Bästa kattförsäkringen 2023 – Försäkra din kisse

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du katt? Eller funderar du på att skaffa katt? Du är säkert redan insatt och vet att det finns många olika försäkringar att välja mellan och olika bolag som erbjuder olika förmåner. 

Vi har sammanställt denna guide till dig så du lättare kan hitta rätt försäkring för just dina och din katts behov. Vi passar även på att tipsa om vår personliga favorit – ICA Kattförsäking. De har en av de mest prisvärda och bästa kattförsäkring du kan teckna just nu! 

Se vår topplista

Ica kattförsäkring

4.7/5

På Ica försäkringars hemsida

Vad vi gillar

ICA:s kattförsäkring är egentligen ett samarbete mellan ICA och försäkringsbolaget Svedea. På många plan är de lika – ingen karenstid krävs, och åldersgränserna är generösa! Det är ett av de billigare valen, och om du har ett ICA-kort kan du dessutom få en bonus! 

Folksam kattförsäkring

4.7/5

På Folksams hemsida

Vad vi gillar

Folksam erbjuder dig som kattägare två olika kattförsäkringspaket, vilket gör valet okomplicerat och tydligt. Eftersom en av fördelarna är deras kattkullsförsäkring kan den passa dig som uppfödare! 

Moderna kattförsäkring

4.6/5

På Moderna försäkringars hemsida

Vad vi gillar

En stor fördel med att teckna en kattförsäkring med Moderna Djurförsäkringen är att ersättningsbeloppet förblir detsamma, då det inte sker någon minskning var sig på livförsäkringen eller veterinärvårdsförsäkringen. Dessutom är självriskperioden lång på 365 dagar.  

ManyPets

4.4/5

På ManyPets hemsida

Vad vi gillar

ManyPets erbjuder många unika fördelar, t.ex. det högsta ersättningsbeloppet på marknaden med 140 000 kr. Dessutom kan försäkringen tecknas när kattungen endast är 4 veckor, istället för 6 veckor. 


Det finns inga begränsningar för kattraser, och de erbjuder unika tillägg som 
till och med kan ge dig pengar tillbaka när din katt är skadefri! 

Agria kattförsäkring

4.4/5

På Agria djurförsäkringars hemsida

Vad vi gillar

Agria Djurförsäkringar erbjuder ett väldigt högt ersättningsbelopp på 120 000 kr, de har ingen åldersgräns och deras belopp sänks inte över tiden. Självrisken är flexibel och de erbjuder ett stort utbud av tilläggsförsäkringar för dig som gillar att kunna utforma försäkringen efter vad just din katt behöver!

If kattförsäkring

4.3/5

På If försäkringars hemsida

Vad vi gillar

IF gör ditt val enkelt med två försäkringspaket för din katt – IF Katt och Stor Katt.

 

En unik fördel hos IF är att du har möjligheten att slippa betala rörlig självrisk och bara betala den fasta självrisken.   

Dina försäkringar - Katt

4.1/5

På Dina försäkringars hemsida

Vad vi gillar

Dina är det första försäkringsbolaget som erbjuder tandvårdsförsäkring som tillägg, för att hjälpa din katt med tandvård efter olycksfall eller sjukdom. Om det är något du prioriterar är därför Dina ett passande val. De har dessutom tillägg och rabatt för uppfödare.  

En köpguide till kattförsäkringar 

Att kattförsäkring innefattar en bra försäkring är viktigt för många kattägare. Försäkringen kan hjälpa dig om katten blir sjuk eller om du av någon annan anledning behöver ta den till veterinären. Då kan en bra försäkring omfatta ett bra skydd för dig.  

Flera försäkringar innehåller också ett antal alternativa skydd och kan exempelvis ge dig ersättning baserat på marknadsvärdet på din kisse. 

Vad finns det för olika kattförsäkringar? 

Huruvida du vill ha en vanlig försäkring eller en mer nyanserad sådan beror så klart helt på dina behov och din katts behov. Men en sak är säker – oavsett vilken du väljer så kommer den att gynna dig och kissen i framtiden.  

Det finns många olika aktörer som erbjuder försäkringar för djur och i det här fallet för katter. Dels finns det vanliga bolag som erbjuder försäkringar med specifika förmåner och sedan finns det bolag som i samarbete med andra bolag erbjuder så kallade premieförsäkringar.  

Fördelar med att teckna kattförsäkring 

En stor anledning till att skaffa en bra kattförsäkring är att det blir både smidigare och billigare för dig om och när katten skulle vara i behov av vård.  

Gemensamt för alla kattförsäkringar är att de har en veterinärsvårdförsäkring som bas. Och vilken som passar dig bäst beror på flera faktorer – dina behov och hur mycket du är villig att betala för att din katt ska ha de bästa förmånerna.  

Katten är trots allt en del av familjen och självklart ska den ha den bästa vården den kan få. Dessutom så har du större ekonomisk vinning i att skaffa en kattförsäkring och erbjuda katten den bästa vården som krävs för att den ska må bra.  

Bra att veta när du ska teckna kattförsäkring 

Utöver veterinärvårdsförsäkringen som vi nämnde i förbifarten ovanför, så kan du även teckna flera tilläggsförsäkringar.  

Har du till exempel en raskatt så är livförsäkring ett vanligt tillägg som många väljer. Utöver detta så väljer även många att teckna reseförsäkring och avelförsäkring.  

Vi tar här nedan upp vad som skiljer sig åt mellan de olika försäkringsbolagen så att du vet vad du ska titta på när du väljer.  

