Är PayPal säkert att använda? Ett av internets kändaste betaltjänster!

PayPal är ett av de mest använda och äldsta verktygen för att göra betalningar online. Men som med alla betalningssätt, och med nyheter om bedrägerier, kan du undra: ”Är PayPal säkert att använda?”

Det korta svaret är… Ja!

Men som vi vet finns det alltid undantag, och säkerheten beror dessutom en del på dig själv. I den här artikeln går vi igenom varför PayPal är relativt säkert, vilka steg de tar för att göra det säkert, och vilka steg du som användare kan ta för att öka säkerheten.

Vad är paypal?

PayPal är en digital tjänst som fungerar som en mellanhand för internetbetalningar.

Du kan använda PayPal när du handlar i onlinebutiker eller skickar pengar. Ditt PayPal-konto som du betalar med kan ha ett PayPal-saldo som du överför pengar till, eller så kan det vara kopplat till ditt kreditkort eller bankkonto. PayPal används av över 188 miljoner människor i mer än 200 länder i 25 valutor.

Är det säkert för köpare?

Det är aldrig 100% riskfritt att skicka pengar över internet på grund av dataintrång och andra säkerhetsproblem, detta gäller alla transaktion på internet. Men det är generellt mycket säkert att göra detta med PayPal, då de är ett stort och ansett företag med mycket säkerhet. För att förhindra bedrägerier och identitetsstöld övervakar PayPal konstant transaktioner, och varje transaktion är dessutom krypterad med avancerad krypteringsteknik.

När du överför pengar med PayPal får mottagaren ingen känslig information om exempelvis ditt bankkortsnummer eller bankkontonummer. Om du betalar mottagare du inte känner behöver du därför inte vara orolig för att de ska få tag på känslig information om dig och dina betalningssätt.

PayPal kan till och med vara säkrare än att använda kontokort. När du använder PayPal är all din finansiella information på en plats. När du betalar med ditt kort online skriver du in din information på varje hemsida du köper från, man kan säga att din information tekniskt sett är utspridd istället för bara i ett “valv”.

PayPal erbjuder köparskydd för att göra användningen av PayPal till en trygg och säker upplevelse för köparen. Det innebär att PayPal kan ersätta dig om något du köpt med PayPal aldrig kom fram eller om produkten tydligt är mycket annorlunda än säljarens beskrivning av den.

Tillfällen då PayPals köparskydd kan hjälpa dig:

 • Om du fick en annan sorts produkt än den du köpte.
 • Om du fick fel antal av produkten.
 • Om du fick en begagnad produkt när du köpte en ny.
 • Om du fick en kopia när du köpte ett riktigt varumärke.
 • Om du inte fick viktiga delar av leveransen.
 • Om produkten du köpte blev skadad under transporten.

Om det handlar om att du inte är nöjd med en produkt som stämmer överens med säljarens beskrivning gäller dock inte skyddet. Dessutom finns det köp som köparskyddet inte gäller för, t.ex. motordrivna fordon och fastigheter. För att köparskyddet ska gälla är det dessutom viktigt att ditt konto är välskött och att du tar upp tvisten inom 180 dagar efter ditt köp.

PayPal gör alltså en hel del för att det ska vara säkert för dig att använda. Men hur säkra transaktionerna egentligen är beror också på dig själv och dina vanor. 

Vad kan du som köpare göra för att känna dig säkrare?

 • Håll säkerhetsprogramvaror på din dator eller mobil uppdaterade.
 • Fall inte för nätfiskebedrägerier, lita inte på e-mail som tycks komma från PayPal men egentligen leder till hemsidor som försöker stjäla känslig information.
 • Använd bara internetuppkopplingar du litar på när du använder ditt PayPal-konto – använd ditt eget wifi hemma och använd mobil data när du är utomhus istället för att lita på den allmänna wifi-uppkopplingen på ett café.
 • För extra säkerhet, använd en dator enbart för finansiella transaktioner, utan att använda den för socialt media och andra aktiviteter.
 • Använd hellre ett kreditkort med PayPal som ger ett extra lager säkerhet än ditt bankkonto eller ett debetkort.
 • Håll lösenordet till ditt PayPal-konto unikt från dina andra lösenord.
 • PayPal skickar bekräftelsemejl när du skickar eller mottar pengar, se därför till att du inte får konstiga bekräftelsemejl som inte överensstämmer med dina transaktioner.
En illustrerad dator med paypal-loggan på skärmen.

Är det säkert för säljaren?

På den andra sidan av köparen har vi mottagaren av deras betalningar – säljaren. Diskussioner fokuserar ofta på säkerheten för köparen, men självklart är det också viktigt för säljaren att känna sig säker vid transaktioner. Och det som är bra för köparen är inte alltid det som är bra för säljaren.

De flesta företag som tar emot betalningar genom PayPal finner det mycket säkert. En risk som finns för säljare är dock hur lätt köpare kan använda sitt köparskydd för att hävda att säljaren inte gjort sin del, exempelvis att köparen inte fått sitt köp eller att de inte fått det de blivit lovade.

För att skydda säljaren från sådana och andra problem, erbjuder PayPal inte bara köparskydd för köparen, men också säljarskydd för säljaren. Detta säljarskydd kan innebära att PayPal täcker beloppet under tillfällen då köparen hävdar att de inte fått sin produkt eller då säljaren får en obehörig betalning från ett hackat konto.

Om säljarskyddet ska gälla, finns det dock åtgärder som säljaren måste vidta. 

Vad kan du göra för att känna dig säkrare som säljare?

 • Ha alltid bevis (digitalt eller fysiskt) på frakt och leverans så du kan bevisa att produkten har skickats av dig, och levererats av leveransföretaget.
 • På grund av föregående punkt, använd ett pålitligt leveransföretag istället för att leverera själv, på så vis har du bevis på leverans.
 • Leverera endast till adresser som har blivit verifierade.
 • Kräv en signatur för dyra produkter.
 • Undvik konflikter genom att vara tydlig med produktens kvalitet och tillstånd, och kommunicera sedan med kunder med en artig attityd.

Slutsats

Så du säkert förstått nu så kan PayPal vara ett mycket säkert betalningssätt för dig både som köpare och säljare. De erbjuder både köparskydd och säljarskydd, och har säker kryptering som en prioritet. Men glöm inte att du måste göra din del för att hålla dina finansiella transaktioner säkra.

Om du är köpare, använd pålitliga internetuppkopplingar, och håll dina programvaror för säkerhet uppdaterade. Om du är säljare, se till att du får bevis för frakt och leverans. Då kan du använda PayPal så säkert som möjligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.