Bästa hundförsäkringen 2023 – Trygghet för vovven!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är din bästa vän i trygga händer? Hur ska du tänka när du ska teckna en hundförsäkring? Vilka faktorer är viktiga att förstå? Och vilken är egentligen den bästa hundförsäkringen?  

Det beror naturligtvis på dig och din hund! Här kan du dock se våra recensioner på 8 hundförsäkringsbolag! Lägg lite extra märke till våra två favoriter, hundförsäkringarna från Moderna och Ica försäkring.  

Se vår topplista

Moderna hundförsäkring

5/5

På Moderna försäkringars hemsida

Vad vi gillar

Moderna försäkringar erbjuder tre alternativ, varav två är heltäckande och prisvärda. Eftersom de fortfarande tar sig in på marknaden, arbetar de hårt för att ge dig det du vill ha och göra dig glad.  

 

De har berömts för sina snabba handläggningstider och trevliga kundtjänst. Självrisken är låg och självriskperioden är lång. Moderna är just nu det populära alternativet! 

Ica hundförsäkring

4.7/5

På ica försäkringars hemsida

Vad vi gillar

En fin fördel med ICAs hundförsäkring är att den är enkel att förstå och teckna, då den endast erbjuder ett alternativ, som dessutom är väldigt prisvärt. Tilläggsförsäkringarna är få, men detta beror på att mycket som annars skulle vara tillägg redan inkluderas i grundförsäkringen. Den passar dig som vill ha en prisvärd och täckande försäkring utan krångel! 

ManyPets

4.6/5

På ManyPets hemsida

Vad vi gillar

ManyPets har flera unika fördelar som verkar visa på att de verkligen lyssnat på marknaden och hört vad kunder vill ha. Det finns inga restriktioner när det gäller ras, valpar på endast 4 veckor kan försäkras, det finns ingen övre åldersgräns, och maxersättningen är den högsta på marknaden.

  

Perfekt för dig som vill ha ett komplett paket som funkar för alla hundar.  

Agria hundförsäkring

4.6/5

På agrias hemsida

Vad vi gillar

Agria är specialiserade på just djurförsäkringar, vilket ger dem spetskompetens. På grund av detta erbjuder de ett fantastiskt stort utbud på tilläggsförsäkringar, inklusive specialförsäkringar.

 

Det innebär att de hittar skräddarsydda lösningar för just din situation. Agria passar alltså dig som kanske letar efter en specifik lösning för din hund och vill ha ett bolag som hittar den.  

Folksam hundförsäkring

4.2/5

På folksams hemsida

Vad vi gillar

Folksam är ett stort försäkringsbolag som ägs av sina kunder. Du kan därför känna dig trygg med deras hundförsäkring, speciellt deras alternativ Mellan och Stor som innefattar det mesta du vill ha täckt.  

Om du redan är kund hos Folksam med deras hemförsäkring är det extra bra för dig då du kan få en samlingsrabatt. Detta är alltså ett tryggt val! 

Dina försäkringar - Hund

3.9/5

På dina försäkringars hemsida

Vad vi gillar

Dina erbjuder en täckande hundförsäkring som är enkel att förstå. Eftersom det bara finns ett alternativ är det inte krångligt att välja, och vad som ingår är tydligt. Dina passar alltså dig som letar efter ett okomplicerat alternativ till ett rimligt pris.  

If hundförsäkring

3.8/5

På if försäkringars hemsida

Vad vi gillar

Det är enkelt att förstå vad man får med de två försäkringsalternativen som If erbjuder eftersom bolaget är väldigt öppna om vad som ingår.

 

Hundförsäkring Stor passar dig som vill ha något mer täckande och är villig att betala för det. En unik fördel med IF är att du kan välja att endast betala fast självrisk.

Din köpguide till hundförsäkringar 

Hur väljer du då rätt hundförsäkring för dig? Först och främst är det bra om du läser på om hundförsäkringar, till exempel genom artiklar som denna. Fråga runt bland vänner vad de uppskattar med sina försäkringar!  

Sedan kan du också jämföra hundförsäkringar online, exempelvis på Compricer där du kan jämföra försäkringar kostnadsfritt baserat på just din hund och din situation.  

Här nedan försöker vi hjälpa dig förstå de viktigaste faktorerna när det gäller hundförsäkringar. Först och främst, behöver du ens en hundförsäkring? 

Varför behöver jag en hundförsäkring? 

Är det nödvändigt att ha en hundförsäkring? En relaterad fråga är hur mycket det kan kosta om du inte har en hundförsäkring!  

En enkel rutinoperation kan kosta ca 4 000-8 000 kr, och en vanlig operation vid olycksfall kan kosta ca 15 000-30 000 kr. Stora summor! Dessutom behöver du oftast också betala kostnader för medicin och rehabilitering som kan komma att kosta en hel del.  

