Bästa reseförsäkringen 2023 – Ifall olyckan sker på resan

Är det äntligen dags för den där resan du planerat i evigheter? Om det är en längre resa du äntligen ska ut på, så glöm inte att se till att resan täcks av din hemförsäkring!  

Vissa glömmer bort att de flesta hemförsäkringar bara skyddar dig under de första 45 dagarna av resan. Om din resa är längre än så är det alltså dags att kika på reseförsäkringar! 

Här är allt du behöver veta om reseförsäkringar och hur du ska välja en! Vårt favoritbolag idag är de erfarna ERV, så kika gärna lite extra på dem!  

Se vår topplista

Här är vår topplista över de bästa reseförsäkringarna:

 1. ERV Reseförsäkring
 2. ICA försäkringar
 3. Folksam

ERV reseförsäkring

5/5

På ERVs hemsida

Vad vi gillar

Är det äntligen dags för den där resan du planerat i evigheter? Om det är en längre resa du äntligen ska ut på, så glöm inte att se till att resan täcks av din hemförsäkring!

Vissa glömmer bort att de flesta hemförsäkringar bara skyddar dig under de första 45 dagarna av resan. Om din resa är längre än så är det alltså dags att kika på reseförsäkringar! 

Här är allt du behöver veta om reseförsäkringar och hur du ska välja en! Vårt favoritbolag idag är de erfarna ERV, så kika gärna lite extra på dem 

ICA reseförsäkring

4.8/5

På Ica försäkringars hemsida

Vad vi gillar

ICA har ett fint utbud av fem reseförsäkringstyper, troligtvis på grund av att de erbjuder sina reseförsäkringar i samarbete med specialisterna ERV. 

 

Om du har ett av ICA:s kort kan du dessutom få 10 000 bonuspoäng när du tecknar deras reseförsäkring. De belönar sin kunders lojalitet med bonusar, och du som kund sparar pengar när du till exempel handlar! 

Folksam reseförsäkring

4.3/5

På Folksams hemsida

Vad vi gillar

Folksam är ett etablerat försäkringsbolag med ett stort utbud aförsäkringar, vilket innebär att du kan samla försäkringar hos dem och därmed spara pengar. 

Folksam erbjuder helt enkelt en förlängd reseförsäkring från din hemförsäkring, vilket betyder att valet blir enkelt då det endast finns ett alternativ.  

Din köpguide till reseförsäkringar 

När du köper flygbiljetter kommer oftast det där nervösa ögonblicket upp när du plötsligt måste kryssa i tusentals rutor av “Vill du ha extra bagage?” och liknande frågor. En av frågorna är naturligtvis om du vill köpa till reseförsäkring. På många sidor poppar till och med en extra ruta upp när du säger nej som frågar dig “Är du säker?”  

I de flesta fall är det onödigt att köpa till en separat reseförsäkring inför resan. Så hur vet man när en extra reseförsäkring är onödig? Och i vilka situationer är det viktigt att du ser till att skaffa en förlängd eller separat reseförsäkring? Det och mer svarar vi på här! 

Ingen extra försäkring när det täcks av hemförsäkringen 

Generellt sett ingår en reseförsäkring i din hemförsäkring. Beroende på ditt bolag täcker hemförsäkringens reseförsäkring skador i upp till 45 dagar, eller ibland 60 dagar. Dubbelkolla därför hur länge du skyddas av reseförsäkringen som just din hemförsäkring erbjuder.   

Inom de 45–60 dagarna är du alltså skyddad. Många väljer därför att endast vara skyddad av hemförsäkringen om de bara ska iväg på en kortare semesterresa och inte kommer utsättas för ovanliga risker. 

Hemförsäkringens reseskydd täcker: 

 • Ersättning för stulet eller skadat bagage 
 • Kostnader akut sjukvård eller akut tandvård under resan 
 • Ifall dina pengar eller värdefulla handlingar blir stulna under resan 
 • Kostnaden för en hemresa vid krigsutbrott eller naturkatastrof 
 • Ersättning för en avbruten resa p.g.a. en allvarlig olycka eller sjukdom 

Reseskyddet som hemförsäkringen erbjuder är dock endast ett grundskydd, och det finns många större skador som inte nödvändigtvis omfattas i skyddet. Ofta ingår inte exempelvis avbeställningsskydd. Men där kommer bankkortet in! 

