18 sätt att tjäna extra pengar – Sidoinkomster som kan passa dig

Varför bra ha en inkomstkälla? Idag skaffar många ett extra jobb, ibland för pengarnas skull, ibland för att det innebär att de faktiskt kan göra det de tycker om – och dessutom få en slant för det! Här kommer våra 18 tips för att tjäna extra pengar! Vilken sidoinkomst passar dig?

1. Sök jobb som statist 

Hur många av oss drömde inte om att bli filmstjärna när vi växte upp? Nu är det troligtvis så att vi gav upp den drömmen för länge sedan, men att söka jobb som statist är faktiskt en möjlighet om du letar efter en sidoinkomst.  

Som statist är du en person i bakgrunden inom produktioner av tv och film. Förutom att ge dig extra pengar kan detta jobb vara en riktigt rolig upplevelse och ge dig en inblick i branschen. Du kan hitta statistjobb online, till exempel på statist.se som är nordens största castingsajt.

2. Bli Uberchaufför 

Tycker du om att köra? Om du blir Uberchaufför kan du själv bestämma när du vill arbeta och ta en körning. Det har alla fördelar av att vara en taxichaufför fast med mycket mer flexibilitet och utrymme för dina personliga val.  

I Sverige krävs idag inte bara ett körkort, en bil och mobil längre. Idag krävs dessutom en taxiförarlegitimation om du vill bli Uberchaufför. Därför kan inte vem som helst skaffa detta extra jobb längre. 

Detta är alltså ett passande val för dig som är eller har varit taxichaufför och redan har taxiförarlegitimation, men skulle vilja arbeta som chaufför när du själv vill det. Om att vara Uberchaufför låter som en dröm, är det självklart också en möjlighet för dig att skaffa taxiförarlegitimation men fortfarande bara använda Uber som din extra inkomst.

3. Klipp grannens gräsmatta 

Ett klassiskt och aningen kliché sätt att tjäna extra pengar är att höra dig för om grannar behöver hjälp med enklare trädgårdsarbete. Speciellt äldre grannar som inte har lika mycket ork längre kan uppskatta hjälp med att till exempel klippa gräsmattan, rensa rabatterna eller att klippa häcken. 

Om det låter svårt att hitta tillräckligt mycket jobb, finns det dock en onlinelösning för dig i nästa förslag!

4. Sälj tjänster på Taskrunner 

På den svenska sajten Taskrunner kan du hitta och utföra olika uppdrag åt någon. Uppdragen kan vara allt från att hjälpa till med trädgårdsarbete eller att handla, till att byta däck på bilen eller hjälpa till med en flytt.  

Personen som behöver hjälp annonserar sitt specifika behov, och du kan erbjuda dina tjänster. När du registrerar dig som en “Runner” går du igenom en intervju och en bakgrundskontroll så de som anlitar dina tjänster kan känna sig trygga.  

Om du skapar ett bra rykte på hemsidan blir det lättare och lättare för dig att få fler uppdrag i framtiden.

5. Sälj tjänster på Tiptapp  

Tiptapp är en app där du kan erbjuda hjälp med specifika uppdrag. Tiptapp arbetar för att skapa en marknadsplats som ska lösa vardagsutmaningar för hushåll. Dessa uppdrag är specifikt baserade kring tre funktioner: Tiptappa Bort, Hit & Dit, och Tiptappa till välgörenhet.  

Tiptappa Bort erbjuder hämtning av bråte och återvinning för dig som vill göra dig av med stort skräp med saknar tillgång till bil och släp eller helt enkelt inte har tid.  

Hit & Dit erbjuder hämtning och leverans av saker, exempelvis möbler.  

Tiptappa till välgörenhet har ett samarbete med Myrorna och Stadsmissionen och erbjuder hämtning och leverans av kläder och textilier du vill skänka till välgörenhet.  

Och dessa hämt- och leveranstjänster kan det vara du som erbjuder!

6. Sälj tjänster på Fiverr 

Fiverr är en tredje hemsida där du som frilansare kan erbjuda dina tjänster för olika uppdrag. Dessa uppdrag är dock oftast relaterade kring onlinejobb, vilket innebär att du kan ta hand om jobbet hemifrån eller var du än är.  

Ta just din kompetens inom allt från grafisk design till översättning till programvara, och sälj tjänsterna på hemsidan till en global publik.

7. Sälj på Etsy 

Har du ett sinne för DIY? Om någon form av hantverk är en av dina hobbys, varför inte se om du kan sälja produkterna på exempelvis Etsy? Det kan vara något du målat, stickat, sytt, snickrat ihop, eller kombinationer av olika hantverk! 

Häftiga accessoarer och dekorationer är väldigt populära på Etsy, och det är trendigt idag med unika saker som inte köpts på en av de stora affärerna. Öppna en butik på Etsy, så kan du få en marknadsplats med 33 miljoner kunder som kan bli kära i just det du skapar!  

Försök att tänka efter vad du skulle leta efter om du var dina kunder, och skapa fina produkter du själv skulle älska!

8. Sälj på blocket eller tradera 

Det är mer än troligt att du har kläder och saker som du egentligen skulle kunna leva utan. Varför inte låta någon annan njuta av att använda dessa saker genom att sälja dem på hemsidor som blocket eller tradera

Sverige är ett av länderna där second hand är riktigt trendigt, och många köper gärna både kläder och saker second hand på grund av det billigare priset och för att det är miljövänligt.  

Att sälja på blocket eller tradera innebär alltså en hel del fördelar för dig! Du bidrar till en hälsosammare miljö, gör dig av med sådant som annars bara gör ditt hem mer stökigt, och du tjänar naturligtvis en slant på det!

