Bästa resekortet 2020 – Rätt kort för resan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ska du ut och resa? Funderar du på om du ska skaffa dig ett kreditkort för resan? Det finns många fördelar med att ha ett resekort. Det finns dessutom många olika kort att välja mellan och olika företag erbjuder dessutom olika förmåner kopplade till korten.

Vi har därför sammanställt en liten guide till dig så att du lättare kan hitta rätt kort för just dina behov.

Se vår topplista

Här är vår topplista över de bästa resekorten:

På Bank Norwegians hemsida

Bank Norwegian Kreditkort

Data verifierad senast 2020-01-18

4.8/5

Årsavgift

0 :-

Högsta kredit

100 000 :-

Räntefria dagar

45 dagar

Effektiv ränta

21,93%

 • När du använder ditt kort för att beställa flygresor hos Norwegian får du 10% av köpesumman i CashPoints av Flex-biljetterna och 4% av lågprisbiljetter (Viktigt att vara inloggad med sin Reward profil när köpet görs).

 • Alla andra köp med kortet ger 0,5% av summan i CashPoints, upp till 100 000 kr per kalenderår (Inte hos andra flygbolag). Efter det får du endast bonusen för köp på bensinstationer, dagligvaruhandel eller när du köper för med utlänsk valuta.
 • Rese- och avbeställningsförsäkring när du betalar din flygresa med kortet (Även detta endast hos Norwegian såklart).
 • Kreditkortet är helt utan årsavgifter och aviavgifter (med E-faktura), och där tillkommer inte heller några avgifter vid kontantuttag.
 • Nominella räntan ligger på 19,99% och den effektiva räntan på 21,93%
 • Det tillkommer ett valutapåslag (vid köp och uttag av annan valuta) på 1,75%.

Läs mer

En stor fördel är att kortet inte har en mängd extra avgifter som kan göra ägandet av ett kreditkort onödigt dyrt.

 

Det har ovanligt låga valutapåslagt i jämförelse med andra kort. Norwegian-kortet passar därför perfekt for dig som är ute och reser runt i andra länder.

 

Lägg sedan på en riktigt bra bonus och rabatter på flyg med Norwegian så har du ett av marknadens bästa kreditkort, speciellt för de som reser!

På Marginalen banks hemsida

Marginalen Bank Traveller

4.4/5

Årsavgift

395 :- (0 :- första året)

Högsta kredit

150 000 :-

Räntefria dagar

50 dagar

Effektiv ränta

17,01 – 18,99%

 • STARTBONUS: Gör tre köp inom de först 30 dagarna och få 5000 poäng.
 • Första året med kortet är gratis. Efter det kostar det 395 kr på år.
 • Du får bonuspoäng för ALLA köp som du gör med kortet.

 • 0 kr/år för extrakort.
 • Tillgång till åtta reseförsäkringar! Dessa träder i kraft om du betalar minst 75% av resan med ditt Marginalen Traveller. Läs mer om försäkringarna här!
 • Du får tillgång till appen Handla smart som har upp till 25% återbetalning på 200 olika butiker!
 • Oavsett om du väljer Marginalen Traveller eller Marginalen Gold får du alltid ett räntefritt kreditutrymme upp till 50 dagar. Det betyder att allt du köper på kreditkortet är räntefritt förutsatt att du alltid betalar hela den utnyttjade krediten i tid.

Läs mer

En startbonus samt att du får bonuspoäng på alla köp gör att du snabbt kan samla ihop dina poäng hos Marginalen Bank. Dessa poäng kan sen användas för resor eller upplevelser. Detta i kombination med att du får räntefri kredit i 50 dagar gör att du enkelt kan samla poäng utan att dra på dig massa extra kostnader.

 

Vi är även stora fans av återbäringsprogrammet via Handla smart samt att du får en grym reseförsäkring om du bokar resor med kortet!