Ingen extra försäkring när det täcks av bankkortet 

Om du betalar din resa med ditt bankkort inkluderas ofta ett reseskydd automatiskt i din kortavgift. Det är alltså vist att du kontrollerar med din bank att ett reseskydd inkluderas med ditt kort innan du bokar en resa. På så sätt kan du undvika att köpa vissa separata försäkringstillägg i onödan. 

Ett stort plus med reseskyddet du får från ett bankkort är att ett avbeställningsskydd ofta ingår. Med ett avbeställningsskydd kan du få ersättning om du på grund av olycka, sjukdom eller dödsfall behöver avboka din resa.  

På det här viset kompletterar bankkortet hemförsäkringen vackert. Dessutom kan annat som ingår i hemförsäkringen få ännu bättre villkor med reseskyddet som bankkortet ger dig. En annan fördel med detta reseskydd är att du kan få en rätt generös kompensation när resan blir försenad eller om ditt bagage tappas bort.  

Dock är det bra att komma ihåg att personen du reser med inte nödvändigtvis skyddas av reseskyddet från ditt bankkort.  

Ingen extra försäkring när det täcks av tilläggen

Steget innan man skaffar en förlängd eller separat reseförsäkring är att lägga till tilläggsskydd på din hemförsäkring.  

Med ett resetillägg kan du få ersättning för sådant som inte ingår i hemförsäkringen, till exempel avbeställningsskydd, ersättningsresa och självriskersättning. Om något inträffar och du inte kan åka på din resa kan alltså detta extraskydd ge dig ersättning eller en gratis ombokning av resan.  

Resetillägg är ofta väldigt prisvärda, men kom ihåg att omfattningen på dessa tillägg kanske redan täcks av exempelvis ditt bankkort. Du vill inte bränna pengar genom att dubbelförsäkra dig.  

En fördel med resetillägg jämfört med bankkort är dock att den omfattar alla som bor i ditt hushåll. Om du reser med de du bor med kan det därför i vissa tillfällen vara värt det.  

Tillfällen då du behöver extra försäkring 

Låter det som att det finns tillräckligt med reseskydd redan? Och att ett separat reseskydd låter helt onödigt? Tänk igen! Det finns absolut situationer då ett separat reseskydd är nödvändigt.  

Den mest uppenbara situationen då du behöver teckna extra reseförsäkring är då du kommer vara på en längre resa vars period är längre än det din hemförsäkring täcker.  

Oftast täcker hemförsäkringen resor på upp till 45 dagar. Om din resa är längre än så kan du antingen se över möjligheten att förlänga reseförsäkringen på din hemförsäkring, eller att teckna en separat reseförsäkring.  

En annan situation då en separat reseförsäkring kan behövas är om du planerar riskfyllda aktiviteter under din resa.  

Om du ska ut på ett riktigt äventyr kanske det inte låter kul att planera varje liten aktivitet i förväg baserat på ditt försäkringsbolags regler. Men då varje försäkringsbolag har olika definitioner av vilka aktiviteter som räknas som “riskfyllda”, är det möjligt att skador från vissa aktiviteter inte täcks av ditt bolag.  

Exempel på aktiviteter som kan klassificeras som riskfyllda: 

 • Bergsklättring 
 • Fallskärmshoppning 
 • Bungyjump 
 • Extremsporter 
 • Dykning 

Därför finns det specifika typer av reseförsäkringar som är för just dig som vet med dig att riskfyllda aktiviteter är din grej. Till exempel har ERV en reseförsäkringstyp som är just för extremsporter. 

ERV och ICA har också typer av reseförsäkringar som är specifikt utformade för de som ska studera eller arbeta utomlands. Reseförsäkringen från din hemförsäkring gäller nämligen inte om du ska bo utomlands en period för att studera eller arbeta. Om du är utbytesstudent täcks du dock av statens försäkring för utlandsstudier.  

