De 7 bästa budget- och sparverktygen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Var tog alla mina pengar vägen? Har du ställt dig den frågan på sistone? Vi försöker alla hitta sätt att hålla oss till vår budget och förbättra vårt sparande. Tur nog att vi idag har ett oändligt antal verktyg att hjälpa oss med det!

Här listar vi 7 budget- och sparverktyg som kan hjälpa dig med allt från att betala räkningar till att investera pengar, ge dig sparhacks eller påminna dig om att dina pengar börjar ta slut. En bonus till ditt sparande är dessutom att nästan alla dessa verktyg är gratis!

Läs mer

1.    P.F.C

På P.F.C’s hemsida

P.F.C. är en app som hjälper dig ha koll på dina pengar och din vardagsekonomi. Det inkluderar dessutom ett kostnadsfritt Mastercard. Utan årsavgift, kreditupplysning eller avgifter utomlands.

Sen är hela idén att du ska använda detta kort så att alla köp registreras i appen som sen hjälper dig hålla koll! Pengar kan enkelt och smidigt sättas in genom Swish eller banköverföring och användas direkt utan krångel.

Appen hjälper dig få insikt i var dina pengar egentligen tar vägen, till exempel genom att visa dig vilka 3 kategorier du handlar mest inom. Alla dina köp kategoriseras automatiskt, så om du insett att du vill spendera mindre pengar på att äta ute, så håller appen koll på dina framsteg.

Du kan enkelt göra en personlig budget, där du ser tydligt och visuellt hur mycket av veckans budgeterade pengar du redan spenderat med en påminnelse om hur många dagar kvar du har till nästa lön.

En annan häftig funktion med P.F.C man kan skapa grupper, antingen personliga eller med andra som har appen.

Där kan man t.ex. splitta på notan för en gemensam middag med alla i gruppen. Eller spara alla köp du gör på semestern i en grupp för att se hur mycket du gör av med.

Allt sker i appen! Om du behöver frysa ditt kort, tina upp det igen, beställa nytt, byta PIN-kod, eller chatta med deras support kan du göra allt det och mer direkt i appen.

2.    Gimi

På Gimis hemsida

Här kommer ett sista tips, den här gången en sparapp för barn! Gimi är en gratis veckopeng-app som kan göra vardagslivet i familjen enklare. Appen är populärast till barn från 7 år.

På Gimi är veckopengen schemalagd, vilket betyder att ingen tjatar om att veckopengen är sen. Dessutom kan sysslor belönas på appen, vilket ger barnen en högre motivation att hjälpa till hemma. Barnen kan sätta drömmar och spara pengar för att nå dem.

Att förstå hur man hanterar pengar och sparar är viktigt för alla och det är bra att lära sig tidigt. De flesta familjer börjar därför förr eller senare med en veckopeng som hjälper barnen at ta ansvar. Då Sverige är nästan helt kontantfritt idag ger Gimi en chans för barn att bli betalda och lära sig hur man hanterar pengar digitalt.

3.    Tink

På Tinks hemsida

Tink är en svensk ekonomiapp som hjälper dig få en bra överblick på din ekonomi så du får koll på vart dina pengar tar vägen. Du kopplar dina kort och bankkonton till appen, Tink hjälper dig sen kategorisera utgifterna för att visa dig ditt ekonomiska beteende genom snygg grafik.

Första gången du ansluter appen så kommer den gå igenom all tillgänglig historik så att du snabbt kan se dina tidigare mönster.

När du sen skapar din egen budget så gör du det för de olika kategorier som finns för dina utgifter. Tink föreslår då vad din budget borde ligga på baserat på vad du spenderat i samma kategori tidigare. Du kan också sätta sparmål i appen för att spendera smartare i framtiden.

En till bra sak med Tink är att du kan betala räkningar, göra överföringar och jämföra samt byta bolån.

Appen är helt säker då du loggar in med BankID och använder samma säkerhetsstandard som de flesta banker. All information är dessutom krypterad, och mycket fokus sätts på att skydda personlig information.

4.    SAVR

På Savrs hemsida

Genom appen SAVR kan du snabbt, enkelt och gratis sätta upp ett konto för ett kraftfullt månadssparande i fonder. Pengar dras automatiskt och smidigt varje månad och ger dig chansen att börja spara långsiktigt i aktiefonder, vilket historiskt låter dina pengar växa mycket mer än på ett vanligt bankkonto.

Enligt hemsidan kan du öppna ett konto på 3 minuter genom att använda BankID och välja hur mycket du vill spara. SAVR erbjuder fria insättningar och uttag och det finns inga fasta avgifter hos SAVR, vilket innebär att du helt slipper uppstartningsavgifter, månadsavgifter och uttagsavgifter.

