Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Det finns mängder av olika kredit- och betalkort. Alla är bra för olika saker men ett av de mer alldagliga och vanligaste korten är just matkortet!
Med ett matkort samlar du poäng vid användning, poängen byts sedan ut till bonuscheckar och rabatter som kan användas i den matbutik du har kortet från. Ju mer du använder kortet, desto mer poäng får du, vilket betyder att du får fler och större bonusar och rabatter.
Här är vår topplista över de bästa matkorten:
Notis: Vi har delat denna i 2 delar. Rena motkort och sen andra kort som också fungerar bra som matkort.
Andra kort som passar:
Hur fungerar matkort?
Ett matkort är som ett medlemskort som du får när du blir medlem hos en matvarukedja. De flesta är bekanta med andra medlemskort eller medlemskap, hos modebutiker till exempel, eller kanske hos bygg- och vitvarubutiker som Bauhaus och Elgiganten. Matkorten fungerar precis som de gör hos alla dessa, du får bonus och förmåner när du handlar som medlem.
Ett matkreditkort är på många sätt mycket likt vilket annat medlemskort som helst. Den största skillnaden är man använder själva kortet för att handla, plus att man i vissa fall även kan använda det och få bonus från köp i andra butiker.
Matkreditkort är kreditkort som passar alla – singlar och studenter som flerbarnsföräldrar. Matkreditkort kombinerar medlemskap hos en matvarukedja med kreditkort och ger dig det bästa av de två världarna i ett och samma kort.
Billigare för lojala kunder
Tanken är främst att det ska bli billigare för lojala kunder att handla i en specifik butik eller kedja, så matkreditkort är definitivt en taktik som matvarukedjor använder för att behålla kunder.
När du som kund använder dig av kortet så tjänar du på det, genom att du får rabatter och bonusar. Men det är förutsatt att du kommer tillbaka en senare tid och handlar med den bonusen eller rabatten du fått, och då använder du kortet igen för att fortsätta samla bonuspoäng.
Nyttja medlemsförmåner
Som konsument mer eller mindre bunden till att handla på samma matbutik, eftersom du kan handla för så mycket billigare priser där och för att alla dina poäng är där. Företag tjänar på detta eftersom kundernas rutin av att köpa, bygga bonus, och fortsätta att handla med bonus blir en cirkel av omsättning som inte bryts så länge kunderna kan nyttja sina bra medlemsförmåner. Matkortet är alltså väldigt fördelaktigt för både matkedjan som du nyttjar det hos, och för dig som kund!
Så har du en mataffär i närheten som du ofta handlar oss, då kan det vara värt att titta på möjligheten att skaffa ett matkort för att få ännu mer för pengarna.
Nuförtiden finns det ett hav av olika matkort att välja mellan, vissa funkar som debetkort och andra som kreditkort. De olika korten är också kopplade till olika system, och de har olika egenskaper och förmåner. Så vi förstår hur svårt det kan vara att navigera i detta korthav. För att underlätta denna navigering så ska vi gå igenom olika egenskaper, förmåner och annat gott som matkort kan erbjuda. Vi kommer också att gå igenom för- och nackdelar med matkort och slutligen ska du få läsa som hur du vet vilket matkort som passar dig bäst.
5 förmåner med matkort
Det finns många fördelar du kan utnyttja med ett matkort, framförallt om du har en stor familj eller om du mestadels handlar i en typ av mataffär
1. Bonuscheckar och rabatter
Detta är standard för alla matkort. Precis som beskrivet ovan så innebär det kort och gott att du samlar på dig poäng när du handlar med kortet. Poängen blir sedan till bonuscheckar eller rabattkuponger som kan användas vid framtida köp.
Det vanligt att man får en bonuscheck på exempelvis 50 kr vid köp för en viss summa som 2000 kr. Andra bonusprogram fungerar så att man kanske får 15% rabatt på en vara eller på ett varumärke som man ofta köper. Bonusen ligger generellt på 1-2% på varje köp. Detta kan bli en hög årssumma om man gör all sin mathandling hos samma kedja, vilket betyder att man också får stor bonus.
