Bästa bensinkortet 2023 – Kreditkort för drivmedel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett bensinkort är perfekt för dig som kör mycket bil och vill få något tillbaka för alla pengar du spenderar på drivmedel. Dessa är kort som du lätt kan få hos de flesta bensinstationer, och till skillnad från många andra kreditkort så betalar du vanligtvis ingen årsavgift. Faktum är att de är i stort sett är avgiftsfria så vida du inte väljer att delbetala dina köp.

De fungerar på samma sätt som vanliga kreditkort, skillnaden är förmånerna kommer i form av rabatter på drivmedel och på bensinstationerna. Man får även som med många andra kreditkort en bonus på andra inköp som du använder ditt kort till, med undantag av konkurrerande bensinstationer.

Se vår topplista

Här är vår topplista över de bästa bensinkorten:
Notis: Samtliga bensinkort är väldigt likvärdiga och ger i princip samma bonus. Så ditt val borde primärt styras av vart du tankar.

  1. Preem Mastercard
  2. Shell Mastercard
  3. Circle K Mastercard

På Kortios hemsida

Preem Mastercard

4.6/5

Årsavgift

0 :-

Högsta kredit

60 000 :-

Räntefria dagar

56 dagar

Effektiv ränta

21,68%

På Kortios hemsida

Shell Mastercard

4.6/5

Årsavgift

0 :-

Högsta kredit

100 000 :-

Räntefria dagar

54 dagar

Effektiv ränta

19,59%

På Kortios hemsida

Circle K Mastercard

4.6/5

Årsavgift

0 :-

Högsta kredit

20% av årslön (Max 400 000 kr)

Räntefria dagar

60 dagar

Effektiv ränta

16,95%

Vad är ett bensinkort?

Ett bensinkort, som även kallas drivmedelskort eller tankkort, är ett kreditkort som ges ut i samarbete mellan kortföretag och bensinstationer. Exempel på detta är bland annat Preem Visa.

Den enkla förklaringen är helt enkelt att de är som vanliga kreditkort, med skillnaden att de är riktade mot just drivmedel och därför får du vanligtvis rabatter och bonusar som har med just drivmedel eller bensinmackarna i sig att göra.

Med det sagt så kan man använda sitt bensinkort även utanför en bensinmack och samla in bonus även på andra inköp, både i Sverige och utomlands.

Men vilket kort ska man välja då?

Här kan det vara bra att tänka till lite. De flesta brukar hålla sig till att tanka på den mack som är närmast där de bor. Använder du sällan andra mackar så kan det vara en bra idé att välja ett bensinkort från just den macken.

Är du däremot ofta ute på resande fot och åker långa sträckor så kan det vara en smart att kika på kort hos någon av de större kedjorna då det är mycket större chans att du stöter på en av deras mackar på vägen än någon av de mindre.

Åker du mycket utomlands så kan det däremot vara bra att ta en närmare till på ett kort så som Bank Norwegian som även ger bonus på drivmedel utomlands, något som många svenska bensinkort sällan gör.

När du väljer ett kort så kan det också vara bra att fundera över vad du ska använda kortet till utöver att tanka. Många av de olika korten kommer med ytterligare fördelar som det kan vara bra att hålla koll på när du väljer ditt kort. Bland annat så erbjuder vissa kort reseförsäkring som kan täcka det mesta som kan hända när du är ute och reser.

Det kan vara lätt att stirra sig blind på bonusen, men det är alltid en bra att jämföra flera olika kort innan du bestämmer dig för vilket du vill använda, då de flesta kort kommer med olika fördelar och bonusar som du inte får hos andra. Genom att ta en närmare titt så kan du då lättare välja det kort som passar bäst för dina behov och förutsättningar och som du kommer att dra mest nytta av i längden.

Ett tankmunstycke och ett kreditkort

Kan flera i familjen dela på ett bensinkort?

I många fall är det möjligt att länka flera kort till ett och samma konto, precis som med vanliga kreditkort. På så sätt får alla i familjen ett eget kort, men alla utgifter är kopplade till samma konto och kommer upp på samma faktura.

Vilka regler och villkor som gäller för att koppla flera kort till ett och samma konto varierar, så även här tjänar du på att göra din research innan du bestämmer dig för vilket kort du ska välja.

Vad är ett fleet card?

Till skillnad från ett vanligt tankkort så är ett fleet card ett kort som är kopplat till själva fordonet istället för en person. Dessa kort är vanligast hos företag där de anställda kan använda kortet till att betala för tankningar och reparationer av fordonet som de använder. Dessa kort tecknas vanligtvis av olika taxi- och transportbolag.

Vad kan man få för bonusar på bensinkort?

