10 olika sätt som du kan investera dina pengar på

Självklart ska du investera dina pengar! Men frågan är var och hur? Svaret ligger i vilken sorts avkastning vill ha, hur mycket risk du är villig att ta, och om ditt sparmål är långsiktigt eller kortsiktigt. Här kommer 10 sätt som du kan investera dina pengar på!

1. Aktier 

Aktier är ett av investeringsätten som är mer riskfullt, men du har möjlighet till högre avkastning. Aktier är ofta det de flesta tänker på när de pratar om investeringar.  

Värdet på aktier som är en typ av värdepapper, kan sjunka och stiga i värde med tiden beroende på vad som förväntas hända framöver.  

En del fördelar med aktier är att det inte tillkommer så mycket avgifter, att du själv väljer vilka bolag du vill vara delägare i, och att du potentiellt får högre avkastning. Man räknar ofta med 8% i årlig avkastning, dock över tid.  

Var försiktig i början och investera bara i bolag som anses vara trygga och stora.

2. Fonder 

Fonder är ett annat sätt att investera dina pengar. En fond består generellt av flera värdepapper, till exempel aktier, valutor och obligationer. Om du köper en fondandel innebär det att du blir delägare i fondens innehav.  

Det finns räntefonder, aktiefonder och indexfonder. När du köper en fondandel är det inte du som sköter fonderna, utan det är fondbolaget och fondförvaltare som tar hand om tillgångsfördelningen för en årlig avgift.  

När det gäller fonder finns det många alternativ när det gäller risk och avgifter. Räntefonder betyder oftast lägre risk, men också potentiellt lägre avkastning, vilket kan vara ett alternativ för dig vars sparmål är kortare. När det gäller avgifter kan indexfonder ofta vara billigare. 

Att spara i fonder ger bra diversifiering, är tryggare än att spara i aktier, men har fortfarande möjligheten för att potentiellt ge hög avkastning.

3. Fondrobot 

Om du är intresserad av att investera pengar men känner att du inte har tillräckligt mycket koll för att veta hur du ska investera, så kan en fondrobot vara för dig! 

En fondrobot ger dig ett smart automatiserat sparande i fonder genom att välja rätt tillgångsfördelning åt dig!  

Du kan alltså låta fondroboten göra allt jobb åt dig istället för att spendera tid på att läsa på och förstå vilka fonder du ska investera i. Du kan alltså enkelt månadsspara och investera i passande fonder utan att ha några förkunskaper eller ens vara intresserad.  

Två bra alternativ för fondrobotar i Sverige är SavrOpti och Lysa.

4. Bostäder 

Ett populärt och ofta framgångsrikt sätt att investera pengar är att investera i fastigheter. Ett sätt att investera i bostäder är genom att köpa en fastighet, till exempel en lägenhet eller en stuga, och hyra ut bostaden.  

Om man inte har råd att köpa en bostad kan man också investera i fastigheter via börsen genom att köpa aktier eller fonder i olika fastighetsbolag.  

När du investerar i bostäder på detta vis är risken spridd, och avkastningen oftast regelbunden och bra. Dessutom är det en väldigt långsiktig investering.

En stigande kurva.

5. Bostäder via crowdfunding  

Det finns många sätt att investera i en fastighet. Ett av dem är att investera i en bostad genom något som kallas crowdfunding.  

Det finns både aktiebaserad och lånebaserad crowfunding. Med crowdfunding och crowdlending kan investerare gå ihop och investera pengar i olika bostäder tillsammans. 

Investerare lånar antingen ut pengar till olika bostadsprojekt eller blir delägare i projektet. När projektet är över delar alla investerare på vinsten.  

Idag finns det flera plattformar för att hitta fastighetsprojekt att investera i, till exempel TessinKameo och SBP Nordic.

6. Obligationer 

Att investera pengar i obligationer är ett annat tillvägagångssätt. Obligationer är som ett lån som staten eller ett företag säljer och du kan köpa upp.  

