Bästa hemförsäkringen 2023 – En av de viktigaste försäkringarna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hem ljuva hem! Det är dags att prata om försäkringen som trots att den tekniskt inte är obligatorisk, generellt anses som den viktigaste och som basen till dina försäkringar –hemförsäkringen.   

Det kan vara knepigt att veta vilken som är den bästa hemförsäkringen när det kommer till pris och kvalitet. Vi har valt Ica försäkringar som vår självklara vinnare i vår köpguide. 

Se vår topplista

Här är vår topplista över de bästa hemförsäkringarna:

 1. Ica Försäkringar
 2. Moderna försäkringar
 3. Hedvig
 4. Folksam
 5. Trygg-Hansa
 6. Länsförsäkringar
 7. IF

Ica hemförsäkring

5/5

På Ica försäkringars hemsida

Vad vi gillar

ICA:s hemförsäkring är ett komplett alternativ där Allrisk ingår i grundpriset. Denna försäkring är vårt toppval, och är den mest prisvärda i sin kategori.

Vi rekommenderar den för dig som bor i hyres- eller bostadsrätt och den är ett självklart val för studenter tack vare den låga premien. Missa inte bonuspoäng om du har deras ICA-kort! 

Moderna hemförsäkringar

4.6/5

På Moderna försäkringars hemsida

Vad vi gillar

Moderna försäkringar ger dig tre alternativ på hemförsäkring utefter vilken prisnivå du ligger på, något som gör det enklare för dig att välja omfattning.


Den ger dig komplett boendeskydd oavsett om du bor i hyresrätt eller bostadsrätt och är prisvärd. Den har liknande funktioner
som vår favorit ICA förutom avsaknaden av inkluderad allrisk. 

Hedvig hemförsäkring

4.5/5

På Hedvigs hemsida

Vad vi gillar

Hedvigs hemförsäkring tar fram en helt individualiserad försäkringsprodukt utefter ditt boende. De erbjuder samma skydd som dess konkurrenter för ett bra pris.

 

De fokuserar framförallt på skydd mot lösöre, brand, inbrott och stöld samt vattenskador och skadedjur.  

Folksam hemförsäkring

4.4/5

På Folksams hemsida

Vad vi gillar

Folksam erbjuder en bra grundförsäkring till ett relativt bra pris. Speciellt Folksams hyresrättsförsäkring är billigare, och passar därför bättre dig som bor i hyresrätt.

Bolaget har en bra ansvars- och rättshjälpförsäkring, där de specialiserar sig på skydd vid ID-kapning. 

Trygg-Hansa hemförsäkring

4.3/5

På Trygg-Hansas hemsida

Vad vi gillar

Trygg-Hansas försäkring ingår ett vältäckande egendomsskydd och det erbjuds även en rad tilläggsförsäkringar som bidrar till Trygghansas höga skyddsnivåer.

 

Deras hyresrättsförsäkring ger ett större skydd än många av dess konkurrenter. 

Länsförsäkringar hemförsäkring

4/5

På Länförsäkringars hemsida

Vad vi gillar

Länsförsäkringar erbjuder en hemförsäkring där allriskskydd ingårPositivt med Länsförsäkringar är att de är baserade på en väldigt stor bank vilket leder till en större insättningsgaranti vid eventuell kris.

De erbjuder även rabatter och en årlig återbäring vilket ger en billigare avgift på försäkringarna. 

If hemförsäkring

3.8/5

På If försäkringars hemsida

Vad vi gillar

IF erbjuder en försäkring på medeltäckningsnivå med ett relativt billigt pris. Den är flexibel vid självrisk och täcknivåer.

 

Deras basförsäkring erbjuder dessutom täckning som är bättre än många av dess dyrare variationer. 

En köpguide till hemförsäkringar för hyresrätter och bostadsrätter 

Hur kan du välja rätt hemförsäkring för dig? Först behöver du förstå en del grundkunskaper om hemförsäkringar, vilket vi ska hjälpa dig med här! 

