12 jobb du kan göra online

Är du trött på att pendla till jobbet eller lyssna på dina irriterande kollegor? Skulle du föredra att inte behöva lämna huset eller sängen – eller till och med din pyjamas – för att tjäna pengar? Välkommen till världen av onlinejobb!

Idag är det helt möjligt att tjäna en vanlig inkomst endast genom att använda internet som en arbetsmarknad. Här tipsar vi dig om 12 jobb som du kan göra online, vissa kan du göra på heltid, andra passar dig som bara vill ha extra cash på sidan av ditt vanliga jobb. (Varför ha bara en inkomstkälla?) Och en del av jobben kräver förkunskaper medan andra endast kräver tid och en bra internetuppkoppling. 

Bli frilansare!

Många av jobben som du kan hitta online kan sammanfattas i ordet “frilansare”. Om du vill ha mycket kontroll själv över vilka tider du arbetar och kanske vilka projekt du tar dig an så kan frilansarlivet passa dig.

En bra hemsida för att hitta frilansarbete av flera slag är Upwork men det finns massa annat att välja på. Här kikar vi på ett par alternativ, baserat på dina kunskaper.

1. Skribent

frilansare som sitter på en strand.Många artiklar du hittar på internet, exempelvis denna, skrivs av frilansarskribenter, ibland kallade ghostwriters (Ja, det är möjligt att artikeln du läser just nu blev skriven av en pyjamasklädd frilansare i hens säng). Om du tycker om och har lätt för att hitta material och skriva artiklar, kan du också bli frilansarskribent.

Det kan vara företag som behöver artiklar eller blogginlägg skrivna för deras hemsidor, och du som skribent blir ombedd att skriva exempelvis blogginlägg med specifika nyckelord för att leda webbtrafik till deras sidor.

2. Översättare

Det finns många företag som erbjuder översättningsjobb till frilansare. Tolkar och transkriberare kan också hitta frilansjobb online, för att exempelvis skapa undertexter till videoklipp.

Om du är duktig på att skriva och tycker om språk kan alltså detta vara ett alternativ för dig. Naturligtvis kräver det att du är flytande på ett specifikt språk när det gäller att både tala och skriva. Du kan ha en fördel om du har ett modersmål som inte är svenska eller engelska, då det kan leda till ännu fler möjligheter för översättning. Men om du bara talar och skriver svenska och engelska flytande kan redan detta vara nog för att landa dig intressanta översättningsjobb.

Vissa av jobben kan betalar per minut eller timme, men många betalar också per ord eller dokument. Därför är det extra förmånligt om du är snabb på att skriva.

3. Programmerare

Det finns också en hel del uppdrag online för programmerare och vissa företag som är intresserade av programmerare anställer enbart distansarbetare. Två sidor att kika på är exempelvis Jobspresso och X-team. Har ordentliga förkunskaper inom att utveckling och programmering kan detta vara något för dig.

Om du har drömmen att skapa något eget, och tror att du kan komma på en unik idé, finns det också möjligheten att utveckla din egen app. Dock bör det nämnas att detta kräver mycket tid och tanke, och att chansen att lyckas inte är stor då vissa företag idag kan lägga miljoner på att marknadsföra sina appar, vilket lämnar andra appar på botten av sökresultaten.

Att vara frilansare är inte begränsat till dessa tre förslag. Kika på vad du kan och vad du har lätt för och se vad för frilansarjobb som passar dig! Tycker du om socialt media – hitta företag som är villiga att betala dig för att vara ansvarig för att uppdatera deras sociala mediakonton! Tycker du om grafisk design eller fotografi? Kan du bygga hemsidor, bli konsult eller arbeta som IT-support? Allt är möjligt!

Enkäter/testa hemsidor

Ett till sätt att tjäna en slant är genom att hjälpa företag med info de behöver, till exempel genom att svara på enkäter eller testa deras hemsidor och appar.

4. Svara på enkäter

Ett av de lättaste sätten att tjäna lite pengar som kräver minst förkunskaper är att svara på enkäter online. Det finns flera företag som letar efter människor att ta deras enkäter för att få info, och de är villiga att betala dig för det. Du kan hitta många av dessa hos t.ex. Surveybee.

Detta är dock inget som kommer ge dig stora pengar, men det är ett sätt att tjäna en extra slant när du har mycket tid på händerna.

5. Testa hemsidor och appar

Det är viktigt för företag att deras hemsidor eller appar fungerar som de ska och fungerar väl för användare, när det gäller både funktion och design. De vill inte att du som användare ska klicka dig bort från deras hemsida för att den knallrosa fonten stör dig. Därför betalar företag för att människor ska testa deras hemsidor och appar. Du kan vara en av de människorna!

