6 passiva inkomstkällor som kan passa dig

Längtar inte alla efter att kunna ta det lugnt och göra precis det man vill utan att behöva oroa sig om pengar? Du kanske skulle kunna ta upp en ny hobby, åka på semester eller kanske helt enkelt bara njuta av sin fritid hemma. Men det går inte, för man måste ju gå till jobbet varje dag så man får in pengar till att kunna göra det man vill, för pengar faller inte från träd. Eller gör de? 

Kanske har du hört talas om aktiv- och passiv inkomst. Kanske har du också hört att en passiv inkomst betyder frihet, att det är det ultimata sättet att komma bort från det tråkiga, vardagliga arbetslivet. Men vad betyder passiv inkomst egentligen och hur får man en? 

Vad är en passiv inkomst? 

Passiv inkomst kan helt enkelt förklaras som pengar, en inkomst som kommer in på ditt konto varje månad utan att du behöver göra någonting. Låter lätt som en plätt, va? Nja, det är inte riktigt helt utan arbete. För att få en passiv inkomst måste du först göra ett jobb som genererar en passiv inkomst. 

Några exempel på arbeten som genererar en passiv inkomst är fastighetsinvestering, royalties på böcker och filmer, avkastning på ISK-konton och utveckling av produkter.  

Aktiv inkomst, å andra sidan är inkomsten man får av ett jobb som man aktivt arbetar med. Alltså jobb som betalar per timme, per månad eller per projekt – ett vanligt jobb helt enkelt. 

6 idéer för en passiv inkomst 

Att få en passiv inkomst är en dröm för många. Trots att det krävs jobb för att kunna få njuta av det, så är det i dagens samhälle fullt möjligt att kunna jobba sig till en passiv inkomst. Här kommer en lista för dig som vill förverkliga din dröm om passiv inkomst! 

1. Investera ditt kapital 

Ett enkelt sätt att börja få självgenererande inkomst är att investera dina pengar. Du kan investera i till exempel aktier eller fonder som ger avkastning. Fonder är i många fall ett säkrare val och din bank guidar dig gärna till det bästa valet för dig.  

Aktier å andra sidan kan ge möjlighet för högre avkastning, men kommer också med en större risk och mer aktiv tid från din sida. 

Genom att göra denna typ av investering kan du med några enkla steg sätta upp en så kallad pengamaskin. Det ville säga att pengarna du sätter in växer eftersom dina pengar tjänar pengar. 

Att tjäna bra med pengar på denna typ av investering är inget som händer över natt. Man behöver tålamod och ett tydligt mål och för dom flesta tar det flera år. Men om du investerar och sparar rätt kan du komma upp i en så hög årlig avkastning att du kan leva på inkomsten du får på bara dina investeringar. 

Bäst av allt är att du inte behöver göra någon stor grundinvestering. Du kan börja smått för att testa vattnet. Om det är en metod som funkar för dig så kan gradvis höja din investering, som i sin tur kommer att generera mer pengar. 

Svårighetsgrad: 2-3 

2. Skapa dina egna kurser och utbildningar  

På senaste åren har det blivit mycket hög efterfrågan efter olika typer av kurser och utbildningar som man kan ta över internet. Om du har en speciell talang eller kunskap som du kan lära ut om så kan detta vara ett bra val för dig. 

Grundprincipen till denna typen av jobb som blir passiv inkomst är att skapa en produkt som kan sälja sig själv efter att ha blivit etablerad – utan att du behöver göra någonting efter den initiala kursen. När din produkt väl är ute, så säljs den om och om igen genom att bara finnas tillgänglig. 

Man kan skapa en kurs eller utbildning om nästan vad som helst – det kan vara allt från kurser inom programmering eller bokföring till matlagning och smink. Gör precis vad du vill!  

Det behöver inte kosta så mycket att skapa en egen kurs. Skapar du en kurs om något du är intresserad av är det troligt att du redan har alla verktyg du behöver för att kunna lära någon annan. Och för att spara på kostnaden av marknadsföring kan du använda dig av sociala medier som Instagram och Facebook.  

Själva kursen eller utbildningen kan säljas på en fristående plattform. Det finns många hemsidor som är gjorda för folk att hitta, köpa och sälja kurser på. Några populära är ThinkificUdemyTeachable och Flora

Svårighetsgrad: 2-3 

3. Skriv en bok 

Detta tredje sätt att få en passiv inkomst är lik den tidigare. En bok är precis som en kurs en produkt som du producerar en gång som sedan säljer sig själv.  