Karenstid 

Karenstid omfattar hur många dagar du måste ha haft försäkringen innan den kan ge ersättning. Den vanliga karenstiden brukar ligga på runt 20 dagar. Tecknar du en försäkring till exempel den 1a december så kan du inte utnyttja den förrän den 21a december.  

Skulle din katt olyckligtvis behöva vård innan det så kommer du tyvärr inte att bli ersatt av försäkringen. ICA Kattförsäkringar och Svedea är de försäkringsbolagen men förmånligast villkor vad gäller karenstid så är detta viktigt för dig, så vet du vilka du ska ta en extra titt på.  

Ålder för att teckna försäkringen 

Vissa bolag har kravet att din katt måste vara minst 6 veckor gammal innan du kan teckna en försäkring.  

Maxersättning och sänkning 

Maxersättning säger sig själv, det är det belopp som försäkringen maximalt kan betala ut. En del bolag kan komma att sänka maxbeloppet efter att katten har uppnått en viss ålder.  

Andra bolag – som till exempel Moderna Djurförsäkringar – har samma maxbelopp under hela kattens liv. Så om detta är viktigt för dig kan du ta en närmare titt på vad Moderna erbjuder.  

Självrisk och självriskperiod 

En del försäkringar innefattar en självrisk och en självriskperiod. Alla bolag erbjuder en fast och en rörlig del och du kan välja självrisken på olika nivåer. Väljer du en hög självrisk så blir premien lägre och tvärtom.  

Med självriskperioden menar vi den tid som du enbart behöver betala den fasta självrisken. 

Tilläggsförsäkring  

En del försäkringsbolag erbjuder inga tilläggsförsäkringar medan andra erbjuder många. Så ta dig tid att noga läsa igenom de olika tilläggen för att se om där finns tillägg som möter dina och kattens behov.  

Till exempel finns det ett tillägg som täcker ersättningen för avbokad resa ifall du var tvungen att avboka resan på grund av att katten blev akut sjuk.  
 
Kom också ihåg att jämföra annat än bara priset. Ibland har bolagen väldigt förmånliga rabatter som kan nyttjas som till exempel en rabatt om din katt är kastrerad.  

Mer om tillägg 

Inför alla viktiga beslut är det viktigt att du reflekterar kring hur stor kostnaden är på försäkringen i förhållande till vad det ger dig. Och när det kommer till kattförsäkringar följer några punkter att ta i beräkning kring viktiga tilläggsförsäkringar. 

Tilläggsförsäkring för medicin 

Har du en katt som kräver medicin långt efter sjukdomsperioden är över så kan denna tilläggsförsäkring vara bra att ha inkluderad. Den ger dig nämligen ersättning för receptbelagd medicin.  

Reseförsäkring 

Har du en reseförsäkring så har du rätt till ersättning vid avbokad resa om du behöver vara hemma med sjuk katt eller om du har katten med dig på resan och den är i behov av vård.  

Glöm inte att reflektera över i vilken utsträckning du kommer att behöva vara hemma med katten och ställ det i relation till hur hög kostnaden kan bli för detta. 

Avelsförsäkring  

Här kan det variera mycket mellan olika bolag. Vissa bolag som till exempel Folksam erbjuder avelsförsäkring som är en extra försäkring för katter som används vid avel. Ersättningen kan täcka till exempel fertilitetsundersökningar.  

Trygghetsförsäkring 

En tilläggsförsäkring som inte många känner till men som innebär att du kan få ersättning om du till exempel blir sjuk och inte kan ta hand om din katt. Katten kan då få åka och bo på ett kattpensionat.  

Livförsäkring  

Skulle din kisse mot all förmodan avlida inom en viss ålder så är du berättigad ersättning via livförsäkringen.  

Rehabiliteringsförsäkring  

Ett tillägg som kan vara bra att ha i åtanke om kissen behöver rehabilitering efter en sjukdom eller olycka. Detta tillägg ger dig ersättning så att katten kan få bästa möjliga återhämtningsvård. 

Tips för när du ska teckna kattförsäkring 

Teckna så tidigt som du bara kan 

Ju tidigare du tecknar en kattförsäkring, desto bättre. Många försäkringsbolag erbjuder rabatter om försäkringen till exempel tecknas innan katten kommit upp i en viss ålder.  

Se till att ha låg självrisk i början – det kanske är självförstått men det är ändå viktigt att poängtera. Väljer du en hög självrisk så blir din premie lägre. Så välj en låg självrisk vid kattens första år då risken är betydligt lägre att du kommer att behöva uppsöka en veterinär. När katten blir äldre kan och bör du höja självrisken.  

Se vad som gäller för just din kattras 

Vissa bolag kan ha separata regler för specifika kattraser och detta kan påverka om du får ersättning eller inte. Så innan du väljer bolag, se vad som gäller för just din kattras.  

Sammanfattning 

Låt din tid tillsammans med din älskade katt vara så underbar och lång som möjligt med rätt kattförsäkring. Funderar igenom vilka behov du och din katt har – det är det som borde styra beslutet. Fråga dig själv:  

  • Vill jag ha en så låg självrisk som möjligt? 
  • Hur hög maxersättning kan jag få? 
  • Vilka tilläggsförsäkringar behöver jag? 

Utöver detta så är det viktigt att alltid ha din katts ålder i åtanke då det kan vara avgörande när du tecknar försäkring. Vissa bolag har strikta åldersregler så välj med omsorg. Välj noga men framförallt, välj alltid efter din katts bästa!  

Håller du med om våra favoriter? Lämna en kommentar med dina tankar och upplevelser kring kattförsäkringar! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.