Sedan kan du kostnadsfritt jämföra hemförsäkringar på hemsidor som compricer, där du kan se om du kan hitta en bättre och billigare försäkring för din bostad! Du kan också byta försäkring på hemsidan.  

Vad innebär en hemförsäkring? 

En hemförsäkring skyddar din bostad, dina saker samt även dig vare sig det är på hemmaplan eller när du är ute och reser.  

Det är inte ett krav enligt lag at ha en hemförsäkring här i Sverige. Trots detta har ungefär 95 procent av Sveriges befolkning åtminstone ett grundläggande försäkringsskydd tecknat. 

En hemförsäkring ger dig en ekonomisk trygghet ifall att ditt hem skulle råka ut för en olycka så som en brand, vattenskada eller om du blir utsatt för stöld. Om du inte har en hemförsäkring kan det istället bli väldigt dyrt. Hemförsäkringen ses ofta på som det grundläggande försäkringspaketet man bör ha. 

Villkoren för hemförsäkringen kan variera beroende på om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller i villa. Denna artikel fokuserar på just hemförsäkringar för hyresrätt och bostadsrätt, inte för villor. Läs mer om villaförsäkringar här.  

Vad brukar ingå? 

Det ingår ett flertal saker i en hemförsäkring så som egendomsskydd, rättsskydd, överfallsskydd, ansvarsskydd, reseskydd och ibland ID-skydd.  

Råkar du ut för något under din semester kan din hemförsäkring täcka det, om du behöver akut ambulansflyg från ett land utanför Europa till Sverige kan det kosta upp mot miljonen utan en försäkring. 

Egendomsskydd 

Egendomsskyddet ersätter, som du hör på namnet, saker du äger, hyr eller lånar. Det innebär att du får ersättning från hemförsäkringen om dina saker blir stulna eller skadade. Det innebär också att du kan få ersättning för merkostnader om du drabbas av till exempel en brand.  

ICA hemförsäkring ger dig skydd för smycken och klockor på upp till 200 000 kr medan ersättning för kontanter ligger på 6 000 kr. Du är dessutom skyddad för stölder på upp till 80 000 kr. Gällande brand kan du få ersättning på upp till 1 000 000 kr på både ICA:s standard-försäkring och plusförsäkring. Ersättning för merkostnader kan fortsätta i upp till 2 år.  

Rättsskydd 

Rättsskyddet ersätter dig för juridiskt ombud om du råkar i tvistemål. Oftast är det ett krav att du haft en hemförsäkring under 2 år för att utnyttja detta skydd. Tvistemål som kan ersättas är de som prövas i tingsrätt, hovrätt eller Högsta domstolen.  

Överfallsskydd 

Överfallsskydd ger dig ersättning om du får skador efter att du utsatts för våld eller överfall som exempelvis misshandel eller ett sexualbrott. Du kan begära att försäkringsbolaget bedömer din rätt till ersättning även om gärningsmannen inte dömts för brottet i domstol.   

ICA hemförsäkring täcker skador på 8 000 – 12 000 kr vid misshandel, och den maximala ersättningen vid ett överfall kan ligga på 1 000 000 kr.  

Ansvarsskydd 

Ansvarsskydd hjälper dig få en ersättning om du som privatperson blir skadeståndsskyldig.  

Det innebär att om någon anser att du orsakat dem en skada och kräver att du ersätter dem, kan försäkringsbolaget utreda om det är du som orsakat skadan eller inte. Om du anses vara vållande, betalar bolaget ersättning åt dig, om inte, behöver du inte betala någon ersättning.  

Reseskydd 

Reseskyddet kan skydda dig under minst 45 dagar när du är ute och reser. Den kan ge dig ersättning om du exempelvis blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka och behöver vård när du är ute och reser. Om nödvändigt kan det till och med ersätta transport hem med ambulansflyg.  

ICA hemförsäkring erbjuder hela 60 dagars reseskydd och erbjuder även ett reseskydd som täcker förstörda resdagar på upp till 1 000 kr per dag upp till 10 000 kr.  