Rabatt på bensin och diesel

Något som kännetecknar ett bensinkort är att du automatiskt får bonus eller återbäring när du använder ditt kort som betalmedel när du tankar. Utöver det så får du även bonus och rabatter på allt annat som du köper i macken, oavsett om det är en macka eller till och med villaolja som du kan beställa hos vissa mackar.

Reseförsäkring

Många av bensinkorten ger dessutom reseförsäkring när du använder kortet för att betala din resa. Kravet brukar ligga på ungefär 75% av resekostnaden, men med vissa kort räcker det även att du betalar endast 50% för att försäkringen ska gälla.

Vad som då ingår i försäkringen är bland annat avbeställningsskydd, ersättning vid försening av både bagage och transport samt en reducering av självrisken på hemförsäkringen. Kontrollera dock alltid innan resan vad som ingår, då ändringar ibland sker i användarvillkoren.

Rabatter och erbjudanden

Oavsett vilket kort du väljer så kommer du att få rabatter och erbjudanden länkade till kortet. Dessa kan vara antingen laddade direkt på kortet eller rabattkuponger som skickas hem till dig med jämna mellanrum. Det kan vara allt från en gratis kopp kaffe till reducerade priser på vissa varor eller få 5:e biltvätten gratis. Dessa erbjudanden varierar från kort till kort.

En fördel är att de köp du gör brukar registreras på ditt kort, så om du till exempel har ett erbjudande som gör att din 5:e biltvätt är gratis så registreras det direkt på kortet hur många biltvättar du har gjort, utan att du behöver komma ihåg det själv.

Bonus på övriga köp

De flest korten erbjuder bonus på övriga köp utanför bensinmacken. Vad detta innebär är att du kort sagt får bonus på allt du handlar när du betalar med ditt kort.

Med andra ord så innebär det att du utöver att få bonus på drivmedel så kan du även samla bonus på matkassen, julklapparna eller den där nya jackan inför vintern. Notera dock att detta i regel inte brukar gälla hos konkurrerande bensinmackar.

Hur denna bonus sedan betalas ut varierar mellan olika kort. Hos vissa får du en check att använda på den aktuella macken, medan andra ger dig pengar tillbaka.

Sparränta

Av någon anledning så har flera bensinkort valt att ge en riktigt hög inlåningsränta på sina kort. Dessa räntor överstiger även de bästa sparkonton hos vanliga banker och kan i vissa fall vara dubbelt så höga.

Detta är dock inget som finns på alla bensinkort, men flera har dem. Då detta dessutom är relativt ovanligt hos kreditkort i allmänhet så kan det ses som en stor förmån och kan av vissa ses som ett incitament att flytta pengarna från det vanliga sparkontot.

Tanka fel-försäkring

Många bensinkort har även en så kallad “Tanka fel”-försäkring, vilket innebär att du får hjälp om du har råkat tanka bensin i en dieselmotor eller diesel i en bensintank av misstag och behöver tömma motorn på drivmedel.

Utan en försäkring så kan detta annars bli en väldigt dyr historia om du istället själv måste betala hela kostnaden hos bilfirman.

Varför ska man använda ett bensinkreditkort?

Alla utgifter på en och samma faktura

På ett bensinkort så samlas alla månadens kostnader på en och samma faktura så att du lätt får översikt över var pengarna har tagit vägen och vilka utgifter du har.

En annan fördel är att detta också ger dig en bra översikt över om det har varit några obehöriga transaktioner på ditt kort.

Gratis

I princip alla korten som ges ut av bensinbolagen är gratis. Detta innebär att till skillnad från vissa andra kreditkort så betalar du ingen årsavgift, däremot kan vissa avgifter för till exempel avi eller delbetalning tillkomma, liksom uttagsavgifter och räntor. Avi-avgiften kan du däremot lätt undvika genom att välja e-faktura eller autogiro istället för vanlig pappersfaktura.

På det stora hela så får du alltså kredit, bonus och billigare drivmedel utan att betala en enda krona.

Möjlighet att dela upp din betalning

Precis som med vanliga kreditkort så har du möjlighet att dela upp din betalning. Det finns alltid ett minimumbelopp som du måste betala varje månad, så kan du sedan kan betala resterande belopp vid ett senare tillfälle.

Alla har vi trots allt tillfällen då plånboken ekar lite tommare än vanligt, och då kan det vara en räddning att använda bensinkortets kredit som en back-up tills dina ekonomiska förutsättningar har förändrats och du har möjlighet att betala av dina skulder igen. Samtliga kort erbjuder dessutom ett visst antal räntefria dagar som du kan utnyttja i samband med delbetalning.

Med det sagt så är det viktigt att vara försiktig med ditt spenderande. När man känner att man har en kredit med stort omfång så är det lätt att bli lite fartblind och spendera mer än vad man behöver och på så sätt trilla ner i en skuldfälla istället. Undvik att lägga pengar på sådant som du inte behöver, framförallt om ekonomin krisar och du inte har möjlighet att betala tillbaka.

