Bästa inkomstförsäkringen 2020 – En säkerhet om du blir utan jobb

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du funderat på att skaffa inkomstförsäkring? Eller undrar du kanske vad för- och nackdelarna är? En inkomstförsäkring kan skydda dig om du blir arbetslös och väljer du rätt försäkring kan den till och med ersätta dig med nära till din ordinarielön i näst intill ett halvår!  

Hur kan man veta vilken som är den bästa inkomstförsäkringen när det finns så många att välja på? I vår köpguide har vi kommit fram till att Unionen erbjuder den mest flexibla och prisvärda inkomstförsäkringen på marknaden, kolla in varför! 

Unionen inkomstförsäkring

5/5

På Unionens hemsida

Vad vi gillar

Unionens inkomstförsäkring är vår toppetta då den erbjuder en prisvärd och trygg inkomstförsäkring som ingår gratis för dig som är medlem i deras fackförbund.

 

Unionens inkomstförsäkring har resonliga krav och ger dig ersättning i upp till 200 dagar. Den gäller oavsett om du blir uppsagd eller säger upp dig. 

 • Ersättning upp till60 000 kr 
 • Ersättningsdagar: 150 – 200 dagar  
 • Krav: Högst 65 år, medlem i A-kassa

Fördelar

 • Prisvärd inkomstförsäkring som ingår i fackavgiften. 
 • Kompletterande ersättning till A-kassan på upp till 80% av din tidigare lön, generellt upp till 60 000 kr. 
 • Ersättningen gäller oavsett om du blivit uppsagd eller sagt upp dig själv. 
 • Ersättningsdagarna är på 150, men du kan lägga till 50 ersättningsdagar. 
 • Övre åldersgränsen för att teckna är 65 år. 

Nackdelar

 • De kräver att du jobbat 80 timmar per månad under de senaste 12 – 18 månaderna.  
 • De kräver att du varit medlem i svensk A-kassa samt Unionen i minst 12 månader. 

Accept inkomstförsäkring

4.6/5

På Accept försäkingars hemsida

Vad vi gillar

Accepts inkomstförsäkring är en privatförsäkring som främst rekommenderas för dig som inte har gratis inkomstförsäkring via ditt fackförbund.

Accept erbjuder ett högre antal dagar samt maxbelopp på inkomsten än Unionen.  

 • Ersättning upp till: 85 000 kr 
 • Ersättningsdagar: 300 dagar 
 • Krav: Högst 55 år, medlem i A-kassa 

Fördelar

 • Lång ersättningsperiod på 300 dagar.  
 • Den maximala inkomsten som Accept kan försäkra är 85 000 kronor.  
 • Uppsägningsförsäkring kan adderas som tillägg. 
 • Den kan ersätta eller komplettera försäkring från ditt fackförbund. 

Nackdelar

 • Den har högre krav, med den övre åldersgränsen för att teckna på 55 år, och kravet att du är medlem i valfri A-kassa. 
 • De kräver att du haft en tillsvidareanställning i minst 12 månader, att din månadslön är på över 25 000 kronor i månadensamt att du inte har mottagit A-kassa de senaste två åren. 
 • Har inte en lika stabil bas eller lika bra krav eller prisvärdhet jämfört med Unionen.  

Ledarna inkomstförsäkring

4/5

På Ledarnas hemsida

Vad vi gillar

Ledarna har fördelen att de kan ge dig ersättning trots att du inte är medlem i A-kassa, vilket många av dess konkurrenter kräver. De försäkrar din inkomst på upp till 80 000 kronor i 150 dagar.

Men, med tilläggsförsäkringar kan du höja ersättningsdagarna till 250 samt maxinkomsten till 120 000. 