Generellt sätt handlar det bara om att testa hemsidan eller appen och sedan skriva ned dina åsikter och tankar om hur det funkade och såg ut.

Uttryck dig själv

Har du ett ämne du inte kan hålla tyst om? Ett ämne som du brinner för och vill dela med dig av till alla? Gör det! Du kanske till och med kan tjäna pengar på det!

6. Börja blogga

Vi har pratat om att skapa innehåll åt andra genom att frilansa, men om det finns något du känner är viktigt och vill skriva om, skriv din egen blogg! Eller starta en podcast! Skapa innehåll som du själv älskar och tror att andra också kommer att älska.

Om du vill få din blogg att växa och sedan dessutom tjäna pengar på din blogg kommer det självklart att kräva tålamod och hårt arbete. 

Här är tre sätt att tjäna pengar genom din blogg:

  • Reklam
  • Sponsorer/partners
  • Sälj varor/kurser

7. E-bok

Har du mycket att säga? Tillräckligt att fylla en hel bok med? Idag är det många som väljer att självpublicera en bok genom till exempel iBooks, Google Play eller Amazon Kindle istället för att gå den traditionella vägen.

Skriv en roman, en barnbok eller en guidebok. Om du redan har en blogg eller hemsida så kan du marknadsföra och sälja boken där!

Sälj saker

Förutom att sälja din nyskrivna e-bok kan du naturligtvis också sälja annat, både gammalt och nytt. I vissa fall behöver du inte ens ta hand om varulager själv.

8. Sälj gammalt

Det är nog väldigt få som kan säga att de definitivt inte har några gamla saker eller kläder som de egentligen inte behöver. Prova på det minimalistiska livet och gör av dig med det du inte behöver!

Sälj det på sidor som Blocket och Tradera och tjäna en slant på att ditt förråd blir mindre stökigt!

9. Sälj eget

Om du tycker om att sy, måla, sticka eller på annat sätt skapa dina egna saker, varför inte försöka sälja dem?

Skapa produkter du ser ett behov för, produkter du själv skulle vilja köpa eller helt enkelt produkter med en design du älskar, och sälj dina fina produkter på Etsy eller skapa en egen butik online med Shopify.

10. Dropshipping

Om du är intresserad av att skapa en onlinebutik är ett ord du kanske stöter på dropshipping. Dropshipping betyder att du saluför produkter som hålls i lager och skickas direkt av fabrikanter eller grossister. Detta passar alltså perfekt om du vill ha en onlinebutik men inte vill ta hand om lagret av de fysiska produkterna själv.

Här är ett exempel på hur processen av ett dropshipping-köp kan se ut för dig om du har en online butik:

  1. En kund köper en vara från din online-butik
  2. Du skickar ordern till din dropshipper (t.ex. din grossist eller fabrikant)
  3. Dropshippern skickar varan till din kund
  4. Du får betalt av kunden
  5. Du betalar ett lägre pris till din dropshipper

Lär ut

Om du har något du kan mycket om, kan du använda dig av den informationen själv, men du kan också hjälpa andra som saknar samma kunskap genom att lära ut!

11. Bli privatlärare

Fanns det ett ämne i skolan du hade väldigt lätt för? Skulle du vara bra på att förklara det ämnet till någon, som en stackars elev som har lite svårt för just det ämnet? Prova att vara en privatlärare!

Det kan vara matte, engelska, eller kanske ett annat språk. Beroende på ämnet och nivån kan du ofta ta rätt bra betalt för att vara privatlärare. Och nu för tiden kan allt ske online med hjälp av videosamtal. Det finns flera företag som genom hemsidor eller appar som plattform erbjuder tutoringtjänster.

12. Skapa en kurs

Kanske är det så att du inte är intresserad av läxhjälp, men har något du vill lära ut? Om du har specifika eller unika färdigheter som du vill dela med dig av, kan du skapa din egen onlinekurs! Det finns många sidor och plattformar online där du kan erbjuda och sälja din egen kurs.

Om du har en blogg, marknadsför kursen där! Och glöm inte att sprida ordet genom familj, vänner och socialt media.

Sammanfattning

Det finns helt klart oändliga möjligheter när det gäller att tjäna pengar och hitta jobb online. Du kan prova dig på att vara frilansare, att testa hemsidor, eller vara privatlärare, eller alla tre!

När det gäller onlinejobb är det lätt att ha flera inkomstkällor samtidigt, vilket betyder att du inte är lika beroende av hur det går med ett av dina jobb. Oavsett om du är en student som vill ha lite extra cash eller en uttråkad anställd som vill göra något nytt och ha mer frihet så kan onlinejobb vara lösningen för dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.