Många bonusar och rabatter

Chansen till en mängd bonusar och rabatter brukar vara den främsta anledningen till att man väljer ett bensinkort.

Vilken bonus eller rabatt du får varierar mellan kort och kort, men något som de alla har gemensamt är att du får en viss rabatt när du använder kortet som betalmedel när du tankar.

Hur mycket du får varierar även här mellan olika kort och i vissa fall även på huruvida du tankar på en bemannad station eller obemannad station. I regel brukar denna rabatt vara mellan 15-25 öre per liter, och även om det kanske inte låter så mycket så sparar man ändå en hel del i längden.

Så länge du sköter din ekonomi så är det faktiskt möjligt att spara tusenlappar varje år genom att använda ett bensinkort.

Nackdelar med ett tankkort

Precis som när du väljer ett vanligt kreditkort så är det viktigt att väga fördelar mot nackdelar innan du bestämmer dig för om du ska skaffa ett tankkort eller inte. Med just tankkort finns det inte särskilt många nackdelar om du kör mycket bil. Och om du är någon som kör bil och behöver tanka ofta så kan det vara en bra idé att skaffa ett tankkort.

Den enda stora nackdelen som kan finnas med ett tankkort är räntan. Vissa av de tankkort som finns tillgängliga idag kan ha en ganska hög ränta på delbetalning. Med det sagt, om du betalar av fakturan direkt och inte väljer att delbetala så kan du undvika räntan. Väljer du däremot att delbetala dina inköp, och framförallt om du gör det ofta, så kan räntan snabbt bli ganska dyr.

Viktigt att tänka på angående bensinkort

När du väljer tankkort så är det viktigt att ha i åtanke många av de saker som du bör tänka på när du väljer ett vanligt kreditkort. Det är så klart också viktigt att du läser igenom alla villkor noggrant och att du har koll på räntesatsen och att det är något som du kommer att kunna klara av.

Tankkort, liksom vanliga kreditkort kan snabbt bli en väldigt dyr historia om du hanterar dem vårdslöst och missköter dina betalningar, därför är det viktigt att tänka igenom ditt beslut noga innan du bestämmer dig för att skaffa ett tankkort.

Det är också viktigt att gå igenom alla regler och villkor för användandet av kortet. Om du till exempel planerar att nyttja reseförsäkring så krävs det vanligtvis att du betalar en viss del av din resa med kreditkortet, och det är viktigt att hålla koll på hur mycket detta innebär och om villkoren har ändrats sedan sist du kollade.

Allt detta sagt så är det som sagt ändå viktigt att du tänker över både för- och nackdelar med att ha ett bensinkort. Om du inte har koll på ekonomin och missar att göra betalningar så kan de pengarna du från början sparade på att använda kortet snabbt försvinna iväg i stora skulder istället. Vet du med dig att du inte klarar av att sköta krediten så är det istället bättre att strunta i ett bensinkort med kredit och istället kanske välja ett vanligt bonuskort.

Vanliga frågor

Får man rabatt eller cashback på bensin utomlands?

I regel så får man ingen rabatt på drivmedel utomlands, utan denna rabatt gäller endast när du tankar inom Sveriges gränser. Undantaget är Bank Norwegian som ger dig rabatt på drivmedel även utomlands. Med det sagt så får du fortfarande bonus och cashback på alla övriga inköp som du gör utomlands.

Kan jag dra nytta av alla rabatter och bonusar utan att använda kortet?

Vissa kort har en funktion som låter dig ladda kortet med pengar innan du använder det. På så sätt kan du använda kortet som betalsätt utan att använda kortets kredit. Däremot så kan du vanligtvis inte samla någon bonus eller rabatt utan att använda kortet som betalningsmetod.

Med det sagt så är krediten inget att oroa sig över då du inte börjar betala ränta på den förrän fakturan är förfallen. Med andra ord så kan du använda krediten till betalning utan att betala någon ränta, så länge du betalar fakturan innan den har hunnit förfalla.

Sammanfattning

Om du kör mycket bil eller andra fordon så kan ett bensinkort vara en bra idé. Kostnaderna är relativt små och du kan i gengäld spara en hel del pengar under ett år genom att använda ditt bensinkort.

Samtliga kort med sina egna bonusar och förmåner som de andra saknar, så det kan vara smart att ta sig en närmare titt och jämföra de olika korten mot varandra innan du bestämmer dig för vilket kort du ska använda. Genom att göra det så är det mycket möjligt att du hittar ett kort som du tjänar mycket mer på i slutändan än om du väljer att gå efter favoritmacken eller den som råkar ligga närmast.

En klar fördel för dig är att det är stor konkurrens på kortmarknaden idag, vilket innebär att du kan hitta många bra erbjudanden hos de flesta mackar, framförallt om du tar dig tid att verkligen se dig omkring och välja.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.