På Kortios hemsida

SAS Amex Classic

4.4/5

Årsavgift

0 :-

Högsta kredit

Upp till 200 000 :-

Räntefria dagar

55 dagar

Effektiv ränta

18,10%

 • För varje 100 kr du handlar så får du 10 extrapoäng hos SAS EuroBonus. Oavsett vad du köper med kortet!
 • Du får 30 extrapoäng per 100 kr när du bokar resor via sas.se med kreditkortet.

 • Betala halva poängpriset på valfri EuroBonus-resa 1 gång om året. Gäller för 2 personer om du handlat för 100 000 kr med kortet under ett kalenderår.
 • Med detta kreditkort ingår tyvärr ingen kompletterande reseförsäkring. Uppgradera till SAS Amex Premium för fullständing reseförsäkring.
 • Du får tillgång till fast track på Ericsson Globe.
 • Tillgång till en app där du får full koll på saldo, köp och fakturor.
 • Du kan bjuda in vänner och få extra SAS EuroBonus Poäng.
 • Insamlade bonuspoäng kan användas till flyg, hotell, hyrbil eller för att köpa något vi SAS EuroBonus-programmet.
 • Valutapåslaget för köp utomlands ligger på 2%.

Läs mer

Att få en EuroBonus-resa för halva poängpriset är en riktigt bra bonus. Speciellt om du lyckas använda kortet för mer än 100 000 kr om året så du då också kan ta med en till person som är med i EuroBonus-programmet.

 

Amex i sig ger mycket andra förmåner som tillgång till lounger på olika flygplatser i världen samt t.ex. fast track på Ericsson Globe.

På Kortios hemsida

SAS EuroBonus World Mastercard Premium

4.4/5

Årsavgift

1495 :- (750 :- för diamantmedlemmar)

Högsta kredit

Baseras på kreditbedömning

Räntefria dagar

60 dagar

Effektiv ränta

18,95%

 • För varje 100 kr du handlar så får du 15 till 25 extrapoäng hos SAS EuroBonus. Oavsett vad du köper med kortet!

 • Betalar du resan till minst 75 % med ditt SAS kort så ingår en kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd. Dessutom kan försäkringen också ge dig ersättning om din resa är försenad eller om ditt bagage hamnar på vift.
 • Gör 3 köp inom de första 30 dagarna och få 10 000 extrapoäng!
 • Varje månad som kortet används så får du 1 000 extrapoäng som kan höja din EuroBonus-nivå.
 • Med Premium-kortet får du tillgång till Fly Premium vilket ger dig tillgång till en högre klass när du bokar bonusresor. Läs mer här!
 • Tillgång till en app där du får full koll på saldo, insamlade bonuspoäng och fakturor.
 • Insamlade bonuspoäng kan användas till flyg, hotell, hyrbil eller för att köpa något vi SAS EuroBonus-programmet.
 • Valutapåslaget för köp utomlands ligger på 2%.

Läs mer

Du får en riktigt bra boost på din bonus när du signar upp om du gör 3 köp inom de första 30 dagarna. Sen kan du bara fortsätta stacka upp poäng genom att använda kortet så mycket du kan.

 

Fly Premium är det som gör skillnad jämfört med att inte välja Premium-kortet. En grym förmån om man reser mycket!

På Kortios hemsida

SAS EuroBonus World Mastercard

4.3/5

Årsavgift

395 :- (197,5 :- första året)

Högsta kredit

Baseras på kreditbedömning

Räntefria dagar

60 dagar

Effektiv ränta

17,46%

 • För varje 100 kr du handlar så får du 10 till 20 extrapoäng hos SAS EuroBonus. Oavsett vad du köper med kortet!