 • Ersättning upp till: 80 000 – 120 000 kr 
 • Ersättningsdagar: 150 – 250 dagar 
 • Krav: Högst 65 år, medlem i 12 månader 

Fördelar

 • Att vara medlem i A-kassan är inget krav. 
 • Inkomstförsäkringen ingår i avgiften för förbundet. 
 • Åldersgränsen är på 65 år, ett vanligt och resonligt krav.  
 • Du får tillägg från A-kassan upp till din tidigare lönenivå på max 80 000 kronor, eller 120 000 med tillägg. 
 • Du får ersättning i 150 dagar, eller 250 dagar med tillägg.  

Nackdelar

 • Det krävs att du har varit medlem hos dem i minst 12 månader. 

Folksams inkomstförsäkring

3.5/5

På Folksams hemsida

Vad vi gillar

Folksams inkomstförsäkring ingår i deras medlemskap så länge du är berättigad till ersättning från A-kassa. 

De erbjuder ersättning på upp till 80% av din ordinarie inkomst som ligger på upp emot 60 000 kronor per månad. Ersättningen ges under maximalt 150 dagar. 

 • Ersättning upp till: 60 000 kr 
 • Ersättningsdagar: 150 dagar 
 • Krav: Medlem över 12 månader, arbetslöshet ofrivilligt, ersättnings-berättigande inkomst 

Fördelar

 • Ersättning på upp till 80% av din ordinarie inkomst som ligger på upp emot 60 000 kronor. 
 • Ersättningen ges under 150 dagar.  
 • Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet. 

Nackdelar

 • Erbjuder minst med hårdast kvalifikationskrav. 
 • Det krävs att du varit medlem i deras förbund i minst 12 månader samt att din arbetslöshet var ett ofrivilligt val. 
 • Du bör ha fullgjort den karenstid som framgår i ditt försäkringsavtal samt ha en ersättnings-berättigande inkomst som är högre än inkomsttaket. 

Köpguide för inkomstförsäkringar 

Vad ska du tänka på när du funderar på att teckna en inkomstförsäkring? Vad ska en bra inkomstförsäkring innefatta, och går det att påverka priset?  

Dessa frågor och mer ska vi svara i denna köpguide! Men först frågan: Varför behöver du ens en inkomstförsäkring? 

Varför är det bra att teckna inkomstförsäkring? 

Vid arbetslöshet betalar A-kassan endast ut en ersättning på 80% av din tidigare lönenivå med brutto på max 20 000 kronor per månad. A-kassans skydd varar oftast i 60 dagar vilket innebär att du bör ha hittat ett nytt jobb på 2 månader. 

Fördelarna med att ha en inkomstförsäkring är att detta skydd oftast varar längre och är till en högre summa. Med en inkomstförsäkring är skyddet inte bara längre och högre utan även tryggare med möjlighet att addera tillägg för en ännu säkrare försäkring. 

I vissa fack ingår inkomstförsäkring i medlemskapet vilket gör att det kan ge dig en billigare månadskostnad. Väljer du att teckna inkomstförsäkring privat ligger det på mellan 100 – 600 kronor per månad beroende på förening du tecknar med samt din ordinarie månadslön. 

Vad bör inkluderas i försäkringen? 

I en standard inkomstförsäkring ingår ett grundskydd om du skulle bli arbetslös. Vanlig A-kassa betalar ut 80% av din lön vid arbetslöshet men maximalt 20 000 kronor brutto. 

En inkomstförsäkring kan se till att du får en högre andel eller hela din ordinarielön utbetald vid arbetslöshet. De flesta inkomstförsäkringar ger upp till 60 000 i månaden. 

Vid en vanlig inkomstförsäkring ingår utbetalning av ordinarielön på upp till 60 000 kronor under minst 150 dagar. Detta innebär alltså att du får pengar utbetalda trots att du är arbetslös. 

När du tecknat inkomstförsäkring kan det ibland vara bra att även köpa till ett tillägg beroende på dina behov och din inkomst. De vanligaste tilläggen du brukar se inkluderar: 

Extra ersättningsdagar 

Vanligast är att lägga till 50 extra ersättningsdagar utöver de dagar som redan ingår i medlemsavgiften. Hos Unionen kostar 50 extra dagar 50 kronor i månaden för dig med en inkomst mellan 20 900 – 60 000 kronor.  

