Vill du ta kontroll över din ekonomi och skapa din egen framtid precis på det sätt som du vill att den ska se ut? Behöver du utmana dina tankemönster och skaffa dig ny kunskap inom privatekonomi? Vill du lära dig mer om hur du bäst hanterar din personliga ekonomi för att kunna skapa dig trygghet och utrymme att göra just de val som är viktiga för dig? Varför inte skaffa dig det genom att läsa de bästa böckerna inom området?
Vi listar de bästa böckerna för att få koll på sin vardagsekonomi. Det är böcker som ger dig råd och praktiska strategier, som ifrågasätter vanliga tankemönster och framförallt agerande på rutin och inte utifrån en genomtänkt strategi. Kunskap är makt och med makt har du möjlighet att förändra ditt liv. Trevlig läsning!
Rich Dad Poor Dad: Vägen till ekonomisk framgång
Författaren Robert Kiyosaki delar med sig av sina erfarenheter från sin uppväxt med två pappor – hans biologiska pappa och hans bäste väns pappa – som han beskriver som sin fattiga respektive sin rika pappa. Hans beskriver hur hans två pappor har gett honom olika råd utifrån sina olika inställningar och livserfarenheter.
Utifrån de råden har han själv reflekterat och sett vilka olika konsekvenser de olika inställningarna har gett för pappornas ekonomi. Det är grunden för den här boken. Kiyosaki menar att det inte krävs en hög inkomst för att bli rik. Han utmanar synsätt som att ditt hus är en tillgång och flertalet andra etablerade tankemönster. Han menar att du inte ska jobba för att tjäna pengar utan du ska se till att pengarna jobbar för dig.
Boken kom ut första gången 2007 och uppdaterades 2017. Den kritiserades när den först kom ut men med tidens utveckling kan vi idag konstatera att den är viktigare och mer relevant än någonsin.
Kiyosaki menar att pengar både skapas och förgås lätt. Det handlar om att ha rätt inställning och att starta en affärsverksamhet som skapar pengar åt dig. Med rätt inställning frågar du dig snarare “hur du ska se till att du har råd med något” istället för att tänka “att du inte har råd med det”.
Rich Dad Poor Dad är en klassisk finansbok som har översatts till ett dussin olika språk och sålts över hela världen.
Vägen till din första miljon: alla kan bygga en egen pengamaskin
Tobias Schildfats inspirerande bok från 2011 beskriver hur du kan skapa din egen pengamaskin med sunt förnuft, mycket vilja och envishet. Han menar att det inte krävs någon specifik utbildning eller talang för att skapa sin första miljon och ger i sin bok både inspiration och konkreta tips på hur du ska gå tillväga och vilka uppgifter som du ska utföra under resans gång. Schildfats bok skildrar drömmar och visualiserar hur en god personlig ekonomi kan vara nyckeln till friheten att styra sitt eget liv.
Ett utdrag från boken beskriver Tobias Schildfats syn på personliga finanser; “Det var vissa saker som serien och skolan aldrig berättade för mig. Flera år senare gick det upp för mig att det fanns ytterligare en seriefigur som aldrig introducerades för oss barn. Det var Slösas och Sparas yngre syster – skönheten Investera.”
Investera hade sett sina systrars förhållningssätt till pengar och valde att använda lite av bådas strategier – hon sparade först, när hon hade fått ihop tillräckligt med pengar valde hon att investera dem. Hon fortsatte sedan att spara för att därefter investera de pengarna också och slutligen hade hon skapat en egen pengamaskin som skapade pengar åt henne. Grundbultarna sparande, investering och konsumtion beskrivs genomgående i denna inspirerande handbok som du kan lyssna på här.
När författaren Joel Bladh var föräldraledig bestämde han sig för att ta tag i familjens ekonomi med målsättningen att bli ekonomiskt oberoende. Drivkraften handlade om att skapa frihet och mer tid att tillbringa med sin familj. I sin bok beskriver han sin egen resa och ger konkreta råd och tips på vad du som läsare kan göra själv och hur han och hans familj valde att göra. Han behandlar såväl aktieköp och investeringar som sparande och den ädla konsten att skapa en bra budget.