 • Betalar du resan till minst 75 % med ditt SAS kort så ingår en kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd. Dessutom kan försäkringen också ge dig ersättning om din resa är försenad eller om ditt bagage hamnar på vift.
 • Gör 3 köp inom de första 30 dagarna och få 3 000 extrapoäng!
 • Tillgång till en app där du får full koll på saldo, insamlade bonuspoäng och fakturor.
 • Insamlade bonuspoäng kan användas till flyg, hotell, hyrbil eller för att köpa något vi SAS EuroBonus-programmet.
 • 197,50 kr första året sen går årsavgiften upp till 395 kr per år.
 • Valutapåslaget för köp utomlands ligger på 2%.

Läs mer

SAS EuroBonus World Mastercard fungerar överallt oavsett om du handlar hemma i matbutiken, på nätet eller på resan. Du får poäng både när du köper flygresor, hotellnätter, hyr bil och på dina dagliga köp vilket gör att du kan samla poäng genom att bara leva din vanliga vardag.

 

Denna bonus använder du sen för flyg, hotell, hyrbil eller för att köpa något vi SAS EuroBonus-programmet.

Vad finns det för olika kort?

Om du har ett vanligt bankkort dras pengarna från ditt konto direkt när du handlar. Om du istället har ett kreditkort handlar du först och får sedan en faktura på det sammanlagda beloppet för föregående månad. Det är alltså en form av lån som ska betalas tillbaka inom en viss avtalad tid.

Det finns många olika aktörer som erbjuder kreditkort som är bra för resenärer. Dels finns det vanliga kreditbolag som erbjuder egna kreditkort med reseförmåner och dels finns det kreditbolag som i samarbete med flygbolag och bensinbolag erbjuder så kallade resekreditkort.

Vad är fördelarna med ett resekreditkort?

En stor anledning till att skaffa ett bra resekreditkort är att det blir både smidigare och billigare för dig att betala med kort utomlands än att växla in hela reskassan på ett växlingskontor hemma i Sverige. Växlingskontoren tar antingen ut en avgift och/eller ger dig en sämre valutakurs än om du betalar med ditt kreditkort utomlands.

Gemensamt för alla kreditkort är att de också erbjuder olika förmåner före, under och efter din resa. Vilka förmåner som passar dig bäst beror på flera faktorer – dina behov och hur mycket du är villig att betala.

Väldigt förenklat kan sägas att den som reser ofta har större ekonomisk vinning i att skaffa ett specifikt resekreditkort än den som reser mer sällan. Men som med alla ekonomiska analyser behöver du göra vissa ställningstaganden utifrån din unika situation och därefter ta ett beslut.

Vi har därför sammanställt de främsta förmånerna som resekorten erbjuder nedan så att du enkelt kan läsa och göra din egen analys.

Reseförsäkring med avbeställningsskydd

Att resekortet innefattar en bra reseförsäkring är viktigt för många. Kortet kan hjälpa dig om någon i familjen blir sjuk eller om du av någon annan anledning behöver avboka/omboka din resa. Då kan ett kreditkort omfatta ett bra avbeställningsskydd för dig. Flera resekort innehåller också skydd under resan och kan exempelvis ge dig ersättning om din väska blir försenad eller du behöver betala självrisk för din hyrbil.

Om olyckan skulle vara framme och du blir sjuk under resan och därmed inte kan göra vad du hade tänkt dig, kan ett försäkringsskydd under resan även ge dig ekonomisk kompensation när du kommer hem. Alla kreditkort innehåller reseförsäkring men ett resekort kan ha extra förmånligt skydd. Läs och jämför dina befintliga kort och försäkringar för att hitta det som du behöver för en trygg resa.

Självriskeliminering på hyrbilen

Som nämndes ovan innefattar en del resekort även självriskeliminering för din hyrbil under förutsättning att du har betalat hyrbilsavgiften med kortet. Alla hyrbilsbolag erbjuder kostsamma tilläggsförsäkringar för att täcka självrisken om olyckan skulle vara framme och din bil blir skadad under resan. Självrisken kan kosta dig åtskilliga tusenlappar beroende på bolag.