Detta försäkrar att din ersättning täcker hela din arbetslöshetsperiod så att du har en trygghet bakom dig.  

För dig med högre inkomst 

Är din inkomst högre än 60 000 kronor i månaden kan det vara en bra idé att teckna en tilläggsförsäkring som ger dig ytterligare skydd för en inkomst på upp till 150 000 kronor per månad.  

Hos Unionen kostar denna premie 100 kronor per månad och rekommenderas för dig som har en inkomst på över 60 000. 

Går det att påverka priset? 

Du kan själv påverka priset av din inkomstförsäkring. Främst genom att välja ett fackförbund som erbjuder en gratis inkomstförsäkring som ingår i deras medlemskap samt även genom att samla all dina försäkringar hos samma försäkringsbolag eller fackförbund för en lägre premie. 

Du kan även påverka prisvärdheten av din inkomstförsäkring genom att se till att ditt val ger dig tillbaka en så stor procentsats av din ordinarie lön som möjligt vid arbetslöshet. Unionen ger dig möjlighet att behålla nästan hela din inkomst vid arbetslöshet! 

Vilka krav finns det och hur mycket kan jag få i ersättning? 

Ett krav som gäller samtliga inkomstförsäkringar är att du är tillsvidareanställd när du tecknar försäkringen. Detta gäller även om du är deltidsanställd. Ett annat krav som gäller samtliga försäkringar är att du är bosatt och skriven i Sverige. 

Många inkomstförsäkringar, men inte alla, kräver att du är medlem i A-kassa och är berättigad att få pengar från den. Ålder är en annan viktig faktor, de flesta inkomstförsäkringar kräver att du är mellan 21 och 65 år. 

När det kommer till hur mycket du kan få ut ges oftast 80% av din tidigare lön upp till 60 000, i vissa fall även högre lönesummor. Till skillnad från A-kassa, som endast ger 80% av din lön upp till 20 000 brutto, så får du med inkomstförsäkring alltså 80% av din lön till en högre summa. 

Vad skiljer försäkringarna åt? 

De flesta inkomstförsäkringar är ganska lika men de faktorer som oftast skiljer dem åt är karenstid, som är det antal dagar du måste ha fått ersättning från A-kassan innan din inkomstförsäkring börjar ge ersättning, detta är vanligast 20 dagar. 

Kvalificeringstid är det antal dagar du måste ha haft försäkringen innan den kan ge dig ersättning. Här är 1 dag vanligast som kalificeringstid, men kan variera mellan olika försäkringsbolag. 

Ersättningsbeloppet, det vill säga det högsta beloppet försäkringen ersätter upp till, ligger vanligast på runt 60 000 kronor. Ersättningsdagar är en annan faktor som skiljer sig åt från försäkring till försäkring. Det innefattar de antal dagar som ersättningen går att få från inkomstförsäkringen per ersättningsperiod, vanligast mellan 100 – 300 dagar. 

Sammanfattning

Att teckna inkomstförsäkring kommer med många fördelar, vi alla är arbetslösa någon gång och då kan det kännas tryggt att ha en inkomst på liknande nivå så att du kan täcka alla dina utgifter under den tid du är arbetslös. 

Vårt toppval på inkomstförsäkringar är Unionen, som erbjuder en trygg tjänst med en högre försäkringsålder. Den stora fördelen med unionens försäkring är att den täcker dig vare sig du själv sade upp dig eller om du blivit uppsagd. 

Oavsett vilken inkomstförsäkring du väljer, se till att du uppfyller kraven och att de erbjuder vad du är ute efter. Alla inkomstförsäkringar har olika fördelar samt nackdelar och passar olika individer beroende på ekonomisk situation. Lycka till! 

Har du redan en inkomstförsäkring? Håller du med om våra recensioner? Lämna en kommentar och dela med dig av dina erfarenheter! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.