ID-skydd 

ID-skyddet är ett skydd som ingår i hemförsäkringar mer och mer. De ger dig ingen direkt ersättning, men kan erbjuda dig hjälp om du blir utsatt för ID-kapning, genom rådgivning och annan assistans.   

Tilläggsförsäkringar 

Det går även att addera en rad olika tilläggsförsäkringar till din grundförsäkring, allra vanligast är att addera en drulleförsäkring (allrisktillägg), barnförsäkring, olycksfallsförsäkring (för fritid). Det finns också andra tillägg, som ett utökat reseskydd eller en nyvärdesersättning. 

Om du bor i en hyresrätt skyddar din hemförsäkring allt du har i hemmet. Bor du däremot i en bostadsrätt är det rekommenderat att även teckna en bostadsrättsförsäkring. 

Vad ska man kolla efter? 

Det är ett par saker du ska hålla ögonen på när du väljer hemförsäkring, bland dessa är det främst lösöre och kostnad som är viktiga faktorer. 

Lösöre 

Lösöre är de saker du har i din bostad eller fritidshus, det inkluderar möbler, kläder, böcker, elektronik med mera. För att se till att du väljer rätt försäkringsbelopp måste du först bedöma hur mycket du anser att ditt lösöre är värt. 

För att underlätta för dig har de flesta banker gjort det enklare genom att sätta 1,5 miljoner kronor som standardbelopp för hem och villaförsäkringen. Du kan självklart höja försäkringsbeloppet om du dina saker är värda mer tills summan motsvarar det sammanlagda värdet. 

Försäkringsbeloppet påverkar inte priset av din försäkring som man kanske kan tro, de faktorer som påverkar priset på din försäkring är till exempel var du bor, bostadsytan samt hur många personer som är inkluderade i försäkringen. 

Pris 

När du tecknar hemförsäkring är det viktigt att se till att den är prisvärd. En prisvärd försäkring är till exempel om den omfattar och inkluderar fler punkter än motståndarna till samma eller ett lägre pris. 

ICA hemförsäkring, vår toppetta, ger dig en prisvärd försäkring som omfattar de flesta vanliga olycksskadorna som kan uppstå och som till och med kan spara dig pengar när du medförsäkrar barn eller partner.  

Den är ett smart val för dig som gillar att resa och kan ge dig rabatter och bonuspoäng om du har ett ICA-kort. ICA hemförsäkring är därför ett självklart val för dig som vill ha en smidig, trygg och prisvärd hemförsäkring som täcker det mesta. 

Går det att påverka priset? 

De faktorer som påverkar hur dyr din hemförsäkring är kan vara: 

 • Din adress 
 • Hur stort ditt hem är 
 • Om du hyr eller äger hemmet 
 • Försäkringsbeloppet du valt på lös egendom 
 • Hur många ni bor i hushållet 
 • Hur gamla de boende i hushållet är 

Här är ett par få saker du kan göra för att få priset att bli lägre: 

 • Att välja en högre självrisk när det gäller den lösa egendomen 
 • Att välja en högre självrisk när det gäller den fasta egendomen (funkar bara om du äger hemmet) 
 • Att samla dina olika försäkringar (t.ex. hemförsäkring, bilförsäkring, husdjursförsäkring) och få rabatter 
 • Att installera ett inbrottslarm som blivit godkänt och gör ditt hem säkrare 

Sammanfattning 

När det kommer till val av hemförsäkring är det alltså viktigast att se till att den är prisvärd och trygg. De tre försäkringarna vi har valt som topp tre, ICA, Moderna samt Hedvig erbjuder samtliga en ersättning för lösöre på upp till 1 miljon och en grundsjälvrisk på 1500 kronor. 

De är alla prisvärda med ett väldigt bra grundläggande skydd som täcker det mesta vi har tagit upp i köpguiden. Hedvig är relativt nyutvecklat men har redan visat prov på sina tjänster. Moderna erbjuder en mer individualiserad produkt, och ICA har en av de tryggaste försäkringar på marknaden.  

Håller du med om våra favoriter? Lämna en kommentar nedan och dela med dig dina erfarenheter om din hemförsäkring! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.