Så, om du planerar att hyra bil på din resa kan du spara mycket pengar på att välja ett resekort med den här förmånen.

Räntefri kredit

En fördel med att betala med kreditkort på resan är att du kan kolla fakturan i lugn och ro när du kommer hem och då också säkerställa att du inte har blivit utsatt för bedrägeri och fått andra utgifter på ditt kort än de du faktiskt själv har skaffat dig.

Med ett kreditkort kan du också välja att betala för alla utgifter direkt eller dela upp det på flera månader. Resekorten erbjuder lite olika villkor för hur du ska betala för dina inköp. Vissa kort erbjuder räntefri kredit i en viss tid och andra tar ut högre avgifter. Planerar du att göra större inköp med ditt resekort kan det vara bra att fundera över din förmåga att betala av direkt efter hemresan. Annars kan dina inköp bli dyrare än du har planerat.

Tillgång till lounge på flygplatsen

Flera resekort erbjuder tillgång till lounge på flygplatsen, vilket är ett lite lugnare och trevligare område där det finns tillgång till mat, tidningar, dryck och enklare snacks. Här finns vanligtvis olika tillgång på olika flygplatser i världen.

Vissa kort erbjuder fri tillgång och för andra får man betala en mindre avgift, vilket kan vara värt att ställa i relation till kostnaden för kreditkortet. De mer exklusiva korten och de internationellt erkända har vanligtvis bättre tillgång än andra. Reser du ofta och över hela världen kanske det är värt att satsa på ett dyrare kreditkort.

Bonusprogram och poängsamlande

Många kreditkort erbjuder olika bonusprogram. Det innebär att du samlar poäng på alla dina inköp med kortet. Det som skiljer korten åt är hur många poäng du tjänar per handlad krona, var du sedan kan lösa in dina poäng och även hur du löser in dom.

Oftast är det begränsat att använda på det egna företagets tjänster så här behöver du avväga om du kommer att fortsätta vara kund hos kreditkortsföretaget och därmed kommer nyttja framtida poäng och rabatter. Hos SAS Eurobonus kan du till exempel använda din bonus till att köpa flygbiljetter hos SAS eller handla produkter i deras egen shop.

Norwegian erbjuder rabatterade flygresor med deras flyg, kort hos bensinbolag ger dig bonus att tanka för. Om du har för avsikt att vara lojal med ett specifikt flygbolag kan det vara smart att välja ett av deras kort – om inte så kanske det blir bäst ekonomiskt för dig att välja ett kort med mer generella förmåner.

Rabatter

De flesta kreditkort anpassade för resan ger dig möjlighet att få rabatter hos företaget och dess partners. Det kan handla om produkter och tjänster direkt relaterade till resan men också rabatt på till exempel bensin, hotellnätter, uppgradering av hotellrum och greenfee på olika golfbanor.

Jämför resekortens rabatter med dina behov och försök hitta ett kort som erbjuder de rabatter som du tror att du kommer använda för att maximera ditt sparande. Alla resekreditkort som har MasterCard får dessutom tillgång till MasterCard Priceless som medför rabatter i många olika städer i världen.

Årsavgift eller inte?

Vissa resekreditkort är gratis och andra har en årlig kostnad kopplat till kortet – oavsett om du använder det eller inte. Vanligtvis finns det ett starkt samband mellan kostnaden för kortet och hur bra rabatter det är kopplat till kortet.

Här kan det vara bra att reflektera över vilka rabatter du faktisk kommer att nyttja och hur mycket du kan spara på dem – och sätta det i relation till hur hög avgiften är.

Uttagsavgift utomlands

När du tar ut pengar i en bankomat utomlands tillkommer det ofta en avgift. Beroende på var du tillbringar din semester kanske du oroar dig för ficktjuvar och därför inte vill ha för mycket kontanter utan istället göra många uttag. Flera resekort erbjuder fria uttag utomlands, vilket i så fall kan vara väldigt förmånligt för dig.