Till skillnad från Viaspar, omfattas SAVR av den statliga insättningsgarantin och dessutom investerarskydd, vilket betyder att du har samma säkerhet som hos en storbank.

5.    ViaSpar

På ViaSpars hemsida

Företaget ViaSpar erbjuder sparkonton utan insättningsgaranti, men med hög sparränta. Som mest har det gått att få en sparränta upp till 8% på pengar som binds på tre år. Företaget ägs av ViaConto AB.

ViaSpar erbjuder två sorters konton, sparkonto och kapitalkonto. Sparkontot ger dig möjlighet till fria uttag och fria insättningar. 2018 var den aktuella räntan för sparkontot 4,5%. På kapitalkontot blir pengarna bundna eller låsta under en period som varierar mellan 3 månader upp till 3 år. Ju längre period du väljer är, ju högre blir räntan. Räntan på kapitalkontot år 2018 var mellan 5,1- 8%.

Det går snabbt och är naturligtvis gratis att ansöka om ett sparkonto hos ViaSpar. Den första insättningen behöver dock vara på minst 5000 kr, och därefter behöver varje insättning vara på minst 500 kr på sparkontot, och fortsatt minst 5000 kr på kapitalkontot.

Viaspar innebär alltså en högre ränta för de som vill öppna ett sparkonto, men det innebär också en lite högre risk! Eftersom ViaSpar inte omfattas av den statliga insättningsgarantin finns det tekniskt sett en risk att kunder kan förlora sina pengar om ViaSpar går i konkurs. Alltså finns det en högre risk, men den speglar sig också i en högre ränta än vanligt!

6.    Dreams

På Dreams hemsida

Sparappen Dreams vill hjälpa dig att lättare spara och investera dina pengar med det specifika målet att nå dina drömmar. Appen är gratis och har ett ordentligt och pålitligt säkerhetssystem med två lager av kryptering.

Efter att du laddat ner appen och skapat ett konto med ditt telefonnummer och ditt BankID, så är steg 1 att “Skapa en dröm”, till exempel att köpa ett hus eller åka på en resa. Appen bygger på en metod inom beteendeekonomi för att ge dig motivationen att spara genom att påminna dig vad du sparar för.

Appen hjälper dig att spara mer i vardagslivet genom att ge dig olika sparhacks att välja mellan, exempelvis att ta med matlåda eller träna utomhus istället för på gym. Sedan kan du investera pengar och spara i Dreamsfonden, med en genomsnittlig historisk avkastning på 4,5%. Dina pengar hamnar på ett konto med insättningsgaranti.

Du kan dessutom spara pengar mot gemensamma drömmar tillsammans med familj och vänner genom att skapa gruppdrömmar!

7.    Mina Tjänster

På Mina tjänsters hemsida

Appen Mina Tjänster håller enkelt, snabbt och gratis koll på dina abonnemang. Genom att logga in med BankID kan du upptäcka abonnemang du inte ens visste att du hade!

Mina Tjänster ger dig full koll på alla dina abonnemangskostnader, ger dig billigare alternativ, och visar hur mycket du kan spara om du byter till ett billigare abonnemang. Dessutom slipper du krångliga uppsägningar då du kan säga upp abonnemang snabbt och enkelt genom appen. Du sparar alltså både tid och pengar!

Appen är lika säker som din bank, med kryptering och modern säkerhetsteknik. Alla inloggningar sker genom ditt mobila BankID. Mina Tjänster är kostnadsfritt, de får istället ersättning av tjänsteleverantörer när eventuella köp av nya tjänster sker genom appen.

Sammanfattning

Det finns helt klart en hel del verktyg därute för att hjälpa dig hålla koll på din ekonomi!

Beroende på vad du är ute efter så är det 4 appar som vi rekommenderar extra starkt:

  1. P.F.C – Helhetstäckande app för att hålla koll på privatekonomin. Perfekt för par om de har en gemensam budget.
  2. Gimi – Perfekt för föräldrar som vill att deras barn tidigt ska lära sig ta hand om sin egen ekonomi.
  3. Tink – Grym för att hålla koll på vart alla pengar tar vägen.
  4. Savr – Ett smidigt sätt att spara pengar i fonder på. Perfekt om man vill ha ett passivt sparande och inte orkar sätta sig in i aktiemarknaden!

Varför inte ta nytta av verktygen och se hur de kan hjälpa dig med din ekonomi!

Kommentera gärna om ni har någon annan app som inte är med i vår lista som ni gillar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.