ERV och ICA har också försäkringar som är utformade specifikt för unga backpackers och andra typer av resenärer. En separat reseförsäkring är alltså för dig som ska resa länge, eller har ett specifikt syfte med din resa som kan kräva speciellt skydd.  

Vad bör din reseförsäkring täcka? 

Det finns vissa saker som din försäkring definitivt borde ha, se därför till att reseförsäkringen du tecknar innehåller dessa punkter! 

Det som absolut måste täckas: 

 • Vårdkostnader vid olycka och akut sjukdom 
 • Överfallsskydd vid misshandel 
 • Rättsskydd vid domstolstvist 
 • Ersättning för hemresa vid allvarlig skada 
 • Ansvarsskydd vid tillfället att du blir skadeståndsskyldig 

Det som helst också ska inkluderas: 

 • Ersättning vid bagageförsening 
 • Ersättning vis bagageskador 
 • Ersättning vid försenat flygplan 
 • Ersättning vid personförsening 

7 saker att tänka på innan du väljer reseförsäkring 

Oavsett om du ska ut på resa eller inte bör du ha en hemförsäkring, då det är den mest prisvärda och grundläggande paketförsäkringen som finns. Om du ska ut på resa är det extra viktigt.

1. Separat reseförsäkring för speciella syften 

Skaffa en separat reseförsäkring om du vet med dig att resan kommer vara längre än vad hemförsäkringen täcker, om du ska studera eller arbeta, eller om resan innebär riskfyllda aktiviteter.

2. Se till att hela resan är försäkrad 

Om det visar sig att du vill stanna längre än planerat och du behöver förlänga försäkringsperioden – gör det så fort som möjligt! Du behöver starta processen med att förlänga försäkringen i god tid.

3. Är du gravid?  

Hemförsäkringen täcker akuta händelser för dig som gravid fram till vecka 28. Om du är mer än 28 veckor gravid och ska ut på resa är det därför viktigt att se till vad som gäller. Troligtvis behöver du teckna en separat reseförsäkring i denna situation.

4. Dubbelförsäkra dig inte!  

Se till att du inte har samma skydd från två olika håll. Delvis är detta för att det är onödigt dyrt, men det finns en ännu viktigare anledning! Vissa försäkringsbolag ersätter dig inte om du har samma form av försäkring hos ett annat bolag. Detta betyder att båda försäkringar du betalat för kan göras värdelösa om du dubbelförsäkrar dig!

5. Är landet du åker till säkert för resenärer? 

Är landet du ska åka till på UD:s varningslista? Utrikesdepartementet har en varningslista av länder som inte är säkra för svenska medborgare att åka till. Om du reser till ett land på listan och något händer dig när du är där är det troligt att din reseförsäkring inte täcker det.

6. Spara kvitton och viktiga papper! 

Glöm inte att spara kvitton och alla skriftliga intyg som du får i situationer du vill att försäkringen ska täcka, till exempel kvitton från läkarbesök utomlands, eller skriftliga intyg på förseningar. De behövs oftast för att du ska kunna ha rätt till ersättning. 

7. Vad är det för typ av resa du åker på? 

När du till slut ska välja ett försäkringsbolag för din reseförsäkring, bestäm först syftet med din försäkring, alltså vilken typ av reseförsäkring du behöver och hur länge resan är. Sedan kan du jämföra olika försäkringsbolag och se deras utbud. Hitta den försäkring som omfattar det du behöver, och jämför sedan bolagens villkor och priser.  

Sammanfattning 

En separat reseförsäkring är viktig för dig att ha om du ska ta en längre resa, om du kommer utsättas för ovanliga risker under resan, eller om du ska bo utomlands för att studera eller arbeta.  

Hos försäkringsbolag som specialiserar sig på reseförsäkringar garanteras du hitta en reseförsäkring som passar just din situation, och vi rekommenderar om ERV, som har 90 års erfarenhet inom branschen! 

Finns det annat som är bra att tänka på när det gäller reseförsäkringar? Lämna en kommentar och dela med dig! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.