Valutapåslag

När du betalar med ditt vanliga betalkort utomlands tillkommer ofta ett valutapåslag. Det är inte alltid det framkommer som en specifik avgift utan kan vara ett procentuellt påslag på ditt köp.

Om du planerar att göra flera större köp på din resa kan det därför vara bra för dig att välja ett resekort som har lägre valutapåslag, eller inte har valutapåslag alls.

Concierge service

På vissa lite mer exklusiva kreditkort ingår så kallad concierge service. Det innebär att du kan få viss service när du är ute och reser – en egen butler direkt i din telefon. Den servicen kan bestå av hjälp med bokningar via telefonen. Kanske vill du boka biljetter till en fotbollsmatch, boka tågbiljetter eller bord på en bra restaurang på resmålet? Då kan din concierge service hjälpa dig med det.

Oftast blir kostnaden bokningen/köpet i sig och servicen är kostnadsfri. Om du tycker det är krångligt att boka själv eller osäker på hur du ska välja utomlands kan detta vara en lyxig tjänst som skapar trygghet och förenklar för dig under resan.

Nödhjälp

Om du har concierge service kan du också få hjälp med att ringa ditt kortföretag för problem med kort eller kontanter. Även på lite billigare resekreditkort kan det finnas så kallad “nödhjälp” vilket innebär att du kan få hjälp om ditt kreditkort eller pass blir stulet.

Kanske behöver du hjälp med att spärra ditt kort – eller kanske behöver du hjälp med att få tillgång till kontanter? I sådana situationer kan nödhjälp på ditt resekreditkort vara en värdefull tillgång.

Vad ska jag tänka på när jag väljer resekreditkort?

Inför alla viktiga ekonomiska beslut är det viktigt att du reflekterar kring hur stor kostnaden är i förhållande till vad det ger dig. När det kommer till kreditkort följer några punkter att ta i beräkning:

 • Hur hög är räntan? Vad kommer det att kosta dig att betala tillbaka för dina inköp? Har du möjlighet att betala tillbaka direkt eller kommer du att behöva dela upp dina inköp under flera månader? Vissa bolag erbjuder räntefri kredit upp till en månad, tre månader alternativt ett halvår. Vad erbjuder de olika kreditkorten för ränta efter den perioden? Kommer du att klara betala av inom den perioden? Räkna gärna på olika fiktiva belopp och se vad den faktiska kostnaden kommer att bli i slutänden – när allt är avbetalat. Var realistisk i dina beräkningar.
 • Vad är det för årsavgift? Det finns kort på marknaden som är gratis, det finns kort med relativt låg årsavgift och det finns kort med hög årsavgift. Vanligtvis finns ett samband mellan årsavgiften och de förmåner som kortet erbjuder – men inte alltid. Glöm inte att reflektera över i vilken utsträckning du kommer nyttja kortet och förmånerna och ställ det i relation till hur hög kostnaden är.
 • Hur stor kredit kan du få? Här varierar det också mycket mellan olika bolag. Hur stor kredit behöver du för din resa? Kommer du att betala alla dina utgifter med kortet – vilket är nödvändigt om du ska nyttja försäkringarna kopplade till kortet enligt tidigare resonemang? Om du räknar ihop dina kostnader för flyg, hotell, hyrbil, restaurangbesök och så vidare – vad hamnar du på för summa då? Kan det resekreditkort du tittar på möta den summan? Tänk på att du kan behöva ha lite marginaler om något oförutsett uppstår under resan också.
 • Vad finns det för förmåner med kreditkortet? Utan bonusprogrammen, rabatterna, försäkringarna och alla andra förmåner så hade de kvarvarande anledningarna att ha kreditkort nästan varit försumbara. Hitta ett kort med en bonus som du faktiskt kan dra nytta av.

Är det bra att ha flera olika kreditkort?