För de som ser på sin hund som en del av familjen bör alltså en hundförsäkring vara lika uppenbar som sjuk- och olycksfallsförsäkringarna som resten av familjemedlemmarna har.  

Det är omöjligt att veta när en olycka kommer vara framme, eller när hunden plötsligt blir sjuk. Besök hos veterinären är oftast något som varje matte behöver göra då och då, vilket kan bli dyrt om du inte har försäkring.  

För de som inte har en hundförsäkring tvingas många tyvärr att avliva hunden på grund av att ekonomin inte tillåter att ge hunden den vård som behövs när olyckan inträffar.  

Att teckna en hundförsäkring betyder då att din bästa väns hälsa alltid är en prioritet.   

Vad bör ingå i en hundförsäkring? 

Veterinärvårdsförsäkring 

Grunden i hundförsäkringen är veterinärvårdsförsäkringen. Det är denna del av försäkringen som ger dig ersättning när hunden behöver vanlig veterinärvård, exempelvis undersökningar, utredning, och behandling vid skada eller sjukdom.  

Det finns ibland vissa undantag i försäkringsavtalet där ersättning inte ges för vissa fall. Därför är det alltid bäst att först kontakta ditt försäkringsbolag innan du går till veterinären, om det till exempel inte är ett akutfall. Då kan de kontrollera att du kan få ersättning för det din hund behöver.  

Det finns en del billiga veterinärvårdsförsäkringar med endast basskydd vars omfattning är så låg att endast olyckor täcks av försäkringen. Men detta bör i så fall vara väldigt tydligt när du tecknar försäkringen.  

Veterinärvårdsförsäkringen är alltså det vi vanligast tänker på när vi talar om hundförsäkringar. Vilka tillägg kan vara bra att ha? 

Livförsäkring 

Det vanligaste tillägget är en livförsäkring, detta ingår i vissa försäkringar. Eftersom många anser att livförsäkringen är ett självklart val, ses ibland livförsäkringen som att inte vara en tilläggsförsäkring.   

Livförsäkringen kan ge dig ersättning vid ett antal situationer, varav den vanligaste är ifall din hund dör eller måste avlivas innan en viss ålder.  

Många försäkringar har en övre gräns där livförsäkringen slutar gälla när hunden nått en viss ålder. Om detta är något som oroar dig med en äldre hund kan du jämföra vilka bolag som har en längre period för livförsäkringen, exempelvis Folksam, där livförsäkringen gäller i upp till 12 år för vissa raser, jämfört med den typiska åldern 7–8 år.  

Andra tilläggsförsäkringar 

Beroende på hur täckande av en omfattning du valt på din hundförsäkring, kan du märka att du hittar ett par hål i vad som behövs utöver veterinärvårdsförsäkringen och livförsäkringen. Detta behöver du bedöma själv enligt din hunds behov.  

Ett par vanliga tilläggsförsäkringar som kan vara bra att ha om det inte redan ingår i försäkringen är tillägg av kostnader för medicin och rehabilitering, då detta kan kosta dig om du måste betala hela summan själv.  

Det finns också andra tilläggsförsäkringar baserade kring dig som använder din hund för exempelvis jakt, tävlingar och avel.  

Går det att påverka priset? 

En vanlig hundförsäkring ligger ofta på ca 160 kr/mån för en billigare försäkring och ca 400 kr/mån för en dyrare försäkring.  

Förutom omfattningen på försäkringen är andra faktorer som kan påverka priset bland annat din hunds ålder och ras.  

Om en av faktorerna hos din hund ibland leder till en dyrare kostnad, kika på om det finns bolag som är undantag. Om din hund till exempel är av en ras som ibland försäkras dyrt, kika på ManyPets som inte har några begränsningar när det gäller ras.  

Och om din hund börjar bli uppe i åren, titta efter de bolag där livsbeloppet inte sänks med åldern! Du kan också sänka månadspremien genom att ha en högre självrisk och ett lägre maxersättningsbelopp. Det kan dock vara en risk att ha en högre självrisk än du kan betala. 

Samla försäkringar på samma ställe 

Ett annat sätt att påverka priset är att samla dina olika försäkringar – till exempel hemförsäkring, bilförsäkring, hundförsäkring och så vidare hos samma bolag. Många bolag, inklusive Moderna och Folksam erbjuder rabatter om du samlar försäkringar hos dem.  

Vilken försäkring är rätt för dig? 

Det är naturligtvis du själv som känner din hund bäst. Och det är kunskapen om din hund och din egen situation som bäst vägleder dig när det gäller vad du ska ha för hundförsäkring.  