När man skriver och publicerar en bok så får man först en inkomst av utgivaren, sedan får man också royalties – en inkomst som kommer per automatik allt eftersom boken säljs.  

Det kan vara svårt att få till det med böcker, först måste man skriva en tillräckligt bra bok för utgivare att vilja representera dig, sedan måste den också sälja väldigt bra om du vill kunna leva på de royalties du tjänar. Men det är inte omöjligt. Om du har en skrivarhobby som har fått stå, varför inte sätta dig ner för att börja fingra på nästa års bästsäljare? 

Ett sätt som man kan göra försäljningen enklare och billigare är genom att publicera boken om en ebok eller ge ut den själv som print-on-demand. Då får man bort alla tryckkostnader och leveranskostnader. Amazon är en av de vanligaste platserna att göra detta på.  

Svårighetsgrad: 4-5 

Flera spargrisar som står på rad.

4. Investera i fastigheter 

Ytterligare ett sätt att få en passiv inkomst är genom att investera i en eller flera fastigheter. Detta är en kostsam, men i de flesta fall en mycket lönsam investering som du kan tjäna pengar på så länge du vill. 

Den största nackdelen med att investera i fastigheter är att det krävs en ganska så stor insats för att påbörja investeringen. Att köpa en fastighet är inte billigt och det finns massa att ha i åtanke för att vara säker på att det är ett bra köp. 

Förutom priset på själva fastigheten måste du också tänka på till exempel ändamålet och platsen – är platsen av fastigheten bra för ändamålet? Om du till exempel funderar på att köpa en fastighet vars ändamål är att erbjuda kontorslokaler, är det då smart att köpa den fastigheten om den inte är lätt att ta sig till eller långt ifrån platser där företag gör affärer? Chansen är då att du inte lyckas locka till dig lika många hyresgäster som du hade hoppats. 

Några andra saker att tänka på är skicket av fastigheten och hur mycket det kommer att kosta att underhålla den. Allt för att ta reda på om investeringen är värd pengarna. 

Det positiva med att investera i fastigheter är att det i många fall är en mycket säker investering. Gör man rätt investering så får man inte bara en passiv inkomst som man verkligen kan lita på, man får också en passiv inkomst som ständigt växer.  

Utöver intäkterna som du kan få från hyresgäster så finns även en chans värdet på fastigheten ökar. Dessutom är fastigheter den typen av investering som kan gå i generationer. Så blir gör du en riktigt bra investering är det något som till och med dina barnbarn och barnbarnsbarn kan dra nytta av! 

Det är också kul att det finns flera olika val för den som är intresserad av att investera i fastigheter. Man kan investera i en lägenhet, ett hus, en lokal eller kanske ett hotell. Valen är många och marknaden är alltid redo för nya investerare.  

Du kan göra den investering som passar dig, dina pengar och dina mål bäst. Prata gärna med din bank om vad som skulle kunna vara aktuellt för dig. Funderar du på andra sätt att investera i fastigheter än att faktiskt köpa en fysisk byggnad så har SBP Nordic en bra guide

Svårighetsgrad: 3-4 

5. Hyr ut ett rum eller lägenhet 

Känns det för stort att köpa en fastighet? Lugn. Du kan börja hemma. 

Om du råkar bo i ett hus eller lägenhet som har ett extra rum som står tomt – varför inte hyra ut det! Har du flera, hyr ut allihop! Du kan tjäna massa pengar utan att behöva göra så mycket över huvud taget

I hela Sverige är det bostadsbrist, så efterfrågan för en plats att vila huvudet är redan stort. Behovet finns särskilt i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö, där folk betalar dyra priser för att få hyra ett rum. 

Nu uppmanar vi inte er att bryta lagen och ta ut olagligt höga hyreskostnader. Men det är värt att veta att man kan tjäna en rejäl slant av att bara hyra ut extra rum. Gör du det i din egen lägenhet eller i ditt hus kan du det bli så att inkomsten du får in av dina hyresgäster är tillräckligt för dig att bo gratis. Detta betyder i sin tur att du får mer pengar i fickan då du sparar på att inte behöva betala din egen hyra. 

Om du är en person som är intresserad av att bo utomlands x antal månader om året, eller redan gör det, så kan det vara ett riktigt smart val att försöka få din lägenhet eller ditt hus uthyrt under perioden som du är borta.  

