8 saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet (UC-Score)

Behöver du ansöka om ett lån och är orolig över din UC-score? Inga problem! Här ger vi dig 8 tips på hur du kan förbättra din kreditvärdighet.   

Om du vill förstå hur kreditvärdighet fungerar, läs mer om vad UC-score är. Men nu är det dags att hjälpa dig få ditt lån beviljat!

1. Minska antalet krediter 

Beräkningen av din UC-score baseras på hur stora, men också hur många dina befintliga lån och krediter är. Därför är ett sätt att förbättra ditt kreditbetyg att minska antalet krediter du har.  

Är det möjligt att det finns ett par krediter du faktiskt kan leva utan? Om inte, sätt ett mål och arbeta på vad du kan göra för inte behöva en viss kredit. Förutom att avsluta en eller flera krediter som du inte behöver, är ett annat sätt att minska krediter att samla dina lån för ett lån med en ränta.

2. Samla dina lån 

Ett bra sätt att få en bättre UC-score är att samla dina lån på en plats – ett samlingslån. Detta passar utmärkt för dig som har många småskulder, till exempel ett par kreditkort eller snabblån.  

Att samla dessa smålån i ett samlingslån ser inte bara bättre ut i din kreditupplysning, men sänker dessutom dina räntekostnader.  

Om du är orolig att ditt samlingslån inte kommer bli beviljat, så är det möjligt att ha en medsökande när du ansöker. Detta kan få långivaren att känna en extra trygghet och det blir då troligare att du får ditt samlingslån beviljat.

3. Jämför bolån 

Förutom att samla lån, är det också vist att jämföra lån för att vara säker att du har de bästa möjliga villkoren på ditt lån.  

Ett av de största lånen de flesta av oss har är just bolånet. Därför kan det vara en bra idé att ta extra tid till att jämföra just bolånet hos olika långivare. Denna jämförelse är något du helst ska göra regelbundet.  

Om du inser att det finns ett bolån därute med betydligt bättre villkor än det du har – var inte rädd för att faktiskt ta steget och byta bolån. Samma gäller naturligtvis andra större lån du har.

Ett dokument där det står kreditvärdighet.

4. Dra inte på dig betalningsanmärkningar 

En av de största faktorerna som kan bidra till en låg UC-score är betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning är en anmärkning som uppstår när du inte betalar dina skulder i tid och skulden blivit fastställd av en myndighet eller domstol.  

En ytterligare anledning att akta sig för betalningsanmärkningar är att den finns kvar och syns i din kreditupplysning i tre år. Det betyder att anmärkningen påverkar din kreditvärdighet i hela tre år! Därför rekommenderar vi starkt att du tar betalning av dina skulder seriöst och inte skjuter upp det!

5. Betala tillbaka skulder så fort som möjligt 

Naturligtvis är det fördelaktigt för dig att återbetala dina skulder på exempelvis kreditkort så fort som möjligt. Detta är dock extra viktigt när krediten på ditt kreditkort är fullt utnyttjad. För detta är ännu en viktig faktor som påverkar din kreditvärdighet och kan dra ner ditt kreditbetyg.  

Sätt påminnelser för dig själv när det är dags att betala skulder eller räkningar. På så sätt kan du dessutom undvika de farliga betalningsanmärkningarna! När det gäller räkningar kan du teckna autogiro för att missa att betala i tid.

6. Minska antalet kreditupplysningar 

En långivare ser helst att du håller dig till ett fåtal krediter och lån, därför rekommenderas också samlingslån. Detta betyder dock att antal kreditupplysningar eller ansökningar och förfrågningar för lån och krediter kan påverka ditt kreditbetyg negativt. 

Därför är det bäst att inte dra på dig onödiga kreditupplysningar. När du är intresserad av att ansöka om ett lån är det istället bättre att ta hjälp av en låneförmedlare.  

När du går via en låneförmedlare kan du få flera låneofferter att ta ställning till samtidigt som bara en kreditupplysning görs hos UC.

7. Försök öka din inkomst 

Din inkomst är naturligtvis en av de uppenbara och stora faktorerna som påverkar din kreditvärdighet, eftersom det direkt påverkar din återbetalningsförmåga.  

Om du söker sätt att förbättra ditt UC-score är därför att öka din inkomst ett alternativ. Och visst, vem vill inte ha bättre lön?  

Naturligtvis är detta lättare sagt än gjort, men du kan till exempel titta på om det faktiskt finns möjligheter för dig att förhandla din lön. Eller har du kanske funderat på det där extra-jobbet du alltid velat ta upp, kanske ett online-jobb baserat på din personliga talang eller hobby?

8. Stabilisera och få koll på din ekonomi 

Förutom att långivare gärna ser att du har en hög inkomst, föredrar de också att du har en stadig inkomst och en stabil livssituation. De föredrar exempelvis att du har en stadig inkomst med en fast anställning.  

Det kan till och med ha en negativ påverkan på din kreditvärdighet om du flyttar runt mycket.  Banken föredrar istället att du bor på samma dress en längre tid. Detta visar på en stabil livssituation och en pålitlig betalningsförmåga. 

Det är alltså viktigt att du håller koll på din ekonomi och försöker hålla den så stadig som möjligt. Tur nog finns det idag massvis med elektroniska verktyg för att hjälpa oss spara och ha kontroll över vår vardagsekonomi.  

Slutsats  

Det finns alltså en hel del du kan göra för att ha mer kontroll över din kreditvärdighet! Du kan till exempel avsluta eller samla krediter, undvika betalningsanmärkningar och minska kreditupplysningar! 

Tycker du om vår lista med tips? Vilka saker har du provat? Lämna en kommentar och dela med dig av dina åsikter, eller fler tips för bättre kreditvärdighet! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.