. Men även för att det i sin tur också kan sänka din premie och göra att du sparar pengar i längden. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.