2. Rabatter på andra köp
Vissa kort kan erbjuda cash-back på alla köp som görs med kortet överhuvudtaget. Andra matkreditkort erbjuder rabatter även på köp som inte görs i matvarukedjan som kortet tillhör. Genom samarbeten med andra företag kan vissa matkedjor erbjuda kort som ger till exempel 10-15% rabatt eller andra typer av erbjudanden när man handlar hos företagen som ingår i ett samarbete.
Ett exempel är hotellpremien som finns hos bland annat Coop Med Mera kortet. Hotellpremien är en förmån som ger rabatt eller deals på hotell. Om man är någon som förutom att handla på Coop också har många hotellvistelser, så är detta en typ av premie som skulle komma till bra användning. Håll utkik för denna typen av förmån när du letar matkort.
3. Försäkringar
Detta är en förmån som kommer med de flesta, och alla bra kredit- och betalkort. Matkort är inget undantag. Reseförsäkring är möjligtvis den vanligaste försäkringen, men absolut inte den enda.
Det finns flera olika försäkringar som kan komma med kortet, till exempel allriskförsäkring, avbeställningsskydd och leveransförsäkring. Vissa matkort erbjuder till och med hemförsäkring.
4. Gratis uttag
Matkreditkort är ofta utmärka att också använda som resekort. De flesta kort erbjuder gratis uttag både i Sverige och utomlands, och många har låg eller till och med 0% pålägg på valutaväxling när man handlar utomlands.
5. Studenterbjudanden
Är du student så kan du få riktigt bra erbjudanden för matkreditkort och matföretagsbanker. Vissa företag har helt separerade program som är skräddarsydda för att passa studenter och studentliv.
Som student kan man till exempel få rabatterat eller helt gratis kort (det vill säga utan årskostnad), större återbäring, högre bonusprocent, fler rabatter, gratis internetbank och diverse försäkringar. Vissa program kan man till och med fortsätta på även efter studenten! Är du student så kan det vara riktigt lönsamt att forska lite om matkort med studenterbjudanden.
2 olika typer av matkort
1. Matkreditkort
Matkreditkort är helt enkelt matkort med kredit eller medlemskort + kreditkort. Medlemskortet fungerar som vanligt med ett medlemsprogram där man samlar bonus. Kreditkortdelen gör att du kan handla med kortet var du vill, så att det kan användas som vilket annat betalkort som helst. Har man ett bra matkreditkort så ska det komma med alla de förmåner som ett vanligt kreditkort bör komma med.
2. Matkort utan kredit
Det finns även matkort som inte är kreditkort. Dessa är helt enkelt vanliga medlemskort som man registrerar när man handlar för att samla poäng. Alternativt kan de vara kort som man sätter in pengar på för att handla med i just den matbutiken, men ingen annanstans. Denna typ av kort är oftast inte lika användbart eller gynnsamt som ett matkreditkort.
4 fördelar med matkreditkort
Det finns en hel massa fördelar med att ha matkreditkort. Matkreditkort är ett utmärkt att spara pengar. Med matkreditkort blir mathandeln betydligt billigare, särskilt om man vet att man oftast handlar hos en viss kedja.
1. Ett sätt att spara pengar
Bara av att handla med kortet hos den kedjan får man allt större och finare rabatter, bonusar och erbjudanden. Att sedan också kunna avnjuta rabatter och erbjudanden hos samarbetspartners och lägre kostnader vid utlandsresor är ett gigantiskt plus!
Möjligheten att också kunna få återbäring och rabatter på köp hos andra företag innebär mycket sparande. Matkreditkort är som medlemskort och mycket mer därtill.
2. Allt samlat på ett kort
Det är en fördel att kunna ha rabatter och bonuscheckar från matvarubutiken på samma kort som man använder för att handla allmänt. Det gör handlingen mycket mindre krånglig, så allt sparas på samma kort.
Inget mer letande efter medlemskortet eller papperschecken – nu finns allt på kreditkortet.
3. Tydlig ekonomisk överblick
Då alla dina köp sparas på en faktura som blir skickad till dig månaden efter så blir det lätt att få en överblick över din ekonomi. Du kan se det som du spenderar mest på och hur mycket du har sparat.
