Är Trustly säkert att använda?

Trustly är ett svenskt företag som hjälper folk att göra betalningar på internet med deras betalningslösningar. Sedan sin grund år 2008 har företaget snabbt vuxit och blivit väletablerat på den europeiska marknaden. Trustlys betalningslösningar erbjuds av över 800 e-butiker i Europa. Men frågan återstår – är Trustly säkert att använda?

Vad erbjuder Trustly?

På de flesta e-butiker handlar man med kort eller faktura. Att betala med direktbetalning är en krångligare process, vilket är anledningen till att det valet ibland inte finns. Trustly vill ändra på det och göra direktbetalning till ett standardval. En anledning till varför direktbetalning kan bli så krångligt är eftersom e-handlaren måste sluta avtal med varje bank som de vill kunna göra transaktioner genom, eller använda sig av betalföretag som hanterar transaktionerna åt dem, oftast gäller dessa avtal bara inom ett land.

Trustly vill göra direktbetalning möjligt på en större skala och med mindre krångel, deras slogan är “Bank Payments Simplified”, eller “Bankbetalningar förenklat”. På Trustlys egen hemsida förespråkar de för att betalningar ska vara lika enkla nu som de var när vi endast hade kontanter – “att handla online borde vara lika enkelt för konsumenterna som att sträcka över en sedel”, skriver de på hemsidan.

Idag erbjuder Trustly sina betaltjänster för konsumenter i över 29 länder, en stor ökning från de 8 länderna som de kunde erbjuda sina tjänster i år 2015.

Hur fungerar betalningar med Trustly?

Med Trustly är det meningen att konsumenten ska kunna göra bankbetalningar med tre enkla steg:

  1. Konsumenten väljer sin bank och loggar in på Trustly.
  2. Väljer det konto som man vill göra en betalning från.
  3. Bekräfta betalningen med Mobilt BankID eller dosa.

Trustly för företag

Trustly erbjuder också tjänster för företag som får en stor fördel med användning av tjänsten då de kan både göra betalningar och också acceptera betalningar från de 29 europeiska länderna som har banker anslutna till tjänsten.

Istället för att teckna ett avtal med varje bank i varje land som företaget vill expandera till så kan företaget istället teckna ett avtal med Trustly och få tillgång till de miljontals kunder i de länder som också har avtal med Trustly. Det är även meningen att större delen av betalningsprocessen ska kunna ske på Trustlys egen servicesida.

Vilka fördelar finns det med att använda Trustly?

  • Med Trustly gör man direktbetalningar. Direktbetalningar är ett av de säkraste sätten att göra betalningar online. Detta är eftersom betalningen inte går igenom några mellanhänder och eftersom man inte lägger ut något kortnummer som kan bli stulet på internet. Medan betalning med kort utgör en stor risk om man handlar på fel sida så är direktbetalning ett betydligt säkrare val eftersom ingen kan få tillgång till din internetbank utom du.
  • Det är enkelt att handla från länder i Europa. När vi i Sverige handlar från e-butiker i Europa är kortbetalning ofta vårt enda val, eftersom betalningslösningar som Klarna eller Swish inte finns tillgängliga då. Många känner sig osäkra med att göra kortbetalningar, särskilt när det gäller utländska affärer. Därför ger Trustly konsumenter en stor fördel genom att erbjuda direktbetalning via deras tjänster.
  • Det krävs inte registrering för att använda tjänsten. Som konsument kan man använda Trustly utan att registrera sig hos dem. Enligt deras hemsida lagrar de inte information som kan användas för att komma åt ditt bankkonto. Eftersom man inte behöver registrera sig så sparar de inte heller någon information om dig.
  • Trustly är ett licenserat betalningsinstitut. Företaget är godkänt och under tillsyn av Finansinspektionen. Dessutom har de europeisk Payment Services Provider license (PSP) i enlighet med europeisk lag. Trustly använder också ett till lager av kryptering på högsta nivå, ovanpå den som din bank redan har.
En bild på Trustlys logga.

Kritik och omdömen

Trustly har fått väldigt blandade omdömen från sina användare. Företaget har en relativt stor kundkrets och det är därför logiskt att olika användare får olika upplevelser, vissa använder Trustly privat för endast direktbetalningar, andra använder det för casino, vissa kunder är företag och andra har dessutom prövat på Trustlys andra produkter.

Till stor del handlar den negativa kritiken om att Trustly inte har något online supportteam. Det betyder att om det skulle uppstå ett fel med en betalning, om tjänsten skulle krångla på ett annat sätt eller om man har andra frågor så finns det inget sätt att få direkt kontakt med dem. Trustly har ett kontaktformulär som har blivit mycket kritiserat på Trustpilot där man kan kontakta dem om man inte hittar svar på hemsidan.

Alternativt kan man ringa dem på deras telefonlinje som är öppen under dagen för att ta reda på hur man kan maila dem. Det finns relativt många omdömen som beskriver problem med att kontakta och få svar av Trustlys kundservice.

Trustly har också fått kritik för sin teknik. På Trustpilot är det många som har klagat på att tjänsten är långsam och att betalningarna tar lång tid.

I 2013 fick företaget kritik av ett konkurrerande företag som hävdade att Trustly tog del av mer information om kunden än nödvändigt, information om kundens bankkonton. Anklagelserna visade sig vara falska då Datainspektionen i 2014 gjorde en undersökning som visade att Trustly endast hade tagit del av den information som behövdes för att utföra sina tjänster.

Så, hur säkert är Trustly?

Precis som med det mesta i livet så har Trustly sina för- och nackdelar. Trustly är ett av få företag i Europa som erbjuder direktbetalning på en stor skala, till en så stor marknad så som de gör. Direktbetalning kan vara att föredra över kortbetalning med debetkort, som är det vanligaste sättet att betala.

Förutom säkerheten av direktbetalning har Trustly ett extra lager av kryptering som gör ditt köp ännu mer skyddat. För övrigt är Trustly godkänt hos Finansinspektionen och är under deras tillsyn. Detta innebär att även om något skulle gå fel med din betalning via Trustly så kan du gå till Finansinspektionen med problemet.

Å andra sidan har företaget sina svagheter på kundtjänstsidan och den tekniska sidan, vilket kan visa sig bli problematiskt när det inte behöver vara det. Att ha ett lättillgängligt supportteam är trots allt nästintill standard nu.

Man kan också argumentera att det finns andra val till säkra internetbetalningar hos företag som man känner sig mer säker med att använda, i alla fall i nuläget. Även Trustly har stor potential och är ett väletablerat företag så har företaget fortfarande områden som de behöver jobba på, som exempelvis kundtjänsten.

I slutändan är det upp till varje person att bestämma om de vill lita på ett företag eller inte. Förhoppningsvis vet du nu mer om Trustlys styrkor och svagheter. Att betala med Trustly är inte farligt, företaget har flera licenser som skyddar konsumenten även om Trustly skulle göra något fel på deras sida.

Men det är trots allt ett företag som ska hantera dina pengar och konton, så det är viktigt att du tar dig tid att läsa på om tjänsten om du känner dig osäker.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.