Svensk hyra kan kosta skjortan, så varför inte försöka vinna tillbaka lite pengar?  

Det finns flera sätt som du kan hyra ut din bostad. För kortare perioder kan det räcka med en annons på AirBnB, men funderar du på att hyra ut bostaden eller rummet under en längre period så kan det finnas särskilda kontrakt som du måste ha med din fastighetsägare.  

Vare sig du hyr ut under en kort eller lång period är det bra att först höra av sig till fastighetsägaren, så att allt görs lagligt och korrekt! 

Att hyra ut ett rum eller hela sin bostad är ett av de snabbaste och enklaste sätten att få en passiv inkomst. Investeringen är ingenting till väldigt liten, eftersom du erbjuder något du redan har, och det finns ingen anledning till att inkomsten skulle sluta komma om det inte var för att du själv beslutade det. 

Svårighetsgrad: 1-2 

6. Dropshipping 

Dropshipping är en typ av detaljhandel där försäljaren aldrig ser sina varor. Det man gör är helt enkelt att istället för att ha varor på lager, så säljer man varor som man inte har. Låter konstigt, tycker du kanske. Det är faktiskt ganska logiskt och dessutom rätt så effektivt. 

Det som händer när man jobbar med dropshipping är att man kort förklarat är personen som tar hand om beställningen, inte varan. Kunden köper en vara av dig, men du skickar inte den från ditt lager. När en kund lägger en beställning hos dig är det istället du som lägger en order hos företaget som har varan på lager. Du lägger ordern så att varan skickas direkt till kunden som har lagt beställning hos dig, så att varan aldrig går igenom dig. 

Med dropshipping behöver du inte oroa dig för: 

  • Att hitta och hyra lagerutrymme 
  • Att packa och skicka beställningar 
  • Att hålla koll på lagerstatus 

Dessutom är det lättare att starta ett dropshippingföretag eftersom grundinsatsen från dig är relativt liten. Allt du behöver är en dator eller surfplatta att bygga upp och underhålla din internetbutik från och bra internetuppkoppling.  

Eftersom du bara beställer det som dina kunder faktiskt beställer behöver du inte oroa dig för stora dyra inköp som kanske inte säljer. En annan frihet du har med dropshipping är att du mer eller mindre kan jobba var som helst i världen. 

Nackdelen med dropshipping är att marknaden är rätt så svår att slå igenom på. Det finns oändligt många dropshippingföretag på marknaden idag – just för att det är så lätt att starta dem.  

Om man inte har en klar kundkrets, nisch och affärsidé så blir det svårt att göra denna typen av företag lönsam. Men det är inte omöjligt! Det finns många hemsidor som kan hjälpa dig med att starta ditt företag, till exempel ShopifyEtsy och Ebay

Svårighetsgrad: 4-5 

Passiva inkomster ger frihet 

Om du har kommit så här långt ner på sidan är vi säkra på att även du nu förstår fördelarna med att ha en passiv inkomst. Kanske är du till och med lockad att pröva på något själv? 

Det är inte många människor som blir rika på sitt yrke. I verkligheten är det så att det flesta som är rika blev det genom en kombination av aktiva och passiva inkomster. Aktiva inkomster låter dig göra bra val för att få passiva inkomster. Till slut kanske man inte längre behöver sina aktiva inkomster. 

Att kunna leva på sina passiva inkomster innebär total ekonomisk frihet – frihet som reflekteras i en persons levnadssätt. Om du alltid eller till mestadels kan leva på dina passiva inkomster har får du tid och möjlighet att ägna dig till sådant som du verkligen vill göra. 

Och medan ditt jobb nu kanske låter dig leva bekvämt, så är det inget som du kan ge vidare till nästa generation. Din utbildning och välbetalande jobb är inget som du kan ge till dina barn. Det är något dom måste klara själva. Passiva inkomster, å andra sidan, kan i många fall ges vidare i flera generationer. 

Vad lärde vi oss? 

  • En passiv inkomst är en inkomst som kommer självständigt vare månad, utan att du behöver göra speciellt mycket. 
  • Det är fullt möjligt för i princip alla att kunna få en passiv inkomst. 
  • Inkomsten kan vara lite mindre, men den kan också vara väldigt stor. Allt beror på vad det är du gör för att generera inkomsten och hur mycket du har satsat. 
  • Att ha en passiv inkomst ger frihet som man inte har med en aktiv inkomst. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.