9. Sälj saker på loppis 

Om du lever någonstans där det ofta finns loppisar omkring, kan du naturligtvis också sälja dina gamla saker och kläder där istället för på nätet!  

Ibland kan prisen vid en loppis vara aningen billigare än när du säljer på nätet, men om du deltar i en loppis har du tillfälle att göra av dig med många saker på en gång. Dessutom har du ett tillfälle att träffa människor som bor i närheten av dig.  

Ett anteckningsblock och blommor på ett bord.

10. Köp billigt på loppis och sälj på tradera 

Dags för ett combo-tips! Vi har precis nämnt att sälja gammalt på tradera eller loppis, men om du börjar få ett öga för vad människor som köper på nätet vill ha, varför inte plocka på dig en del från loppisen? 

Ja, vi talar om att hitta fynd på loppisen billigt, och sedan sälja det vidare dyrare online på till exempel Tradera. Var naturligtvis försiktig att du inte köper för mycket, och att du köper saker som du verkligen är rätt säker på att du kommer kunna sälja vidare.  

11. Sälj bilder på nätet 

Har du en bra kamera som är full med foton du tagit och aldrig egentligen kommer att använda? Det är idag rätt lätt att sälja bilder och foton på hemsidor på Shutterstock.  

Oftast är det enkla foton på vardagsobjekt som säljer rätt bra, så om du är en sådan där person som tar tiotals bilder på varje cappuccino du beställer kan det här vara en idé för dig!  

12. Undervisa på nätet 

Skulle du vara bra på att vara privatlärare och hjälpa andra förstå ämnen du hade lätt för? Idag finns det många möjligheter att lära ut eller hjälpa skolbarn med läxhjälp online.  

På hemsidor som Skooli kan du hitta en plattform för att hitta jobb som privatlärare, och lektionerna sker över videosamtal.  

Är det snarare så att du vill skapa din egen kurs och dela med dig till andra om ämnet du brinner för? Skapa din egen kurs och sälj den på hemsidor som Udemy.  

13. Delta i betalda undersökningar 

Ett av de enklaste sätten att tjäna lite extra pengar är genom att delta i undersökningar online. Detta tips kräver inga förkunskaper, utan företagen som vill ha svaren på dessa undersökningar är helt enkelt intresserad av vad du tycker.  

Det finns många sajter där du kan hitta enkäter att svara på och undersökningar att delta i för att få presentkort eller pengar genom Paypal.  

Två av hemsidorna är Survey Bee och Swagbucks. Var försiktig om en hemsida för betalda undersökningar ber dig betala något, de är troligtvis bedragare.  

14. Hyr ut ett rum 

Bor du i på en plats med hög efterfrågan av boende? Har du dessutom ett rum ledigt? Då kan du fundera på att hyra ut ett rum via till exempel Airbnb.  

Om det skulle vara så att du inte bara har ett rum ledigt, utan en hel lägenhet eller ett hus – ännu bättre!  

Många som är ute och reser föredrar nu för tiden att hitta boende på AirBnb över ett hotell, då det är både billigare och på många sätt lättare att bo i en lägenhet där man kan laga mat själv etc.  

15. Frilansa som skribent 

Om du har en naturlig talang för att skriva och tycker om att skapa skriftligt innehåll, kan du fundera på att frilansa som skribent! 

Det finns idag massvis med plattformar för frilansare att hitta arbete på, bland annat Fiverr som redan nämnts och Upwork.  

Många bloggar producerar inte allt eller något av sitt material själva, utan anlitar tjänsterna av frilansskribenter. Som frilansskribent hittar du material på ett specifikt ämne, skriver artikeln, och använder specifika sökord för att leda webbtrafik till hemsidor som bloggen samarbetar med.  

16. Frilansa som virtuell assistent 

Ett annat extra jobb du kan göra som frilansare är att arbeta som virtuell assistent. Som virtuell assistent erbjuder du de vanliga tjänsterna som en assistent hanterar men på distans, till och med från bekvämligheten av ditt eget hem.  

Du kan till exempel bli betald för att hemifrån hantera bokningar, svara på telefon, checka e-mail och mycket mer.  

17. Frilansa som översättare 

Ett sista tips för dig som är intresserad av att tjäna pengar genom att vara frilansare är att arbeta som översättare. Detta gäller naturligtvis dig som råkar vara flytande på mer än ett språk.  

Det finns dessutom arbete när det gäller att skapa undertexter för videoklipp och transkriberingsjobb. Två hemsidor att kika på för sådant arbete är Rev och TranscribeMe.  

Bonuspoäng till dig som kan skriva riktigt snabbt, då detta ofta innebär att du kan bli klar med projekt snabbare och därmed få bra betalt för kortare tid.  

18. Hundvakt 

Älskar du hundar och är ansvarsfull? Ett möjligt sätt för dig att tjäna extra pengar kan då vara att bli hundvakt! 

Idag kan du dessutom hitta arbete som hundvakt online. På Care.com läggs annonser upp med behov av husdjursvakter, och du kan ansöka om de jobben. Det kan till exempel vara att en husdjursägare ska vara bortrest i en vecka, och de behöver någon som tar hand om deras hund under den tiden.  

Sammanfattning 

Det finns helt klart en hel del möjliga sätt för dig att tjäna extra pengar. Vissa av dessa sidoinkomster kan göra en stor skillnad. Vilket sätt vill du prova på?  

Vad tycker du om våra tips? Lämna en kommentar om du har flera idéer på hur man kan tjäna extra pengar idag! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.