Oftast har en obligation en bestämd löptid, då lånet behöver betalas tillbaka. Under tiden som du äger obligationen betalar säljaren av obligationen dig ränta.  

Det vanligaste sättet att köpa obligationer är genom en nätmäklare online, men du kan också köpa dem genom din bank.  

Fördelen med obligationer är att de innebär en mycket låg risk och att de är enkla att investera pengar i. Avkastningen du får kommer helt enkelt från ränteintäkterna.

7. P2P-lån 

P2P-lån, eller Peer 2 Peer lending är ett annat sätt att investera pengar. Med denna typ av lån finansierar du som privatperson en annan privatpersons lån utan dyra mellanhänder. 

Om du inte vill köpa aktier eller spara på ett sparkonto med låg ränta är P2P ett alternativ för dig.  

En fördel med P2P-lån är att den kan ha bra riskspridning jämfört med börsen, då dina pengar kan vara utspridda över många små investeringar på plattformen.  

Avkastningen ligger oftast på omkring 4 – 7%, men detta kan variera beroende på hur snabbt låntagaren behöver pengar och under hur lång av en tid.  

Som investerare kan du få en god insikt i låntagarens ekonomi, då du får tillgång till uppgifter som visar låntagarens förmåga att betala tillbaka.  

Två kända bolag som agerar som plattformar för P2P-lån i Sverige är Lendify och Brocc. Förutom att förmedla lån mellan privatpersoner så förmedlar Brocc dessutom lån från företag till privatpersoner.

8. Råvaror 

Det vanligaste sättet att investera i råvaror är naturligtvis guld. Det viktiga att tänka på om man vill investera i guld är att du vill sälja guldet vid en tid då det är värt mer pengar än när du köpte det.  

Eftersom guld är en begränsad råvara, då det inte går att skapa mer guld, är att investera i guld inte ett dåligt val för dig som vill investera i råvaror.  

Om du vill investera i råvaror som guld, finns det generellt sett två tillvägagångssätt:  

  • att köpa guldet fysiskt i form av guldtackor eller mynt 
  • att investera i värdepapper när det gäller guld på börsen 

Investerar du i råvaror genom värdepapper behöver du inte vara orolig över att fysiskt lagra råvarorna, vilket han föra med sig en del komplikationer.  

Fördelen med att investera i råvaror är att det till skillnad från exempelvis ett aktiebolag inte är något som kan gå i konkurs.

9. Valutahandel 

Att handla med valuta är ännu ett att investera pengar. Hur går det till? Det handlar om att man säljer en valuta och köper en valuta.  

Valutahandel fungerar alltså på samma sätt som när du byter valuta för att du ska på resa utomlands. All valutahandel går ändå ut på att någon tjänar pengar på bytet av valutorna.  

När det gäller att investera i valutahandel är en fördel att du egentligen kan handla med valuta när du vill, det finns inga “öppettider” på marknaden. Det är också helt upp till dig hur mycket du vill satsa och hur stor av en risk du vill ta. 

10. Sparkonto 

Sparkonton ger i dagens ränteläge mycket låg avkastning, men sparkonton har ändå en plats bland dina investeringar, då alla bör ha en ekonomisk buffert, och ett sparkonto är en bra plats att ha den på. 

Dessutom finns det sparkonton som har bättre sparräntor! Två alternativ är ViaSpar och 4spar.  

ViaSpar kan ge ränta upp till 8,0% och 4spar kan ge ränta upp till 6,5 – 10,0%. Lägg dock märke till att ViaSpar och 4spar inte har statlig insättningsgaranti, vilket betyder att du tar en mycket högre risk.  

Sammanfattning 

Helt klart finns det många olika sätt att investera pengar på, och många alternativ för dig att väga och välja mellan. Titta på vilken som passar dig baserat på hur mycket avkastning du kan få och hur stor av en risk du tar.  

Vad tycker du om vår lista? Lämna en kommentar och dela med dig av dina investeringstips! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.