Efter du analyserat det finns det dock en hel del faktorer som du behöver förstå när det gäller vad som är eller vad som kan vara en del av din hundförsäkring. Dessa förklaringar av de faktorerna kan hjälpa dig på rätt väg:

1. Maxersättningen 

Detta är den totala summan av ersättning som kan betalas till dig per år. Behandlingen måste vara av en legitimerad veterinär för att du ska få ersättning. Maxersättningen kan ligga på vad som helst mellan 20 000 och 140 000. 

2. Om maxersättningen sänks 

Hos vissa bolag sänks beloppet på maxersättningen med ett par tusen kr varje år efter att din hund nått en viss ålder. Denna ålder ligger ofta på cirka 7–8 år. Vissa andra bolag sänker dock inte maxbeloppet. 

3. Medicin 

Vissa bolag ger ersättning för medicin som används hos veterinären och/eller för medicin som veterinären ordinerar. Vissa bolag ger inte ersättning för detta, utan det måste läggas till som en tilläggsförsäkring.

4. MR/CT, strålning och cellgifter 

Flertalet bolag ger ersättning för dessa undersökningar/behandlingar, men det kan vara vist att dubbelkolla detta.

5. Rehabilitering 

En del bolag erbjuder ersättning för rehabilitering vid olycka eller sjukdom automatiskt, andra bolag har det som en tilläggsförsäkring.

6. Kastrering och sterilisering 

Försäkringsbolag har ofta en del krav på förutsättningar när det gäller att erbjuda ersättning för kastrering eller sterilisering. Det kan därför vara bra att kontakta ditt bolag förs.

7. Dolda fel 

Om det finns ett fel eller en sjukdom hos din hund som du inte kan upptäcka och som uppkom innan du köpte hunden är det ett så kallat “dolt fel”.  

Många bolag erbjuder ersättning för dolda fel med kraven att hunden ska ha varit kontinuerligt försäkrad från 4 månaders ålder och att ett veterinärvårdsintyg visades när du tecknade försäkringen.

8. Avlivning 

Det finns vissa bolag som ger ersättning för avlivning och kremering om en veterinär anser att hunden behöver avlivas.

9. Ålder 

Generellt sätt kräver bolag att en valp ska vara 6 veckor innan den kan försäkras. Undantaget är ManyPets, där valpen kan vara endast 4 veckor.  

Bolagen har ofta väldigt varierande krav på den övre åldersgränsen av när en hund fortfarande kan tecknas. Vissa bolag har ingen övre åldersgräns alls.

10. Karens 

Oftast tillämpar försäkringsbolag en karenstid på 20 dagar vid en nyteckning. Detta innebär att du inte kan få någon ersättning under de första 20 dagarna. Det finns dock några bolag som exempelvis ICA som inte tillämpar någon karenstid. ManyPets har en karenstid, fast på endast 14 dagar.

11. Självrisk 

Självrisk är de pengar du själv betalar när du behöver använda din försäkring. Väljer du en högre självrisk får du oftast en billigare premie. Men, då finns risken att det kan kosta dig när något händer.  

Självrisken består generellt sätt av en fast del och en rörlig del, till exempel 2000 kr i fast självrisk och 15% av kostnaden som den rörliga självrisken.

12. Självriskperiod 

Under självriskperioden behöver du bara betala den fasta självrisken, även om du har veterinärsbesök under perioden.  

Perioden kan skilja sig mycket åt. IF har till exempel en självriskperiod på 100 dagar, medan Moderna och ManyPets har en period på hela 365 dagar.

13. Undantag 

Kontrollera alltid om det finns vissa undantag eller reservationer när det gäller din hunds ras eller andra saker. Vissa rasspecifika sjukdomar kan exempelvis vara undantagna, där du inte får ersättning.

14. Premie 

Månadspremien är det pris du betalar för din hundförsäkring. Självklart är de flesta av oss intresserade av ett lägre pris, men se till att du prioriterar dina och din hunds behov först! 

Sammanfattning 

Till slut är det upp till dig vilken hundförsäkring du väljer! Jämför olika bolag för att få bästa möjliga pris, men glöm inte att det viktigaste är att se din bästa vän i trygga händer! 

Bestäm först vilken omfattning du vill ha på din försäkring, vilka tilläggsförsäkringar som är viktiga för just dig. Sedan kan du kika på vilket bolag som ger dig bäst pris och villkor för det du vill ha. Kom ihåg att gå igenom villkoren ordentligt!  

Kika gärna lite extra på vår favorit, Moderna djurförsäkringar. Dom har rekordlång självriskperiod på 365 dagar. Dessutom är Moderna prisad för sin kundtjänst!

Håller ni med om våra favoriter? Finns det något vi glömt eller fått fel? Lämna gärna en kommentar för att hjälpa andra hundägare att vara så insatta som möjligt! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.