När du ansöker om ett nytt kreditkort kommer kreditkortsföretaget att göra en kreditupplysning på dig hos UC. Detta görs för att kontrollera din förmåga att betala tillbaka genom att titta på hur hög din inkomst är och att du inte har några betalningsanmärkningar sedan tidigare.

Varje gång ett företag gör en kreditupplysning på dig sparas det och blir tillgängligt för andra långivare. Om du sedan vill ta exempelvis ett lån för att köpa bostad kommer din bank att titta på antalet kontroller. Om det finns många kreditupplysningar gjorda på dig kan det bedömas som negativt eftersom det kan tolkas som en bristande betalningsförmåga. Så vårt råd är att begränsa antalet kreditkort och istället göra en grundlig analys av vilket kort som är bäst för dig och dina behov och välja ett.

Tips för din säkerhet

Olyckan kan lätt vara framme även om du är väldigt försiktig när du är ute och reser. Ett kreditkort är en värdehandling som tyvärr kan bli stulen även om du är uppmärksam. Det är därför en bra idé att alltid spara telefonnummer till spärrtjänsten för kortet och till kundservice för ditt kreditkortsbolag. Då kan du snabbt spärra kortet och få hjälp med hur du löser situationen med eventuella kontanter eller andra alternativ.

Lär dig alltid pinkoden utantill och ha den inte uppskriven på samma ställe som du förvarar ditt kort. Har du sedan tidigare ett annat betalkort kan det ju vara bra att ta med det också på resan. På så sätt riskerar du inte att stå helt utan betalningsmöjligheter.

Är ni flera i sällskapet som reser tillsammans kan det ju också vara en bra idé att dela på era värdesaker och eventuellt byta back-up-kort med varandra. På så sätt förlorar du inte båda dina betalkort om din väska skulle försvinna.

Andra tips för en billigare resa

När du betalar med ditt kreditkort utomlands kommer du att få frågan om du vill betala i svenska kronor eller landets lokala valuta. Det blir oftast billigare för dig att välja landets lokala valuta istället för svenska kronor.

Se upp för kreditkortsfällan!

Slutligen – akta dig för att hamna i den så kallade kreditkortsfällan. Det vill säga att du upplever att du har goda marginaler till maxgränsen på ditt kreditkort och fortsätter handla – trots att du kanske inte har råd att betala av det efteråt.

Det är lätt att känna sig rik med en hög kredit och flera månaders räntefri avbetalningsmöjlighet. Gör en budget för din resa och håll den. Budgeten ska utgå ifrån dina möjligheter att betala och inte kreditkortsföretagets möjligheter att erbjuda dig kredit.

Annars kan det bli en alldeles för dyr resa som i slutänden kostade mer än den smakade. Om du hamnar i ett läge där du inte kan betala föregående månads krediträkning växer din skuld med raketfart och du har snabbt försatt dig i en tuff ekonomisk situation. Så – en genomtänkt budget är a och o.

Sammanfattningsvis

Du kan både spara pengar och få en behagligare reseupplevelse genom att skaffa rätt resekort. Det kan kännas som en ogenomtränglig djungel att hitta rätt bland alla olika kort men vi hoppas att vår guide har hjälpt dig. Det viktigaste är att du funderar igenom vilka behov du har och hur du kommer att resa framöver – det är det som styr vilket kort som är bäst för just dig.

Några ställningstaganden på vägen:

 • Reser du ofta?
 • Reser du över hela världen?
 • Prioriterar du komfort och extra service såsom lounger och bokningshjälp?
 • Behöver du extra försäkringsskydd utöver din hemförsäkring?
 • Kommer du att hyra bil på dina resor?
 • Kommer du att flyga med samma flygbolag framöver?
 • I vilken bransch vill du helst tjäna in rabatter och bonuspoäng?

Utifrån de här frågeställningarna hoppas vi att du hittar det kort som passar just dig bäst! Varmt lycka till!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.