Överblicken hjälper dig att hålla reda på och hushålla din ekonomi bättre. Dessutom får du möjligheten att välja mellan att betala hela summan direkt eller att delbetala. Delbetalning kan vara lättare om det är en större summa du är skyldig, däremot uppkommer räntekostnader om du väljer att betala på detta sätt.
4. En förenklad vardag
Eftersom mathandel är något som vi alla gör så finns det egentligen inte något man går miste på genom att ha ett matkreditkort. Kortet kan användas där du handlar, och där får du tjusiga prisavdrag, samt kan det användas på alla andra platser precis som med alla andra vanliga kreditkort.
Matkreditkort kombinerar alla de behov vi har och stoppar in de på ett och samma kort, som gör vår vardag så mycket enklare.
2 Nackdelar med matkreditkort
Det finns i stort sett inga nackdelar med matkreditkort överlag. Kortet är bra för alla! Det man kan göra är att nämna nackdelar med vissa specifika kort, i jämförelse med andra matkort.
1. Alla kort har inte lika bra förmåner
Årskostnaden varierar med kort och kan därför kan nackdelar vara en högre årskostnad, lägre återbäringen eller att kortet inte erbjuder lika många förmåner.
Allt är dock individuellt, så det är rekommenderat att läsa på och välja det kort som passar ditt behov bäst.
2. Inte rekommenderat om man inte kan hantera kredit
Det är allmänt rekommenderat att personer som tenderar att överspendera eller inte har så bra koll på sin ekonomi inte ansöker om kreditkort. Detta gäller vare sig det är vanligt kreditkort eller matkreditkort man söker.
Om man i grund och botten inte kan hantera kredit så är matkreditkort tyvärr inte ett säkert val. Istället kan man ansöka om ett matkort utan kredit, där man kan samla bonuspoäng vid köp som görs med ett vanligt betalkort.
Vilket matkreditkort ska jag välja?
Som vi tidigare nämnde vet vi att det kan vara mycket svårt att välja i detta hav av kreditkort. Det du kan grunda ditt beslut på är följande frågor:
- Var handlar du oftast från?
- Har kortet försäkring? Vilka?
- Kostar kortet att ha?
- Vilka förmåner har kortet?
- Hur många är vi i hushållet?
Dessa frågor kan göra det lättare för dig att begränsa antalet matkort som du har att välja mellan genom att du eliminerar de som du vet inte kommer att passa dig. Om du till exempel vet att du handlar mest hos ICA, vill ha reseförsäkring och hotellpremie, sök då efter ett kort som kan erbjuda sådant som passar dina vanor och det du söker.
Alltså, handlar du mest på ICA, titta då främst på ICAs matkreditkort, inte någon annan kedjas kort. Detta är utgångspunkten. Därefter kan du se om kortet uppfyller de andra kraven du har. Oftast är det så att kedjan där du handlar har det matkreditkortet som passar dig bäst.
Se över vad det är som du är på jakt efter, var du handlar och vad din prisklass är. Om ni är flera i hushållet, eller en barnfamilj, så är detta också värt att ha med i uträkningen. Vissa matkreditkort erbjuder premier och erbjudanden specifikt gjorda för familjer, vilket kan vara värt att tänka på.
Det kan till exempel handla om klubbdagar med familjefokus, eller erbjudanden på saker som besök på Kolmården, Skansen eller Gröna Lund.
Sammanfattning
Kombinationen av ett vanligt kreditkort och medlemskapskort är det som gör matkreditkort så speciella och gynnsamma. Det är mycket effektivt att de laddar alla sparade rabatter och bonusar så att man inte behöver hålla reda på dem separat.
Att kunna spara pengar, bygga bonuspoäng, få förmåner, försäkringar och att kunna handla på kredit samtidigt är nyckeln till att matkreditkort är så fördelaktiga. Du samlar bonus där du handlar mat, och får nyttja erbjudanden och rabatter som resultat.
Vissa kort ger också återbäring. På kreditkortssidan fungerar kortet som vanligt, med faktura- eller delbetalning, bra försäkringar och dessutom erbjudanden och deals hos samarbetspartners. Till exempel kan du få hotellerbjudanden, spaerbjudanden, rabatter på familjeutflykter, reserabatter och mycket mer.
Avgifter och villkor för re:member
*Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura. Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.