Boken tar oss med på en inspirerande resa mot målet där vägen fylls av både storkok och återbrukstips och visar hur du med enkla medel kan skapa dig det liv du vill ha – inte det du tror att du måste ha.
Joel Bladh menar att alla som har en inkomst kan med enträget arbete och målmedvetenhet bygga en förmögenhet. Boken vänder sig främst till småbarnsföräldrar men alla kan läsa och inspireras av hans familjs resa. “Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi” gavs ut 2018 och snart kan Joel Bladh och hans familj göra verklighet av sina drömmar.
Mikael Karlsson har skrivit den här handboken med konkreta tips och råd till hur du skapar dig en privatekonomi som håller fokus på det som ger din vardag mervärde. Den beskriver både hur du sparar i aktier och fonder med framgång och hur du höjer dina sparräntor och sänker dina låneräntor på bästa sätt. Karlsson berättar även om den dolda fondrabatten och vägen till en bättre pension. Detta är en tydlig handbok med fokus på hur du kan skapa dig en bättre vardagsekonomi för en tryggare tillvaro. Genom ifrågasättanden av de vardagsslöserier som många av våra vanliga mindre utlägg innebär, guidar Mikael dig på ett sätt du inte vanligtvis får från din bankman.
Genom att följa denna handbok från 2015 menar Mikael Karlsson att du får en starkare ekonomi och mer pengar över att lägga på det du vill och på det som du tycker ger dig ett bättre liv. Karlssons bok inspirerar och ifrågasätter. Den sätter dina invanda tankemönster i rullning och utmanar dig på flera sätt. Du hittar den som ljudbok här.
Så en krona, skörda tio: din handbok i privatekonomi
Joel Örn har skrivit denna handbok i privatekonomi från 2015. Han menar att lycka visserligen inte kan mätas i pengar men att en ekonomi i obalans däremot kan göra dig olycklig. Det här är en enkel handbok som ger dig 35 tips för ett rikare liv.
Hur? Författaren ger dig konkreta tips på hur du kan göra mindre förändringar i din vardag och dina beteenden och på så sätt få mer pengar över varje månad. Joel Örn behandlar vår inställning till pengar och konsumtion och beskriver hur du på ett hållbart sätt kan fundera över din vardagsekonomi. Han menar att det handlar om att ta kontroll över sina vanor och göra medvetna val.
Denna lilla handbok på endast 79 sidor guidar dig genom dina vardagliga utlägg och ditt sparande i både aktier och fonder. Genom att reflektera över dina vardagliga val och utgifter kan du förändra ditt beteende. Genom att förändra ditt beteende kan du förändra hela din ekonomi. Det är inte svårare än så.
Economista: Ta makten över din ekonomi och få ett roligare liv
Pingis Hadenius och Isabella Löwengrip gav ut en bok om privatekonomi riktad primärt till unga tjejer 2013. De menar att kvinnor har sämre kontroll på sin privatekonomi än män trots högre utbildningsnivå och uppmanar alla kvinnor att planera sin ekonomi på samma sätt som de planerar sin garderob.
Att ha kontroll över sin ekonomi och kunna styra den i önskad riktning är att respektera sig själv menar de. En god ekonomi ger dig möjlighet att göra dina egna val och inte vara beroende av en chef, pojkvän eller förälder. Om du styr din ekonomi istället för att den styr dig är du en “economista” som kan fokusera på just det som du tycker är roligt och givande.
Författarna, journalisten Pingis Hadenius och bloggaren/företagaren Isabella Löwengrip vill med boken få fler unga kvinnor att intressera sig för ekonomi och betonar genomgående vikten av att spara och hålla utgifterna på en mycket lägre nivå än inkomsterna. De uppmanar alla unga tjejer att inte shoppa upp sina pengar utan att istället satsa på att skaffa sig en ett stabil ekonomisk grund med väl tilltagen buffert. Det är trygghet. Detta är en lättsam bok som visserligen vänder sig till unga tjejer men som med fördel kan läsas av alla människor som vill ta makten över sin ekonomi och få ett roligare liv.
Vi hoppas att du hittar en eller flera favoriter i listan ovan. Kanske kan de bli just den inspiration du behöver för att ta första steget mot en ny förbättrad personlig ekonomi? Varmt lycka till på din resa mot ett friare liv!